Australien er første land til at forbyde sociale medier for børn og unge
Børn og unge under 16 år i Australien må fra slutningen af 2025 ikke længere bruge sociale medier som TikTok, Facebook, Snapchat, Reddit, X og Instagram. Som det første land i verden har Australiens parlament indført et forbud mod brug af sociale medier for unge under 16 år.
Forslaget blev vedtaget med et overvældende flertal med 102 stemmer for og 13 imod.
De sociale medier har nu et år til at finde på løsninger til, hvordan de vil implementere forbuddet. Hvis de ikke implementerer tilstrækkelige løsninger til at forhindre unge under 16 år i at bruge de sociale medier, får de bøder på op til 49,5 mio. australske dollars – cirka en kvart mia. kr.
Visse tjenester, herunder YouTube, Messenger Kids, WhatsApp, Kids Helpline og Google Classroom, er undtaget forbuddet.
Se også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne
Danmark forbyder måske også sociale medier
Herhjemme i Danmark har Imran Rashid, der er læge, forfatter og foredragsholder, arbejdet på at få indført samme forbud mod sociale medier som i Australien.
Han oprettede sidst i oktober et borgerforslag om at forbyde TikTok, Snapchat og Instagtam for danske børn og unge under 18 år. Borgerforslaget har fået mere end 50.000 støtter. Dermed er det nu kun et spørgsmål om tid, før Folketinget skal tage stilling til forslaget.
Takket være Imran Rashids kamp mod de sociale mediers negative indflydelse på befolkningen kan Danmark blive det andet land i verden, som forbyder sociale medier for børn og unge – hvis altså Folketinget stemmer for forslaget.
En undersøgelse fra Børns Vilkår i maj viser, at halvdelen af alle 10-årige børn i Danmark har en profil på et socialt medie. Når børnene bliver 13 år, som er de sociale mediers egen aldersgrænse, har næsten alle en profil.
Se også: Norge vil hæve aldersgrænsen på sociale medier
Perspektivering
Mobilsiden.dk mener, at det er nødvendigt med lovgivning, der beskytter børn og unge mod de sociale mediers afhængighedsskabende algoritmer og skadeligt indhold, som påvirker børn og unges mentale sundhed negativt.
At der kommer et forbud for brug af sociale medier hos børn og unge, er dog ikke en garanti for, at de ikke alligevel benytter dem. Med et forbud bliver det derimod i høj grad op til forældrene at overveje, om de vil tillade deres børn at bryde loven.
Se også: Frankrig afprøver forbud mod mobiltelefoner i skolen