LG Optimus 4X HD (mobiltest)
Denne sommers duellanter på toppen af smartphone-markedet er Samsung Galaxy S III, HTC One X, Nokia Lumia 900 samt LG Optimus 4X HD, der netop er landet på redaktionen.
LG har haft det hårdt blandt kunder såvel som teleselskaber, senest har TDC stoppet salget af LG-smartphones, fordi kunderne ikke længere efterspørger produkterne.
På specifikationsdelen ligger 4X HD sig tæt op af Galaxy S III, omtrent samme fysiske størrelse, vægt og skærmstørrelse samt quad-core processor og naturligvis Android 4.0 Ice Cream Sandwich som styresystem.
I det fysiske udtryk er LG’eren betydeligt mere firkantet end både Samsungs og HTCs topmodeller, og designet trækker linjer til LG Prada 3.0, der fik en god anmeldelse, da den blev testet i midten af februar.
For krævende brugere
LG fortæller selv, at 4X HD primært henvender sig til såkaldte ”Power users, ”Entertainment Junkies” og ”Mobile Gamers”, hvilket må siges at være den krævende del af smartphone-brugerne.
Opsætningen gik godt, og uden problemer, kom der hul igennem til alt fra Exchange- og Gmail, til Facebook, Twitter og kontakterne samt kalenderaftalerne trillede hurtigt ind.
Undervejs gik skærmlyset dog ned på nul, hvilket gav lidt udfordringer, men heldigvis var det ikke et problem, at få lyset tilbage, så jeg kunne se hvad der foregik.
Da mobilen lavede den første synkronisering steg varmeudviklingen fra enheden, og jeg blev helt nervøs for, om der skulle handsker til, før opsætningen kunne gøres færdig. Heldigvis faldt temperaturen igen og batteriet på 2.140 mAh blev opladet.
LGs batteri er i øvrigt det største blandt Android-konkurrenterne. One X har 1.800 mAh mens Galaxy S III’s batteri er 2.100 mAh. Om det så betyder længere driftstid på 4X HD end hos konkurrenterne, kan du læse senere i denne test.
Naturlige farver og bedre hvid
Mens Samsung Galaxy S III har en HD Super AMOLED skærm på 4,8 tommer så benytter 4X HD typen True HD-IPS LCD på 4,7 tommer. Opløsningen på begge produkter er 720 x 1280 pixels men LG’s pixeltæthed er 312 ppi, og vinder dermed over Samsung der ligger på 306 ppi.
LG benytter Stripe RGB mod Samsungs Pentile.
På nettet er der store diskussioner om, hvad der er bedst. Men et faktum er, at Stripe RGB i hver pixelgruppe har dedikerede dioder til rød, grøn og blå. I Pentile består en gruppe kun af to subpixels, der sammen skaber den farve der skal anvendes. Resultatet skulle være reduceret skarphed og tab af farveudtryk på Pentile i forhold til Stripe.
Jeg vil dog mene, at man skal have mere end almindeligt gode øjne, hvis der reelt skal opleves en forskel i dagligdagen.
4X HD er mere kedelig i farverne end både One X og Galaxy S III – men samtidigt også mere naturlig i sit farveudtryk. Samsung har den bedste gengivelse af sort, mens LG og One X klarer sig langt bedre på den hvide farve, der hos Galaxy S III nærmest fremstår grå.
Alt i alt en superflot mobilskærm, men ikke så meget flottere end det som konkurrenterne tilbyder.
Flydende oplevelse
Selvom det efterhånden burde være naturligt, at en smartphone kørte flydende, så er vi stadig der, hvor det er et punkt, der er værd at tage op, da mange stadig oplever at købe en mobil, der hænger i bremsen.
LG Optimus 4X HD ER faktisk flydende i interfacet – præcis som sine konkurrenter. Det er tydeligt, der er sket noget med brugeroplevelsen, siden Google introducerede Android 4.0 og siden at producenterne, er begyndt at anvende quad-core processorer med tilhørende kraftige grafikchips.
Applikations-menuen, den såkaldte app-drawer, er opdelt i ’programmer’, ’downloads’ og ’widgets’, og det er endda muligt, at få ikonerne listet op med fem i en række, fremfor den normale standard på fire.
Det er let at lave mapper på frontskærmene, blot ved at trække ikonerne ovenpå hinanden – det virker også på bundlinjen, hvor der endda kan placeres helt op til seks genveje. Du kan altså i princippet have flere mapper med favoritgenveje, liggende i bundlinjen.
I topgardinet findes genveje til Wi-Fi, Bluetooth, GPS, lyd m.v., og du kan ud fra en liste, fjerne eller tilføje funktioner. Alt denne virker ganske fremragende.
LG har desuden gjort det muligt, at ændre animationerne der ses, når der bladres fra side til side på forsiden, og nogle af disse, ser ret fede ud.
Fed til screenshots
LG har arbejdet lidt med screenshot-funktionen, som har fået tilføjet “Quckmemo”.
Her gives der mulighed for at tegne på skærmen med fingeren, og markere det vigtige i et skærmbillede, som efterfølgende kan deles på sociale medier, eller sendes som mail eller MMS.
Quickmemo funktionen virker rigtigt overbevisende, og minder en smule, om det Samsung tilbyder i Galaxy Note, blot mere naturligt indarbejdet i produktet.
Helt almindelige screenshots tages ved at holde power og sku’ ned knapperne nede på én gang.
Irriterende tastatur, men mange muligheder
LG har lavet en kæmpe fejl på standardtastaturet. Godt nok er der dansk ordbog men de danske bogstaver ÆØÅ er håbløst placeret. I stedet for at sidde som på normale tastaturlayouts, er Æ placeret ved siden af M og Ø til venstre for mellemrumstasten. Å er placeret til højre for L og under P.
Skrivehastigheden er for mit vedkommende på dette tastatur ikke ret høj, og mængden af skrivefejl er alt for stor. Desuden kommer man ofte til at lave punktum i stedet for mellemrum.
Heldigvis er der rig mulighed for at hente et alternativt tastatur via Google Play, f.eks. Smart Keyboard, men jeg mener ikke, at dette skal være køberens opgave. Sådan noget bør være på plads ’out of the box’.
4X har udover det komplette QWERTY tastatur også standard T9-layout, som på gamle telefoner. Der er også et utal af sproglige muligheder, som f.eks. engelsk og tysk tastatur, der kan skiftes til ved tryk på én knap. Disse alternative tastaturer indeholder også ordbøger. Du kan endda have T9-tastatur på dansk og QWERTY-layout når der vælges engelsk.
En anden mulighed er at benytte ”Shape Writer”, LG’s svar på Swype, hvor ord dannes ved at trække fingeren fra bogstav til bogstav, uden at løfte den.
God lydkvalitet, men dårlig højtaler
Hvor LG Optimus 4X HD driller på tastaturet, opfylder den klart kravene på lydkvaliteten under samtaler.
Lyden er god og med en taleforståelighed der er helt i top. Hos den anden part i samtalen, opleves lyden ligeledes fin, også selvom der i baggrunden er lidt trafikstøj, hvilket nok skyldes den ekstra mikrofon, der analyserer på baggrundstøj, og kompenserer for dette under samtaler – en feature andre moderne smartphones også har.
Derimod er mobilens indbyggede højtaler ikke god, hverken til musik eller samtaler ved brug af speakerphone.
Højtaleren sidder nederst i venstre side på bagsiden, og spiller kun kraftig mellemtone og diskant. Så hører du meget musik fra mobilen, uden headset, bør du gå uden om 4X HD.
Headsettet der medfølger i salgspakken kan vi ikke vurdere, da vores testeksemplar kom uden. Med et alternativt headset, som jeg normalt selv benytter, kan jeg konstatere, at lydkvaliteten fra musikafspilleren ikke er imponerende.
Der er forskellige muligheder for lydindstillinger, men ingen presets lyder specielt godt, ej heller muligheden for manual tilpasning af equalizer hjælper. Det er endda ret let at få lyden til at overstyre.
16 GB hukommelse plus det ekstra
Der er 16 GB intern hukommelse i Optimus 4X HD hvor de cirka 12 GB kan udnyttes af brugeren til lagring. Når telefonen sættes til computeren via USB-kabel, kommer en række muligheder for tilslutning frem.
Hvis ikke du vil benytte LGs software til overførsel af indhold, så skal du være opmærksom på, at mobilen kan tilsluttes i enten ”kameratilstand” eller ”musiktilstand”, kaldet mediesync.
Kameratilstand åbner kun for overførsel til og fra fotomappen på enheden, mens musiktilstand underligt nok, giver adgang til alle mapperne – inklusive dem med fotos. Underligt, forvirrende er mine tanker omkring dette.
Mobilen understøtter ekstra hukommelse via microSDHC-kort – faktisk kan den håndtere hukommelseskort på op til 64 GB.
Internettet er ikke hundrede procent flydende, men bestemt heller ikke det værste vi har set.
Billederne mangler lys
Optimus 4X HD har kamerafeatures, der minder om, hvad vi ellers finder i Android 4.0. Så der er nok at justere på, hvis ikke de automatiske indstillinger er nok.
Der findes også burst-mode (kontinuerlig optagelse), hvor seks billeder i træk skydes på ingen tid. Bagefter kan du slette de fotos, der ikke blev gode nok. I modsætning til One X og Galaxy S III, så skal du på 4X HD manuelt markere de fotos du ikke vil beholde, fremfor at markere dét som var det bedste, og slette resten, automatisk.
Desværre er fotokvaliteten ikke god. Faktisk tager både One X og Galaxy S III væsentligt bedre fotos. Et af problemerne er manglende lys, og kun med HDR-funktionen aktiveret, bliver resultatet nogenlunde hæderligt.
Dertil kommer, at telefonen har svært ved at fokusere korrekt på et motiv, et fejl vi også har oplevet i forbindelse med testen af HTC One X.
Kameraet i 4X HD er 8 megapixels, og videooptageren har mulighed for videooptagelser i HD 1080p kvalitet.
Billeder taget med LG Optimus 4X HD
Håbløst højt batteriforbrug
Læg opladeren i tasken, ellers har du ikke en chance for at komme igennem dagen.
Til trods for det store batteri på 2.140 mAh, er det slet ikke nok til at holde LG’s topmodel i drift. Batteriet er hullet som en si og strømmen fosser ud, selvom man ikke bruger mobilen.
Ved sengetid havde jeg en dag 50 procent strøm tilbage, fordi der var blevet opladet i løbet af dagen, og derfor synes opladeren unødvendig, da både mobilen og jeg skulle sove. Men sådan gik det ikke. Da mit backup-vækkeur ringede, var LG’eren helt tømt for strøm.
En af de bedste dage nåede jeg godt 11 timers driftstid, hvilket slet ikke er godt nok – og på INGEN måde godkendt.
Konklusion: Ikke god nok
LG Optimus 4X HD har sine momenter, blandt andet er jeg vild med brugerinterfacet, hvor LG har bidraget med nogle gode tilpasninger. Du kan også bruge Google Maps Navigation og GPS-delen i LG’s mobil, er helt præcis i sine meldiner om, hvor du er.
Desværre er der for mange problemer med produktet; irriterende tastatur, dårlig højtalerlyd, dårlig lyd i headset ved musikafspilning, mobilfotos der er underbelyst og ikke mindst et højt strømforbrug, gør 4X HD til et produkt, man skal tænke sig om, inden det købes.
LG har tidligere annonceret Optimus 4X HD til en vejledende udsalgspris på 3.495-3.795 kroner, men aktuelt ligger netprisen uden abonnement på omkring 4.500 kroner. Så ikke engang på prisen, er mobilen en overvejelse værd.
– ”Jeg mener jeg har en af markedets bedste smartphones hvor ’value for money’ er kodeordet, ” sagde LGs danske mobilchef Morten Aagaard, for nyligt til Mobilsiden.dk.
Men desværre Morten, det er ikke tilfældet. Der er for mange smuttere, som burde være fanget i testfasen, og som man ikke behøver være supernørd for at få øje på.
Jeg vil ikke afvise, at nogle software-opdateringer undervejs, kan optimere på produktet, der bestemt har gode sider. Men på det foreliggende grundlag ender vi på tre ud af seks stjerner.
Web-TV: Vores første indtryk af 4X HD
Hot:
+ God skærm og kvalitets design
+ Lækker screenshot-funktion
+ Flydende interface med fede overgange og menuer
Not:
– Batteritid alt for kort
– Lydkvalitet ved musik er dårlig
– Dårlig SMS-tastatur
Testen er baseret på følgende software: Android 4.0.3.