Apple iPhone 6 Plus: Større end nogensinde – del 2 [TEST]

Anmeldelse: iPhone 6 Plus - større end nogensinde, kraftigere end nogensinde og muligvis den bedste nogensinde.

Apple iPhone 6 Plus: Større end nogensinde – del 2 [TEST]

Velkommen tilbage til anden del i stortesten af iPhone 6 Plus. Missede du første del, kan du læse op her.

Se også: Apple iPhone 6 Plus: Første kig [WEB-TV]

Gode 2 dages brug, eller en intens dag

Med iPhone 6 Plus følger samme 5 watts oplader som med de mindre iPhones. Men batteriet i iPhone 6 Plus er betragteligt større – og det giver sløve ladetider. Mobilen lunter fra 0 til 38% på en time for til sidst at være fuldt opladet på godt tre timer.

I en mobil til stratosfæriske seks-syv tusinde kroner er det skuffende, især når en oplagt konkurrent som Samsungs Note 4 kan ræse fra 0 til 50% på en halv time. Ejer du en iPad Air eller mini 2, kan du dog ty til deres lader, og halvere ladetiden.

Når mobilen en gang er ladet op, går der heldigvis langt tid mellem hvert pitstop. Man skal stå meget tidligt op for at lænse det batteri for strøm. Typisk kunne jeg faktisk trække omtrent to dages levetid ud af iPhone 6 Plus.

Er du mere ihærdig og ræser rundt i grafisk krævende spil, vil du dog lænse batteriet for strøm på omtrent 5 timer. Der parkerer derfor iPhone 6 Plus blandt de bedste Android-mobiler i markedet, dog uden at overgå dem.

Større software

Der er langt mellem revolutionerne hos Apple. Sidste år introducerede tech-giganten et nyt, forfriskende look til iOS og med nyeste opdatering, iOS 8, er der ikke mange visuelle opdateringer at finde.

Det nye format i iPhone 6 Plus kræver dog nogle justeringer, for at få iOS skaleret succesfuldt op til biograflærredet.

Den større skærm giver for det første plads til en ekstra række ikoner, ligesom hos den mindre iPhone 6. Derefter skal der træffes en beslutning – skal indholdet zoomes? Vælger du zoom, vil oplevelsen være lig med den mindre iPhone 6 – men pustet op i 5,5” format.

Vælger du i stedet standard-zoom vil apps i iPhone 6 Plus nu vises i landskabs format.
Tiltes skærmen til siden følger ikoner og apps med, noget nyt for iPhone-brugere. Samtidig kan apps nu drage fordel af det større areal og dele app’en i to, typisk med en menu eller oversigt til højre og indholdet til venstre.

Det er kun et fåtal af apps der benytter sig af featuren indtil videre, men går udviklingen som med tidligere opdateringer kan du forvente at de fleste populære apps får rettet ind i de næste par måneder.

Skaleringskvaler

App-udviklere vil dog møde yderligere udfordringer med iPhone 6 Plus. For at ikoner og tekst i apps ikke skal blive forsvindende små, er indhold opskalerede til 3X standardopløsningen. Som ved overgangen fra iPhone 3GS, til den dengang højopløste, iPhone 4 skaber det nogle småproblemer.

Grafiske elementer i visse apps står derfor ikke nær så skarpt som tidligere, lidt ærgerligt, for skærmen kunne eller snildt vise de mange fine detaljer frem. Igen vil der kun være tale om midlertidige småkvaler, for Apple-udviklerne er som regel kvikke med opdateringerne.

iOS 8

Apples nye styresystem har lidt af en svær fødsel, efter fejl i systemfiler, opdateringskvaler og tilbagetrukne updates er version 8.0.2 endelig fri for de værste bugs.

Læs også: Apple trækker iOS 8.0.1 tilbage

Visuelt er der ingen større ændringer at deklarere, iOS 8 handler især om at forbedre brugeroplevelsen og at give app-udviklere flere muligheder for at sammenflette deres app ind i iOS.

Spotlight er stadigt kun et svirp nedad væk og giver hurtigt adgang til indhold på telefonen, men nu også på nettet eller i apps som Wikipedia eller Imdb.

Tastaturet inkluderer også små ændringer og virker nu i landskabsformat, med små ekstra knapper til at klippe og indsætte tekst – desværre er den nye forudseende QuickType ikke understøttet på dansk endnu.

Alternativer som Swype eller Swiftkey kan nu installeres, men disse understøtter heller ikke dansk indtil videre. Et andet savn er muligheden for en dedikeret talrække, pladsen er der jo, og indtastning af skiftevis tal og bogstaver tager uforholdsvis lang tid.

Snørrer applikationer sammen

En af de største forskelle i iOS 8 ligger i ’extension’-systemmet. Hvor iOS tidligere begrænsede applikationers muligheder for at indtage kontrol og meddelelsescentret, eller bearbejde filer i andre apps, bliver iOS 8 nu mere fleksibelt.

Generelt vil Apples apps derfor blive bedre til at låne funktioner fra andre applikationer. Eksempelvis kan meddelelser nu besvares direkte fra låseskærmen. Apps som Fotos eller Safari kan åbne udvidelser via dele-knappen, som f.eks en password-reminder app som 1password.

Oversigten kan nu krydres med widgets fra apps og giver et kvikt indblik i de væsentligste info fra de understøttede apps.

Decideret multitasking med splitskærm eller apps der svæver ind over hinanden får iOS 8 ikke. En skam vil nogle mene, for den store skærm kan snildt deles op.

Endnu mere forbundet

At dine data og præferencer i stadigt stigende grad lever i Skyen er tydeligt i iOS 8. iCloud Drive lagrer nu filer i alle størrelser og typer og vil se ens ud på alle dine enheder.

’Kontinuitet’ som Apple kalder samspillet mellem iOS og OS X-enheder er grænsende til det geniale. Skal din iPad eller MacBook på nettet skaber iPhone automatisk et hotspot. Ligeledes kan SMS’er og MMS’er besvares fra iPad’en eller Mac’en.

Befinder hele familien sig i Apple-lejren bliver det også nemmere at dele og administrere familiens app-køb og iTunes eller iBooks biblioteker. Som forælder kan du skabe et ID til dine børn og opsætte en konto med begrænsede rettigheder, så dyre app- eller in-app køb kan undgås.

Helsecentret ’Sundhed’

App’en ’Sundhed’ er Apples bud på en centraliseret database af dit helbreds nøgletal.

Applikationen er ikke klogere end de data som den bliver fodret med. Men lægger til gengæld op til at både motionister, men også patienter under behandlingsforløb, kan monitorere deres sundhedstilstand.

Hvor de fleste self-tracking løsninger begrænser sig til dagens kalorieforbrug, krydret med diagrammer over aktiviter som løb, gang eller cykling tager Apple skridtet fuldt ud.

I selve iPhone 6 Plus finder man kun en aktivitetssensor, som sammen med den strømsparende M8 co-processor kan tælle dagens skridt, tilbagelagte distancer, eller hvor mange trapper og etager der er besteget.

På sigt vil du kunne få sensorer som monitorerer både blodtryk eller blodsukker, men også indviklede størrelser som ’forceret vital kapacitet’, ’perifert perfusionsindeks’ eller ’Elektrodermal aktivitet’. Målinger som læger kan anvende til diagnosticering af en række sygdomme eller symptomer.

Det åbner op for en stribe app-løsninger til monitorering af eksempelvis diabetes eller hjertesygdomme – og i modsætning til eksempelvis patientjournaler er de yderst personfølsomme data udelukkende gemt lokalt på iPhonen.

Betaling – ikke endnu

NFC-teknologien er endelig at finde i iPhone 6 og 6 Plus. Sukker du efter hurtig parring med bluetooth enheder eller mobilbetaling med Apple Pay må du vente lidt endnu.

Apples betalingsløsning får først debut senere på måneden, og i første omgang bliver det kun USA der kan svinge med iPhonen i stedet for kreditkortet.

NFC-chippen understøtter kun Apple Pay, indtil videre. Et underligt valg, skulle man mene, for Apple låser dermed iPhone 6 og 6 Plus fra nem NFC-parring med tilbehør som højtalere, headsets og kameraer.

For Apples forretning giver det dog mening. Ved at udelade NFC-funktionalitet, spænder Apple effektivt ben for konkurrerende mobilbetalingsløsninger, som ellers kunne fungere på tværs af alle platforme.

Læs også: Apple – Så godt sælger iPhone 6

Optikken rager lidt ud, men til gengæld er det knivskarpt

Det bedste mobilkamera. Punktum.

Siden iPhone 3GS har Apples iPhones været godt udrustet fra Apples hånd. I seneste generation synes iPhone 6 Plus ellers at være overhalet indenom af Android-rivalerne, for hvordan skal et kamera på bare 8 megapixels kunne hamle op med opløsninger på 16 eller 20 megapixels i eksempelvis Samsung S5 og Sony Xperia Z3?

Svarer er enkelt: her er færre, men bedre pixels parret med et intuitivt og kvikt interface.

Apple introducerer såkaldte ’Focus-pixels’, en pendant til Samsungs fase-detektion. Teknologien er den samme som spejlreflekskameraer udnytter, og sikrer, sammen med Apple A8 processoren, lynende hurtig fokusering. Er der ellers lys nok, kan iPhone 6 Plus agere som decideret sportskamera, med sekvenser på 10 billeder per sekund og en fokusering der kan følge med alt fra småbørn til parkour.

Fokus rammer altså altid plet, og den perfekt afstemte HDR-funktion sørger altid for billeder med detaljer i både højlys og skygger. Himlen bliver aldrig hvid og udvasket her.

Kræver motivet en finjustering af belysningen er kamera-app’ens løsning genial i sin enkelhed. Der glides op eller ned på skærmen og eksponeringen justeres – så simpelt og smart, at jeg er smaskforelsket i funktionen.

Altid skarp

Sensoren med de 8 megapixels matcher hverken Samsungs eller Sonys bedste, i både opløsning og størrelse. Men iPhone 6 Plus tager revanche med en optik der får det bedste ud af de enkelte pixels. Den kan ikke helt matche Samsungs mange pixels, men leverer derimod samme detaljerigdom som i Sonys Xperia Z3, og er desuden langt skarpere i kanterne.

De færre pixels har også den fordel, som hos HTC’s kontroversielle ultrapixels, at de kan suge mere lys ind. Hver enkel pixels er 80% større end hos Android-mobilerne. De færre pixels giver den kraftige A8 processor overskud til at finpolere billedet, og digitalt sammenflette både korte og lange eksponeringer i lavt lys.

Læs også: DXOMark: iPhone 6 sætter ny standard for mobilkameraer

Til sidst er en optisk billedstabilisering med til at holde kameraet i ro når eksponeringstider bliver lange. Det sikrer gode nattebilleder, hvis motivet ellers ikke rører for meget på sig.
De mange greb gør iPhone 6 Plus til en specialist i lavt lys – hvis man ellers synes om Apples håndtering af billedstøj. I modsætning til Sonys og Samsungs bedste, er aftenbilleder langt mere detaljerede, men præget af en smule støj.

Selv er jeg stor tilhænger af det mindre udvaskede look, men nogle vil fortrække det støjfrie billede. Heldigvis er det nemt at fjerne støjen i f.eks. Photoshop-app’en, at genskabe udtværede detaljer er derimod umuligt.

På videofronten er historien den samme. Kvalitet frem for kvantitet.

Her er ingen 4K optagelser, men derimod veleksponerede og detaljerige videoer i fuld HD, ved enten 30 eller 60 billeder/sekund.

Den optiske stabilisering træder igen i karakter her. Med den rette teknik, og lidt træning, kan du få flotte glidende overgang som kun professionelle kameraer kan overgå. Samtidig følger fokuseringen automatisk med, uden at tøve, når dit motiv rører på sig.

Leg med tiden

iPhone 6 Plus giver derimod mulighed for at optage i 240 billeder/sekund. Den høje framerate er enkel at redigere i og noget af det sjoveste i en mobil til dato. Selv kedsommelige hverdagsmotiver som den daglige togtur bliver interessante når tiden kan sløves i bedste Matrix-stil.

Funktionen virker, men kræver rigeligt med lys og kvaliteten er mærkbart lavere end ved standardoptagelser.

I den anden af tidskalaen er timelapse videoer. Tiden speedes op, og den kedelige togtur bliver igen mere interessant end nogensinde.

En skizofren kæmpe

At bruge en iPhone 6 Plus er præget af både op og nedture. På den ene side er det umådeligt nemt at forelskes i det smukke minimalistiske design, den smukke skærm, den rå ydelse og det fabelagtige kamera.

På den anden side kommer størrelsen altid i vejen, for den er svær at parallelparkere i lommer og inderlommer. Samtidig bærer iOS et tydeligt præg af at være udviklet med små skærme i mente. Hele styresystemet er gennemsyret af genveje og menuer som er velplacerede i 4 tommers miniformat, men alt for fjerne i iPhone 6 Plus’ mega-format.

Apples løsning med ’reachability’ og landskabsformat er desværre ikke anvendelige nok til gøre bod for det, og som enhånds-mobil må den for ofte afskrives – med basketball-spillere og andre storhændede personer som undtagelser.

Læs også: iPhone 6 eller 6 Plus – hvilken type er du?

Frustrationerne fordufter heldigvis ved tohåndsbetjening, men når der samtidig skal punges mellem seks og otte tusinde kroner for den blandede fornøjelse, slår det skår i forelskelsen.

Som anmelder fristes man skizofrent til at give to karakterer til iPhone 6 Plus: et stort 4-tal for enhåndsbetjening, og et 6-tal som tohåndsmobil. Den endelige dom falder derfor midt i mellem: 5 stjerner.

Apple iPhone 6 Plus kommer med 16, 64 eller 128 GB lager i farverne sølv, guld eller space-grey. Find den bedste pris på Mobilpriser.dk:

– Apple iPhone 6 Plus 16GB pris.
– Apple iPhone 6 Plus 64GB pris.
– Apple iPhone 6 Plus 128GB pris.

Fordele:

  • Fabelagtigt kamera
  • Imponerende ydelse
  • Glimrende skærm
  • Minimalistisk alu-design

Ulemper:

  • Meget dyr
  • Stor og kluntet
  • iOS 8 bedst til små iPhones
  • NFC ubrugelig
 Missede du først del af vores stortest af iPhone 6 Plus? Klik her første del.

Fortællingen fortsætter

Siden redaktionen publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 3/10/2014 gik vi videre og publicerede sagen om Apple iPhone 6 Plus: Større end nogensinde – del 1 [TEST] – Følg den videre histore her. Emnet dækkes fortløbende af redaktionen. Aktuelle nyheder om iPad finder du her. .