Hvornår spiller barnet for meget – gode råd og tips
Gaming på konsoller, PC’er, mobiltelefoner og mere eksploderer i popularitet. Specielt det seneste år, hvor flere har været fanget i hjemmet på grund af coronavirus, så er gaming mere populært end nogensinde før. Det er en milliardforretning, hvor flere og flere producenter vil have en bid af kagen. Gaming en skøn hobby og underholdning, hvor flere og flere unge og børn har det sjovt, får nye venner og til tider – når sejren er i hus – hujer af glæde. Men børnene kan også have svært at slippe spillene, hvor timer forsvinder hurtigt, uden de opdager det. Derfor skal forældrene på banen, hvor der skal vises interesse og opstilles nogle guidelines, da børnene ikke selv kan sætte disse grænser.
Man skal ikke undervurdere, hvor fængende spillene kan være for børnene. Faktisk er flere af de mest populære spil bygget med hensigt på, at holde dig foran skærmen i længere tid. Og hvorfor så det? De mest populære spil på markedet er gratis af hente, men lever af mikrotransaktioner. Og jo mere tid man bruger i spillet, desto større er chancen for, at der bruges penge på disse genstande. Det kan lyde skræmmende, ikke? Det behøver det ikke være, så længe det ikke tager overhånd.
Læs også: Anbefalet skærmtid for små børn
Sunde og usunde spilvaner
Det er en skøn følelse at tage sejren i et multiplayerspil. Spil på nettet tilbyder noget helt unikt, hvor børn og unge kan opleve glæde, få lyst til at forbedre sig, kommunikere med mennesker fra andre lande, få nye venner, have det sjovt og meget mere. Det handler om at opbygge nogle gode vaner.
Flere steder på nettet kan man finde undersøgelse som fortæller, hvor meget og hvor lidt børnene må spille om dagen. Men i sidste ende handler det om, at kigge på barnets velvære og bruge sine sunde fornuft.
Oplever du barnet som udhvilet, energifyldt, have lyst til at se venner og ikke være absolut skulle lukke døren og bruge al fritid på spil? Så er det nok ikke så slemt. Mængden af spil skal ikke gå ud over barnets søvn, hukommelse og opmærksomhed. Oplever man barnet begynder at spille mere, kombineret med øget mistrivsel, så rejser det et rødt flag. Det er vigtigt at være opmærksom på barnets velvære og samtidig forstå, hvordan gaming påvirker det. Og der er ingen der kender dit barn bedre end dig.
Inden i kommer dertil, så få opstillet nogle guideslines for hvornår der må spilles, hvad der må spilles og hvor længe. Uden disse er det svært for barnet selv at sætte grænser. Dernæst er det vigtigt, at du viser oprigtig interesse for hvad barnet laver foran skærmen, og samtidig lærer at forstå tankegangen. Forstår man det, så fanger man også hurtigere, hvis noget ikke er som det skal være.
Læs også: Tech og skærme kan ødelægge børns taleevner
Spiller barnet for meget – tips og råd
Det kan være svært at navigere i som forælder. I skolen har børnene forskellige regler derhjemme, hvor nogle må spille mere end andre. Her er nogle tips i kan arbejde ud fra:
- Det er vigtigt at få opstillet nogle guidelines, hvor i sammen med barnet finder ud af “hvad, hvor og hvornår” i forhold til spil. Gerne i sammenspil med de andre forældre.
- Sæt dig ind i gaming, de spil de barn spiller og vis interesse. Spørg om du må kigge med.
- Inviter til aktiviteter væk fra skærmen, hvor i har kvalitetstid sammen.
- Brug ikke spillene som en belønning.
- Hold øje med barnets trivsel og gamingvaner. Vredesudbrud, isolering og mere tid på spil kan være tegn på usunde gamingvaner.
- Find skærmfrie tider i løbet af dagen, for hele familien (også far og mor).
Læs også: Brug af telefonen inden sovetid forstyrrer din søvn
Redaktionen har mere til sagen
Siden vi publicerede denne fortælling er der kommet nyt i sagen. Lasse Olsen har holdt fast i temaet. d. 23/4/2021 gik vi videre med temaet i en artikel med fokus på Android 12 Developer Preview 3: Store ændringer af designet – Historien bringes videre her. Få også seneste nyt om emnet her.