Beoplay H5: Prøv dem før du køber dem! [TEST]

BeoPlay H5 er en god debut for selskabet i den mere sportsprægede niche - men noget gør, at den skyder helt forbi.

Beoplay H5: Prøv dem før du køber dem! [TEST]

Produkterne fra Bang og Olufsens datterselskab, BeoPlay, falder sjældent langt fra stammen. Lyden er oftest trådløs, men det er ud over det tydeligt, at headsets og højtalere fra selskabet hidtil har arvet meget B&O-DNA – navnlig den eminente kvalitet, forarbejdning og lydkvalitet.

Nu forsøger selskabet sig i et endnu uprøvet felt: markedet for kompakte, sportsprægede headset med sit trådløse BeoPlay H5.

BeoPlay skal dog være vågne her, for der trængsel i det marked – og med en pris på næsten to tusinde kroner skal der seriøst præsteres.

Se også:  Google Home, en højtaler der gør dit hjem klogere

BeoPlay H5
Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer BeoPlay H5

Dimensioner: 38 x 28 x 23,5 mm, 18 gram, 52 cm kabel
Dimensioner – dock: 28,8 x 28,8 x 29,2 mm
Teknik: 6,4mm elektrodynamisk membran, 20-20.000 Hz
Batteri: 2 x 50 mAh op til 5 timer drift, 2 timers opladning
Materialer: Aluminium, plast, tekstil
Farver: Sort eller rosa
Mikrofon: omni-direktionel
Forbindelse: Bluetooth 4.2 aptX-LL, dedikeret BeoPlay app
Øvrigt: leveres med plasttip i XS, S, M og L, samt skumtip i S, M og L + etui og 3 kabelholdere
Pris: 1.990 kr.

BeoPlay H5
Foto: Mobilsiden.dk

Trådløse in-ear headsets kommer i tre grundlæggende varianter, alt eftr hvor batteriet og elektronikken skal ligge. Enten hviler elektronikken om nakken, bag om øret eller inde i selve øregangen.

BeoPlay H5 hører til den sidstnævnte kategori, hvilket stiller store
Selve materialer og konstruktion er af samme høje kvalitet som BeoPlays øvrige produkter. Det er for det meste letvægtsmetal her, med gummierede og plastbelagte overflader der hvor du vil betjene headsettet.

Mellem de to ørepropper er 52 cm langt sleevet kabel i noget lækkert tekstil. De fleste vil finde det som værende tilpas langt til at nå om ørene – medmindre du foretrækker at lade kablet køre op over øreflipperne, det er kablet bare for kort og for tykt til.

På kablet finder du fjernbetjeningen på venstre side med de gængse headset funktioner. En central knap benyttes til tænd/sluk/start/stop samt forbindelsen, mens volumenknapper skruer op og ned samt frem/tilbage ved et langt tryk. En lille lysdiode indikerer, hvilken tilstand headsettet er i og lyser rødt når batteriets nærmer sig de nul procent.

Læs også:  B&O Play lancerer trådløst in ear-headset: Beoplay H5

BeoPlay H5
Foto: Mobilsiden.dk

Både godt og skidt

Syv forskellige dippedutter følger med H5 – men desværre er ingen af dem i stand til, at holde H5 på sin plads i mine øresnegle.

Måske er det mine ørers geometri der har skylden, men faktum er, at H5 er det dårligst siddende headset jeg til dato har prøvet. Og her hjælper det altså ikke, at vægtfordelingen i H5 er skæv så tyngdekraften trækker yderligere i den forkerte retning.

Her burde BeoPlay nok have skellet lidt til konkurrenternes løsning. Der er en god grund til, at eksempelvis JBL og Jabras headsets er udstyret med ekstra anordninger til at klemme headsettet på plads i øregangen.

Designkræfterne synes i stedet at være spenderet på den, godt nok smarte, magnetiske lukning der forvandler H5 til en halskæde når den ikke er i brug. Rigtig praktisk bliver det også, at den automatisk slukker når de to magnetiske høresnegle mødes.

De indbyggede magneter har en anden funktion: de klæber også H5 fast til ladedockens sider – hvilket havde været en elegant løsning, hvis man ikke tog fejl af hvilken side den skulle side halvdelen af gangene.

Læs også:  Beoplay A1 – Dansk design når det er bedst [TEST]

Problematisk app

Selve parringen foregår via Bluetooth og den audiofile samt strømbesparende Bluetooth 4.2 aptX LL standard.

Et langt tryk på den centrale knap og enheden kan findes af din musikafspiller. En lille NFC-chip havde været en fin detalje her, da det altid letter opsætningen med Android-telefoner.

Parringen bør teknisk set også kunne foregå via BeoPlays egen app, men lige meget hvordan der blev forsøgt at slutte den til min test-telefon (Apple iPhone SE), er det aldrig lykkedes at få den ellers opdaterede app til at finde headsettet.

Testen er derfor kun foretaget ud fra iOS’ egen Bluetooth-indstillinger.

Se også:  Sommerkonkurrence: Vind Chromecast eller powerbank

BeoPlay H5
Foto: Mobilsiden.dk

Let og sprød lyd

BeoPlay navnet er synonymt med noget af det bedste lyd du kan få i lommeformat og det gør sig da også gældende i H5 – bare ikke i alle frekvenser.

H5 leverer generelt et flot, luftigt og detaljeret lydbillede, men med en meget tyndbenet lydprofil i de dybere toner. Er du til bastung musik, hvil du decideret opleve at der mangler noget i de toner du får serveret.

Du kan afhjælpe situationen gevaldigt ved at mase ørepropperne i bund, men i mit tilfælde ville disse hurtigt glide ud igen – især under træningspasset, som på mange måder bør være dette headsets største styrke. Lykkedes det for dig at få dem til blive siddende, vil du dog belønnes af et komplet lydbillede hvor BeoPlays know-how skinner igennem.

Et andet muligt fix ville være at ty til BeoPlay app’en hvor du kan ændre lydens mod det mørkere og mere basfyldige – hvis altså bare, at app’en fungerede efter hensigten.

Positivt er det dog, at H5’erens batteri ikke giver op før tid. BeoPlay lover selv op til 5 timers uafbrudt musik – og de leveres: min model klarede sig i 4½ time ved mellemhøjt niveau før den gav op.

BeoPlay H5 glimrer også som håndfrit headset. Tale går klart igennem, og modtageren oplever heller ikke nogen støj eller andre unoder der kan plage et headset.

Læs også:  Bose QuietComfort 35 – Hold omverdenen udenfor [TEST]

BO Play Beoplay H5
Foto: B&O Play

Prøv den før du køber

BeoPlay H5 er ingen billig sag, for prisskiltet flirter faretruende med de to tusinde kroner.
Derfor er skuffelsen da også stor, når H5 i sidste ende viser sig at underpræstere på vitale områder som ergonomien og app’ens understøttelse.

Jeg kan derfor kun råde til at prøve H5’eren grundigt af før køb. Passer den til dine ører, vil du få en fin lyd der lever op til BeoPlays renommé – gør den ikke, vil du opleve at de mange penge er spildt.

For mit vedkommende blev H5 et frustrerende bekendtskab med dårlig pasform der ødelægger lyden – og en pris der derfor ikke kan forsvares.

BeoPlay H5 får derfor 3½ stjerner ud af 6.

Se også:  Soundboks højtaler: Den fødte decibel-kriger [TEST]

Fordele:

  • Flot, stærkt design
  • Potentiale til god lyd
  • Holder i de lovede 5 timer

Ulemper:

  • Høj pris
  • Pasformen ødelægger lyden
  • Besværlig dock
  • Tilslutningsvanskeligheder
 

Opdatering:

Historien fik nyt liv. mobilsiden fortsatte historien. 15/7/2016 fulgte vi op med en vinkel på Sådan ser den nødvendige jack-adapter ud til Moto Z – Artiklen finder du her. Meget er sket siden. Klik her for at læse seneste nyt om emnet..