Spar på energien i hjemmet med smart home
Er du ikke kommet i gang med et smart home endnu? Så er der ikke et bedre tidspunkt endnu. Her guider vi til en række produkter, som kan gøre hjemmet smart, og samtidig sikre et lavere energiforbrug.
Det er begyndt at blive koldt udenfor, og der begynder at blive fyret op for varmen i vores hjem. Samtidig er priserne på strøm på deres højeste nogensinde. Én kilowatt-time kostede i september sidste år omkring 33 øre, mens den i dag koster omkring 90 øre. For en gennemsnitsfamilie betyder det, at elregningen stiger fra cirka 1.452 kroner til hele 3.960 kroner.
Der er masser af gode råd til, hvordan man kan spare på energien derhjemme. Et smart home skal gøre hjemmet smart og dagligdagen simplerer, men hvad det samtidig kan gøre, er at spare på energien – endda på en helt automatiseret måde. Der findes nemlig en række produkter til smart home, som kan spare på strøm og varmeforbrug, uden familien overhovedet skal tænke over det. Nedenfor gennemgår vi nogle af disse smarte produkter. Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med et smart home, så læs med her.
Se også: De bedste produkter til dit smart home i 2021
Reducér elforbruget med smart home
Udstyrer man hjemmet med de rigtige smart home produkter, er der penge at spare på både strøm og varme. Undersøgelser viser, at et smart home kan bruge hele 30-40 procent mindre energi – hvis sat op og brugt helt optimalt. Så meget skal den gennemsnitlige husstand nok ikke regne med at reducere energiforbruget, men penge at spare er der.
Samtidig gør smart home-produkter det let at spare på energiforbruget. Når man først er kommet gennem opsætningen og automatiseringen, så kører det hele automatisk. På den måde sparer man på energien, helt uden at skulle tænke over det. Nedenfor er nogle af de mest oplagte produkter.
- Smarte termostater: Varmen bliver automatisk reguleret efter en tidsplan samt hvis man er ude af husstanden. Slukker automatisk for varmen, når der åbnes vinduer.
- Smarte LED-pærer: LED-pærer bruger meget mindre strøm, og med den smarte slags kan man sikre, at de kun er tændte, når der er brug for det.
- Smarte stikkontakter: Gør usmarte produkter smarte. På den måde kan produkter der bruger strøm i standby, automatisk slukkes om natten eller når man er ude eller bruger dem.
- Bevægelsessensor: Nogle lyskilder, eller andre ting, behøves kun være tændt en gang i mellem. Med en bevægelsessensor tænder og slukker automatisk lyset.
- Smarte hvidevarer: Smarte køleskabe, tørretumblere, vaskemaskiner og opvaskemaskiner. Få besked på smartphone om åben køleskabsdør. Få dem til at starte automatisk, når strømmen er billigst og grønnest (om natten).
- Varmepumpe: En varmepumpe er i forvejen meget energivenlig, men en smart varmepumpe tager det skridtet videre. Her kan du fx slukke og regulere indstillinger for varmepumpen, når du ikke er hjemme. Eller opsætte automatisering, ligesom med smarte lyspærer.
Læs også: Bør du lave et smart-home – fordele og ulemper
Bedste smartphone i 2021 og seernes spørgsmål
Denne artikel tager udgangspunkt i vores seneste Fokus-video på Youtube, hvor vi snakker om smart home, finder de bedste smartphones i 2021 og tager ja og nej hatten på til digitale assistenter. Vi finder også en vinder af sidste uges konkurrence og sparker gang i en ny konkurrence.
Stiller du og et spørgsmål om alt inden for tech, så deltager du i lodtrækningen om en Motorola Moto G9 Power. Se mere i videoen på Youtube eller herover.
Læs også: Bedste smartphones i 2021
Efterfølgende nyt
Redaktionen følger op med den seneste udvikling om temaet. Daniel Søgaard Hald gik videre med historien. 29/10/2021 gik redaktionen videre og fulgte op med artiklen Samsung Galaxy S22 får endnu bedre skærm – Klik her for fortsættelsen.. Sidste ord er ikke skrevet. Se de seneste nyheder her.