Motorola Moto X (2014): hil den nye Nexus 6 [TEST]
Googles entusiast- og udviklerfavorit, Nexus-mobilen, er et kært barn hos målgruppen. Det blev derfor mødt med nogen hændervriden da det seneste familiemedlem, Nexus 6, blev præsenteret.
Mobilen fejler sådan set ikke noget, men den er stor, eller rettere gigantisk, og dermed afskrevet blandt den gruppe der nemt vil kunne betjene mobilen med en hånd.
Men hvor skal man så søge hen, hvis man efterlyser det største og bedste i Android-land? Et troværdigt alternativ vil være anden generation af Motorolas Moto X. Den tager sit Google-DNA og krydrer det med fikse features.
Specifikationer Motorola Moto X (2014)
Mål: 140,8 x 72,4 x 10,0 mm, 144 gram
Skærm: 5,2″ AMOLED Full HD, 1920×1080 pixels, 424 PPI
Ydelse: 2,5 GHz Snapdragon 801 quad-core, Adreno 330 grafik, 2GB RAM
Lagerplads: 16/32GB lager
Kamera: 13MP, 4K video, 2MP front
Batteri: 2.300 mAh
Styresystem: Android 5.0 Lollipop
Øvrigt: Lynopladning
Pris: fra 3200 kroner på Mobilpriser.dk
Selvom navnet er kort og godt Moto X er der et frodigt grundlag for navneforvirring. Der er her tale om anden version af Moto X, efterfølgeren af den oprindelige X’er som Motorola lancerede tilbage i 2013.
Dengang var ambitionen ikke at lave et spec-monster af et flagskib, men rettere en fiks telefon hvor du kunne skræddersy looket og vælge blandt spændende materialer som ibenholt, mahogni eller bambus.
Den nye variant hedder igen Moto X, men oftest fulgt op af ’2014’ eller ’2nd gen’. Den deler samme tilpasningsvillighed, men er nu krydret med mere ambitiøse specifikationer, et større display og en aluminiumsramme som kan beklædes med flere træsorter eller, som noget nyt i mobilverdenen, læder.
De mange tilpasningsmuligheder kan du dog se langt efter, for Motomaker, hjemmesiden hvor du kan skræddersy din Moto, lever kun i Tyskland, USA og Storbritannien. I den danske handel bliver det altså kun de mere neutrale hvide og sorte varianter vi får at se.
Selvom den ikke er farverig, er den dog ingenlunde kedelig, Moto X’en. Den deler den bløde kurvede bagside som man også kender fra HTC’s One mobiler, et design der effektivt skjuler at telefonen er lidt tykkere end rivaliserende mobiler som iPhone 6 eller Galaxy Alpha.
Læs vores test af Samsung Galaxy A5 her
Rammen er altså støbt i aluminium og bagsiden er plast af den ganske skridsikre slags. Materialevalget gør at Moto X altid føles som solid og vridefast. Hvad øjne og fingre til gengæld ikke kan se er den nanometer-tynde belægning som gør Moto X vandafvisende – en teknologi som ikke betyder at du ustraffet kan dyppe mobilen i poolen, men har du lidt held sprøjten, kan det altså redde telefonen ved uheldige plask.
Skærmen bredder sig ud over 5,2 tommer og fuld HD. Det er AMOLED-teknologien bag skærmen og dens karakteristiske overflod af farver er også til stede her. Det opulente farvepalette kan dog virke overstyret til tider, i nogle spil som i forvejen skruer farver op kan de røde, grønne og blå virke hysteriske.
Moto X’ens front er prydet af to metalstriber der gemmer på højtalere. Det tyder på at der er frontvendt stereolyd på vej, men nej, den øverste er forbeholdt til telefoni, mens den nederste enligt må løfte højtalerbyrden i spil, musik og film. Det gør den heldigvis nogenlunde, lydniveauet er hæderligt og den kradser sjældent i trommehinderne. Og frontvendt lyd slår bagvendt ditto ved enhver lejlighed.
Som hos Apple, insisterer Google på at vi skal leve i skyen – især i deres sky, som i Googles tilfælde hedder Drive. Det er der utvivlsomt anvendeligt at have adgang til ens data fra alle sine enheder, men kommer med to væsentlige ulemper – det koster penge månedligt at overføre og have store mængder data i skyen.
Samtidig anser nogle producenter det som en anledning til at spare på lagerpladsen og udvidelsesmulighederne. Noget som Googles Nexus 9 lider under og Motorolas semi-Nexus også døjer med. Du har kun 16GB lager i standardversionen, og kan maksimalt udvide med op til 32GB – for lidt i disse 4K-tider hvor videoer og spil alene kan fylde over 4GB og kun efterlader sparsomt med plads.
Læs også: Hvem ejer dataen i skyen?
Nexus-power
Klapper du motorhjelmen op på en Moto X vil du møde en velkendt mekanik. Det er Qualcomms Snapdragon 801 processor der styrer løjerne. Den tikker ved 2,5 GHz og har 2GB RAM at råde over. Det kan virke i underkanten i 2015, hvor otte-kernede afløsere som Snapdragon 810 begynder at afløse 2014-platformen.
Men en ting er specs, en anden er brug. Motorola beviste med forrige modeller som Moto G og Moto X (2013) at man kan få en kvik, brugbar oplevelse med selv middelmådig hardware. Det handler om at optimere.
Og de har de gjort. Ved kun at anvende minimalt med ekstra features til Googles nyeste Lollipop software er der ikke meget der tynger mekanikken. Under testens forløb lykkedes det derfor ikke at få Moto X til at hverken hakke eller tøve. Spil, video, surfen på nettet – alt afvikles prompte.
TIP: Sådan får du tilstanden “lydløs” tilbage, efter opdatering til Lollipop
Stopper ofte, men er hurtigt i gang igen
Du kan dog opleve at tingene går helt i stå til tider. Men det skyldes en enkel ting: batteriet.
Moto X er ekviperet med et 2300 mAh stort batteri, i underkanten, når nu konkurrenterne alle byder på omtrent en tredjedel større batteri.
Heldigvis er Motorola dygtige til at presse saft ud af det underdimensionerede batteri. Jeg oplever typisk 1½ dags brug med enheden. Krævende opgaver som 3D-spillet Real Racing 3 vil dog lænse Motoen for strøm på under 4 timer.
Skulle du komme i strømnød kan du dog reddes af Moto X’ens batteriteknologi. Den understøtter kvikopladning så du på en halv time kan ræse fra 0 til 55% strømbeholdning. En halv time senere, er mobilen næsten fuldt opladet.
Bedre end Lollipop
Er du bekendt med Googles Nexus-telefoner vil du kende til fordelene: kvikke opdateringer, flerårig software-support og ingen unødig bloatware. Sådan er Moto X også.
Den er oprindelig født med Googles Android 4.4.4 KitKat, men omtrent halvanden måned efter Lollipop-opdatering fik sin debut, fandt slikkepinden vej til Moto X. Den amerikanske variant var endnu hurtigere, den fik endda sin opgradering før visse Nexus-mobiler.
Med rendyrket Lollipop til at styre løjerne, får du derved også adgang til Googles Material Design – et designsprog der både fremstår uhyre minimalistisk, men alligevel besidder dybde og personlighed. Ikoner er større, menuer er enklere og notifikationer er uhyre nemme at sortere og reagere på – lige fra låseskærmen af.
En anden kvik,
og hurtigt
uundværlig,
feature er
Motorolas Connect
Alligevel adskiller Motorola sig fra Nexus-fætrene med små subtile forbedringer der løfter oplevelsen. Som nybagt Moto X ejer vil ’Migrate’ app’en assistere dig med at få overført alle dine kontakter, kalenderaftaler, mm. til din nye mobil. Uanset hvorvidt du kommer fra en iPhone eller en ældre ’dumbphone’.
En anden kvik, og hurtigt uundværlig, feature er Motorolas Connect, en app til Chrome-browser der bringer notifikationer samt SMS’er og MMS’er til din computers browser hvorfra du kan besvare dem. Funktionen er lige den som du måske kender fra Pushbullet-app’en og bringer dig nærmere et sammenspil mellem enheder som i Apples Kontinuitet.
Læs også vores test af Nexus 5
Se, ikke røre
Moto X er berøringsfølsom som alle andre smartphones, men Motorola er ekviperet med en co-processor og små infrarøde kameraer der åbner for nye måder at interagere med enheden.
Først og fremmest giver den mulighed for altid at være vågen, uden at det tærer voldsomt på batteriet. Griber du fat i Motoen, eller bare fører hånden over, ved den at du vil opdateres, hvilket den kvitterer med en oversigt over tid samt de tre seneste notifikationer. Derefter skal du bare stryge ikonet ned for at få din update. Samme bevægelser kan også bruges til at tage imod eller slukke for opkald.
Du kan samtidigt indstille hvilke notifikationer der skal poppe op på låseskærmen, og dermed sikre dig mod pinlige facebook-opdateringer udbasuneres, men uden at misse en eneste arbejdsrelateret mail.
Motorolaen forstår også at sanse når den befinder sig i en lomme eller vendt nedad – og så holder den sig i ro uden at vågne i utide.
Til sidst kan Moto X også forstå når du taler til den – bare ikke på dansk. Det virker som Google Nu, men du kan indstille den til at forstå din egen kommando fremfor ’OK Google’ – men altså kun på engelsk, fransk, italiensk, portugisisk, spansk og tysk.
Desværre et Nexus-kamera
Kameramodulet byder på 13 megapixels, og er faktisk det samme som i sin tid fandt vej i Nexus 5’s LG-slægtning G2. Motorola har dog finpudset og videreudviklet softwaren så der nu kan klemmes 4K-videoer ud af mobilen.
Billederne er derfor meget sammenlignelige med LG G2: flotte og skarpe i dagslys. Kameraet mistrives til gengæld når lyset falder på, for den har ingen optisk billedstabilisering at støtte sig til og billedchippen kan ikke skjule at den har et par år på bagen.
Motorolas kamera-app er derimod et studie i enkelhed. Et svirp fra siden hiver menuer frem hvor du ved få klik kan hive blandt andet HDR, panorama og timerfunktioner. Eksponering styres ved at placere fokuspunktet på motivet og du kan zoome ind ved at glid opad. Enkelt og ikke mindst hurtigt.
Videoerne kan optages i Ultra HD, men filerne fylder godt til, op til 400 MB/minut. Igen er det en skam at man ikke finder nogen stabilisering her, for detaljer, farver, eksponering og lydspor er ganske hæderlige.
En værdig arvtager
Hører du til dem der begræd at den seneste Nexus-mobil voksede op i phablet-størrelse, bør du tage et grundigt kig på Moto X (2014). Det er tydeligt, at Motorola har lænet sig tæt op ad den opskrift som Google anvender til deres Nexus-telefoner.
Som testen skred frem blev det såmænd også tydeligere og tydeligere, at Moto X er en Nexus-mobil, både i ånd og præstationer. Du får det allerseneste software, lynhurtig ydelse og den samme gode, men uambitiøse batteri og kamera som kendetegner Google-signerede telefoner.
Men i modsætning til den seneste Nexus 6 er den altså langt mere lommevenlig.
Til trods for mange ligheder med sine Nexus-fætre er Moto X trods alt sin egen. Du kan ikke skræddersy looket i Danmark, desværre, men de få tilpasninger som Motorola har krydret sin X’er med er velkomne.
Prisen dog ikke nær så rekordlav, som Nexus 5 nåede at blive i kraft af det direkte salg på Googles Play Store. Dagsprisen på omkring 3200,- kroner er dog fortsat yderst rimelig for en fremtidssikret top-telefon med få skavanker.
Motorola Moto X får derfor 5 ud af 6 stjerner.
Find den bedste pris på mobilpriser.dk
Fordele:
- Lynhurtig
- Kvikke softwareopdateringer
- Solidt og praktisk design
- Smarte softwarefeatures
Ulemper:
- Gennemsnitlig driftstid
- Middelmådigt kamera