Kan en PC-fan omvendes til Mac på 60 dage?
Indrømmet! Jeg har taget mig til hovedet utallige gange når jeg har hørt “Mac klanen” fortælle om, hvor fantastisk deres Mac er. Desværre har INGEN nogensinde kunne give mig et fornuftigt argument for at skifte platform. Kun en masse frelst snak om, at “Mac aldrig går ned”.
Nu er sagen så bare den, at min Windows 7 PC (HP ProBook 5320m) heller aldrig går ned. Så det argument holder slet ikke vand.
Efter lang tids overtalelse af mig selv, fik jeg en MacBook Air i hænderne. Min beslutning var at give det et forsøg i 60 dage. Trods alt har jeg brugt PC siden Windows 3.1 i starten af 90’erne, så Apple skulle naturligvis have en fair chance.
Jeg kan næsten ikke få det over mine læber, men der ER forskel på de to systemer; Windows 7 og Mac OS X (version Lion). Stor forskel, på godt og ondt.
Hurtigt i gang
Installationen af en Windows 7-PC’er fra bunden tager lang tid. Min tommelfingerregel siger omkring fem til syv timer, når der medregnes tid til installation af diverse opdateringer til styresystemet.
Da jeg modtog MacBook’en fik jeg et chok! Der gik maksimalt en halv time inden systemet var HELT klar. Jeg prøvede også en re-installation fra den medfølgende USB-stick – utroligt enkelt, og ligeledes ufatteligt hurtigt.
Nu er det jo så jeg slet slet ikke forstår, hvorfor Microsoft endnu ikke har gjort Apple dette kunststykke efter.
Også opstarten i det daglige sker med lynets hast. Det tager UNDER 30 sekunder, fra HELT slukket til HELT klar. Hallo Microsoft – hvorfor skal Windows-opstarten tage flere minutter?
Dagligdagen med Mac fremfor PC
Jeg har ingen forudsætninger haft i forhold til brugen af Mac OS-styresystemet. Så der gik lige nogle dage, inden jeg var hjemmevant. Programmerne ligger noget anderledes end på Windows – og opbygningen er MEGET forskellig.
På forunderlig vis må jeg dog erkende, at opbygningen af Mac-systemet er betydelig mere logisk bygget op. Udviklerne har virkelig tænkt over tingene. Selv når det kommer til installation af f.eks. en printer, er det meget mere lige til, end på Windows 7.
Det samme gælder, når der kommer systemopdateringer, der installeres mere “lydløst” end på Windows.
Oven i dette kan jeg konstatere, at systemet heller ikke kommer med en masse “popups” om alt muligt mærkeligt, der skal tages stilling til. I forhold til Windows 7 er Mac OS X også på dette område mere brugervenligt, selv for uøvede computerbrugere.
Flere skriveborde
Som udgangspunkt har Windows ét skrivebord, hvor åbne programmer håndteres via programlinien i bunden af skærmen.
Mac OS X har derimod mulighed for at benytte flere skriveborde. Her kan de aktive programmer placeres der, hvor det giver mest mening, og med få bevægelser kan der skiftes mellem vinduer og programmer.
Denne funktion er STÆRKT vanedannende, og noget som jeg savner, efter at være kommet tilbage på PC’eren igen.
Ingen program-mangler – næsten ingen
I mit arbejde er det vigtigt at have adgang til mine sædvanlige arbejdsprogrammer som Open Office, Google Chrome, Skype, Evernote, mobilt bredbånd osv. Heller ikke her har der været mangler – og dog!
For specialprogrammer har det hårdt på Mac. Det kunne f.eks. være opdateringsprogrammet Kies til Samsungs smartphones, der ikke kører på Mac. Jeg bruger også en pakkelabel-tjeneste fra Post Danmark, der KUN virker i Internet Explorer på Windows.
Derfor har jeg ikke kunne smide PC’eren helt ud. I ny og næ må den startes op, for at løse en række specialopgaver. Så har du behov som ikke lige er “standard”, er du nødt til at beholde en Windows maskine i huset.
Næsten ingen processorkraft
En PC-nørd som mig er nødt til at se de hårde specifikationer. Og her ventede en overraskelse på denne MacBook Air med 13 tommer skærm, 1,86 GHz Intel Core 2 Duo med 2 GB RAM og NVIDIA GForce 320M 256 MB er jo næsten INTET. En Windows-maskine ville i hvert fald med den specifikation være stort set ubrugelig.
Igen overrasker MacBook’en. Systemet kører både hurtigt og stabilt på denne konfiguration.
Jeg kan dog godt mærke, at når der virkelig er mange programmer og browser-vinduer åbne, så har maskinen ikke så meget overskud. Men der er intet, som går ned.
Mac eller PC?
Phy ha, ja ser du! Det er der ikke et entydigt svar på. Det afhænger af ens behov for, hvad en computer skal kunne. Jeg har intet problem haft med at gå på Mac fremfor PC – og tilbage igen.
Der er dog ingen tvivl om, at brugere der ikke er “nørder” vil være bedre tjent med med en Mac fremfor PC. Systemet ER mere brugervenligt. Men det betyder også strammere tøjler. Der er færre muligheder for at pille i alt muligt. Det er dog næppe noget de “almindelige” brugere vil savne.
Derimod vil mange glæde sig over en meget lang batteritid (fem timers drift på den konfiguration jeg har testet) – hurtig opstart og nedlukning, samt gode taster og et lækkert design.
Der er heller ingen tvivl om at brugere med specialbehov, programmæssigt, stadig bør købe en Windows PC’er.
Konklusion: En dyr legekammerat
Da jeg kom tilbage på min ellers velfungerede Windows 7 HP ProBook startede jeg med at indhente to måneders Windows-opdateringer – og baksede lidt med et par programmer, som efterfølgende ikke lige kørte helt stabilt.
Jeg savner allerede enkeltheden fra Mac’en, men er glad for, at jeg igen kan køre alle programmer på én maskine – også specialprogrammerne.
Men en MacBook Air til mellem 9.800 og 12.000 kroner ER en MEGET dyr legekammerat. Prisen gør klart Mac til en computer for eliten. Flertallet vil stadig køre Windows – primært på grund af prisen.
Jeg er imponeret af MacBook’en på stort set alle punkter, men også underligt til mode over Microsoft. Hvorfor har de ikke forlængst taget de gode ting fra Mac OS, som f.eks. den hurtige opstart? Hvorfor kikker de ikke over skulderen på brugervenlighed? Og hvornår holder Windows op med at forstyrre med alle mulige meldinger, som kun superbrugere forstår?
Det er også interessant, at Apple har en relativt pæn oplader, der endda monteres på maskinen med en magnet, så man kan falde i ledningen uden at rive computeren på gulvet, da magneten straks slipper ledningen fra computeren. Hvorfor har PC-producenterne heller ikke efterlignet dette?
Apple har nogle forrygende gode computere og et styresystem der hjælper brugerne på vej, selv i avancerede situationer. Men prisen er alt for høj.
Det betyder, at Mac-fans og eliten stadig har Mac-platformen for dem selv – uden at de behøver at dele med “hr. og fru Danmark”.
Så ja, en PC-fan med åbent hjerte kan godt overtales til at bruge Mac. Men kun hvis pengepungen er i orden.
Nu er jeg så tilbage på min PC’er, og er efterhånden ved igen at finde ud af, hvordan Windows 7 fungerer.