OnePlus 3 – En forbløffende god smartphone [TEST]
OnePlus har på rekordtid skabt sig et navn blandt mobilproducenter. Efter en tid som outsider og med en radikal approach begynder selskabet nu at modnes, hvilket ses i deres flagskib version 3.0.
Konceptet hos OnePlus er egentlig meget ligetil – her skal leveres et imponerende teknikblad til en meget fordelagtig pris. Et mantra som selskabet selv mener vil ’dræbe’ flagskibe.
Og formlen virker. Selskabet er ræset fra nul til en million solgte smartphones i løbet af det første salgsår – til trods for et udskældt invitationsbaseret system med drypvis tilgængelighed.
I version 3.0 synes ambitionerne dog at være til mere end bare at tikke flueben af på en udstyrsliste. Formgivning og materialer er mere ambitiøse end nogensinde, teknologisk bryder den ny grund og invitationssystemet er omsider skrottet.
OnePlus har alle de nødvendige kort for at blive et regulært hit. Spørgsmålet er så, hvorvidt det lovende teknikblad bliver omsat til en god oplevelse i hverdagen.
Se også: Første kig: OnePlus 3 hands-on [WEB-TV]
Specifikationer OnePlus 3
Mål: 152,7 x 74,7 x 7,4 mm, 158 gram
Skærm: 5,5″ AMOLED (1.920 x 1.080 pixels), 401 PPI
Processor: Qualcomm Snapdragon 820, 2+2 quad-core op til 2,2 GHz. Adreno 530 grafik
Lagerplads: 64 GB
RAM: 6 GB
Kamera: 16 megapixel (Sony IMX294-sensor), f/2.0 optik med OIS, 4K video + 8 megapixel front
Batteri: 3.000 mAh, Dash-kvikopladning, USB Type-C
Netværk: 2G/3G/4G Cat 6. LTE, Dual-SIM
Styresystem: Android 6.0 Marshmallow, Oxygen OS
Farver: Fås i metalgrå eller hvid og guld
Andet: Fingeraftrykslæser, mute-knap til notifikationer
Pris: 2.990 kroner
OnePlus går i år all-in på metal mod en finish i sandstensplast og aluminium tidligere. Og jeg skal love for at OnePlus har studeret de bedste på metalfronten i år. Apple, HTC, Samsung og Huawei har intet at komme efter her – OnePlus er mindst lige så raffineret som markedets tenorer.
3’eren tager forgængerens grundform med den svagt krummende bagside, men gør den i år blødere med 2.5D glas foran og en mindre markeret kant rundt om telefonen.
Det hele er skåret ud af et stykke aluminium, og antennerne er perfekt integrerede som fine striber over den matte og skridsikre bagside.
Samtidig er telefonen bare 7,4 mm tynd, hvilket sammen med en vægt på 158 gram og en buet bagside giver et elegant indtryk af både lethed og styrke.
Det er også tiltrængt, for med et display på hele 5,5 tommer er OnePlus 3 langt fra kompakt – men blandt phablets hører den alligevel til blandt de mest håndterbare.
Læs også: OnePlus 3 klarer holdbarhedstest på imponerende vis
Fine detaljer
OnePlus kan som få andre finde ud af et levere et produkt, som føles eksklusiv fra start til slut. Selv emballagen er af en eksklusiv kaliber, som kun matches af en anden kinesisk kollega, Huawei. Etablerede mobilproducenter som Samsung og Apple kunne godt tage ved lære her.
Selve telefonen får også en kompetent fingeraftrykslæser, som gør det let at oplåse telefonen i en bevægelse. Den er 0,2 sekunder om at godkende din tommeltot, hvilket er kvikt nok, men ikke nær så lynende hurtigt og lige så træfsikkert som Apples eller Huaweis ditto.
OnePlus’ sans for detaljer er også at finde i en praktisk notifikationsknap på siden. Ved at skyde den op og ned kan du bestemme, hvorvidt du må forstyrres af alle, prioriterede eller slet ingen opkald, aftaler eller notifikationer.
Alt i alt er det en udsøgt forarbejdet smartphone, du får med OnePlus 3 – med undtagelse af en enkel forbier: kameraet rager en del ud på bagsiden – og jeg frygter derfor, at glasset på den let kan lide overlast, hvis du ikke passer på.
Se også: OnePlus 3 i Soft Gold bliver forsinket
Lækker skærm
OnePlus 3 råder over et relativt stort display med en teknologi selskabet kalder ’Optic AMOLED’. Sidstnævnte er kendt fra blandt andet Samsungs telefoner, hvor teknologien bidrager med dyb sort og livlige farver.
’Optic’ betyder til gengæld ikke det store, men er et marketingsudtryk, der dækker over en OnePlus-farveprofil.
Salgsgas til side, så er det flotte og flatterende farver, der forkæler nethinden med OnePlus 3. Opløsningen på Full HD er samtidig lige tilpas til at alt står helt skarpt, men i underkanten til eventuelt virtual reality-brug.
Udendørs gør OnePlus 3 også en god figur i middagssolen med brugbar kontrast og, igen, gode farver. Det er samtidig en fin detalje, at skærmens hvidbalance kan finjusteres, mens en dedikeret nattemodus værner om øjnene efter solnedgang.
Helt perfekt er skærmen dog ikke, for den har tendens til at gøre skygger i eksempelvis film eller fotos mørkere, end de bør være. Farverne er samtidig lidt for mættede, hvilket der desværre ikke kan rokkes ved i indstillingerne.
På lydsiden akkompagneres OnePlus 3 af en enlig højtaler, der spiller overraskende højt, men samtidig også noget tyndbenet – selv for en mobiltelefon.
Læs også: OnePlus 3: Sådan lyder de første anmeldelser
Utvivlsomt stærkest til prisen
Er der et sted hvor OnePlus vil dominere, er det teknikbladet. Og OnePlus leverer i denne grad varen her.
Processoren, en Snapdragon 820 quad-core, er blandt markedets førende, og den ledsages af afsindige 6 GB RAM.
Det både lyder, og er, lovende, men måske endda en smule overkill, for der findes pt. ingen Android-software, der kan udnytte mere end de 4 GB RAM, der i dag findes i førende toptelefoner.
Det betyder ikke, at det er direkte ubrugeligt, men som det står nu, skal du faktisk hacke mobilen for overhovedet at kunne benytte dig af den ekstra hukommelse.
Uanset om du bruger 4 GB eller 6 GB RAM, ændrer det ikke på indtrykket – det hele kører bare gnidningsfrit derudaf. Faktisk formår OnePlus at placere sig som etter i samtlige af de benchmarks, som den er blevet udsat for.
At skifte mellem apps er derfor en formsag, og selv de tungeste spil afvikles uden tøven. Eneste kunstpause opstod når tunge spil som X-COM skulle loades – her gik der lige et split-sekund mere, før spillet var i gang i forhold til Apples iPhone 6S og Samsungs S7’ere.
Læs også: OnePlus-chef: Vi skrotter billig OnePlus X afløser
Turbo på batteriet
På batterifronten vælger OnePlus, mystisk nok, at skære ned på batteriet, som nu er 10 procent mindre end hos forgængeren.
I hverdagen betyder den mindskede kapacitet dog ikke det store. Med 3.000 mAh at dele ud af kan OnePlus 3 rutinemæssigt levere en dags brug og lidt mere til. Nogen maratonløber er den dog ikke – i den disciplin regerer Samsung S7 Edge fortsat som mester.
Hvad OnePlus i stedet har gjort er at udvikle deres egen ’Dash’-kvikoplader – en oplader der kan levere hele 20 W modsat de 10-15 W, som traditionelle kvikopladere præsterer. Laderitualet klares desuden uden at hverken mobil eller oplader bliver for varm.
Læs også: OnePlus 3 er ny verdensmester i mobilopladning
Det gør, at du på bare en halv time kan tanke to tredjedele af batteriet op – og en fuld optankning afvikles på lige over en time. Det betyder, at du sjældent vil mangle strøm, for når tanken er næsten tom, kan selv et hurtigt pitstop give strøm til resten af aftenen eller dagen.
På netværksfronten er OnePlus godt udstyret med de nødvendige 2G-, 3G- og 4G-antenner – sidstnævnte er dog fortsat af LTE Cat 6. typen, hvilket giver en lidt reduceret makshastighed i forhold til 2016-konkurrenterne. Når det er sagt, forbinder OnePlus sig generelt godt til de hurtige 4G-bølger, og man venter derfor sjældent længe, når en app eller en fil skal downloades.
Se også: Sammenligning: Her er forskellen mellem OnePlus 3, 2 og One
Samtidig kan du tilknytte et ekstra nano-SIM-kort til mobilen og dermed have to mobiler i én eller benytte det abonnement, der er mest fordelagtigt alt efter hvor du er.
Rendyrket Android
I modsætning til de fleste mobilproducenter piller OnePlus 3 minimalt ved det medfølgende Android 6.0 Marshmallow-styresystem.
Det vil givetvis glæde entusiasterne, som derved får en mobil, der er renset for uønsket bloatware, men vil kræve en smule tilvænning, hvis du kommer fra en Samsung- eller Huawei-mobil.
Jeg er dog fan, for Android 6.0 Marshmallow er i sig selv både enkelt, men samtidig ret funktionsrigt. Største forskel i forhold til originalen er en ekstra ‘Shelf’-hjemmeskærm, hvor hyppigt benyttede apps og en kvikmemo funktion er lige ved hånden.
Desuden krydres Android-oplevelsen med små fikse features, som et dobbeltprik for at tænde telefonen, og nogle tegn-baserede genveje, hvor du ved at tegne et O eller et V kan åbne apps som kameraet og kalenderen i en bevægelse.
En anden god detalje er tastaturet, som leveres af specialisterne fra SwiftKey. Det er, med god grund, et af de mest populære tastaturer til Android og fungerer også glimrende her.
Eneste større savn er en form for splitscreen-funktion, for OnePlus 3-skærmen er stor. Her ville det være rart, hvis der kunne multitaskes.
Denne feature er dog på vej med næste Android-version, som udkommer en gang i efteråret. Hvor hurtigt denne opdatering vil udrulles til OnePlus 3, kan der kun gisnes om, men forhåbentligt vil selskabet i denne omgang være kvikkere til at opdatere, end de var med OnePlus 2.
Et glimrende kamera
OnePlus har traditionelt ikke været lige ambitiøse på kamerafronten. Både etteren og toeren kunne bruges, men rigtig godt blev det aldrig.
Tredje gang er nu lykkens gang, OnePlus har skruet op for opløsningen, forbedret optikken og efterbehandlingen, og den kan, omsider, måle sig med feltets øvrige flagskibe.
Der fokuseres generelt tjept, om end lidt langsommere i mørke, og resultaterne er flotte. Gode farver, god kontrast og masser af detaljer – der er ikke meget at udsætte på kameraet.
Jeg har dog oplevet en svaghed, når der bliver helt mørkt. Her synes kameraet automatisk at foretrække at skrue maksimalt op for ISO’en – hvilket giver meget støjfyldte fotos. Her kan du med fordel slå over i den manuelle tilstand og få langt bedre resultater.
Selve kamera-app’en er også skruet godt sammen. Det tager kun få svirp at skifte indstillinger for at få det helt perfekte billede. Særmodes som HDR og Panorama leverer også glimrende resultater, og skal billedet op og hænge på væggen, kan du med RAW- og HD-tilstand få ekstremt detaljerede fotos.
Frontkameraet gør også en god figur og kommer med en simpel funktion til liveretouchering af selfies.
Slår du OnePlus 3 over på videooptagelse, er resultaterne igen prægede af de gode farver og den gode dynamik som på billederne, og der kan optages i skarp 4K.
Her leverer den optiske stabilisering dog ikke samme gode resultater som i det nyeste fra Apple, Sony og Samsung – det er faktisk minimalt hvad den bidrager med, og er din hånd ikke meget rolig, vil det ses tydeligt.
High-end mobil for få penge
Mit testforløb med OnePlus har været præget af en vis portion forbløffelse. OnePlus 3 opleves vitterligt som en topmobil. Forbløffelsen indtræffer, når jeg tager et kig på prisskiltet: 2.990 kroner.
Det er ikke bare billigt – det er halv pris i forhold til sammenlignelige telefoner. Til sammenligning løber iPhone 6S Plus 64 GB op i små 7 tusinde kroner, mens Samsungs S7 edge er nede på 5½ tusinde kroner.
Du får lidt flere funktioner hist og her, men du vil sandsynligvis næppe savne noget – OnePlus 3 er en vaskeægte toptelefon, som kan måle sig med de bedste.
Se også: OnePlus 3 er officiel: Ny prisstærk topmodel i metal
OnePlus 3 kommer i to farver, metalgrå og guld, men guldvarianten er udsat til senere på sommeren. Den fås samtidig kun i en lagerstørrelse, 64GB. Jeg er dog overbevist om, at det vil række til de fleste.
Alt i alt er OnePlus 3 derfor en telefon, som vækker ejerglæde. Prisen er mere end rimelig, og en topkarakter er derfor på sin plads. Vi lander på maksimale 6 ud af 6 stjerner.
Fordele:
- Lynhurtig i brug
- Eksklusivt design og forarbejdning
- Flot display
- Meget skarp pris
- Turbo-oplader
- Dual-SIM
Ulemper:
- 6 GB RAM bliver ikke fuldt udnyttet
- Kamerasoftware kan forbedres
Sådan får du fat i den
I modsætning til de fleste smartphones herhjemme kan du ikke gå ned til din nærmeste teleforhandler og prøve telefonen ad.
I skrivende stund kan OnePlus 3 kun købes igennem selskabets egen hjemmeside, hvor du skal regne med små to ugers leveringstid. Fragten er til gengæld gratis.
2 alternative smartphones du også bør overveje
Huawei P9 – kinesisk konkurrent
En anden prisstærk kineser er Huaweis P9-flagskib fra foråret. Her forenes metal, ydelse og kvalitet også på fornem vis, men et mere kompakt ydre gør mobilen mere lommevenlig.
Batteriet er samtidig en anelse stærkere, og P9’erens særlige dobbeltkamera giver grunde til at investere prisforskellen på omkring 800 kroner.
Læs testen her
Få den bedste pris her
Samsung Galaxy S7 edge – futuristisk alternativ
Investerer du i en S7 edge fra Samsung, skal du regne med at slippe lidt flere penge. Til gengæld får du et bedre kamera, et langtlevende batteri og et futuristisk design.
At Galaxy S7 edge samtidig er vandtæt, og at dens lagerplads kan udvides, øger samtidig også anvendeligheden.
Læs testen her
Få den bedste pris her
Opfølgning:
Siden redaktionen kørte denne nyhedsartikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 21/6/2016 postede redaktionen en ny vinkel med en artikel der belyste emnet OnePlus 3 klarer holdbarhedstest på imponerende vis – Historien bringes videre her. Redaktionen har fortsat interesse for emnet. Læs seneste nyt om Oneplus..