Test: Motorola One Zoom – Superb mellemklasse
Motorola er tilbage med endnu en smartphone. Der er stadig tale om en mellemklassemobil, men det er flagskibet i deres nye One-serie. Vi har tidligere testet Motorola One og Motorola One Vision, der begge modtog rigtig fine karakterer, så vi var spændte på at se, hvor meget bedre mellemklassen kunne blive.
Motorola One Zoom har specifikationer der til forveksling minder om de dyrere flagskibsmobiler: 4000 mAh batteri, firedobbelt kamera, OLED-skærm, masser af kunstig intelligens og ikke mindst en ren udgave af Android. Motorola One Zoom har en vejledende pris på 2.999 kroner – altså langt fra de reelle flagskibe. På papiret ser det alt sammen virkelig godt ud, men er det nu virkelig også det? Det kan vi kun sige ja til. Motorola One Zoom skal og kan ikke sammenlignes med et flagskib til dobbelt pris, men for 2.999 kroner får man ekstremt meget mobil for pengene.
Her er vores test af Motorola One Zoom.
Motorola One Zoom: Fordele og ulemper
Fordele:
- Skøn OLED-skærm
- Fantastisk batteritid
- Hurtig opladning
- Fin ydelse
- Gode tilføjelser til den rene Android-software
- Godt fleksibelt kamera
- Meget telefon for pengene
Ulemper:
- Den er super glat – cover medfølger
- Ultra vidvinkel linsen imponerer ikke
- Hverken stereohøjtalere eller trådløs opladning
Motorola One Zoom er glat som en ål
Mit første indtryk af designet på Motorola One Zoom var meget positivt. Endelig en telefon der på bagsiden ikke lignede de andre og ikke havde ultrablankt fedtfingre-tiltrækkende glas. Det er stadig glas på bagsiden, Gorilla Glass 3, af One Zoom, men det har fået en omgang “3D Satin”-behandling, som Motorola så fint kalder det. Behandlingen afviser fedtede fingre og ser samtidig virkelig godt og anderledes ud.
Uheldigvis gør 3D Satin behandlingen, at Motorola One Zoom lige nu indtager førstepladsen, som den glatteste mobiltelefon i 2019. Den er ekstremt glat og jeg har flere gange været ved at tabe den. Den hjælper heller ikke, at aluminiumsrammen også er malet og derfor heller ikke giver meget greb. Til sidst er den tung for dens størrelse. Den vejer 190 gram, hvilket er omtrent det samme som en Samsung Galaxy Note10+, der har en meget større skærm.
Jeg er personligt ikke glad for covers, men har set mig nødsaget til at bruge et til Motorola One Zoom. Heldigvis medfølger der et silikone cover i æsken.
Bagsiden byder på et nyt kameradesign med hele fire kameraer og en efterhånden sjælden funktion: et notifikationslys. Det velkendte logo på bagsiden af Motorola One Zoom lyser nemlig op, når der er notifikationer. Super godt tænkt. Det kræver selvfølgelig, at man vender mobilen for at udnytte det, hvilket jeg ikke gør, men det er der sikkert andre der gør.
Forsiden af telefonen byder på en god 6,4 tommer OLED-skærm med et lille notch i toppen, men meget mere om den senere i anmeldelsen. Der er desværre ingen stereohøjtaler eller trådløs opladning, dog er der plads til 3,5mm jackstik i bunden. One Zoom har to fysiske knapper, power og lydstyrke, der giver en udmærket fornemmelse. Er jeg ekstra kritisk, så kunne powerknappen godt have været større og dermed lettere at ramme. Den er ikke blevet udstyret med en IP-certifikation, men Motorola siger at den har et “P2i stænktæt nano-dække”, der beskytter mod vand.
Samlet set er Motorola One Zoom en fornøjelse at se på. Den ser moderne og stilet ud og er samtidig godt bygget. Men husk at smide coveret på, for den er glat som en ål.
Specifikationer på Motorola One Zoom
Motorola one Zoom specifikationer | |
Mål og vægt | 158 x 75 x 8.8 mm 190 gram |
Skærm | 6,39″ Max Vision OLED 2340×1080 |
Chipsæt | Snapdragon 675 |
Batteri | 4000 mAh 15W hurtigopladning |
RAM | 4GB |
Lagerplads | 128GB Plads til MicroSD op til 512GB |
Kamera | 48MP F1.7 OIS 16MP F2.2 ultra vidvinkel 8MP F2.4 OIS telefoto 5MP dybdekamera 25MP F2.0 frontkamera |
Software | Android 9 Pie |
Andet | Fingeraftrykslæser P2i stænktæt 3,5mm jackstik FM Radio |
Nu endelig med OLED-skærm
Jeg har efterspurgt det længe og nu er det endelig en realitet: Motorola One Zoom har fået OLED-skærm. Ikke nok med at skærmen er flot, så spiller OLED-teknologien MEGET bedre sammen med Motorolas Moto Display funktion end den tidligere IPS-skærm. Tidligere kunne man se hele skærmen lyse op, når Moto Display blev aktiveret, men nu er det kun de nødvendige pixels, der behøves at blive oplyst.
Skærmen i Motorola One Zoom er på 6,4 tommer og har af Motorola fået navnet Max Vision OLED. Formatet er 19:9 og opløsningen er i fuld HD. Skærmen fylder 85 procent af forsiden, kun forstyrret af en lille U-formet notch i toppen af enheden. Der er rigtig god kontrast, flotte farver og rigeligt med lys. I telefonens indstillinger kan man vælge i mellem naturlige, forstærkede(standard) og mættede farver. Jeg har valgt de naturlige, men de fleste vil være fint tilfredse med standard-indstillingen.
Til at trække indholdet på den nye skærm har One Zoom et Snapdragon 675-chipsæt. Det er Qualcomms mellemklasse, men flagskibet i serien. Det er et ottekernet chipsæt med to store hurtige- og fire energibesparende kerner, der tager sig af dagligdags opgaverne. Der er derudover 4GB RAM og 128GB lagerplads, der burde være rigeligt til de fleste. Er det alligevel ikke nok, så kan One Zoom udstyres med et MicroSD-hukommelseskort på op til 512GB. Der er dualSIM, hvor den ene plads er kombineret MicroSD og SIM-plads.
Ydelsen rundt i den ene Android-software er hurtig og flydende. Multitasking klarer One Zoom også rigtig fint og en forbedring mærkes specielt ved brug af kameraet. Man kan stadig ikke sammenligne ydelsen med fx en OnePlus 7, men der er også 1.299 kroner i forskel. Alt i alt er ydelsen i Motorola One Zoom yderst tilfredsstillende.
Til oplåsning af enheden kan man benytte både fingeraftrykslæser og ansigtsoplåsning. Fingeraftrykslæseren er for første gang indbygget i skærmen og er en optisk en af slagsen. Jeg var ret spændt på fingeraftrykslæseren i skærmen, da jeg ikke har den bedste erfaring med disse i billigere telefoner, men blev positivt overrasket. Den virker præcis og hurtig. Det samme gælder ansigtsoplåsningen der virker hver gang – en fornøjelse.
Ren Android med funktionelle tilføjelser
På Motorola One Zoom er der installeret en nærmest ren udgave af Android, hvor kun Motorolas egne gode og funktioner er tilføjet. Her er intet bloatware, som man stadig ser på fx Samsungs dyreste flagskibe. One Zoom er ikke en del af Android One programmet og får derfor ikke månedlige opdateringer og 3 år med softwareopdateringer. I stedet lover Motorola sikkerhedsopdateringer hver anden måned og softwareopdateringer i mindst 2 år.
Moto Actions og Moto Display er Motorolas egne tilføjelser til den rene Android-oplevelse. Moto Actions giver en række genveje til forskellige funktioner. Fx kan man dreje telefonen i håndleddet to gange, hvorefter kameraet aktiveres. Moto Display giver interactive notifikationer på en slukket skærm. Det fungerer rigtig godt og ser med OLED-skærmen bedre ud end tidligere.
Den bliver bare ved og ved
Noget af det bedste ved Motorola One Zoom er batteritiden. Batteriet er vokset fra 3500 mAh i Motorola One Vision til 4000 mAh i Motorola One Zoom, hvilket sagtens kan mærkes. Måske Snapdragon-chipsættet og OLED-skærmen også spiller en rolle her, men jeg får konsekvent over to dages brug af den, inklusiv flotte 6-7 timers skærmtid. Det er på niveau med en Huawei P30 Pro, Huaweis seneste flagskib.
Opladningen føles langsommere end i One Vision, men det skyldes selvfølgelig den større batterikapacitet. Efter en halv time i opladeren går Motorola One Zoom fra cirka 0 til 40 procent.
Stadig kun en enkelt højtaler
Der er desværre ikke stereohøjtalere i Motorola One Zoom. Men den enkelte højtaler, der sjovt nok sidder i toppen af telefonen, gør et hæderligt stykke arbejde. Den spiller rigeligt højt og med en kvalitet, så man fint kan holde ud at se Youtube-videoer og andet indhold på den.
Som med alle de tidligere Motorola-telefoner, så klarer One Zoom opkalds- og dataforbindelser ganske fint. Der har absolut ingen problemer været.
Det firedobbelte kamera er ikke kun salgsgas
Det er kun de dyreste mobiltelefoner i Android-verdenen, der er blevet udstyret med fire kameraer. Indtil nu. Motorola One Zoom har nemlig også fire kameralinser, men til en helt anden pris.
De fire kameraer består af:
- Primær sensor på 48 megapixel, f/1,7 med optisk stabilisering
- Ultra vidvinkel på 16 megapixel, f/2,2
- Telefoto på 8 megapixel, f/2,4 med optisk stabilisering, 3x optisk zoom
- Dybdesensor på 5 megapixel
Til prisen er det virkelig et godt kamera, der mest imponerer, men også formår at skuffe. Kameraets primære sensor gør det rigtig godt, både i dagslys og mørke. Billederne har fine, dog lidt kolde, farver, og en god kontrast. I efterbehandlingen skrues der op for skarpheden, hvilket gør billederne velegnede til deling på sociale medier, men ikke altid fremstår helt virkelighedstro.
Telefoto-linsen er også en af kameraets styrker, hvor man får hele 3x optisk zoom, uden der opleves det store tab. Portræt/bokeh er godt, selfies er gode og specielt i natbilleder overrasker den positivt og er ikke langt fra fx Samsung Galaxy Note10. Det er noget af en præstation. På to områder skuffer det dog: selfies, hvor der ikke er meget lys til stede og billeder taget med ultra vidvinkel kameraet. Selfies i dårlig belysning bliver for mørke og indeholder for meget støj. Billedkvaliteten fra ultra vidvinkel kameraet er ikke imponerende, og bliver hurtigt ringere, hvis der ikke er meget lys til stede. Det er dog stadig skønt at have muligheden for, at bruge ultra vidvinkel, da kombinationen af denne, dybdesensor og 3x optisk zoom giver et utroligt fleksibelt kamera. Det firedobbelte kamera i Motorola One Zoom er ikke bare salgsgas – det gør det faktisk rigtig godt til prisen.
Her er billeder taget med Motorola One Zoom:
Sammenligninger
Konklusion: Motorola One Zoom er superb
One Zoom er Motorolas dyreste mellemklassemobil, men man får virkelig meget for pengene. I forhold til den billigere One Vision får man bedre ydelse, længere batteritid, bedre skærm og et mere fleksibelt kamera.
Dens største ulempe er det utroligt glatte design og ultra vidvinkel linsen, der kunne have været af en bedre kvalitet. Det er til at leve med, for til 2.999 kroner får man en mobil der er flot, solidt bygget, er rigeligt hurtig, holder to dage på en opladning, har et godt kamera og en virkelig god softwareoplevelse. Man behøver ikke længere bruge flere tusinde kroner på en mobiltelefon, hvis man vil sikre sig en god oplevelse – det er Motorola One Zoom et godt bevis på. Har du 1.299 kroner ekstra, så er OnePlus 7 et bedre valg. Men har du ikke, så går du bestemt ikke galt i byen med en Motorola One Zoom.
Motorola One Zoom lander på 5,5 ud af 6 stjerner.