Emporia Essence og Essence Plus – gør de ældre mobile (mobiltest)
Vi har i denne test valgt, at teste to mobiltelefoner på én gang – Emporia Essence og Essence Plus. Grunden til dette er, at forskellen på de to telefoner er ganske lille – designmæssigt er de ens, og det er de også funktionsmæssigt med det lille ”men” – at Essence Plus har fået lidt flere funktioner end Essence.
Emporia har selv sat deres målgruppe til at være 60+, samt de der ønsker en enkel form for teknik – så de ikke her bliver tabt i en verden hvor tingene kan være kompliceret og med en masse funktioner man aldrig får brugt.
De grundlæggende værdier for Emporia er, at ergonomien er i højeste kvalitet, gennemført til mindste detalje og så har de fokus på brugervenligheden.
Vi har set nærmere på de to telefoner, som blandt andet er en konkurrent til Doro Phoneeasy 515, som vi tidligere har testet. Emporia Essence Plus har ligesom Doro Phoneeasy 515 også en nødknap. Alt dette og meget ser vi nærmere på i nedenstående test.
Generelt om Emporia Essence
Telefonen er en forholdsvis let dual-band telefon med dens 84 gram, og de fysiske mål er bestemt heller ikke ad vejen – den måler 107 x 50 x 12 mm.
Skærmen er en 1,8 tommer TFT skærm med en opløsning på 160 x 128 pixels.
Emporia Essence Plus har også FM radio – og du behøver ikke engang hovedtelefoner, som normalt ellers fungerer som antennen. Radioen spiller bare ud af boksen.
Tasterne har en fin baggrundsbelysning, så selv i mørke omgivelser kan ”mormor” ramme de rigtige taster.
Generelt er Emporia Essence utrolig brugervenlig – og menuerne er nemme at finde rundt i. Skrifttyperne kan indstilles så de er RIGTIG store, eller lidt mere almindelige. Det samme kan man gøre med lydene, så ønsker man rigtig høje ringetoner m.m. så kan dette også sagtens lade sig gøre.
Med telefonerne følger også en rigtig fin bordlader, som også kan hænges op på væggen hvis man ønsker dette.
Design med stil
Designet på Emporia Essence modellerne er efter min mening pænt og stilfuldt – den er i et klassisk ”candybar”-design med lidt kantede hjørner.
Jeg har tidligere set ældrevenlige telefoner, hvor der har været grønne ”pang-farver” på, hvilket jeg måske ikke tror alle ældre mennesker har lyst til at rende rundt med.
Emporia Essence har en fysisk knap mindre på siderne end Emporia Essence Plus har, dette er grundet Plus-modellen har lidt flere funktioner. Derfor har den en bluetooth knap på højre side af telefonen. Ellers er flere af knapperne placeret lidt anderledes.
Begge modeller har en knap til en lommelygte-funktion, denne er placeret samme sted på begge modeller – nemlig øverste fysiske knap på højre side. Volumen-knapperne er ligeledes placeret ens, nemlig øverst på venstre side.
Tænd/sluk knappen er på plus-modellen placeret i toppen til højre, mens den på Essence er nederst fysiske knap på venstre side – denne er på Plus modellen låseknappen. Denne er placeret nederst i højre side på Essence-modellen.
Batteri
Emporia Essence modellerne kommer med et batteri på omkring 1.000 mAh i sig – dette er ikke stort hvis man sammenligner med hvad ”de moderne” smartphones har af batteri. Den netop lancerede Samsung Galaxy S III har eksempelvis et 2.100 mAh batteri.
Men batteri-forbruget hænger jo også sammen med hvilke funktioner telefonen har, og skærmene der har en tendens til at blive gradvist større og større. Med en telefon, som Emporia Essence, er dette ikke aktuelt og derfor har den også et meget lavere batteriforbrug.
Derfor kan man forvente telefonerne holder strøm i op til 14 dage hvis de ikke benyttes specielt meget.
Beskeder
Besked-delen i Emporia telefonerne er rigtig god – og det er nemt at skrive beskeder på telefonen. Tasterne er gode at skrive på, og det betyder også man kan holde en god skrivehastighed hvis man er lidt øvet.
Telefonerne har T9 tastatur, og inde i indstillingerne en masse smarte funktioner, såsom man kan blokere SMS-beskeder fra et bestemt telefonnummer.
Emporia Essence vs. Emporia Essence Plus
Forskellene på de to Emporia telefoner er ikke stor, rent designmæssigt ligner de hinanden ved første øjekast, og det er først når man får kigget efter i ”krogene” forskellen ses.
På Emporia Essence Plus er der lidt flere funktioner – hvilket har gjort, at der er flere taster på telefonen – det har så også flyttet et par af dem. Blandt andet tænd/sluk, lommelygte og låsetasten.
Nødknappen findes kun på Plus-modellen af Essence telefonerne, og denne er et kæmpe plus. Den er placeret bagpå telefonen, og skal holdes inde for at blive aktiveret. Når den så er aktiveret hvad sker der så?
Jo, så kommer der en bip-lyd og derefter begynder telefonen at tælle ned fra 10 af – og du kan indenfor de 10 sekunder stoppe den. Stopper du den ikke, så sender telefonen en sms og ringer efterfølgende op til dem du har programmeret telefonen til at kontakte i nødstilfælde.
Dit telefonnummer vil blive vist, ved dette opkald – også selvom du ellers har valgt ”udeladt nummer”. Har du ikke nogen kodet ind på telefonen, eller penge på taletidskort eller lignende så vil telefonen automatisk ringe til 1-1-2.
Den der tager nødopkaldet skal indenfor et minuts tid taste 3 x 0 for at ”kæden” ikke kører videre. En bonus her havde været, hvis der var GPS-funktion i telefonen og disse oplysninger ville være med i den SMS-besked, der sendes.
FM-radio i telefonen virker okay – den skriver dog ikke navnene på radio-kanalerne, så man skal kende frekvenserne på de stationer man ønsker at høre.
Lydstyrken under opkald er ganske høj, men om det til den enkelte er høj nok, er absoslut individuelt. Derfor bør den der skal anvende mobilen, når afprøve dette i en forretning.
Konklusion
Der er ingen tvivl om man til prisen får et par rigtig gode ældrevenlige telefoner. Dog mangler der muligheden for at kunne tage små billeder og efterfølgende sende disse til familien – samt have muligheden for at modtage MMS-beskeder af børnebørnene.
Telefonerne fra Emporia er bestemt godkendt, dog vil jeg sige prisforskellen på disse to produkter er så lille, at ønsker man en af disse skal man bestemt gå efter Essence Plus-modellen. Denne kommer formentlig på markedet til en vejledende udsalgspris, på omkring 1.000 kroner uden abonnemet – den ”almindelige” Essence koster 799 kroner uden abonnement.
Emporia Essence er en god telefon, som dog mangler lidt af de ting Plus-modellen har – og jeg synes ikke prisforskellen er så stor. Derfor ender Emporia Essence på 4 ud af 6 stjerner – og med anbefalingen til folk om at give de sidste cirka 200 kroner for ”den store model”.
Havde Plus-modellen haft et kamera, så havde den været tæt på topkarakter til målgruppen, men da den mangler en feature jeg tror mange vil savne lander Emporia Essence Plus på 5 ud af 6 stjerner.
Emporia Essence Plus kommer på markedet den 28. maj.