Motorola Nexus 6: Stor, større, Nexus [TEST]

Motorola og Google har i samarbejde skabt kæmpemobilen, Nexus 6, der skal fremvise den seneste Android-version med stil.

Motorola Nexus 6: Stor, større, Nexus [TEST]

Nexus-navnet klinger godt i Android-entusisasters ører. Bag navnet finder du Googles allernyeste vision for hvordan en flagskibsmobil skal skæres, parret med den seneste software fra søgegiganten.

Googles Nexus-vision har dog vist sig at være en flydende størrelse siden den første Nexusmobil blev til i partnerskab med HTC. Den var dyr, men samtidig noget af det bedste Android overhovedet kunne byde på: børstet aluminium og lutter topkomponenter.

Med efterfølgerne, denne gang med Samsung som producent, Nexus S og Nexus Galaxy, blev serien mere ydmyg. Det var fortsat en topmobil, men alurammen blev vraget til fordel for plast og prisen røg en tak ned.

Læs også: Nu kan du købe Nexus 6 i den danske Google Store

Derefter kom LG til som producent og pegede på en ny kurs for Nexus. Googlemobilen skulle være synonym med en kvasi-topmobil til en meget fordelagtig pris. Nexus 4 og Nexus 5 blev derfor begge Android-favoritter for her fik du nær topspecifikationer til næsten foræringspris.

Med Motorola som ny producent skifter Google dog igen på Nexus-kursen. Adelige materialer som aluminium er tilbage og komponenterne er hentet fra øverste hylde. Og så er den blevet stor, mega-stor.

Mål: 159.3 x 83 x 10.1 mm, 184 gram
Skærm: 5.96″ AMOLED Quad HD, 1440 x 2560, 493 PPI, Gorilla glas 3
Kamera: 13 MP kamera med optisk billedstabilisering (OIS),
Frontkamera: 2 MP frontkamera
Ydelse: 4 x 2.7 GHz Snapdragon 805, Adreno 420 grafik, 3 GB RAM
Batteri: 3220 mAh
Lagerplads: 32/64/GB
Netværk: 4G, Bluetooth 4.1
Software: Android 5.1 Lollipop,
Farver: Midnight Blue, Cloud White
Pris: 4410,- (32GB), 4859,- (64GB). – find den bedste pris på mobilpriser.dk

Kleppert, kæmpe, krabat

Har du en Nexus 6 vil den få mange øgenavne i din omgangskreds. Men som målene antyder, så bevæger Nexus 6 sig hinsides phablet-genren og flirter med tablet-formattet med sin 6 tommer store display.

Selv professionelle basketball-spillere og andre med overdimensionerede hænder vil ty til to hænder for at have ordentligt fat i kæmpen. Trods en tykkere profil til tops på Nexus 6, bemærker man dog en fornuftig vægtfordeling, der ikke toptynger mastodonten.

Skræmmes du ikke af størrelsen vil du dog dernæst bemærke, at det er et nydeligt design Motorola her har kreeret.

Læs også: Google stopper salget af Nexus 5

En blålig aluramme omslutter enheden som udelukkende gør sig i bløde kurver. Bagsiden buer ned til siden, hvilket får mobilen til at virke tyndere end den er. Farven er mørkgrå med et hint af blåt, som bryder med forgængerens mere anonyme ydre. Nydeligt.

Skulle du en skønne dag kalde Nexus 6 for Moto X (2014) på steorider, så frygt ej – det er ikke bare dig. Da Google ønsker at vise hvordan phablet-segmentet skal skæres, har Motorola taget deres håndbehagelige darling og trukket i alle verdenshjørner.

Bagsiden, der prydes af det Nexus-skinnende logo, er dog mere glat på storebroren, og kræver begge hænders opmærksomhed for at undgå den 180 gram tunge telefon sendes med en tænderskærende rejse mod asfalten.

Dertil er den fingerhvilende udhuling nu skåret i et stykke som set herunder.

Moto X (2014) øverst og Nexus 6 nederst

Motorola skruer op for lyden ved at levere to frontvendte højtalere. Ved telefonsamtaler tilsættes andenpartens stemme en portion knitren og støj der ikke imponerer. Når man snakker medielyd derimod, er vi i en anden boldgade.

De en anelse rungende duo-højtalere kan opnå et ganske fornuftigt lydniveau, med fine mellemtoner og en sprød diskant til følge. Nexus 6 kan altså underholde dig i køkkenet under madlavningen, og slår til enhver tid andetsteds-vendende højtalere.

Læs også: Motorola Moto X (2014): hil den nye Nexus 6 

Den håndsudfordrende størrelse skyldes mest af alt én ting: skærmen. Med hornhindekræsende 1440 x 2560 pixels, og en pixeltæthed (PPI) på 493, har du hermed en minibiograf i lommen.

Skærmtypen er AMOLED som afgiver farver med spark og sorte dybder som ingen anden. Spiller man det danskproducerede spil, Limbo, der domineres af grå, hvidt og mest af alt sort, kan der ikke skelnes hvor skærmen ophører.

Skal du dele billedoplevelsen med sidemanden, kan i begge glædes over de fine betragtningsvinkler, og driller solen din multimedieseance har du en overnormal høj lysstyrke at råde over.

Læs også: Rygte – Huawei skal lave næste Nexus-enhed

Selve skærmen har sin bløde afrunding som møder sidepanelet, næsten som på iPhone 6, og med sine tynde skærmkanter er det som kun at holde en stor skærm.

Elsker du musikvideoer eller serier på farten, vil Nexus 6 kunne være nok i sig selv, og altså true din tablets tilstedeværende i tasken.

Stor krabat, stort batteri. I maven på Nexus 6 hviler et 3220 mAh batteri som kraftværk, og takket være Motorolas Turbo charger, tager det ikke lang tid at tanke mastodonten op.

Når Nexus 6 ligges til middagslur, kan man nå fra 0 til 40% på en halv time, men skal tilsidesætte en halvanden time for hele 100%, pga. den højere modstand i batteriet som procenterne tikker opad.

Heldigvis vil du altid have GPS-vejledning hjem fra en våd bytur og til dagen efter, for trods de mange pixels der skal arbejdes med, formår denne Motorola-mobil at holde halvanden dag.

Power med power på

For at de elektroniske tandhjul snurrer som de skal, er Motorola Nexus 6, velekviperet med et arsenal af kompetent mekanik.

Den præstationsivrige Snapdragon 805-processer, der fordelt på 4 kerner snurrer ved 2.7GHz, danner grund for den buldrende hurtige performance, og suppleres med 3 GB RAM for at hjælpe til overblikket.

I kombination med den flotte skærm, hjælper Adreno 420 grafik-chippen til en smidig og flydende brugeroplevelse, om det er navigering i hjemmeskærmene eller i grafiktunge spil. Små animationer og overgange er en absolut fornøjelse.

Læs også: Ny HTC Phablet på vej, 5,5 tommer med Snapdragon 810

Når internettet skal søges tyndt for information, kommer Chrome-browseren hurtigt i sving og hjemmesider vises hurtigt. Internetudforskeren reagerer resolut takket være den stærke 4G-antenne, og zooming eller scrolling foregår smidigt.

Kort sagt kan du altså ikke tvinge Nexus 6 i knæ, og i kombination med hastigheden af den rene androide-oplevelse, er det et muskelbundt af en performer.

Mediekonsumerende må se sig tilfredse med lagermulighederne på henholdsvis 32 og 64 GB, eftersom det ikke er muligt at udvide med SD-kort.

Ren Android – ren fornøjelse

Med en Nexus-mobil oplever man den upåvirkede Google-vision. Her er det Android-styresystemet i sin reneste form, som er kendt for at være godt, simpelt og hurtigt.

I bedste Google-ånd, opkaldes systemerne løbende efter alfabetisk rækkefølge med sødt for øje. I efteråret blev den søde slikkepind, Android 5.0 præsenteret, og medbragte et radikalt design-løft og optimeringer i motorrummet.

Siden da har visse Nexus-enheder været heldige at deltage i evolutionen og nå til Android 5.1 – det har Nexus 6 også, og det ene decimaltal bringer en markant mængde modenhed til Android-oplevelsen.

Læs også: Android Lollipop 5.1 klar til Nexus-mobiler og tablets

Banebrydende ændringer er ikke at finde, men når indstillinger skal korrigeres via det nedtrukkede topgardin, finder man de første guldkorn.

Fremfor at skulle ”hele vejen ind i indstillinger” når nye netværk og Bluetooth-enheder skal forbindes, klares det nu via en alternativ pile-knap under ikonet der tager dig til en liste over mulighederne.

Dertil er der skruet på finmekanikken i motorrummet, for oprettelsen til netværk foregår nu hurtigt – meget hurtigt.

Ligeså forkæles øjnene, når der i højere grad er en større mængde grafisk feedback ved tryk – små animationer der roterer eller bølger.

Efter Lollipop kom til, har mange savnet den lydløse indstilling uden vibrator, og fundet alternative måder hvorpå man kunne tilbagekalde de stille stunder. Nok er den ikke tilbage, men der er en smart addition.

Du kan nu sætte ”Forstyr ikke” på, til din næste alarmtid som er yderst belejligt om natten, og det virker ligeledes med tredjeparts applikationer som eksempelvis Timely.

Selvom Motorolas mærke pryder bagsiden, betyder det ikke en fuldblods Moto-oplevelse da Nexus 6 kun ejer visse Moto-applikationer.

Den vellidte notifikationsfunktion, Moto Display fra Moto X, der viser enkelte nyheder uden at låse telefonen op, må du undvære til fordel for Ambient display.

Takket være AMOLED-teknologien kan enkelte pixels belyses frem for hele skærmen, og du kan derfor få forhåndsvist nyligt landede notifikationer.

For at spare på strømmen vises nyhederne i sort og hvid, og en fingerberøring tager dig til låse-skærmen i fuld farvepalette.

Ligeså aktiveres de informative få pixels når Nexus 6 tages ud af den store forlomme, men foregår ofte an tand sløvt og man tyr derfor til den sidevendte power-knap.

Læs også: Android 5.1 – her er alle ændringer

Motorola har gjort det nemt at overgå til Nexus 6, ved at lade deres egenudviklede applikation, Overfør, være præinstalleret. Her kan du hente din forrige telefons identitet, kontakter m.m, så du slipper for flere timers indstilling og app-hentning.

Ejer du en Lollipop-egnet enhed, vil du også blive glædelig overrasket over opsætningens mulig-hed for “Ryg-mod-ryg”. Telefonerne føres fysisk sammen, og kommunikerer via NFC-chippen der lynhurtigt duplikkere dine data.

Som ekstra sødt til samlingen, kan endnu en Motorola-applikation gøres din hverdag nemmere. Gennem Connect kan du modtage notifikationer og besvare SMS’er via en Chromebrowser-udvidelse der fungerer aldeles godt.

Stærk skarpskyder

Over den fingerhvilende udhuling finder man det 13 stærke kamera omgivet af sine to signaturiske LED-makkere.

Når kæmpekrabaten lægges an til billedskydning, vil en stor portion Nexus-elskere blive glædeligt overrasket over den nu yderst potente optik, der før har været sparemomentet i Googles eg-ne androider.

Efter en hurtig autofoksering bringes billedet hurtigt i kassen. Man bliver mødt af detaljerige bil-leder med en flot og stærk farvegengivelse der højner gensynsglæden med gamle stunder.

Læs også: Kameraduel: Apple iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy S6 Edge

Også Nexus 6 ejer muligheden for at tage billeder i HDR. Flere billeder, der automatisk over- og undereksponeres, strikkes sammen for det mest optimale billede, der som oftest giver tilfredsstil-lende resultat.

Som set i billedgalleriet herunder, kan et relativt stillestående objekt i mørke omgivelser sagtens fanges på ordentlig manér, takket være et fornuftigt samarbejde mellem HDR-funktionen og den altid velkomne optiske billedstabilisering.

Der er ikke sparet på Nexus 6ś kapabiliteter og heller ikke på videofronten – som et ægte flagskib kan der filmes i UHD, der svarer til 2160p.

Dine omgivelser bliver indfanget med ekstrem detaljegrad og flotte farver. Desværre har Nexus 6 en lettere tendens til overeksponering under filmoptagelse, såvel som en autofokusering på over-arbejde.

Hertil bliver lydbilledet indfanget ganske fornuftigt, selv på en lidt blæsende dag.

Husk dog at UHD-optagelse kræver sin plads, og bare 15 sekunders video vil tage 77 MB at boltre sig på – her savnes muligheden for SD-kortudvidelse.

Ekstrem og stor oplevelse

Nexus 6 er stor på alle måder, og Google-Motorola-samarbejdet har ramt plet med at lave en topmobil.

Nexus-linjen har før været kendt for kvalitet til fornuftig pris, men nu mænger 6’eren sig med tilsvarende topmobilers luksuriøse prisskilt. Det kan dog ikke bebrejdes, eftersom der ikke er sparet på denne mega-Motorola.

Størrelsen vil udfordre enhver, men efter den sædvanlige tilvænning, lærer man også de mange fordele. Det er en intet mindre end en fornøjelse at browse hjemmesider på den store skarpe skærm, og ligeledes forfører de 6 tommer dig til at lade tabletten blive hjemme.

Med flot design, potent hardware og software der bare flyver derudaf, vil enhver Android-entusiast begære oplevelsen man får af Nexus 6, og med tiden har prisen rundet de 4400,- kroner, der altså giver dig en mastodont af et fremtidssikret flagskib.

Nexus 6′ eneste umiddelbare faldlem er størrelsen, men samtidigt dens unikke salgspunkt, så hvis du direkte ønsker et flagskib af denne kaliber er denne Nexus noget for dig.

Selvom Nexus 6 kan stå stærkt overfor fremtidens mobiler, er det pinligt at Google først et halvt år efter kan tilbyde flagskibet gennem deres egen webshop. I tech-verden kan et halvt år afgøre om man blot venter på næste generationstelefonen. 

Derfor lander Nexus 6 på 5.5 ud af 6 stjerner

Fordele:
– Skærmen
– Byggekvaliteten
– Performance
– Turbo Charge

Ulemper:
– Sen på det danske marked

Opdatering:

Næste kronologiske historie om temaet finder du her. mobilsiden fortsatte historien. 13/3/2015 havde vi dette at sige med artiklen; Apple Macbook eller Surface Pro 3 – hvilken er bedst? – Læs videre her. Emnet dækkes fortløbende af redaktionen. Aktuelle nyheder om Tablet finder du her. .