Nexus 6P: Google + Huawei – den perfekte synergi [TEST]
Android-systemet kom til verden takket være Google, og dette open-source-projekt har mange store producenter benyttet sig af og smedet spektakulære telefoner.
Alligevel hersker en stor mængde forkærlighed for Googles ”egne” Nexus-telefoner og deres stærke personlighed, som bliver udviklet i partnerskab med værdige producenter. Her er softwaren uberørt og som søgegiganten har tiltænkt det – simplicitet er godt.
Nexus-telefoners konkurrencedygtighed er steget proportionelt med årene, og især den gummifølende Nexus 5 var elsket af mange.
Læs også: LG Nexus 5 anmeldelse: Den venligste Android
Med et øre til jorden blev Google opmærksom på den længselsfulde efterspørgsel på en ny og opdateret version, og det fik vi, men gavmildheden stoppede ikke her.
Google vil nemlig give Nexus-købere et valg, og introducerede derfor Nexus 6P i samarbejde med kinesiske Huawei – en metalmastodont med topspecifikationer.
Den knap så tunge arv fra forrige års Nexus 6, synes altså at blive løftet med stil, og internettet mange anmelder-stemmer peger alle på, at denne nye Google-telefon er den ultimative androide.
Mobilsiden.dk har derfor haft fat i Nexus 6P for at se, hvorvidt Huawei passer ind i denne familie.
Specifikationer for Google Nexus 6P
Mål: 159.3 x 77.8 x 7,3 mm, 178 gram
Skærm: 5.7” Quad HD AMOLED-skærm, 518 PPI
Ydelse: Snapdragon 810 octa-core (4 x 1.55 + 4 x 2.0 GHz), 3 GB RAM
Batteri: 3450 mAh
Kamera: 12.3 MP med laser autofokus, 8 MP frontkamera
Lager: 32, 64 eller 128 GB
Software: Android 6.0 Marshmallow
Netværk: 2G, 3G, 4G
Øvrigt: Fingeraftrykslæser, USB Type-C (Quick charge), frontvendte stereohøjtalere
Pris: Starter ved 4900,- kroner. Kan findes billigst på Mobilpriser.dk
Nexus 6P er stor – meget stor endda. Med sine mål på 159.3 x 77.8 x 7,3 mm er det en heftig kleppert på 178 gram, men med meget tynd profil og lettere buede bagside, er den dog noget nemmere at håndtere med underegnedes hobbithænder end sidste års Nexus 6 fra Motorola.
Nexus-telefoners byggemateriale har primært været plastik, men Huawei viser hvordan en toptelefon fortjener at smedes med kvalitetsrig aluminium som omsvøber den store telefon.
De flade sider giver et godt greb, og afrundes ved at have skråtskårne kanter der skinner ved modtagelse af omverdenens lys – når du står med Nexus 6P er det som at holde en nypoleret og yderst værdifuld juvel.
På højre side finder du en mønsterbelagt power-knap der afgiver et fint klik, men er en anelse for let at trykke ned, så telefonen ofte vækkes ved uheld. Ligeledes kan man dobbelttrykke på denne knap for at tænde kameraet hurtigt, som er en yderst praktisk funktion.
Lige herunder placerer volume-knapperne sig.
Jeg så gerne at dette layout havde byttet plads, eftersom tommelfingerens naturlige stræk ender med at skrue op fremfor at tænde.
Til tops på enheden finder man en næsten blank overflade kun afbrudt af et jackstick-input.
Bunden gemmer på fremtidens kabelstandard, nemlig det vendbare USB Type-C, så du ikke skal orientere dig om hvilken vej opladeren vender. Her understøttes der også turbo-opladning.
Læs også: Sony: Intet vendbart USB Type C-stik i nye smartphones
Nexus 6P er nok den telefon der kan bryste sig af, at have fået mest omtale og opmærksomhed på sit bagparti i rygtemøllen og utallige læks, eftersom mange frygtede et periskoplignende og udstikkende kameraparti.
Hvis du overvejer denne stortelefon, kan jeg berolige dig med at den vil ligge helt fladt på bordet, at den ikke er toptung, og at det kun drejer sig om en lille udmunding omkring kameraet på 12.3 MP der beskyttes af Gorilla Glass 4.
Den sorte bar, som Google kalder ”the visor”, hjælper signalbølgernes trafik ind og ud af telefonen, og bidrager til et meget unikt look som jeg personligt er fan af.
Ligeledes er der endnu en signal-port på bunden af bagsiden, i form at et lille område med plast, men er ikke noget der ødelægger det nydelige design.
Se også: Huawei Nexus 6P – Første kig
Som gammel Nexus 5-ejer kendes der til frustrationen over at de keramiske bogstaver i logoet faldt ud. Dette har Google heldigvis løst ved at indfarve ”Nexus” i metaloverfladen, og det ser rigtigt godt ud.
Google-mobilen i 2014 skulle angiveligt have båret en fingeraftryksscanner, men blev undladt eftersom teknologien ikke var helt på plads – men det er den nu: velkommen til Nexus Imprint.
Den lille stilrene fordybning huser en scanner der genkender dit fingeraftryk. Mange vil undre sig over placeringen på bagsiden, men filosofien er at fingeren ofte hviler her, så når telefonen tages ud af lommen, er den klar og oplåst.
Nexus Imprint virker nemlig selvom skærmen er slukket, og ved en kort berøring forbigår man låseskærmen.
Opsætningen er yderst nem hvor der kun kræves kontakt med gældende finger 5 gange, og den lovede hastighed på under 600 milisekunder holder vand – jeg ser ikke længere min låseskærm takket være den hurtige sikkerhedsforanstaltning.
Læs også: Køb dine Android-apps med et fingertaftryk
Mange tænker det upraktisk at have fingeraftryksscanneren på bagsiden hvis Nexus 6P hviler på skrivebordet derhjemme, men takket være Smartlock-funktionen der blev introduceret med Lollipop, kan telefonen genkende dine betroede steder, såsom arbejde eller hjemme, og du behøver derfor ikke kode for at låse mobilen op.
Nu har jeg fortalt rigeligt om telefonens konstruktion og indtryk – men hvad med skærmen? Den er såmænd bare en af de bedste på markedet.
Google vendte snuden mod skærmeksperterne, bedre kendt som Samsung, og fik dem til at lave det 5.7” store lærred der afgiver en fantastisk kiggeoplevelse. Farverne er stærke og flotte uden at være for hidsige, og scener hvor mørke områder dominerer ser fantastiske ud, takket være AMOLED-teknologien der slukker de enkelte pixels.
Betragningsvinklerne er ligeså sublime, så det er kun ved helt skrå iagttagelse du vil opleve en lettere farveforvrængning.
Desværre vil du opleve at områder præget af meget hvidt, såsom hjemmesider, vil hælde en smule mod det rødlige når lyset skrues ned. Det er dog ikke noget der ødelægger oplevelsen, og det er en fornøjelse at AMOLED-skærmen næsten kan slukkes helt når der skal godnatlæses for at spare øjnene.
Apropros lysstykren – den måtte gerne være højere. Hvor mange flagskibe i dag har 400+ nits (måleenhed for lysstyrke) for at modstå solens forstyrrelse, opnår Nexus 6P kun en lysstyrke på 356 nits der vil kunne drille på en solrig dag.
Google har lånt lidt fra sin forrige Nexus-partner, Motorola, og implementeret ambient display. Her tændes enkelte pixels ved modtagelse af en notifikation i sort/hvid-farver, for at spare på strømmen, og er en hurtig måde at se hvem der forsøger at nå dig.
Denne funktion skulle også træde i kraft ved opsamling af mobilen fra lomme eller bord, men der er som oftest en forsinkelse på 2-3 sekunder, så idéen ryger lidt til jorden.
Læs også: Motorola lancerer Moto X Force med utrolig hårdfør skærm
Normalt imponerer telefonhøjtalere ikke nogen, medmindre der decideret fokuseres herpå som med HTCs M-serie, men Google har velsignet fronten med to sterehøjtalere der supplerer multimedieoplevelsen fantastisk.
De to subtile streger på hver sin side af skærmen spiller højere end nogen anden telefon, og er nært noget af det bedste lommelyd undertegnede har hørt. Nok er lyden ikke helt så sprød som på en HTC One M9, men det er ikke langt fra. Med sådan en lyd er det en hel fornøjelse, at høre notifikationerne tikke ind når 6P hviler på skrivebordet.
De grafikintense bilspil bliver dét sjovere når lyden omfavner dig på denne her måde.
Vild, vildere, 6P
Nexus-serien har altid været kendt for sin fremragende performance, takket være potent hardware med optimeret software, og Nexus 6P er ingen undtagelse – Google og Huawei har væbnet mastodonten til tænderne med højtydende komponenter.
I det fine aluminiums-motorrum ligger den ofte udskældte Qualcomm Snapdragon 810 processor, der har været skyldig i overophedninger i adskillige enheder. Varmeproblemerne er dog fikset i denne 2. version som Nexus 6P råder over.
Dertil leveres de flydende animationer og flotte overgang af den grafikstærke Adreno 430-chip.
Nok er der flagskibe der i dag bærer hele 4 GB RAM, men Google-mobilen gør et fremragende stykke arbejde med sine 3 GB DDR4 til at holde overblikket.
Disse kryptiske navne for hver motordel kan oversættes til: bragende god ydelse.
På intet tidspunkt i testperioden har Google Nexus 6P vist det mindste tegn på overanstrengelse, og opgaven er, uanset størrelse, blevet løst med hast og ynde.
Når alle de essentielle applikationer skulle hentes, blev den store bagside en anelse lun men aldrig varm.
Dette er den hurtigste og mest flydende Android-oplevelse til dato – punktum. Det er derfor en fornøjelse at hoppe frem og tilbage mellem åbne applikationer, og selv dem der ligger langt tilbage i hukommelsen startes hurtigt op.
Denne kanon-power i samspil med den store flotte skærm, afløser ofte mit behov for en tablet på farten.
Et kraftværk af denne størrelse skulle man forvente træt når dagen er omme, men tro du bare om igen.
Det 3450 mAh store batteri gør et hæderligt stykke arbejde, og holder nemt til en hel dags hårdt arbejde – og mere til. Hvis du er moderat mobilbruger kan du uden tvivl se frem til halvanden døgns liv i Nexus 6p.
Hvis ikke du er imponeret af ovenstående batteristatistik, skal du vide at undertegnedes mobilforbrug har været højere end normalt, da tabletten oftere er lagt væk til fordel for Nexus 6P
Den herlige batteritid forfremmes yderligere af Googles energibesbarende tiltag, kaldet Doze.
Telefonen fornemmer via sine sensorer når der ingen aktivitet er, lægger sig selv godt til rette i en dyb søvn, og nasser derfor kun sølle 2% af dit batteri natten over.
Den døsige tilstand vil dog ikke opnås i din lomme, eftersom dine bevægelser opfanges som aktivitet. Det kræver derfor en hvileplads på bordet, men hvad gør dette når Nexus 6P ser bragende godt ud?
Læs også: Google strammer grebet om Android 6.0 over for producenterne
Når behovet er højt og benzintanken tom, er det en fornøjelse at batteriet kan oplades på bare 90 minutter, takket være turbo-opladningen fra USB Type-C-kablet.
Sikke en fornøjelse det er, at slippe for at koncentrere sig om hvorvidt kablet vender rigtigt, men belejligheden stopper også her. Micro USB-typen er endnu standarden i mange telefoner, og du kan derfor risikere at være uden strøm, såfremt din oplader glemmes derhjemme.
Man kan håbe at fremtiden tager godt imod Type-C som kabelstandard – eller også må man investere i en god portion ekstra kabler.
Ren Android, ren fornøjelse
Ved søsættelsen af Nexus 6P introducerede Google den nyeste software-version: Android 6.0 Marshmallow.
Designfilisofien fortsætter i bedste stil fra forrige version, Lollipop, hvor enhver interaktion udløser en grafisk respons. Fremfor at applikationer dukker op fra bunden ved åbning, udvider ikonet sig nu til at fylde hele skærmen på flydende manér – en yderst tilfresstillende overgang.
På Android har man indtil videre skulle affinde sig med alt eller intet ved installation af applikationer. Man skulle enten give fuld tilladelse til at f.eks. Facebook tilgik dine fotos, kontakter, kalender etc., eller slet ikke at bruge programmet, men det justeres der på i 6.0 Marshmallow.
Man får nu muligheden for at takke nej til enkelte områder, og man bliver gradvist spurgt som funktionen skal have tilladelse. Ved Facebook Messenger kan man takke nej til at kameraet og private fotos bliver inddraget når der trykkes herpå, men sige ja til at afgive ens placering via GPS.
Denne oversigt for hver enkelt app kan ligeså findes under indstillinger, og giver en fin tryghed for ens kære privatliv.
Læs også: Google 6.0 Marshmallow spreder sig så småt
En subtil, men kærkommen ændring, er lyd- og alarmjusteringen. I Lollipop var det svært at se sig ud af de mange tilstande, som helt eller til dels bremsede notifikationer, og den simple lydløse tilstand var væk.
Her kan du skrue helt ned til ”Kun vibration” og ved et ekstra klik gå i en ”Do-not-disturb”-tilstand, der kun tillader alarmer. Ligeså kan denne aktiveres ved at trække topgardinet ned og finde genvejen der.
Ligeså er det også blevet nemmere at anvende copy-paste-funktioner. Når du skal bruge et udsnit af en tekst, og trækker den markerende pil over det ønskede område, inddrager den hele ord fremad, og enktelte bogstaver når der trækkes bagud, der bare gøre det mere præcist at anvende.
De til tider små forvirrende ikoner oppe i højre hjørne er væk, og der dukker nu nogle tekstfunktioner op over den markerede tekst med ord, der gør det nemmere at se sig ud af den ønskede handling.
Læs også: Disse 17 Huawei-modeller får Android 6.0 Marshmallow
Den helt store stjerne ved 6.0 Marshmallow ankomst er uden tvivl Google Now on Tap.
Du får en søgemaskine med dig overalt i telefonen, uanset applikation, der, ved et langt tryk på hjem-knappen, scanner din skærm og finder relevant information om omtalte restaurant, film eller by som set i ovenstående billedgalleri.
Når du bliver spurgt af kammeraten, om I skal se The Martian med Matt Damon, kan Now on Tap altså hente information om filmen og skuespilleren. Dette er yderst handy og sparer tid ved, at man ikke skal ind og søge i Chrome.
I skrivende stund fungerer Now on Tap kun på engelsk, og jeg satte derfor systemsproget til amerikansk.
Personligt synes jeg, at Now on Tap er fantastisk smart – hvor meget det faktisk vil bruges, må tiden vise. I øjeblikket kan Google genkende mange steder og film, adskillige skuespillere og meget mere, men du vil højst sandsynligt opleve en del tilfælde, hvor Now on Tap er dig svar skyldig.
Det er en funktion med potentiale, som har brug for at vokse med tiden, og teksten, der ønskes analyseret, bør fremgå tydeligt og selvfølgelig helt korrekt stavet.
Et fantastisk Nexus-kamera?
Ser du på optik-historikken i Google-mobiler, vil du bemærke en enkelt ting som alle anmeldere er enige om – nemlig kameraet, der ofte har været under forventning og med kedelige farver.
Dette har Google da så gevaldigt lavet om på i Nexus 6P.
Det 12.3 MP store Sony-kamera hviler under den blanke sorte topbar, med en individuel pixelstørrelse på 1.55µ (udtales um) der betyder at kamerat lukker betydeligt mere lys ind.
Ved siden af optikken, finder du en lysgivende dual-tone blitz for naturlige billeder, det rigtige motiv stilles skarpt, takket være en laser auto-fokus.
Læs også: Nexus 6P scorer en 2. plads i anerkendt kameratest
Den minimalistiske kamera-software ligner sig selv, men har modtaget subtile og praktiske ændringer. Der kan nu skiftes mellem det frontvendte kamera på 8MP og skarpskyderen bagtil, uden at skulle åbne en ekstra menu.
Ligeså er det nemmere at tilgå videoptageren, blot bed et stryg til siden.
Det er med stor glæde at kunne rapportere Nexus 6P som værende en fantastisk lommeskyder. Billeder fremstår flotte og detaljerige med præcise og stærke farver, der gør det til en fornøjelse at gense gamle hyggelige stunder.
Mørket er ofte kameraets værste fjende, men takket være de store pixels i Nexus 6P, er det nu muligt at få flotte aftenbilleder uden megen støj.
Det er første gang vi ser laser-fokus i en Nexus-mobil, hvilket kan være grund til den anelse langsomme omstilling fra nært til fjernt objekt. Man kan håbe at se forbedringer på denne front i fremtiden med en opdatering.
Som nævnt før, kan kameret hurtigt opstartes ved et dobbelttryk på power-knappen, og er en funktion der burde være standard i flere mobiler i dag.
Når stunderne skal foreviges i bevægende billeder, kan du roligt stole på et godt resultat fra Nexus 6Ps filmafdeling – der er samme positive ting at sige om videoptagelsens billede, såvel som den lettere langsomme fokusering.
Sony-optikken lader dig skyde i 720P, 1080P og hele vejen op til knivskarpe ultra HD. Hvis du filmer ved absolutte maks, gør du klogt i at investere i den store udgave på 128GB, eftersom der ikke kan udvides med SD-kort.
Google har droppet optisk billedstabilisering i Nexus 6P, eftersom det ikke sås det nødvendigt med de større pixels der er mindre følsomme overfor rystelser. Desværre er de naturlige rystelser fra hånden at spore, og undertegnede er ikke helt enig i beslutningen om at skrotte OIS.
Sjove stunder er skønne at have på film, og nogle scener bliver dét sejere ved at få en slowmotion-effekt på sig, og det kan du med denne Google-mobil.
I øvre højre hjørne trykker du på speedometer-ikonet, og du kan skifte mellem 120- eller 240fps, hvor sidstnævnte er det langsomste. Nu kan dine motiver pludseligt sænkes gevaldigt i fart når der dunkes eller springes.
Efter scenen er i kassen, kan du nemt redigere slowmotion-effektens varighed og tidspunkt i Google Fotos, ved at justere på pile der angiver længden.
Sådan skal det gøres!
Mange var spændte og forventningsfulde på Google-Huawei-alliancen i Nexus 6P, men de to tech-giganter har sammenrystet en cocktail der er selveste 007 værdig.
Google Nexus 6P er en kæmpe metalmobil, der vil stå konkurrencedygtig i det nye mobilår med sit stilrene design, sublime byggekvalitet, fantastiske skærm og hæsbælsende performance.
Dertil får du desuden en Google-mobil med et kapabelt kamera, og en batteritid der kan måle sig med konkurrenterne – og samtidigt tankes hurtigt op.
Kort sagt er der altså kun meget små kompromisser foretaget i den kinesiskproducerede supertelefon.
Inkarnerede Nexus-fans vil nemlig savne muligheden for trådløs opladning, der var at finde i forrige generationer. Ligeså skal man være opmærksom på at USB Type-C kablet ikke endnu er en standard, skulle du erhverve dig denne mobil.
Trods min store begejstring for denne telefon, vil det ikke blive min personlige lommeledsager, eftersom størrelsen altså gør den uhåndtérbar på farten med små hænder.
Er du dog ude efter en phablet, er det denne du skal have, for Google Nexus 6P lander på flotte 6 ud af 6 stjerner.
Fordele
- Ekslusivt design og materialer
- Gode højtalere
- Fantastisk skærm
- Hurtig
- Batteritid
- Turbo-opladning
- Kameraet
- Hurtig fingeraftryksscanner
Ulemper
- Ikke for alle pga. størrelsen
- Trådløs opladning savnes
- USB Type-C er sjældent