HTC Desire Z – den sidste i rækken (mobiltest)

TEST: HTC Desire Z fejler som sådan ikke noget. Undtagelsen er dog tastaturet, som er dens største salgsargument, men også største ulempe.

HTC Desire Z – den sidste i rækken (mobiltest)

Der findes ikke særlig mange mobiltelefoner på markedet med et komplet fysisk tastatur. Alle producenter har gjort deres erfaringer på denne disciplin, som er umådelig svær.

Jeg behøver blot at minde om Sony Ericssons katastrofe-mobiler Xperia X1 og X2 – men også om samme producents succes med Xperia X10 Mini Pro.

HTC har tidligere gjort det godt på tastatur-mobilerne. S710 og S730 var i sin tid, ganske fremragende. 

Nu hedder det så HTC Desire Z, baseret på Googles Android-system. Denne smartphone har en masse gode punkter, men dens eget største argument, trækker desværre voldsomt ned.

HTC Desire Z. Foto: Mobilsiden.dk
Her ses den internationale udgave af HTC Desire Z. Den danske har de danske karakterer ÆØÅ på tastaturet.

Flot stort tastatur – men skærmen er bedre

Tastaturet, der klappes ud fra mobilens venstre side, er lækkert designet.

Tasterne er store, baggrunds-belyst og med god afstand. Dermed kan selv brugere med meget store tommelfingre være med. I den danske version, er der også adgang til ÆØÅ fra tastaturet.

Selvom det lyder godt, er jeg ikke tilfreds.

Tasterne sidder et par hakker for langt til højre, dermed sidder bogstaverne ikke hvor man forventer, når mobilen holdes med begge hænder.

Dertil kommer, at afstanden mellem bogstaverne nok er for stor. Der er simpelthen for langt fra den ene ende til den anden, til at der kan opnås en høj skrivehastighed.

Overordnet set er tastaturet faktisk godt, men de nævnte problemer, generer voldsomt. Samtidigt har HTC over det seneste år forbedret skærm-tastaturerne enormt.

Resultatet er, at der kan skrives hurtigere og mere præcist på Desire Z’s skærm, end der kan på det fysiske tastatur.

Jeg har fået et par tastatur-entusiaster med ind over denne test, og enigheden er slående: Godt tastatur, men skærmen er bedre!

Langsommere processor – men mere ydelse

Mange studsede over processoren da HTC Desire Z blev præsenteret for offentligheden. “Kun 800 MHz”. Det åbenlyse spørgsmål var, om Z’eren så er langsommere end HTC Desire, som kører på en 1 GHz processor.

Svaret er nej! Desire Z er i de fleste tilfælde hurtigere end Desire. I en benchmark-test (med programmet Neocore) ender Z på 55 fps, mens Desire roder omkring 28 fps. Oversat til dansk betyder det en bedre performance i særligt grafiktunge ting, på HTC Desire Z.

Jeg har ikke kunne påvise nogen form for langsommere brugeroplevelse på Desire Z. Så det er bestemt et kæmpe plus til HTC’s udviklingsafdeling.

HTC Desire Z. Foto: Mobilsiden.dk
Internet på HTC Desire Z

Rimelig god skærm

I Desire Z hedder skærmtypen Super LCD, forkortet S-LCD. I forhold til AMOLED-skærme, der blev brugt til det første oplag af HTC Desire, samt i HTC Legend, er S-LCD et skridt tilbage.

Da vi anmeldte HTC Desire HD, der også har S-LCD, beskrev vi blandt andet, hvordan farverne manglede power, og den, i forhold til AMOLED, begrænsede betragtningsvinkel.

På Desire Z er problemet ikke nær så udtalt – sandsynligvis fordi skærmen er mindre. Men vi kan dog konstatere, at selvom HTC Desire (i den nye version) med S-LCD-skærm har samme skærm og størrelse som Desire Z, så er skærmene alligevel ikke ens.

På Desire Z er f.eks. den hvide farve mere grå end hvid. Til gengæld er den sorte farve mere sort på Desire Z end på Desire.

HTC kan naturligvis blot have justeret de to produktes skærme forskelligt.

Konklusionen på skærmdelen er, at den er pænere end på Desire HD, men stadig ringere, end på den oprindelige Desire.

Hurtigere på nettet

Som jeg nævnte tidligere i anmeldelsen, så er Desire Z ganske hurtig i vendingen. Dette gælder også på internettet.

Udover, at Desire Z åbner websites i en ruf, så kan den også hente og sende data via mobilnettet ganske hurtigt. HTC Desire Z undestøtter således 14,4 Mbit/s download og op til 5,76 Mbit/s i upload. HTC Desire’s max ligger på hhv. 7,2 Mbit/s og 2,0 Mbit/s.

Browseren understøtter zoom på websites via multitouch og indholdet tilpasses automatisk skærmens bredde. Det er muligt iPhone gang på gang er kåret som den bedste webtelefon, men HTC’s oplevelse er mindst lige så god. Og i øvrigt, så er den automatiske teksttilpasning noget, som HTC bestemt er foran på.

På forbindelsesdelen er Desire Z hurtig og stabil i forhold til det trådløse netværk, men i testperioden har vi oplevet, at den ikke altid bidder sig ordenligt fast i vores Bluetooth headset.

HTC Desire Z. Foto: Mobilsiden.dk
HTC Desire Z

Kommer med HTC Sense.com

HTC Desire Z har som HTC Desire HD adgang til onlinetjenesten HTCSense.com, der er en webtjeneste-overbygning på HTC’s brugerflade HTC Sense.

På webdelen kan mobilen spores, der laves automatisk backup af SMS’er og kontakter, og der kan findes inspiration til nye applikationer, temaer og ringetoner.

Det er også ret smart, at man f.eks. kan tvinge telefonen til at ringe på FULD lydstyrke, så den er lettere at finde, hvis den er blevet væk. Jeg synes også, at muligheden for at viderestille opkald og SMS’er, eller fjernslette den, er super genial.

HTCSense.com revolutionerer ikke smartphonen, men det bestemt værd at tage med, når nu det er tilgængeligt gratis.

Lyden halter

På nogle områder opleves lyden i HTC Deisre Z som værende “ikke optimal”.

Når telefonen holdes op til øret, er lyden i samtalen alt alt for lav. Og uanset hvor højt der skrues op for volumen, er det slet ikke nok.

Efter lidt tid går det op for mig, at stemmen i mobilen ikke kommer ud af højtalerens midte, men fra den venstre side.

Mobilen skal altså holdes skævt for øret, for at få en optimal lydoplevelse, hvilket ikke er den mest naturlige måde at holde en mobiltelefon på, under en samtale.

Mange features – måske for mange?

HTC Desire Z er ikke væsentlig forskellig fra de features og programmer, som man får med, når HTC Desire HD købes. Derfor anbefaler vi, at du læser Desire HD-testen, for at komme dybere ned i disse muligheder.

Derfor vil jeg blot her nøjes med at fremhæve HTC’s bilpanel, der kan sætte de primære telefonfunktioner frem på forside-skærmen, med nogle kæmpe-ikoner, således mobilen er lettere at betjene under bilkørsel.

Selvom jeg elsker funktioner, og synes godt om HTC Sense brugerfladen ovenpå Android-systemet, føler jeg mig forpligtet til at nævne, at HTC snart har så mange funktioner i Sense, at en oprydning bør overvejes.

HTC’s Android telefoner er gradvist over det seneste år blevet beriget med så mange nyheder, at de i nogen grad, fremstår uoverskuelige for knap så øvede mobilbrugere.

Billeder taget med HTC Desire Z

HTC Desire Z. Foto: Mobilsiden.dk
Bagsiden på HTC Desire Z

Konklusion: Fin mobil, hvis den ikke havde taster

Jeg synes, der tegner sig en tendens til, at HTC har svært ved at lave nye mobiler, der for alvor slår deres egen succeser.

HTC Desire Z fejler som smartphone ikke noget – egentlig en fin mobil, hvis ikke det havde været for tastaturet.

Det handler ikke om, at tastaturet som sådan er helt til hundene, men om, at skærm-tastaturer over de seneste par år, er blevet så uendeligt mange gange bedre, end det tidligere var tilfældet.

Denne konklusion er ikke bare min, men faktisk noget, som alle dem som jeg i testperioden, har givet HTC Desire Z i hænderne, siger. Selv personer, som ALTID har været tilhængere af tastaturer der kan trykkes på, mener, at skærmen på Desire Z fungerer bedre end dens taster.

Men det betyder også, at Desire Z ikke lever op til sit eget primære salgsargument. Hvis man så lægger til, at batteritiden de dage, hvor det gik godt, nåede op omkring 11 timer, og at kameraet er “gennemsnitligt” – ja, så jubler jeg bestemt ikke.

Fra Desire-serien bør du i stedet vælge HTC Desire HD. Hvis den er for stor, er den oprindelige HTC Desire, stadig et absolut forrygende køb til prisen.

HTC Desire Z skal have tre ud af seks stjerner.

Læs også:
Web-TV: Se testen af HTC Desire Z
Allerede problemer med Desire Z

Video: Se konklusionen – optaget med HTC Desire Z

Flere artikler om Smartphone

Vi måtte absolut følge op på denne historie. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 13/12/2010 havde redaktionen fokus på sagen Hvilken mobil skal du købe til familien? – Det videre forløb i sagen finder du her. Seneste højaktuelle stof om “Smartphone” finder du i denne spalte..