LastPass synkroniserer nu dine adgangskoder gratis
Det er ikke altid nemt at huske adgangskoden til Facebook, ens Google-konto, Netflix osv., hvis man følger anbefalingerne om at benytte forskellige adgangskoder til hver tjeneste – gerne med mange tegn, forskellige bogstaver og tal.
Med en tjeneste som LastPass kan du gøre livet nemmere for dig selv. Den er i bund og grund en opbevaringscentral, hvori du gemmer alle dine forskellige loginoplysninger: brugernavne og adangskoder. Hvis du har LastPass installeret på dine enheder, vil du i praksis opleve, at dine adgangskoder helt automatisk indsættes i tekstfelterne.
Læs også: Appen LastPass til at huske adgangskoder bliver gratis
Formålet med sådan en tjeneste er, at du benytter så avancerede adgangskoder, at du end ikke selv kan huske dem – og derved er du godt sikret mod at få ubudne gæster på dine mange profiler rundt omkring på nettet, hvis bare én af siderne bliver hacket og loginoplysningerne kommer i de forkerte hænder.
LastPass findes i både en gratis udgave og betalingsversion, som dog er ganske billig – blot 7 kroner om måneden. Ulempen ved den gratis udgave af LastPass har været, at du ikke har kunne synkroninere din online-’boks’ med gemte loginoplysninger mellem dine enheder. Dermed har det været lidt af at arbejde at få fyldt udbytte af tjenesten i den gratis version, hvis du bruger flere enheder.
Synkroniserer nu alt gratis for dig mellem dine enheder
Det er heldigvis slut nu, for brugere af den gratis udgave af LastPass kan fra i dag af nyde godt af gratis synkroninsering mellem alle enheder, hvor du er logget ind med samme LastPass-konto. Det skriver firmaet i et blogindlæg.
Dermed skal du kun bruge ét login, og så har du straks adgang til alle dine gemte loginoplysninger med brugernavne og adgangskoder til alle dine hjemmesider og apps.
Det bliver på den måde ikke meget nemmere at have alle loginoplysninger ved din side uanset hvilken platform og browser du bruger. Samtidig er du med til at styrke sikkerheden af dine personfølsomme oplysninger markant.
Sådan virker LastPass
Måske sidder du endnu tilbage med en uklar forståelse af, hvordan LastPass helt præcist fungerer og hvordan det kan være så sikkert kun at have én adgangskode til at opbevare alle dine andre adgangskoder. Læs derfor med her.
Idéen bag LastPass er faktisk ganske simpel. Når du opretter din LastPass-konto, skal du, ud over din e-mail, angive et såkaldt ’master password’ – dit hovedkodeord. Dette er faktisk den eneste adgangskode, du behøver at huske fremover. Den skal naturligvis derfor være sikker og bestå af x antal tegn.
Som det kortvarigt blev nævnt ovenfor, består LastPass af en ’boks’, hvori du kan lagre dine loginoplysninger fra hjemmesider og apps. Disse er krypterede lokalt på dine enheder, så indholdet aldrig kan læses uden hovedadgangskoden, hvis enhederne skulle komme i de forkerte hænder.
Læs også: Sådan bruger du Wi-Fi sikkert på ferien [TIP]
Du kan tilmed aktivere det såkaldte totrinsbekræftelse gennem et væld af tjenester, bl.a. LastPass’ egen Authenticator-app eller Googles Autentificering-appen.
Med totrinsbekræftelse skal du bekræfte loginnet med din smartphone eller mobil hver gang du skal ind i din LastPass-’boks’ med dit hovedkodeord. Skulle nogle kende til dit hovedkodeord, er de nødt til fysisk at have din telefon i hånden for at kunne få adgang til din LastPass-konto. Dermed er dine loginoplysninger sikret i endnu højere grad.
Hvordan kommer du så i gang med LastPass? Dine loginoplysninger fra Facebook, Netflix og alle andre hjemmesider og apps kan tilføjes i LastPass på to forskellige måder. Enten kan du logge ind på eksempelvis Facebook som normalt, og så vil LastPass spørge, om du vil gemme oplysningerne i ’boksen’. Dette er dit sædvanlige kodeord, der gemmes.
Sikkerheden styrkes markant, hvis du i stedet benytter et tilfældigt genereret kodeord, som ikke er brugt andre steder. Du kan enten selv finde på et eller lade LastPass generere et for dig – det kan se således ud: PTUZYxrp45su. Et sådant kodeord har du ikke en jordisk chance for at kunne huske, særligt ikke hvis du genererer sådanne kodeord til alle dine konti – og det er lige præcis det, der er meningen.
Med LastPass behøver du ikke at skulle huske dine kodeord. De indsættes helt automatisk i tekstfelterne i det øjeblik du møder loginsiderne – præcis som browsere kan huske dit kodeord. Med LastPass er forskellen blot, at du kan tage hele din ’boks’ bestående af sikre, krypterede kodeord med på langt de fleste enheder og at du også kan benytte teknologien i apps og på tværs af browsere.
Foruden kodeord er LastPass også velegnet til at opbevare sikre noter, bl.a. adgangskoden til dit Wi-Fi, medlemsnumre, kreditkortoplysninger eller andre hemmelige oplysninger. Mange browsere kan også automatisk udfylde formulerer på hjemmesider for dig, og dette kan du også få hjælp til med LastPass.
Læs også: Mange bruger stadig dårlige kodeord – se listen her
En anden smart funktion med LastPass er, at du kan dele adgangskoder med venner og familie helt sikkert. De sendes igen i krypteret form og kræver, at også modtageren benytter LastPass.
Hvis du vil øge sikkerheden ved din færden på det store internet er det altså blot at prøve LastPass. Det er som bekendt helt gratis at benytte alle ovenstående funktioner.
LastPass er tilgængelig til alle tænkelige styresystemer og platforme: Windows, Mac, Linux, Chrome, Firefox, Opera, Maxthon, Dolphin, Firefox OS og naturligvis også Android og iOS. Se alle platforme og browsere du kan downloade LastPass til ved at klikke her.