Lenovo YOGA 920: En glimrende ultrabook [TEST]

Lenovo YOGA 920 oser af kvalitet og byder på markedets nyeste mekanik, men prisen er også derefter.

Lenovo YOGA 920: En glimrende ultrabook [TEST]

Ved dette års IFA-messe i Berlin benyttede Lenovo lejligheden til at løfte sløret for en ny efterårskollektion. Nyhederne bestod blandt andet af flagskibet YOGA 920, som ikke kun er en teknisk opgradering i forhold til den tidligere YOGA 910. Også det ydre er blevet forfinet en anelse.

Men er det nok til at stå op imod andre topspækkede ultrabooks i +10.000 kroners-prisklassen? Lenovo YOGA 920 har været min faste arbejdsmakker i en måneds tid – her følger min dom over den.

Mål: 323 x 223,5 x 13,95 mm, 1,37 kg
Skærm: 13,9” Full HD IPS med touch (158 PPI)
Kamera: HD frontkamera

Processor: 8. generations Intel Core i7-8550U (1,80 GHz quad core, Turbo op til 3,7 GHz)
Grafik: Intel UHD Graphics 620
RAM: 8 GB RAM (kan opgraderes til 16 GB)
Batteri: 70 Wh
Lager: 512 GB PCIe-forbundet SSD
Porte: 1 x USB-A 3.0, 2 x USB-C (Thunderbolt, PD, DP, USB 3.1), lydjackstik
Software: Windows 10 Home
Øvrigt: Fingeraftrykslæser
Pris: 12.999 kr. (billigste variant koster 10.500 kr.)
Farver: Platinum og Copper

Lækkert aluminiumsdesign

Designmæssigt har Lenovo holdt ved samme design, som er anvendt i både YOGA 900 og YOGA 910. Du får altså et skarpt aluminiumsdesign, der er både let og behageligt i brug – det føles som kvalitet … fordi det er det. Lenovo har fået skåret lidt af tykkelsen i forhold til 910. Nu måler YOGA 920 13,95 mm i forhold til 14,3 i forgængeren.

Som med de tidligere YOGA-topmodeller kan de noget utraditionelle hængsler hele vejen langs skærmens bredde ikke lade være med at stjæle opmærksomheden. Der er en smule ‘bling bling’-feeling over de mange, små blanke detaljer på hængslerne – noget jeg personligt ikke er fan af. Her ville jeg foretrække et mere stilrent og minimalistisk udtryk, ligesom det er lykkedes Lenovo alle andre steder end lige hængslerne.

De alternative hængsler skyldes dog dens egenskaber til at rotere skærmen 360 grader og dermed gøre sig ud som en tablet. Med i kassen følger nemlig en Active Pen 2, som giver mulighed for flere anvendelsesmuligheder. Mere om pennen senere.

Lenovo Yoga 920
Foto: Mobilsiden.dk

Ergonomien i YOGA 920 er, ligesom i forgængerne, i top. Tastaturets taster har en fornuftig størrelse og giver en god respons fra sig ved tryk. Trods det slanke design kan tasterne trykkes et stykke ned, som er forventeligt i en ultrabook. Som i mange andre ultrabooks må du dog leve med, at “pil op”- og “pil ned”-tasterne sammen kun udgør en tasts størrelse – noget jeg aldrig bliver fan af, og som ofte kan være et irritationsmoment under skrivning.

Pegefeltet er i den bedre liga. Her er der ikke noget at komme efter: Fin størrelse, god og glat overflade og et solidt og sikkert klik fra bunden af pegefeltet. Til højre for pegefeltet er YOGA 920 også ekviperet med en fingeraftrykslæser til hurtigt at logge ind i Windows. Den virker bedre end hvad du finder i mange bærbare i 8000 kroners klassen, men der er stadig et stykke op til samme nøjagtighed og hastighed som i de fleste smartphones.

Læs også: Lenovo Yoga 900 – En bærbar med et twist [TEST]

Langs siderne er YOGA 920 udstyret med intet mindre end to Thunderbolt 3 USB-C-porte, som understøtter datahastigheder på op til 40 Gbit/s. Den er med altså fremtidssikret i mange, mange år. Samtidig agerer de to porte som tilslutning af strømadapteren. Du slipper altså for Lenovos eget ladestik, og når først andre producenter går samme vej som Lenovo med YOGA 920, ja så slipper vi en skønne dag for alle proprietære ladeteknologier. Dejligt at se.

Lenovo har også beholdt 3,5 mm jackstikporten samt en normal USB-A 3.0-port, så der er altså ingen grund til at skulle købe nogen adapter – medmindre du har behov for en kortlæser. I denne overgangsperiode fra USB-A til USB-C kunne en ekstra USB-A-port dog være dejlig at have.

Et lille irritationsmoment med YOGA 920 er de famøse hængsler, som holder lidt for godt fast på skærmen. Du skal derfor have begge hænder frem for at kunne åbne skærmen.

Glimrende skærm

Den 13,9” store skærm i YOGA 920 er en fornøjelse at kigge på – så simpelt kan det siges. Det er en IPS-skærm, der er at finde i computeren, og det betyder flotte, livlige farver og gode kontraster. Faktisk er sortniveauet ikke langt fra hvad man kan finde i en OLED-skærm. Til tider har jeg godt kunne narres til at tro, at der gemte sig en OLED-skærm i Lenovoen. Jeg er altså godt tilfreds på den front.

Betragtningsvinklerne er, som du kan forvente i en topmodel: gode. Her finder du ikke nogen større forandringer af farvegengivelsen selv ved meget skæve vinkler. Der vil ikke være nogen som helst problemer med at se, hvad der foregår på skærmen.

I den variant, som jeg har testet, kommer YOGA 920 med en Full HD-opløsning på 1.920 x 1.080 pixels, hvilket i min bog er den optimale opløsning i en bærbar computer på denne størrelse. Du får en tilstrækkelig høj opløsning til, at alt står skarpt, og så får du også fordelene med en bedre batteritid end en 4K-skærm, samt at Windows fortsat har problemer med at skalere nogle programmer til højere skærmopløsninger end Full HD.

Læs også: Asus Zenbook 3 – Imponerer mest på papiret [TEST]

Lenovo YOGA 920 er udstyret med en lyssensor, så du kan vælge automatisk at få reguleret lysstyrken efter omgivelserne. Her blev jeg lidt overrasket over, hvor mørk skærmen kan justeres ned til. Faktisk så mørk, at den næsten virker sort, og at det kan være svært at se noget som helst på skærmen. Skærmen vil altså være behagelig at bruge i de sene aftentimer, og i dagslys er den tilpas lysstærk til at kunne bruges i alle gængse omgivelser.

YOGA 920 fortsætter sidste års trend med små kanter rundt om skærmen, og da hele fronten (skærm inklusiv kanter) er dækket af samme, ene stykke glas, giver det et utroligt flot udtryk – meget ligesom Dell XPS 13.

Når det kommer til højttalerne, spiller YOGA 920 højt – ret højt endda, men det er til gengæld også på kompromis af lydkvaliteten, for som med mange andre ultrabooks går det tynde design ud over lyden, som hverken byder på meget bund i eller nogen fantastisk lydgengivelse – den ligger . Til hverdagens små videoklip og ting og sager er du dog fint tjent med lydbilledet i YOGA 920.

Intel

Den ypperste i7-processor til ultrabooks

De store nyheder i YOGA 920 i forhold til sidste års YOGA 910 er naturlig mekanikken, der har fået en sædvanlig opgradering. I det slanke design finder du derfor den toptunede i7-8550U-processor, som er den nyeste 8. generations processor til ultrabooks fra Intel. Du får dermed fire processorkerner frem for to, hvilket giver et ordentligt boost i ydeevnen.

Ikke på noget tidspunkt opleves YOGA 920 sløv, og takket være SSD’en fra Samsung starter den op på ganske få sekunder. Processoren drøner af sted med en hastighed på 1,8 GHz, og når der opstår pludseligt krævende opgaver, skrues hastigheden op til 3,7 GHz. På processorfronten får du altså det bedste, der er at finde i en ultrabook på markedet lige nu.

Læs også: IFA 2017: Nu får billige ultrabooks quad core-processorer

Det samme kan dog ikke siges om grafikdelen, hvor Lenovo har anvendt Intels integrerede UHD 620-grafikchip. Her får du ikke nær samme performance, som du kunne have fået med NVIDIAs nyeste grafikchip til ultrabooks, GeForce MX150. Selv bærbare, der koster det halve af YOGA 920, kommer med MX150-grafikchippen dette efterår, hvilket Lenovo også burde have udstyret den med – taget det høje prisskilt i betragtning.

I den variant, som jeg har testet, finder du desuden 8 GB RAM og en SSD med 512 GB lagerplads – mere end rigeligt til de fleste formål.

Lenovo YOGA 920
Foto: Mobilsiden.dk

YOGA 920’eren lider dog kraftigt under, at den nye i7-processor er forsøgt klemt ind i et meget kompakt design. Blæseren kommer nemlig på overarbejde alt, alt for let. Selv i tilfælde hvor du ikke har andet end din browser, Word og et par andre små programmer kørende, kører blæseren løs. Og når den først snurrer, er der ingen omkring dig, der er i tvivl om det. Der lyder nemlig en konstant susen, som er højere, end jeg har hørt i mange år i en laptop. Blæseren kører løs i en sådan grad, at jeg har fået flere bemærkninger på vejen omkring det, hvilket ganske enkelt er for dårligt.

Om det er Lenovos særlige design, hvor luften blæses ud ved bagenden mod hængslerne, der er årsagen til, at mekanikken let bliver varm og derfor skal køles ned af den støjende blæser, vides ikke. I hvert fald ødelægger det lidt af fornøjelsen ved at bruge YOGA 920.

2-i-1-design med medfølgende stylus

Ud over at være en normal ultrabook fungerer YOGA 920 også som en tablet, da det er en 2-i-1-computer. De føromtalte hængsler lader dig vende skærmen hele vejen om, så du har en tablet.

Denne funktionalitet er særlig anvendelig i samspil med stylussen Active Pen 2, som følger med i pakken. Den minder på mange måder om den, som følger med Microsoft Surface-computerne: 4.096 trykniveauer og en størrelse, tykkelse og tyngde, der gør, at den ligger godt i hånden.

I samspil med skærmen kan du med stylussen tegne og skrive med ret høj præcision, men personligt har jeg ikke fundet mange anvendelsesmuligheder med en pen til en ultrabook. Blandt andet Office-pakken understøtter dog touchberøring, hvilket gør den lidt mere anvendelig i min bog. At YOGA 920 er tabletoptimeret og har en stylus er ikke noget, jeg personligt kan få en øget produktivitet ud af, men jeg klager absolut ikke over at have muligheden.

Læs også: Microsoft Surface Pro 2017 – Små forbedringer [TEST]

Det er også værd at bemærke, at Lenovo har fundet en lidt klodset løsning til montering af pennen i YOGA 920. Der er ikke gjort plads til pennen i selve metalhuset, men derimod følger der en lille holder, hvor pennen kan sættes ind i. Denne holder skal på mærkværdig vis indsættes i USB-A-porten, hvilket optager den eneste port af denne slags, der er i computeren. Samtidig føles det ikke helt sikkert at have sådan en pen hængende i sin USB-port over længere tid.

Selve den indbyggede Windows Ink-software i Windws 10 virker dog umiddelbart fint, hvis det bare ikke var for den ene gang, hvor en af Windows Ink-funktionerne fik hele Windows Stifinder-brugerfladen til at holde op med at virke.

Glimrende batteritid til en hel dag

Et af de vigtigste områder i en bærbar computer er uomtvisteligt batteritiden, og her imponerer YOGA 920 med konsekvent lange driftstider. Jeg har holdt nøje øje med batteritiden, og jeg kan konstatere, at jeg i gennemsnit formår at tvinge over 8 timers brug ud af computeren. Her inkluderer det oftest mange timers brug af Chrome og Word – skiftevis med tilpasset lysstyrke eller fuld lysstyrke. Det er noget under de 12 timer, som Lenovo oplyser, men disse oplysninger skal altid tages med et gran salt.

Læs også: Samsung udvikler ny batteriteknologi: Fra 0-100 på 12 minutter

Hvis du er på udkig efter en bærbar computer med en solid batteritid, så er Lenovo YOGA 920 bestemt værd at overveje. Her behøver du ikke bekymre dig om, hvorvidt der er nok strøm til en hel dag på arbejdet eller studiet. Det kan den snildt klare. Og skulle du alligevel være ved at løbe tør for strøm, så understøtter den hurtigopladning.

Lenovo YOGA 920
Der følger en stor bunke af unødvendige programmer med Lenovo YOGA 920.

Kommer med bloatware

Lenovo YOGA 920 kommer med Windows 10 Home – og så burde alt jo være fint, ikke? Men nej, for Lenovo er en blandt mange producenter, som har årelang tradition for at fylde deres computere med unødvendig software – også kendt som bloatware.

Selv om YOGA 920 er Lenovos absolutte topmodel, er der inkluderet den sædvanlige bloatware, hvilket er en skam. Det bør man ganske enkelt som forbruger ikke affinde sig med, når man ofrer hele 13.000 kroner på en bærbar computer.

Læs også: Elgiganten får eksklusivitet på crapware-frie laptops

Mens der kan være enkelte brugbare og nødvendige Lenvo-programmer, følger der også unødvendige programmer og spil som Candy Crush, Bubble Witch, Keeper, McAfee, MineCraft og Lenovo App Explorer med. Ud med det. Det optager ikke kun lagerplads, men kan også bruge unødvendig processorkraft og RAM i baggrunden – noget som bestemt ikke er med til at afhjælpe de pludselige udbrud, som blæseren med jævne mellemrum får.

Konklusion: Pengene værd?

Og så er der prisen – noget vi ikke kan komme udenom i bedømmelsen af Lenovoen. Som allerede nævnt flere gange er der tale om en dyrt bekendskab på 12.999 kroner, hvilket er over de flestes budget på en bærbar computer – inklusiv undertegnede. Du kan dog også slippe lidt billigere (10.600 kroner) ved at gå lidt ned på processor og SSD.

Til en så høj pris bør en computer også byde på noget ekstraordinært, som man ikke finder i en computer til den halve pris – men kan den det? Det kommer an på ens behov. Du får ganske vist den ypperste ultrabook-processor på markedet lige nu, en tilpas mængde RAM og rigeligt med SSD-lager, men det nytter ikke meget, når computerens indre design ikke kan holde temperaturerne nede og derfor må blæse løs med den støjende blæser.

2-i-1-designet med stylus er også set til markant billigere priser – blandt andet hos Lenovo selv med de væsentligt billigere YOGA 500- og YOGA 700-modeller. Så hvis det udelukkende er det, man går efter, er YOGA 920 formentlig overkill.

Jeg kan ikke komme udenom, at Lenovo YOGA 920 er en rigtig god bærbar computer, og særligt den fremragende skærm og det lækre ydre (minus hængslerne) kommer jeg til at savne, men jeg har svært ved at retfærdiggøre prisen på 13.000 kroner, når man kan få andre ultrabooks med samme nye processor og endda bedre grafikkort helt ned til til 6-8.000 kroner, hvor byggekvaliteten så til gengæld vil halte noget. Og når man som jeg ikke finder hverken en stylus og tablet-funktionalitet anvendeligt, ja så er der ikke megen fidus i at give så mange tusinde kroner ekstra for disse features.

Hvis du derfor vægter en stylus højt og det fleksible design med mulighed for at bruge den som tablet højt, samtidig med at du også vil have den bedste hardware, ja så kan YOGA 920 godt måle sig med konkurrenterne hvad valuta for pengene angår. Især når man kigger på, at der hos Lenovo er lidt mindre spring i priserne mellem de forskellige hardwarekonfigurationer end hos mange af konkurrenterne.

Vi lander derfor på 5 ud af 6 stjerner, fordi Lenovo 920 YOGA ganske enkelt er en hamrende god ultrabook med kun ét nævneværdigt kritikpunkt. Prisskiltet gør dog, at de fleste vil finde lige så høj glæde ved billigere alternativer, som ikke har både den bedste mekanik og pen-funktion. 

Fordele:

  • Lækker byggekvalitet
  • Flot skærm
  • Lynhurtig i7-8550u-processor
  • Batteritid til en hel dags brug

Ulemper:

  • Hængslerne bryder med et ellers flot design
  • Støjende blæser kører løs i tide og utide
 

Mere om temaet

Her finder du efterfølgende nyt og link til de seneste nyheder om temaet. mobilsiden har holdt fast i temaet. Efterfølgende d. 17/10/2017 publicerede vi en ny vinkel på Microsoft Surface Book 2: større og op til 5x hurtigere – Den videre beretning kan læses her. Seneste nyt om tematikken kan du finde her.