Nokia 5 – Stærk og lækker til prisen [TEST]

Nokias første smartphone under ny finsk ledelse er langt lækrere end prisen antyder.

Nokia 5 – Stærk og lækker til prisen [TEST]

Nokia har fløjet højt og er siden faldet dybt i telefonbranchen. Den ellers så dominerende mobilproducent røg godt og grundigt skævt ind i smartphone-revolutionen.

Mærkets mobilaktivitet blev opkøbt af Microsoft, for til sidst at gå til grunde. En gruppe investorer, finske HMD Global, har dog taget mærket til sig og vil nu genoplive det hæderkronede brand – men spørgsmålet er dog hvorvidt de klassiske Nokia-dyder fortsat er at finde oveni i al tumulten.

Det undersøger vi i dag med Nokia 5, en af selskabets første smartphone i debut-trioen Nokia 3, 5 og 6.

Se også:  Nokia 5 – det første møde [WEB-TV]

Nokia 5
Nokia 5 kommer i en fin palette af farver. Foto: Nokia

Specifikationer Nokia 5

Mål: 149,7 x 72,5 x 8mm
Display: 5,2” HD, 282 PPI
Ydelse: Snapdragon 430 1,4 GHz octa-core
RAM: 2GB
Batteri: 3.000 mAh
Lager: 16GB + micro-SD op til 256 GB
Kamera: 13MP f/2,0, HDR, Full HD video
Frontkamera: 8MP f/2,0
Øvrigt: FM radio
Farver: blå, sølv, sort, kobber
PrisFå den bedste pris på mobilpriser.dk

Nokia 5
Nokia 5 har en finish der kan måle sig med toptelefoner. Foto: Mobilsiden.dk

Overraskende lækker og stærk

Budgettelefoner kan sjældent løbe fra, at de er skabt med en bestemt salgspris in mente. Kedelig plast og grove samlinger er derfor ofte at spotte når prisskiltet nærmer sig de et tusinde kroner.

Men med Nokia 5 er det langt fra tilfældet – den fremstår faktisk som en regulær toptelefon, med et design og en finish som er selskabets tidligere topmobiler værdigt.

Og selvom den er pæn at se på, er den på ingen måde sart – tværtimod. Antennestriberne for oven og nede er smart placerede, så de kan agere som kofangere i tilfælde af stød.

Hele chassiset er desuden ualmindeligt vridefast, hvilket giver mig grund til at tro at denne telefon nok skal klare hverdagens knubs og meget mere til.

Kort sagt så er Nokia 5 den flotteste, lækreste og stærkeste smartphone i handlen under to tusinde kroner. En yderst god start for selskabet.

Se også:  Nokias comeback-smartphone brillerer i torturtest

Nokia 5
Nokia 5 er uhyre godt skruet sammen. Foto: Mobilsiden.dk

Anvendelig i hverdagen

Med et display på 5,2 tommer og dimensioner på 150 x 72,5 mm er Nokia 5 langt fra at være kompakt, men afrundede kanter hjælper da lidt, så den kan benyttes med en hånd.
Knapperne på siderne er ikke store, men de er tilstrækkeligt klikfaste til at man ikke er i tvivl om hvorvidt de er aktiverede.

Foran, under displayet, finder du et sæt kapacitive knapper samt en homeknap som også dublerer som fingeraftrykslæser når mobilen skal låses op. Denne genkender fingeren hver gang, men skal ofte have en tænkepause før telefonen lystrer som den skal.

Se også:  Nokia-chef: Vi satser på design og kvalitet uanset pris [WEB-TV]

Nokia 5
Nokia 5’s display er ikke synderlig skarpt, men det er farve- og kontrastrigt. Foto: Mobilsiden.dk

Tilstrækkeligt display og lyd

Nokia 5 byder på et 5,2 tommer stort HD-display – en opløsning som begynder at blive småbedaget at se på. Nærstuderer du displayet, vil du nemt få øjne på de enkelte pixels.

Den lidt lave opløsning opvejes dog af en god kontrast, mættede farver og brugbar lysstyrke. Sammenligner man med en af Nokia 5’s oplagte konkurrenter, Motorola Moto G5 med sit Full HD display, foretrækker jeg faktisk de bedre farver og den højere lysstyrke fremfor en øget opløsning.

I bunden er det enlig højtaler der skal levere lyden, og som i de fleste andre telefoner døjer den med at levere tilfredsstillende lyd. Her er det positivt at Nokia inkluderer et headset, det er et billigt et af slagsen, men det er en stadigt en væsentlig upgrade.

Læs også:  Vi har testet den nye Nokia 3310 (2017)

Nokia 5
Nokia 5’s software er minimalistisk. Foto: Mobilsiden.dk

Nok med power

Under metalkappen tikker der en otte-kernet processor signeret af Qualcomm: Snapdragon 430 med 2GB RAM. Den hører til producentens øvre budgetserie og performer sådan set derefter.

Heldigvis er Nokia 5’s software ikke tynget af nogen tung interface – det her er ren Android 7.1.1 – hvorfor den oftest slipper godt fra sit kraftunderskud.

De fleste applikationer kører ganske flydende og de eneste større tænkepauser optræder når et større program skal sættes i gang eller installeres.

Har du ikke behov for at de køre de nyeste og tungeste spil, vil du have en ganske udmærket oplevelse med Nokia 5.

Se også:  Nokia overhaler Google på opdateringsfronten

Batteriet på 3.000 mAh er også godkendt, med rigelig kapacitet til at klare en dags brug og endda mere til. En god ting, for Nokia 5 er udstyret med dual-SIM, hvor den får behov for lidt ekstra juice til at have den ekstra antenne kørende.

Jeg er glad for at batteriet holder, for selve opladningen er en forholdsvis langsommelige affære. En times pitstop fylder kun tanken 40% op, mens den fulde opladning tager i alt små tre timer.

Dual-SIM funktionen kan måske også visse sig at være nødvendig, for antenne slår ofte 4G-bølgerne fra, for i stedet at ty til det langsommere 3G-netværk.

Nokia 5
Nokia 5 modtog en dugfrisk softwareopdatering under testforløbet. Foto: Mobilsiden.dk

Dugfrisk software

Med den nye Nokia-serie skrotter selskabet ethvert spor eller antydning om selskabets tidligere vekslen mellem flere styresystemer. Godt det samme, for både Windows, Symbian og Meego er enten stendøde eller døden nar i dag i smartphones.

Nu tager Nokia ubetinget imod dagens mest populære styresystem: Googles Android.
Her gør det nye Nokia ikke tingene halvt, her er det en ren Android 7.1.1 Nougat-oplevelse du får, i stil med den som Googles egne Pixel-telefoner leverer. Her er ingen overflødige apps, kun standard-pakken fra Google og en enkel FM-radio app til at styre den indbyggede radio-afspiller.

Selv kultspillet Snake følger ikke med her. Men heldigvis så er det ikke fordi Googles Play Butik mangler alternativer.

Samtidig er Nokia ualmindeligt seriøse omkring at holde deres telefoner opdateret. De garanterer at hele deres line-up, selv low-end telefonerne, vil få mindst to års opdateringer til nyeste Android-variant.

Se også:  Nu kan du købe Nokia 3, 5 og 6 i Danmark

Nokia 5
Kameraet er nok Nokia 5’s største svaghed. Foto: Mobilsiden.dk

Kamerasvagheder

Nokia har længe haft ry på ikke at holde igen på kamerafronten, men lige i Nokia 5’s tilfælde synes selskabets fotoevner ikke at hæve sig over det, en budgettelefon typisk præsterer.

I 5’eren finder du et 13 megapixel modul med f/2,0 optik – specifikationer som længe har været det forventelige i en budgettelefon.

Selve resultaterne bærer dog præg af, at efterbehandlingen eller selve kameramodul er af ældre dato. Kontrasten er lav, farverne er en tand for blålige og autofokuseringen tager sig lidt for god tid.

Her overhales Nokia af sin oplagte Motorola rival, Moto G5, som leverer bedre resultater.
Forskellen mellem de to telefoner bliver endnu mere i tydelig i mørke, hvor Nokia 5 tydeligvis ikke kan matche sin konkurrent.

På videofronten er billedet det samme. Videoerne er rimelige, men kedelige farver og svag kontrast overhales tydeligvis af Motorola som oveni disker op med en effektiv elektronisk stabilisering.

Læs også:  Lenovo Moto G5 – budget med stil [TEST]

Nokia 5 landskabsfoto

Stærkt comeback Nokia!

Langt hen af anmeldelsen stod det klart, at Nokia mente det seriøst med denne comeback-smartphone. Det spiller det her.

Designet er flot, funktionelt og virker yderst holdbart, mens processoren og softwaren giver en brugeroplevelse som er langt over det, prisskiltet lader en håbe.

Det er derfor også lidt trist, at Nokia ikke hiver stikket helt hjem, med et kamera og en antenne som ikke helt yder som det skal.

Overordnet set, er det dog fortsat en telefon som på mange leder og kanter befinder sig i en klasse over, det man kan forvente til den pris. Det bliver derfor til 5 ud af 6 mulige for Nokias 5’er.

Se også:  Nokia og ZEISS-optik genoptager samarbejdet

Fordele:

  • Lækre materialer
  • Særdeles stærk konstruktion
  • Fin ydelse
  • God driftstid
  • Garanterede softwareopdateringer
  • Lav pris

Ulemper:

  • Svag antenne
  • Uimponerende fotokvalitet

Mere om tematikken

Redaktionen følger op med den seneste udvikling om temaet. mobilsiden har bragt sagen videre. Allerede d. 11/7/2017 kørte vi en opfølgning med en ny vinkel på Nu opdaterer Microsoft ikke længere Windows Phone 8.1Klik her for at læse den påfølgende artikel.. Vi følger op på temaet. Læs de seneste nyheder her.