Fra i dag tager Google kampen op mod spillekonsollerne
Google lancerer i dag deres nye spiltjeneste Stadia, der skal tage kampen op med de klassiske konsoller. Hvis man har forudbestilt enten Founders Edition eller Premiere Edition, har man måske allerede modtaget sit Stadia-kit.
Læs også: Controlleren til Google Stadia kræver ledning
Med i pakken følger en controller og en Chromecast Ultra, som er en forudsætning for at gøre brug af 4K. Desuden medfølger tre måneders Stadia Pro, der giver adgang til to gratis spil og eksklusive rabatter.
Ikke en streamingtjeneste
Vi var så heldige at få en lille forsmag på Stadia i går, og det ser ud til, at Google faktisk har lanceret et rigtig godt produkt. Jeg må indrømme, at jeg var skeptisk omkring konceptet inden lanceringen. Spilstreamingtjenester findes i massevis, og de har alle problemer med forsinkelser og pakketab, hvilket tit gør spillene umulige at spille.
Der er bare lige det ved Stadia, at det ikke er en streamingtjeneste. Man får ikke adgang til et bibliotek af spiltitler for et fast månedligt beløb, men man skal alligevel betale et månedligt beløb for at nyde alle Stadias funktioner. Til næste år kommer en gratis version, med navnet Stadia Base, der tillader spil i fuld HD med stereolyd. Stadia Base inkluderer ingen gratis titler, eller rabatter for den sags skyld, så man skal købe spillene til fuld pris.
Netop det med at købe spillene til Stadia, var lidt en dealbreaker for mig – indtil jeg tænkte lidt over tingene. For Stadia er som sagt ikke en Streamingtjeneste, og skal ikke ses som sådan. Det er tværtimod en direkte konkurrent til konsollerne. Forestil jer en PlayStation 4 Pro, eller en Xbox One X, uden selve konsollen. Min bedre halvdel ville elske, hvis vi kunne undvære de “grimme” konsoller på TV-bordet.
Udover at man slipper for konsollen, så undgår man lange download- og loadingtider, for alt kører via skyen i Googles datacenter, der eftersigende skulle have saft og kraft nok til at køre Stadia uden problemer.
Stadig under udvikling
Mit indtryk af Stadia er, at det endnu ikke er et fuldendt produkt. Tjenesten lanceres dog med et ganske hæderligt udvalg af spil, hvoraf to – Destiny 2 og Samurai Showdown – er gratis med Stadia Pro. Derudover vil 20 andre spil være tilgængelige via Stadias butik, heriblandt Red Dead Redemption 2 og Assassin’s Creed Odyssey.
På trods af det fine spiludvalg ved lancering, har Stadia stadigvæk et godt stykke vej, før tjenesten for alvor er i mål.
Første eksempel er, at den dedikerede Google Assistent-knap ikke har nogen assistent endnu. Det kommer selvfølgelig på et tidspunkt, og er ikke det mest presserende problem. Straks værre er det, at Stadia kun fungerer på én serie af telefoner, nemlig Googles egen Pixel-serie, der ikke forhandles officielt i Danmark. Det er lidt et slag i bolledejen for alle dem, der troede, at de skulle nyde nogle af de største spil på farten.
Endnu en underlig begrænsning er, at Stadia-controlleren kun er trådløs via Chromecast Ultra. Hvordan det så lige skal fungere med en almindelig Chromecast, det kunne jeg ikke få et definitivt svar på. På computer skal controlleren ganske enkelt tilsluttes via USB, hvilket undrer mig, når den har Bluetooth. Faktisk kan jeg slet ikke se hvorfor controlleren skal kables. Når man spiller på sit TV via Chromecast Ultra, bruger Stadia-controlleren WiFi til at koble direkte op til spillet. Den er altså teknisk set ikke forbundet med hverken TV eller Chromecast som sådan. Hvorfor virker det ikke på en PC?
I det store hele, synes jeg, at det er nogle mærkværdige mangler. Når det så er sagt, så ødelagde det ikke min oplevelse af Stadia. Der er ganske enkelt bare plads til lidt forbedringer, som man så ofte ser det hos nye produkter.
Minimal forsinkelse
Det er selvfølgelig svært at komme med en endelig bedømmelse af Stadia, da vi kun fik en time at spille i. Derudover var spiludvalget begrænset, og vi nøjedes med at spille Mortal Combat 11 og Destiny 2. Vi kunne ikke mærke nogen forsinkelse, som ellers er et kæmpe problem ved streamingtjenester som eksempelvis GeForce Now. Grafikken var også helt på linje med spillekonsollerne eller PC. Alt i alt var det en rigtig positiv oplevelse med et produkt, vi egentlig var ret skeptiske omkring.
Hvis det er standarden, så kan jeg sagtens se min konsol udskiftet med en Stadia på et tidspunkt. Selvfølgelig først når vi er ovre eventuelle startvanskeligheder, og Stadia har opbygget et større spiludbud.
Stadia vs konsol
Det er meget tydeligt, at Stadia skal finde sine spillere blandt dem, der ellers foretrækker den klassiske konsol. Spørgsmålet er bare, hvorvidt det faktisk kan betale sig. Google selv mener, at tjenesten er prissat således, at den er tilgængelig for alle. Og bevares, 999 kroner er måske et godt stykke fra, hvad nye spillekonsoller ellers koster, men lad os lige regne lidt på det.
Vi ved, at den kommende PlayStation 5 bliver lanceret op til jul næste år. Et forsigtigt gæt er, at PlayStation 5 kommer til at koste mellem 4.000 og 5.000, hvilket er en del over Stadias pris. Vi må så også gå ud fra, at næste generation af PlayStation vil have ALT, hvad hjertet begærer indenfor spilteknologi. Derudover vil der så gå cirka 7 år, før en eventuel efterfølger lanceres. Her snakker vi ikke om eventuelle slim- eller pro-modeller.
Hvis Stadia skal konkurrere med konsollerne, så skal man abonnere på Stadia Pro. Stadia Pro koster 69 kroner om måneden, hvilket over 7 år løber op i 5.796 kroner. Dertil kommer prisen på selve Stadia-pakken, hvilket betyder, at Stadia over en syvårig periode vil koste 6.795 kroner.
Nu ser billedet pludselig anderledes ud, og Stadia er 1.795 kroner dyrere end PlayStation 5. Med det in mente, så er jeg spændt på at se, hvor mange af konsolspillerne Stadia formår at hverve. Googles nye konsol har trods alt potentialet til at tilbyde en spiloplevelse med mange muligheder, når først børnesygdommene er kurerede.