iPhone 5S – speed eller same? (mobiltest)
Apple har i PR og marketing gjort meget ud af, at lancere iPhone 5S som produktet iPhone-fans ikke kan undvære. Det er en sandhed med modifikationer. Specielt fordi 5S på flere punkter, minder rigtig meget om iPhone 5.
Begge telefoner vejer 112 gram og har målene 123.8 x 58.6 x 7.6 mm. Skærmen er på fire tommer med opløsningen på 640 x 1136 pixels, og en PPI på 326. Det er en såkaldt Retina skærm, hvilket er Apples udtryk for en højtopløselig skærm.
Bemærk her, at opløsningen er mindre end tilfældet er på de Full HD skærme, der findes i mange konkurrerende produkter.
Der findes hukommelsesvarianter på 16, 32 og 64 GB med 1 GB RAM.
Pas på ridserne
Vi kommer ikke uden om, at det aluminium der udgør kanten samt det meste af bagsiden, giver en utrolig høj kvalitetsfølelse, men aluminium er et skrøbeligt materiale, der er modtagelig over for ridser, og mange går stadig rundt med en iPhone 5, der er virkelig grim.
Jeg tror ikke, iPhone 5S er mindre modtagelig, men det er klart, at på den hvide udgave vil ridserne være mindre synlige, da denne farve er tættere på aluminiums grundfarve. Omvendt vil Space Gray og Gold, have en større risiko for at blive medtaget at se på.
Med til vores testeksemplar fulgte et ret lækkert originalt lædercover, måske et hint om at passe godt på telefonen.
Ekstra meget maskinkraft
Under alt det der ligner sig selv, finder vi den nye A7 processorchip, der baserer sig på 64-bit arkitektur. Enkeltstående målt er den nye chip to gange hurtigere end A6 chippen i iPhone 5.
OpenGL ES version 3.0 er understøttet, hvilket kan udnyttes til mere detaljeret grafik og større kompleksitet i spil og andre applikationer. Her ses forskellen i textures og skygger, der kan gøre lysrefleksioner og spejlinger i vand, endnu mere realistiske. Endnu er det dog begrænset med applikationer, der udnytter dette.
Kameraet har dobbelt så hurtig autofokus, og fotos kan skydes endnu hurtigere end før. Desuden er A7 mere strømeffektiv end forgængeren.
Dertil kommer M7 co-processoren, der beregner bevægelsesdata fra accelerometer, gyroskop og kompas, noget som hovedchippen tidligere har taget sig af. Resultatet er op til seks gange mindre strømforbrug, for applikationer der benytter bevægelsesdata – i hvert fald teoretisk.
M7 kan i øvrigt detektere om du går, løber eller kører. I praksis betyder det, at når telefonen er med i en bil der kører, så søger den ikke efter de Wi-Fi netværk du passerer, fordi den ”ved”, at der alligevel ikke kan tilkobles til dem.
iPhone 5S understøtter i øvrigt op til 13 4G LTE frekvensbånd, hvilket nok gør 5S til den smartphone, der understøtter flest LTE-netværk.
Bedre kamera i detaljerne
Apple er kendt for at have ganske fornuftige kameraer i iPhones, og 8 megapixels i iPhone 5S er ligeledes ganske brugbart.
Sensoren er 15 procent større end i iPhone 5. Blænden er på f/2.2. Alt i alt, ifølge Apple, 33 procent bedre lysfølsomhed, samt billedestabilisering. Dertil kommer muligheden for at skyde op mod 10 billeder i sekundet, en del af Burst mode, som giver mulighed for, at tage ualmindeligt mange billeder i træk, hvorefter telefonen forslår det bedste. Som bruger kan man efterfølgende scrolle gennem de mange fotos, og udvælge et eller flere fra serien. Derefter kan resten kasseres.
Burst mode fungerer uden problemer, og er en funktion andre konkurrerende smartphones har haft i længere tid. Denne fotomulighed er forbeholdt iPhone 5S, og ikke en del af hverken iPhone 5 eller 5C.
Du kan fortsat lave panoramafotos, der nu tages med en framerate på 30 fps, hvilket er 50 procent hurtigere end på iPhone 5. Selvom det kan virke imponerede, at man kan skabe sådanne fotos, giver de først rigtigt mening når de er fremkaldt – og hvornår er det lige, at man får gjort det?
I samme kuriøse afdeling finder vi slowmotion videooptagelse med 120 billeder per sekund i 720p opløsning. Mere anvendelig er den almindelige videooptager med 1080p opløsning (30 fps) hvor der kan re-fokuseres under optagelsen, når du udpeger et nyt fokuspunkt på skærmen. Desuden kan der zoomes op til X 3, mens der optages.
Fotolyset har nu dobbelt LED med to forskellige farver, der kan justere lysets styrke og kombinere det med en anden farvetoning, så indendørs billeder fremstår med en mere varm tone, end det man normalt ser når der anvendes fotolys. En fin nyhed, men jeg er ikke den store tilhænger af fotolys, da jeg synes billeder taget uden, er hyggeligere og mere naturlige.
Foto- og videodelen er let forståelig, men uden alle de indstillingsdetaljer der typisk findes i konkurrerende produkter. Det tætteste vi kommer på det, er livefiltre og kvadratiske fotos til Instagram.
Kvaliteten er overordnet god, men det er ikke denne telefon du skal vælge, hvis der skal gås i detaljer omkring mobilfotografering. Her vil jeg anbefale, du kigger nærmere på Nokia Lumia 1020.
Jeg er i øvrigt skuffet over, at Apple benytter sig af widescreen skærmformat, men at fotos fortsat er 4:3 størrelse. Det er ganske simpelt ikke godt nok.
Fingeren er din nye pin-kode
Vores telefoner indeholder mange personlige informationer, hvilket gør det vigtigt at huske, at sætte et password eller en pin-kode på telefonen, der er andet end ”1234”. Men mange opfatter koder som irriterende, hvilket har fået Apple til at løse problemstillingen anderledes.
Touch ID hedder systemet i hjem-knappen, der kan scanne ens fingeraftryk.
En lille ring af rustfrit stål omkranser hjemknappen, der fortsat kan trykkes ned, som vi kender det. Ringen detekterer om fingeren rør ved knappen, hvorefter scanningen aktiveres.
Jeg er ikke fan af fingeraftrykslæsere, da dem jeg har haft på computere, har fungeret på grænsen mellem dårligt og elendigt. Men jeg er blevet positivt overrasket over Touch ID, der har en hitrate på 9 ud af 10 i min test.
Desuden kan sensoren læse fingeren 360 grader rundt, så der kan låses op fra alle vinkler. Der kan også indkodes flere fingre, så man ikke er afhængig af en enkelt.
Indtil nu kan fingeren kun bruges til oplåsning og køb i App Store, men mon ikke funktionaliteten udvider sig over tid.
Apple oplyser, at fingerscanningerne kun gemmes på den lokale telefon, og ikke sendes ud i skyen eller andre steder.
Touch ID fungerer glimrende, men er ikke meget hurtigere end at indtaste en pin-kode. Der kan sagtens arbejdes mere med funktionen. F.eks. er det irriterede at hjem- eller powerknap skal aktivers ved et tryk, før den kan scanne. Efter min mening burde telefonen vågne, så snart man blot lagde fingeren på knappen.
Mere strømøkonomisk
De mange tekniske nyskabelser har ifølge Apple resulteret i en smartphone, der er mere strømøkonomisk.
Batteriet har nogenlunde samme kapacitet som på iPhone 5, og giver i samlet brug nogenlunde enssvarende driftstid. Jeg har kunne køre 15 timer og stadig have 20 procent strøm tilbage på batteriet, så hvis der er tale om en forøgelse, er det ikke ret meget.
iPhone er fortsat ufattelig god til at sove. Hvis den bare ligger uden at blive brugt, kan den holde strøm i dagevis.
Et andet plus er den hurtige opladning, at iPhone generelt er kendt for.
Konklusionen på batteriet er. Forvent det samme som på tidligere iPhones, måske på nogle punkter en smule bedre, men det er yderst individuelt.
Godt tastatur og god lyd
På iPhone findes ikke T9-tastatur så du må nøjes med et komplet QWERTY tastatur. Til gengæld er det et rigtigt godt tastatur, der gætter selv de underligste ord, som man skaber, med (for mit vedkommende) meget store fingre. iPhone er en af de telefoner, hvor jeg skriver allerhurtigst. Tastaturet er et af markedets allerbedste.
Lydkvaliteten kan jeg heller ikke sætte en finger på. Høj, klar og tydelig i begge ender. Dette gælder også den indbyggede højtaler, der i forhold til gennemsnittet på markedet er fantastisk. Den er indtil videre kun overgået af højtalerlyden fra HTC One.
Dækningen har siden iPhone 4 som brugerne, ifølge Apple, ”holdte forkert”, været i fokus. Jeg har ikke specialudstyr til måling af antennekvalitet, men min oplevelse er, at denne telefon er på niveau med hvad der ellers findes på markedet.
Det nye iOS 7
Kommer du fra en iPhone med en af de tidligere systemversioner, åbner sig en ny og anderledes verden med iOS 7-systemet, der ligger i de nye iPhones, samt iPads.
Ikonerne ser anderledes ud, der er nye baggrunde, mapper og ikke mindst redesignede applikationer. Et eksempel er kalenderen, der slet ikke ligner sig selv. Topgardin-menuen har også fået en overhaling, og der er blandt andet kommet en mulighed der minder om Google Now, hvor du opdateres på vejret og dine næste aftaler.
Men der er også andre nyheder. Kontrolcenteret der trækkes op fra bunden af skærmen indeholder genveje til at tænde og slukke Wi-Fi, Bluetooth, Forstyr Ikke m.fl. Dette synes jeg er en af de vigtigste nyskabelser på funktionssiden i iOS 7.
Mange vil sikkert holde af AirDrop, hvor man ualmindeligt enkelt kan overføre billeder, videoer, kontakter og notater, til andre enheder med iOS 7. Denne funktion erstatter fuldkommen deling af disse ting via Bluetooth, en ting iPhone i øvrigt aldrig har kunnet.
Generelt skal du lære, at man i beskeder, mails og Safari browseren går tilbage til foregående side, ved at trække skærmbilledet fra venstre mod højre. En simpel navigationsdetalje, der også så småt begynder at indfinde sig i applikationer, der er tilpasset iOS 7.
Jeg har mødt flere som synes iOS 7 er en kæmpe omvæltning. Her er jeg uenig. iOS 7 er en naturlig udvikling, men jeg synes sagtens at Apples designteam kunne have gået hårdere til værks. Trods alt er brugeroplevelsen den samme som i 2007.
Konklusion: Fed telefon, men er det nok?
iPhone 5S er en god smartphone, og udvalget af applikationer i høj kvalitet, er fremragende. Det samme er samspillet med iPad, Mac og Apple TV. Apple formår stadig at gøre komplekse ting meget enkle, hvilket tiltaler mange mobilbrugere. Trods alt sidder Apple fortsat på over halvdelen af smartphone salget i Danmark, og dette er nok en af grundene.
Hastigheden i applikationer og systemet er mere end godkendt, men vi har endnu ikke set potentialet i 64 bit-processoren, så køberne nok mere glæde af telefonens formåen, når udviklerne for alvor kommer med.
Jeg kunne godt ønske mig en større skærm, ikke meget, bare en lille smule. Dog har jeg mødt mange, der alle udtrykker begejstring over netop skærmstørrelsen. Jeg formoder Apple har en masse brugerundersøgelser, der påviser, at det er rigtigt, at fortsætte med denne størrelse lidt endnu.
iPhone 5S er klart den mest interessante iPhone i udvalget netop nu, og iPhone 5C synes jeg ikke er en overvejelse værd. Har du en iPhone 5 så skift hvis du absolut må have det nyeste, har du ældre modeller er der derimod meget mere at hente, hvis der opgraderes.
Det er som om, at Apple har vanskeligt ved at genopfinde sig selv på smartphone markedet, og en Touch ID sensor samt guld-farve, gør det ikke for mig. Derimod kan jeg mærke på dem jeg møder på min vej, at de er meget imponerede.
Dertil kommer, at jeg ikke på nogen måde kan mærke, at processorkraften er blevet forøget. På denne punkt er der langt mere at hente på iPad Air, i forhold til tidligere modeller.
Jeg vurderer at iPhone 5S bliver den største Apple-succes hidtil, men karakteren ender på fem ud af seks stjerner. Den mangler lige den udefinerlige ”X Factor” for at komme helt i mål.
Plus / minus
+ Lækkert design og lav vægt
+ Hurtig og intuitiv brugeroplevelse
+ Godt kamera og god samtalekvalitet
– Ønsker en lidt større skærm
– Ikke udskifteligt batteri eller udvidelse af hukommelse
– Aluminium bliver let ridset
Det videre forløb om iPad
Her får du den kronologiske fortsættelse i historien og anvisning til absolut seneste nyt om temaet. mobilsiden gik videre med sagen. 22/10/2013 havde redaktionen fokus på en artikel omkring emnet Nokia har stadig lang vej til succes – Læs her. Seneste nyheder om iPad kan du læse her..