Sociale medier kan ændre dine synspunkter på én dag

Algoritmerne bag sociale medier kan ændre dit syn på mennesker med andre politiske synspunkter på bare én dag. It-giganterne har altså indflydelse på, hvordan vi opfatter andre.

Sociale medier kan ændre dine synspunkter på én dag

De fleste sociale medier bruger algoritmer til at sortere indholdet i en brugers feed og rangordner generelt opslag efter sandsynligheden for, at du engagerer dig med indholdet. De opslag, der engagerer dig mest, præsenteres først. Teknologien kan dog også være med til at skubbe folk fra hinanden, viser ny forskning.

”Tendensen til polarisering mere generelt er ret bekymrende. Polarisering kan føre til mange problemer, herunder politisk vold,” siger Tiziano Piccardi fra Stanford University i Californien.

Se også: Australien er første land til at forbyde sociale medier for børn og unge

Eksperiment afslører algoritmers påvirkning

I et forsøg på at undersøge de sociale medies algoritmers indvirkning på politisk polarisering bad postdoc Tiziano Piccardi og hans forskningskolleger 1.256 amerikanske brugere af X om at installere en browserudvidelse i 10 dage. Udvidelsen ændrede i realtid rangeringen af opslagene på X.

Browserudvidelsen var sat op til at opsnappe opslagene på X, før de blev vist til brugerne. Straks blev de analyseret af OpenAI’s GPT-4-sprogmodel, som rangerede opslagene efter, hvor politisk polariserende de var, alene ved at kigge på otte potentielt antidemokratiske udtryk.

Nogle brugere fik derefter et større antal polariserende opslag vist i deres feed end normalt, mens andre så færre. En kontrolgruppe oplevede den sædvanlige præsentation af opslag ud fra X’s algoritme.

Forskerne udspurgte hver deltager før, under og efter eksperimentet for at måle deres opfattelse af mennesker med forskellige politiske overbevisninger.

Måske ikke overraskende fandt de ud af, at reduceret eksponering for politisk polariseret indhold gjorde folk venligere over for dem, som de var politisk uenige med, mens større eksponering skabte hårdere følelser.

Svarene på undersøgelsen ændrede sig efter bare én dag, hvilket betyder, at algoritmerne har en enorm påvirkning på brugernes holdning til mennesker med andre politiske synspunkter.

Se også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

Advarer mod potentielt farlige algoritmer

Deltagere, der blev udsat for en større mængde polariserende indhold, rapporterede i løbet af undersøgelsen også om øgede negative følelser, herunder vrede og tristhed, men denne effekt forsvandt i dagene efter eksperimentet.

Eksperimentet fremhæver, hvor vigtige de algoritmer, der dikterer, hvordan vi forbruger information, er for vores opfattelse af andre.

“Dette er en start på at vise, at algoritmisk kuratering kan påvirke polariseringen. Jeg synes, at platforme virkelig bør overveje, at det kan være farligt kun at optimere for engagement,” siger Tiziano Piccardi.

At det er muligt på denne måde at slå polariserende indhold til eller fra viser, at de sociale medier spiller en afgørende rolle i udbredelsen af politisk polariseret indhold.

En løsning kan være den tilgang, som Bluesky har valgt. Det decentrale sociale medie, der er en erstatning for det gamle Twitter, giver brugerne mulighed for at vælge deres egne algoritmer.

Se også: Australien er første land til at forbyde sociale medier for børn og unge

Perspektivering

Det er veldokumenteret, at sociale mediers algoritmer forstærker psykologiske mekanismer som bekræftelsesbias og følelsesmæssig manipulation, hvilket skaber ekkokamre og polarisering.

Sociologisk set bidrager de sociale medier til fragmentering af samfundet ved at fremme “os mod dem”-mentalitet og dehumanisering af modstandere.

Disse dynamikker rejser spørgsmål om it-giganternes ansvar og mulige løsninger for mere inkluderende og mindre polariserende kuratering af indholdet i brugernes feeds.