Anklager Pokémon GO for at være et efterretningsværktøj
Alexander Ilanov, der leder af afdelingen for ideologisk arbejde i Belarus’ forsvarsministerium, optrådte i denne uge i et lokalt tv-talkshow og blev angiveligt spurgt om de mest sandsynlige mål for spioner.
“Hvor tror du, der var flest pokémoner på det tidspunkt?” spurgte Alexander Ivanov og svarede: “På den 50. lufthavns område, hvor landingsbanen er, og hvor der er en masse militært flyveudstyr. Det var der, der var flest pokémoner. Er det ikke efterretningsoplysninger?”
Sandheden er dog, at da spillets popularitet var på sit højeste, kunne man finde de virtuelle pokémoner næsten overalt.
Se også: Pokemon GO er stadig en vild pengemaskine
Spillere kan lække strategisk vigtige oplysninger
Pokémon GO-spillere blev angrebet af svindlere og havde tilbage i 2016 også problemer med privatlivets fred. Idéen om spillet som et efterretningsværktøj er gammel – og stort set afkræftet.
Som New York Times rapporterede i 2016, betegnede Rusland spillet som et værktøj for CIA. Indonesien, Kuwait og Egypten blev alle vrede over spillet for at være en sikkerhedstrussel. Det er stadig officielt forbudt i Kina, selv om nogle frygtløse spillere alligevel spille det der.
Udvikleren bag Niantic insisterer på, at selskabet overholder lokale love, uanset hvor Pokémon-jægere vælger at gå på opdagelse. Niantic har afvist alle beskyldninger om, at de deler brugeroplysninger, så ingen bør altså kunne få et glimt af dig, mens du går på Pokémon-jagt.
Ikke desto mindre har militære embedsmænd i flere lande advaret om, at da spillet bruger brugernes lokationsdata, bør medlemmer af militæret udvise forsigtighed, så de ikke lækker strategisk vigtige oplysninger.
Det er dog ikke en udfordring, der er unik for Pokémon GO. Træningsappen Strava vakte opsigt i 2018, da nogle brugere brugte den til at spore deres aktiviteter i nærheden af sikre militæranlæg. Alexander Ivanovs argument er derfor ikke særlig effektivt.
Belarus er i høj grad i Ruslands kredsløb som en unionsstat – en ordning, hvor landet forbliver en suveræn nation, men deler politik med Rusland. Ingen anden tidligere sovjetisk nation har valgt at beholde den status.
At dele en ubegrundet paranoia over Vesten – og Pokémon GO – er derfor ikke ualmindeligt for en belarusisk embedsmand.
Du kan altså roligt fortsætte med at spille Pokémon GO.
Se også: De bedste apps og spil til iPhone i 2024 ifølge Apple