HTC Desire – Smartphonen over dem alle? – mobiltest

TEST: HTC's egen udgave af Google Nexus One er toppen af smartphones - men hvor længe? Vi ser på om mobilen, lever op til dens ry.

HTC Desire – Smartphonen over dem alle? – mobiltest

HTC Desire er på alle områder større end HTC Legend, som vi tidligere har testet. Øget vægt, hurtigere processor og større skærm samt en indpakning, der er ændret fra aluminium til blød plastik.

Jeg synes ikke, at Desire har et unikt designudtryk, men er “en blandt mange”. På afstand kan man ikke genkende Desire på samme måde, som det f.eks. i bybilledet er muligt at genkende en iPhone eller Legend.

Det er naturligvis en smagssag, hvilket design man foretrækker. Personligt er jeg mest til Legend, der fremstår mere stilsikker, og ikke får helt de samme grimme fedtfingre-mærker på bagsiden, som nu præger testmodellen af Desire.

Det første vi så til denne mobiltelefon var, da Google lancerede Nexus One. Desire og Nexus er nemlig på den tekniske side, i meget store træk ens. Alligevel mener jeg ikke, der er tale om en “Google-mobil” – Desire fremstår som en selvstændig mobil, og ikke bare en kopi.

Baggrunden bevæger sig

En sjov gimmik i mobilen er de animerede baggrunds-tapeter, og der medfølger en række forskellige.

F.eks. et vandtapet hvor ens fingre kan lave ringe i vandet, eller musikbaggrunden der bevæger sig i takt til musikken der spiller.

Hvis du har set de farvede streger, der bevæger sig på Nexus One, og synes de er fede, så glæd dig over, at de også er med i Desire som et animeret tapet.

Funktionen er underholdende, men bruger også strøm. Efter syv timers brug af mobilen, rapporterer strømoversigten at de “levende tapeter”, har taget 2 procent af kapaciteten på batteriet.

HTC Desire nyt artikelfoto
HTC Desire

Brugerinterface og menu

En stor del af oplevelsen i HTC Desire er brugerinterfacet HTC Sense ansvarlig for.

Som på tidligere HTC-produkter er der også her, syv forsideskærme, som individuelt kan tilpasses med widgets, genveje og mapper.

Mobilen har en lang række rigtig lækre standard-widgets, som alle passer designmæssigt til hinanden. Derudover, kan der direkte fra widget-menuen, downloades nye funktioner, som tilbydes helt eksklusivt til HTC-brugere.

Her undervejs i testen er der f.eks. kommet både en notat- og drikkepenge-widget.

Skulle du være i tvivl, så er en “widget” et lille program, der på forside-skærmen kan vise og opdatere forskellige informationer, uden du selv skal gøre noget. De mest almindelige widgets er vejrudsigter, ure, kalendere og musikafspillere.

HTC Desire er baseret på styresystemet Google Android og er dermed blandt de mest tilpasnings-venlige mobiltelefoner. Kortfattet kan man sige, at hvis en funktion mangler, kan den næsten altid downloades fra Android Market, forudsat at hardwaren er understøttet.

Er er der “hak” i grafikken?

Ak ja. Det skulle være så godt. Den store skærm, høje opløsning og hurtig 1 GHz processor… Men desværre er der skår i glæden – eller det tror jeg måske, at der er.

Når man trykker “hjem”, så de syv forsideskærme scoller til midterpositionen, er oplevelsen ikke flydende, og der ses tydelige “hakker” når grafikken glider på plads. Det er som om, at grafikken simpelthen springer nogle pixels over.

I menuen (med alle ikonerne til programmerne) ses “hakkene” også, når der trækkes op og ned i menuen.

Det her med “hak” i grafikken er i kategorien “det tynde øl” da det i dagligdagen på ingen måde går ud over mobilens præstation. Det er bare irriterende at se på, når først man ser det – og rigtig mange vil kun se det, når de bliver gjort opmærksom på det.

Jeg lader ikke dette trække ned i karakteren af produktet – men nu er det nævnt for dig, der læser, så du kan tage stilling til, om det er et problem for dine øjne.

Ved at påpege denne meget lille detalje håber jeg også, at HTC’s udviklere, måske læste det, og lavede et fix – det ville bare være så ualmindelig lækkert, hvis grafikken på frontskærmen var lige så smooth som på iPhone.

Fantastisk flot skærm

Skærmkvaliteten er enestående flot i Desire, og den ridsefri glasoverflade giver mindre risiko for skader, end tilfældet er på plastikskærme.

I forhold til iPhone og HTC Legend er skærmen både større og med flere pixels. Når i taler iPhone og Legend er det  3,5 og 3,2 tommer mod Desires 3,7 tommer. Opløsningen på iPhone og Legend er 320×480 pixels, mens Desire er oppe på 800×480 pixels.

Desværre giver den højere opløsning og større skærm ikke mulighed for flere ikoner eller widgets på skærmen. Sammenlignes med HTC Legend kan der indsættes præcist det samme antal på begge forside-skærme.

I sollys kan det i øvrigt være svært,  tydeligt at se indholdet på skærmen.

HTC Desire nyt artikelfoto
Internet på HTC Desire

Perfekt til internet

Den store skærm er ideel til internetbrug, og her skuffer HTC Desire ikke.

Store hjemmesider åbner lynhurtigt, og med et hurtigt dobbeltklik zoomes teksten op, og bliver læsbar. Vil du tættere på, trækkes blot med to fingre, hvorefter teksten forstørres.

Det ganske særlige er, at teksten tilpasses skærmens bredde automatisk. Det betyder, at websiden ikke skal trækkes fra side til side, for at det hele kan læses.

Som yderligere bonus er det intet problem at trække sidens indhold rundt på skærmen. Her er hverken hak eller pauser. Alt følger med i 1:1.

Bogmærkerne til internettet organiseres i øvrigt, som screenshots af siden man har besøgt.

Desire kan udnytte den hurtige dataadgang via mobilnettet eller kobles på trådløst netværk. Sættes USB-kabel mellem mobilen og computeren, kan den enddag fungere som internet-modem. Det er dog ikke muligt, at lave en trådløst netværk omkring mobilen, som andre trådløse enheder kan logge sig på. I forhold til HTC er funktionen indtil videre forbehold modellen HD2.

wiki og opslag screenshot legend nyt artikelfoto
Oversæt

Oversæt, SMS og Wikipedia

Internetoplevelsen er på HTC Legend og Desire meget ens. Således er det også her muligt, at sende et uddrag af en tekst på en website som SMS eller til Twitter.

Hold blot fingeren på teksten i et lille sekund, hvorefter der let og ubesværet i et zoomvindue kan foretages en præcis markering.

Den markerede tekst kan ligeledes med ét klik oversættes i Google Translate, samt benyttes til et Wikipedia opslag.

HTC Desire nyt artikelfoto
DR Update

Du kan næsten se DR Update

Fra tid til anden møder man YouTube-videoer på hjemmesiderne – som f.eks. her på Mobilsiden.dk. Det håndterer Desire ved blot at afspille videoen, når der trykkes play.

Videoen kan zoomes til fuld skærm ved at dobbeltklikke, og den kan gøres endnu større ved at trække i billedet med to fingre – præcist som med hjemmesiderne generelt.

HTC Desire er desuden kraftfuld nok til, at afspiller-universet på DR Update kan åbnes. Det samme gælder f.eks. Ekstra Bladets web-TV univers.

Desværre er videoklips ikke helt flydende, ligesom mundbevægelserne heller ikke altid følger billedet.

I betragtning af, at processor og ram i mobilen er pænt omfattende, er det uforståeligt, at denne funktion ikke kører optimalt.

HTC Desire nyt artikelfoto
SMS på HTC Desire

Dansk SMS-ordbog og god lyd ved opkald

Desire giver mulighed for at skrive SMS-beskeder på enten et QWERTY-tastatur, hvor alle tasterne er fremme, eller på T9-tastaturet. I begge tilfælde er der dansk ordbog.

Danske ord som f.eks. “færdig” og “spændende” gættes af mobilen, hvis der blot skrives “fardig” og “spandende”.

SMS-delen er også god til at gætte fejlskrivninger. Med andre ord kan man i en kæmpe brandert få ordene stavet rigtigt – også selvom de rigtige taster langtfra rammes.

Der er ikke ÆØÅ direkte på tastaturet, men fordi mobilen gætter danske ord når blot man bruger fx O i stedet for Ø, er disse taster slet ikke nødvendige

Beskederne samles i indbakken som ‘samtaler’ under kontaktpersonens navn. 

MMS kan både sendes og modtages og de såkaldte “wap push”-beskeder som f.eks. nyhedsopdateringer fra TV 2, er også en del af SMS-systemet.

Samtaler er en anden vigtig dagligdags ting i mobiltelefoner og her skuffer Desire bestemt heller ikke. Lydkvaliteten ved samtaler er både i “sender og modtager ende” fantastisk god. Højtaleren til “speakerphone” og musik lyder derimod ikke ret godt.

I opkaldsdelen findes også funktionen “smartdial” som som gør det muligt på taltasterne, blot at taste navnet på den du vil ringe til, hvorefter mobilen søger i både kontakter og opkaldlister. Det gør det lynhurtigt at ringe op og du slipper for at lede i adressebogen.

HTC Desire nyt artikelfoto
Batteristatus

Meget sulten på batteri

I de første dage med Desire var det nærmest umuligt at trække driftstiden op over 10 timer. Efterfølgende gik det noget bedre – omkring 17 timer ved sengetid og stadig omkring 30 procent tilbage på batteriet.

HTC Desire skal som andre smartphones, når den bruges meget, oplades hver nat.

“Bruges meget” vil sige en del samtaler og sms’er og naturligvis fuld synkronisering og pushmail kørende hele tiden – samtidigt med, at jeg også går en del på nettet, hører musik og tager billeder.

Jeg har bemærket, at særligt det trådløse netværk, tapper ualmindeligt meget på batteritiden og man skal i hvert fald ikke glemme at slå det fra efter brug.

Når du har et højt forbrug, så smid et USB-kabel i tasken. På den måde kræver det blot en computer i nærheden for at lade op.

HTC Desire nyt artikelfoto
Billeder med HTC Desire

Rimeligt kamera

Der sidder et 5 megapixels kamera i HTC Desire, præcis som i Legend, Hero og HTC HD2.

Jeg synes billedekvaliteten er rimelig for en mobiltelefon at være, men det vigtigste er egentlig ikke den minimale forskel der er mellem billederne fra mobilerne – men mere, om den kan tage et billede når der er brug for det.

Både Legend og Desire starter kameraet op, og er klar til fotografering i samme hastighed – også autofokus er lige hurtigt, ligesom de også får billedet i kassen på samme tid. Kameraets opstartstid er under to sekunder på HTC Desire – hvis det lige har været brugt, er tiden under ét sekund.

Desire leverer ikke en overvældende præstation i fotokvalitet og særligt ved meget dagslys, har mobilen svært ved at styre billedets lysforhold.

Jeg er ikke over-imponeret af billederne fra HTC Desire – omvendt heller ikke det modsatte. Bedøm selv i galleriet her i artiklen.

Når GPS-delen i mobiltelefonen er slået til, sættes der automatisk GPS-koordinater på billederne, så du bagefter kan se hvor de er taget – f.eks. på Google Maps i mobilen. Uploades billederne til et onlinegalleri som Picasa vises location også på et kort. Denne funktion kaldes for geotagging.

Videooptageren leverer en fornuftig kvalitet dog med lidt problemer i forhold til modlys. For de teknisk interesserede kan vi oplyse, at opløsningen er 640×480 pixels (VGA) med 28 billeder pr. sekund i en datastrøm på 1,6 Mbps.

Fra billede-albummet kan billeder sendes som mail, MMS, Facebook, Flicker, Bluetooth m.v. På den måde kan begivenheder der opleves deles med vennerne. Det samme gælder videooptagelser, der med ganske få klik, kan uploades til YouTube.

HTC Desire nyt artikelfoto
Facebook updates

Overblik med Friend Stream

De forskellige mobilproducenter har hvert deres bud på, hvordan man samler kommunikation og holder styr på vennerne. I Xperia X10 kalder Sony Ericsson funktionen Timescape, mens Samsungs navn er Social Hub.

HTC har lavet Friend Stream som ikke er på samme avancerede niveau som Timescape i X10. Her er ingen mails og SMS-beskeder, men kun Facebook, Flickr og Twitter.

En widget opdaterer hver time de seneste statusmeldinger fra vennerne, og det er muligt både at “synes godt om” samt se og skrive kommentarer til vennerne.

Fra Friend Stream kan du poste den samme statusmelding til alle sociale tjenester på én gang.

Personligt synes jeg HTC’s sociale applikation tildels erstatter programmet “Facebook for Android”, men jeg savner muligheden for at se en oversigt over hvem der senest har kommenteret på mine indlæg og opdateringer.

Der skal dog uddeles ros for den komplette integration af Facebook i kontaktlisten, hvor både fødselsdage og profilbilleder automatisk bindes sammen med kontakterne.

Husk synkroniseringen!

Hvis du skal have den komplette glæde af HTC Desire, så SKAL det binde den sammen med en Google Gmail, Google Apps konto eller Microsoft Exchange.

Google spiller særligt godt – hvilket jo nok hænger sammen med, at det også er Google der står bag det underliggende Android-styresystem.

Når du ved opsætningen af telefonen (første gang den tændes) har indtastet oplysningerne til f.eks. Gmail, bliver dine e-mails, kontakter og kalender automatisk synkroniseret over mobilens dataforbindelse.

Ændringer i en kontakt eller kalenderaftale, vil altså helt automatisk være tilgængelig på både mobilen og Gmail-kontoen.

Hvis du ydermere indtaster din Facebook-konto (også i opstarten) linkes kontaktbilleder, statusopdateringer og Facebook-billeder sammen med kontakten. Når det hele er sat op kan du under en kontaktperson i mobilen både se de seneste SMS-beskeder, Facebook-updates og billeder, opkaldslister osv.

Denne form for dyb integration er både smart og vanedannende, men kræver samtidigt også, at man bruger de forskellige tjenester som gør det muligt.

HTC Desire nyt artikelfoto
Multitasking

Multitasking – ja naturligvis

Android-systemet i HTC Desire understøtter såkaldt “multitasking” – altså at flere programmer er aktive samtidigt. Når “hjem”-knappen holdes nede kommer joblisten frem der viser de seks seneste programmer.

Som standard har systemet altid gang i disse seks programmer – men det er på ingen måde et problem. Heller ikke selvom du f.eks. har flere hjemmesider kørende, musik eller radio i headsettet og måske lige tager et foto der sendes som mails.

Når der sammenlignes med HTC Legend oplever jeg ikke den store forskel på dette punkt, heller ikke selvom Desire har en større processor.

Markedspladsen Android Marked

I HTC Desire kan der hentes bunkevis af gratis programmer i Android Marked hvor installationen klares med få lette tryk. ALLE – også dem uden computererfaring kan installere programmer og spil fra markedspladsen.

Ud over en massere af spil byder Android Marked også funktionsforbedringer til mobilen. Vil du f.eks. have at SMS’er popper op når de modtages, kan programmet Handcent være fremragende ligesom et bedre vækkeur (Better Alarmclock) der kan vække med musik, også er ret fed.

Android Marked er endnu ikke så omfattende som AppStore, men er godt på vej.

God musik og radio

Musikelskerne kan tilføje en musik-widget til hjemmeskærmen, så musikken altid er lige hånden.

Hvis albumcovers er indkodet i musikfilen viser musikafspilleren fint grafikken, men der er ikke mulighed for at lade mobilen finde coveret på internettet, sådan som vi har set det i Sony Ericsson Xperia X10 og HTC HD2.

Mobilen kan synkroniseres kan Windows Media Player eller programmet Double Twist, ligesom musiknumrene manuelt kan overføres til hukommelseskortet, men vi er på ingen måde på iTunes niveau.

Lydkvaliteten er fin ligesom det også er et plus at headsets kan tilsluttes direkte i mobilen. Dette er også nødvendigt, at headsettet i salgspakken langt fra er imponerende.

Den indbyggede FM-radio synes jeg også, virker uden problemer.

Billeder taget med HTC Desire

Ikke en Nexus One

HTC Desire er ikke en Google Nexus One.

Godt nok er hardwaren næsten ens – men også kun næsten. F.eks. er der ikke en ekstra mikrofon, der kan bortfiltrere baggrundsstøj. Desuden er designet markant anderledes

På softwaredelen er Google Maps Navigation og Google Voice Search heller ikke med – simpelthen fordi, at disse tjenester ikke er lanceret i Danmark.

Tilgengæld synes jeg, at brugerfladen HTC Sense, er langt bedre og med mange flere muilgheder, end det vi har set på Googles egen mobil.

HTC Desire nyt artikelfoto

Er 1 GHz nødvendig?

Tanken om hele 1 GHz og en lynhurtig intern systemhukommelse kan gøre enhver gadgetfreak ret hot, men spørgsmålet er, om det er overkill?

Sammenlignes med HTC Legend, der kun har 600 MHz, opleves ikke en mærkbar hastighedsforøgelse i dagligdagen. De fleste instruktioner udføres præcist lige hurtigt, og kun hvis man sidder med begge produkter ved siden af hinanden, kan man se en marginal forskel i Desires favør.

Det irriterer mig grænseløst, at det ikke står krystalklart, hvad jeg skal bruge poweren i mobilen til.

Desuden har HTC hverken vedlagt en demovideo eller spil, der udnytter processoren og viser mig som køber, hvad det er jeg får af ekstra værdi.

Som nævnt i denne anmeldelse burde afspilning af videoer på DR Update eller Ekstra Bladets Flash-baserede webunivers være oplagt, men det formår HTC Desire altså ikke at trække igennem i tilfredsstillende kvalitet.

Alligevel er der dog ingen tvivl om, at Desire på papiret burde være en rimelig fremtidssikret mobil.

Konklusion: HTC Desire er smartphonen over dem alle!

Det er ikke på alle punkter at HTC Desire leverer varen fuldt ud – hist og her halter nogle enkelte småting. Fremadrettet ønsker jeg, at HTC’s udviklingshold begynder at gå helt tæt på detaljerne i produkterne – f.eks. det som vi påpeger med en “de små hak/hop” i den hurtige scroll på forsiden.

I dagligdagen er Desire på ingen måde irriterende, tung eller bøvlet at bruge, og ingen af andre smartphones på markedet leverer så mange muligheder og lækker grafik, som Desire – her er den smartphonen over dem alle.

Når vi træder et skridt tilbage, må vi også konstatere, at mobilen er “gammel”. Google og HTC præsenterede i begyndelsen af januar 2010 Nexus One, som er forgængeren for Desire. Hardwaren er næsten den samme, og HTC kalder selv Desire for deres udgave af Nexus One. Set i det lys er Desire gammel vin på nye flasker eller om du vil gammel mobil i nyt cover. Derfor udebliver den store overraskelse også – særligt fordi vi har svært ved at få øje på, hvad mobilens power skal bruges til, som det er nu.

Prisen ligger omkring 3.500 kroner og til den pris, er der ingen andre smartphones der kan være med på skærmstørrelse, opløsning og processorhastighed. Derfor får man rigtig meget mobiltelefon for pengene – særligt hvis man er lidt gadgetorienteret.

Desire yder præcis, det den lover til prisen – men den store overraskelse udebliver. Derfor fem ud af seks stjerner.

BEMÆRK: Siden denne mobiltest blev skrevet har HTC opdateret HTC Desire med Android 2.2 Froyo. Det har bevirket, at produktet i forhold til prisen, vurderes til seks ud af seks stjerner.

Tre gode ting ved HTC Desire
 – Lækker skærm og hurtigt brugerinterface
 – Perfekt til internetadgang
 – Meget mobil til prisen

Tre dårlige ting ved HTC Desire
 – Kan ikke afspille fx DR Update flydende
 – Det er ikke synligt hvorfor 1 GHz er en god idé
 – Bruger meget strøm

Læs også:
 – Web-TV: Se og oplev HTC Desire
 – Test: HTC Legend – en sikker vinder

Efterfølgende om sagen

Siden redaktionen publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden har holdt fast i temaet. 15/4/2010 kom der nyt i sagen med nyheden; Her er B&Os nye subwoofer – Læs mere her. Se også seneste nyt om emnet her..