HTC Desire S – endnu en Desire-succes (mobiltest)

Størrelsen er blevet mindre, vægten lavere, men ydelsen ganske meget bedre. En mobil-succes har fået et løft.

HTC Desire S – endnu en Desire-succes (mobiltest)

Når man kikker på de rå specifikationer virker der umiddelbart ikke til at være SÅ stor forskel på den gamle HTC Desire og den helt nye Desire S.

Men virkeligheden er en anden. Jeg synes designet er løftet enormt – man kan sige, at det er gået fra “nørd” til “design-perle”.

Både på grund af, at den ingen knapper har på fronten, men også fordi hovedparten af mobilen er udført i aluminium. Faktisk er rammen og en del af bagsiden skåret ud af ét stykke metal. Dette løfter udtrykket ganske markant.

Bedre menu – lettere betjening og nye genveje

Styresystemet i Desire S er den helt nye Android 2.3.3 Gingerbread, som i forhold til tidligere versioner, er en tand mere stabil, og ikke mindst hurtigere.

Brugeroplevelsen er nu mere flydende og flottere. Ja, det hele virker en smule mere “færdigt”. Dertil kommer en lang række forbedringer i brugerfladen HTC Sense.

F.eks. er programmenuen nu delt op i “alle”, “ofte” og “hentede programmer”. Dette giver et MEGET bedre overblik end på de tidligere HTC-telefoner.

Programmenuen har også fået “sider”. Det vil sige, at når man scroller op/ned i listen, scolles én hel side pr. gang. Men HTC mangler her at gøre det synligt, hvilken side man egentlig er på.

Gardinet i toppen har nu genveje til de senest anvendte programmer – samt den nye fane “Hurtigindstillinger”, hvor trådløst netværk, Bluetooth, GPS m.v. kan aktiveres og deaktiveres… Genialt!

HTC Desire S har også adgang til onlinetjenesten HTCSense.com. Her kan mobilen fjernlåses, spores, og der laves backup af SMS’er, kontaktpersoner m.v. Også flere baggrunde og temaer kan downloades den vej igennem.

Autoopdatering af indhold

En række af HTC’s egne applikationer, f.eks. vejrudsigten og FriendStream, opdaterer på denne mobil indholdet automatisk, når de åbnes.

Det betyder, at man ikke længere skal vente til vejret opdaterer en gang i timen, men at indholdet opleves som mere aktuelt, da de nye data hentes, når der er brug for dem.

Derudover er en række af HTC’s widgets, rent grafisk, blevet noget flottere. Det ses blandt andet i “personer”, “SMS” og “kalender”.

Hænger på SMS

I forhold til den oprindelige Desire, er der på Desire S dansk tastatur med æøå i SMS- og beskeddelen – hvilket klart er en kæmpe fordel.

Det er også muligt at skifte til T9-tastatur layout, som det kendes fra gamle tast-telefoner, og når mobilen lægges ned, kommer fuldskærmstastaturet frem.

Jeg oplever dog, at mobilen ikke altid er helt præcis på SMS-skrivning. Det er som om, at den hænger og ikke kan følge med, når det går stærkt. En genstart af mobilen løser tildels problemet.

Desire S har smartdial i opkaldsdelen og mulighed for at sende en SMS med en standard tekst, når et opkald skal afvises. Desuden er lydkvalitet under samtale ganske fin.

Hurtig internet-adgang

Browseren, der i øvrigt også understøtter Adobe Flash, er ganske hurtig i vendingen. Selv store hjemmesider med meget indhold indlæses forholdsvist hurtigt. Men som det er tilfældet på konkurrerende mobiler, så bliver oplevelsen af nettet hurtigere og bedre, ved at deaktivere Flash.

Zoom på sider sker ved multi-touch, og tekst-indholdet skaleres fint til skærmens bredde, så man undgår at scrolle fra side til side. Men det er lidt ærgerligt, at det ikke er muligt at flytte websiden, mens man zoomer, sådan som det kendes fra f.eks. Google Nexus S og iPhone.

HTC har også på Desire S en markeringsfunktion, hvor det er let at skære en tekstdel ud fra en hjemmeside og enten kopiere den til senere brug, eller dele indholdet via mail eller Facebook.

HTC Desire S kan også fungere som trådløst hotspot, så computere kan komme på internettet via netforbindelsen på Desire S.

Opdateret musikafspiller

På mange områder ligner musikafspilleren sig selv i forhold til HTC’s tidligere modeller. Men også her, er der et par nyskabelser.

Det er f.eks. muligt at søge musikvideoer på YouTube direkte fra musikafspilleren – en funktion som Sony Ericsson introducerede med Xperia X10 for cirka et år siden. Men det er nu stadig meget smart.

Når mobilen holdes horisontalt skiftes til et lækkert coverflow, hvor ens albums præsenteres på en mere fancy måde. Jeg savner dog muligheden for at hente albumcovers ned til de albums og sange, hvor det mangler. I øvrigt en funktion HTC havde i HTC HD2 modellen.

Lydkvaliteten er godkendt og det er lækkert, at man via equliazeren kan justere lydoplevelsen til ens personlige smag.

Forbedret videooptager og kamera

Kameraet i Desire S er kun på fem megapixels, men alligevel tager den nogle fine billeder – og fotolampen kan hjælpe en lille smule, hvis der er dårligt lys.

Kameraet byder også på en række muligheder for kreativ fotografering. F.eks. sort/hvid billeder, sepia osv. Desuden sætter den GPS-position på billederne, så man senere kan se, hvor det er taget (GEO-tagging).

Men den største nyhed findes nok i videokameraet. Udover at det ENDELIG er lykkedes HTC gengive en fornuftig lydkvalitet, så er der også indført touchfokus i videooptageren.

Det betyder, at man kan ændre afstanden til motivet, og med bare ét tryk på skærmen, stille skarpt igen. Dejligt endelig at få denne funktion, der hidtil kun har kunne findes i iPhone.

Men billedegalleriet er desværre stadig ikke godt nok. Har du mange billeder på SD-kortet, så tager det virkelig lang tid, at få dem indlæst – og når der bladres opleves der irriterende grå bokse.

Billeder taget med HTC Desire S

Batteri-sulten

Ind i mellem virker det som om, at mobilen går i selvsving og bliver rigtig glad for at “spise” batteri. Ved det samme brug fra dag til dag oplever jeg nemlig store udsving i, hvor lang tids driftstid mobilen kan give.

Nogle dage kører den fra tidlig morgen til sen aften. Andre dage skal den have power tilført omkring først på aftenen.

Jeg er egentlig ikke blevet klog på, hvad der præcist sker – men jeg håber da på, at HTC får set på problemet inden for kort tid, og udsendt en opdatering.

Hvad sker der i Android Marked?

HTC har i Desire S været inde og pille i applikations butikken Android Marked.

Nu er adgangen til de programmer man selv har hentet forsvundet. I stedet står der nu “HTC”. Denne genvej åbner listen “HTC Recommends”, hvor 99 procent af indholdet er betalingsprogrammer – og hvor programmerne i øvrigt ikke er særligt gode.

Ens egne programmer findes nu i Android Marked under “menu” + “Programmer”.

Konklusion: En værdig opfølger

HTC Desire S er bestemt en værdig opfølger til HTC Desire – selvom den har nogle småproblemer hist og her.

Men HTC viste med den originale Desire, at de tager opdateringer seriøst og gerne retter fejl undervejs. Derfor er jeg helt overbevist om, at Desire S, bliver virkelig fin, når de første fejlrettelser begynder at rulle ud.

Som altid vil disse kunne hentes og installeres direkte på mobilen.

Karakteren for HTC Desire S ender lige nu på fem ud af seks stjerner.

Plus / minus listen

+ God størrelse og lækkert kvalitets-design
+ Let menuopbygning og betjening
+ Godt foto- og videokamera

– Batteritid ikke god nok
– Upræcist SMS-tastatur