Vinder af Nobels fredspris: Zuckerberg og Musk er ”de største diktatorer”

Journalisten Maria Ressa, der har vundet Nobels fredspris, langer ud efter Mark Zuckerberg og Elon Musk i en tale på litteraturfestivalen Hay.

Vinder af Nobels fredspris: Zuckerberg og Musk er ”de største diktatorer”

“Tech bros” som Mark Zuckerberg og Elon Musk er “de største diktatorer”. Sådan lyder det fra den amerikansk-filippinske journalist og redaktør på onlinemediet Rappler Maria Ressa, som vandt Nobels fredspris i 2021 for sin kamp for pressefrihed.

Maria Ressa har brugt en årrække på at bekæmpe anklager, der blev rejst under den daværende filippinske præsident Rodrigo Dutertes regering. Alligevel mener hun, at Rodrigo Duterte “er en langt mindre diktator end Mark Zuckerberg, og lad mig nu tilføje Elon Musk,” siger hun.

På litteraturfestivalen Hay i Powys sagde Maria Ressa, at både Mark Zuckerberg og Elon Musk har “bevist, at vi alle, uanset kultur, sprog eller geografi, har langt mere til fælles, end vi har til forskel, fordi vi alle bliver manipuleret på samme måde”.

Se også: EU kritiserer Metas “privatliv for penge”-forretningsmodel

Sociale medier ændrer den måde, vi handler på

Mark Zuckerberg er direktør i Meta Platforms, som ejer Facebook, Instagram, WhatsApp og Threads, mens Elon Musk står i spidsen for X – det tidligere Twitter – samt andre virksomheder som Tesla, SpaceX og Starlink.

De sociale medieplatforme som Facebook og X har ifølge Maria Ressa evnen til at “ændre den måde, vi føler på”, hvilket igen “ændrer den måde, vi ser verden på, og ændrer den måde, vi handler på”.

Sociale medier opildner til polarisering, frygt og had

Maria Ressa sagde også, at online samtaler om identitetspolitik har skabt lignende tilfælde af polarisering over hele verden. Disse debatter opmuntrer til “den slags spørgsmål, som vi tror er vores frie vilje” – men det er de ikke, sagde hun.

“I Filippinerne var det rig mod fattig. I USA er det race. Black Lives Matter … blev bombarderet på begge sider af russisk propaganda. Og målet var ikke at få folk til at tro på én ting. Målet var at få det hele til at eksplodere og skabe kaos,” lød det fra hende.

Den måde, som techgiganterne “opildner til polarisering, til frygt, vrede og had”, ændrer os “på et personligt plan og et samfundsmæssigt plan”, sagde hun.

Se også: Flertal for 15-års aldersgrænse for brug af sociale medier

Afskaf paragraf, der fritager it-giganterne

Hun foreslog to måder at mindske den kontrol, som teknologivirksomhederne har over os.

For det første sagde hun, at USA bør afskaffe paragraf 230 i den såkaldte Communications Decency Act fra 1996, “som er det, der giver disse virksomheder straffrihed”.

Paragraffen beskytter internetvirksomheder mod søgsmål om indhold, som deres brugere har offentliggjort.

“Og den anden er, at hvis du har børn, så lad dem ikke være på sociale medier, før de er gamle nok,” sagde hun med henvisning til, at de er vanedannende. En undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at stort set alle danske børn i 7. klasse er på sociale medier.

Bekymret for internettet som helhed

Selv om hun synes, at forsøg på at forbyde det kinesiskejede sociale medie TikTok i USA og Italien er “gode”, er det “ikke kun TikTok”, som vi skal være bekymrede for, men alle sociale medier – og internettet som helhed.

“Med generativ AI bliver kvaliteten af den information, du får, allerede dårligere,” sagde hun og henviste til en undersøgelse, der blev offentliggjort tidligere i år, og som viste, at en “chokerende” del af internettet er genereret af AI af dårlig kvalitet.

“Det var før generativ AI for alvor slog igennem, og du ved, at på et tidspunkt vil det drive os ud,” sagde hun.

Hun opfordrede publikum på Hay til at “gå ud i den virkelige verden” og organisere sig med deres familier og venner, “fordi informationsoperationerne er rettet mod jer. Og når du bliver en del af en tv-station, bliver du en del af informationstestholdet”.

Se også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne