iPhone 6 kamera – er det skidt?
iPhone 6 huser et kamera med otte megapixels. Samme antal som hos forgængerne iPhone 5 og 5S, selv tre år gamle iPhone 4S kunne bryste sig af ligeså mange pixels. Er Apple mon gået helt i stå?
Se også: Apple iPhone 6 og 6 Plus slippes løs – her er de
Hos rivalerne Samsung, Sony og Nokia er topmobilerne spækket med pixels. De byder på både 20 megapixels, 16 megapixels og endda filmoptagelser i 4K.
Betyder det, at Apple er gået i stå?
Sandsynligvis…
Når ingeniører udvikler mobilkameraer er det en ekvilibristisk øvelse i fysiske begrænsninger. Kameramodullet må ikke fylde mere end en ært, og skal alligevel huse både en optik, bestående af flere linser samt en fokus-motor.
Optikken skal blænde maksimalt op, en udfordring der kræver flere og større linser i optikken. Men det går igen ud over størrelsen på kameramodulet.
Læs også: Sammenligning – iPhone 6 og iPhone 6 Plus vs. iPhone 5S
Samtidigt skal lyset ramme en sensor spækket med pixels. Her foretager ingeniørerne en anden balance-øvelse. Jo større sensor, jo flere pixels kan det rumme, men det kræver igen en større optik.
Alternativt er løsningen at vælge mindre pixels, som til gengæld vil modtage mindre lys og give problemer med støjfyldte billeder.
Samsung, Sony, Nokia og de andre har løst dette problem ved at pakke tiltagende flere pixels i større og større moduler.
Og her er Apple gået i stå. Det nye iSight-kamera deler nemlig optik og opløsning med iPhone 5S. Optikken åbner op til f/2,2 og billedchippen vokser ikke.
Processorkraft kan redde Apple
De rå-billeder Apple hiver ud af kameramodulet, indeholder derfor ikke flere detaljer end i forrige generation. Gode fotos handler heldigvis ikke kun om høj opløsning. Apple satser i stedet på hastighed og rå processorkraft.
Læs også: Samsung langer ud efter kameraet på iPhone
Første boost kommer fra såkaldte ’Focus Pixels’. Nogle få specialiserede pixels med den ene opgave at sikre hurtig fokus. Faktisk dobbelt så hurtigt som tidligere. Teknologien, også kaldet fase-detektion, anvendes også i spejlreflekskameraer, eller i Samsungs Galaxy S5.
Det andet boost findes dybt inde i iPhonens ’hjerne’, den såkaldte A8 processor. Inde i den har Apple bygget en særskilt processor, udelukkende til behandling af billeddata.
Den store regnekraft giver iPhone gode mulighed for at forbedre de lidt svagere billedfiler. I mørke vil digital billedstabilisering sammenstykke flere billeder taget i rap til et enkelt, mere støjfrit billede.
Den større iPhone 6 Plus får desuden en hjælpende hånd fra en dedikeret optisk stabilisering. En løsning som giver en ekstra sikker hånd ved videooptagelser.
Den kan desuden sammenstykke billeder til panoramafotos i tårnhøje 43 megapixels.
Oplevelse fremfor opløsning
Videoentusiaster må se langt efter 4K-optagelser. Apple tilbyder i stedet optagelser med 240 billeder/sekund, en kadence som kan give 10x slow-motion optagelser.
Den hjemmebagte billedprocessor kommer også i spil her. Den kan genkende ansigter og tilbyder nu kontinuerlig fokus under optagelser.
Se også: Styr iPhone-kameraet trådløst
Igen lader det til, at Apple skrotter de ultra-høje opløsninger til fordel for intelligent billedbehandling.
Hvorvidt Apple slipper godt afsted med det, får vi at se så snart mobilsiden.dk får den hjem til test. Men en ting er nu sikker: iPhone 6 vil ikke tage skarpere billeder, men bliver i stedet bedre til at tage billeder.