Oppo Find 7a – Et seriøst kinesisk alternativ [TEST]
Oppo navnet klinger eksotisk, og dækker over en kinesisk producent af high-end elektronik. Som mobilproducent er de relativt ukendte i den vestlige verdenshalvdel. Egentlig ufortjent, for Oppo har det med at byde ind med spændende features.
Sidste års topmodel, Oppo N1, overraskede da også positivt i vores test ved at blende et sjovt kipbart kamera med en version af Android bygget og understøttet af entusiasterne bag Cyanogen.
Læs også: Oppo N1 anmeldelse – kæmpetelefon med potentiale
Oppo forretningsmodel er ligetil og kan sammenlignes med amerikanske Dell, hvor produkter sælges direkte fra producenten, igennem en europæisk hjemmeside, hvorfra al salg og support ydes.
Mellemmanden er altså skåret væk – og prisskiltet på Oppo-mobiler er derefter.
Men i modsætning til laptops og desktops kræver telefoner lidt mere opmærksomhed, blandt andet skal de rette 4G netværk understøttes og softwaren skal versioneres til dansk. Kan en relativt lille kinesisk producent med en relativt lille satsning på det europæiske marked levere varen? Mobilsiden.dk undersøger sagen.
Oppo nærmer sig toppen af poppen
Oppo’s har to flagskibe i søen, og det lille a bag Find 7 navnet er et hint om at der er tale om en billigere, lidt neddroslet udgave af Oppo’s egentlige flagskib: Oppo Find 7. Prisen er 700 kr. lavere og man går glip af fire ting.
Se også: Oppo Find 7a – unboxing [WEB-TV]
Skærmen er ’kun’i Full HD og ikke quad-HD, bagcoveret er i plast fremfor kulfiber, lagerplads og hukommelse er skåret ned fra henholdsvis 32GB/3GB til 16GB/2GB. Processoren og batterikapacitet er desuden 5% mindre. Nå ja – så er Oppo Find 7a ude nu, mens Find 7 stadigt ikke er til salg endnu.
Specifikationer Oppo Find 7a
Mål: 153 x 75 x 9,2 mm , 179 gram
Display: 5,5 tommer, Full HD-opløsning, 401 PPI
Kamera: 13 MP BSI-sensor f/2,0 optik, 5 MP frontkamera, Dual LED-flash, 4K video
Ydelse: Snapdragon 801 quad-core 2,3 Ghz, Adreno 330 grafik, 2GB RAM
Lagerplads: 16GB + op til 128GB micro-SD
Batteri: 2800 mAh, quick-charge fra 0 til 75% på en halv time
Software: Color OS og Android Jelly Bean 4.3
Øvrigt: Ultrahurtig lader, fås i hvid.
Fra fronten er Oppo Find 7a er der ikke meget der vækker opsigt. Designet er klassisk kantet og pænt uden dikkedarer. Små subtiliteter som de to forkromede striber og det aflange notifikationslys gemt nede ved mikrofonen afgiver dog et snert af klasse.
Med mål på 153 x 75 x 9,2 mm befinder den kinesiske kriger sig i grænselandet mellem telefoner og egentlige phablets. Chassiset huser dermed også en 5,5 tommer full-HD skærm. Med det store biografformat kræver det sine hænder, at nå fra Nord til Syd. Den smalle ramme omkring skærmen gør dog at man kan betjene den med en hånd, uden al for meget jongleren med mobilen. Bagsiden er prydet af en velafstemt mikrotekstur som sikrer et godt greb, både for hænder – men også for lommeuld. Den hvide udgave kan derfor let blive nusset.
Oppo har ikke reklameret synderligt for den enlige højtaler skjult bag bagcoveret, men det bør de. Placeringen er ikke optimal, men lydniveauet imponerer. Der buldres højere end hos HTC’s One M8, og lyden er overbevisende, dog uden helt at mønstre samme detaljegrad og bass som i HTC’s lydspecialist.
Med den store skærm og glimrende lyd leverer Find 7a en god multimedie oplevelse – indendørs. I fuldt dagslys mangler skærmen det sidste trin for at overvinde genskindet fra omgivelserne. Så snart man rykker indendørs er alt godt igen, farver og betragningsvinkler er her mere end godkendt.
Oppo Find 7a fremstår velstøbt. Selvom det er plast hele vejen rundt, og det tynde bagcover dækker over et aftageligt batteri, hører man hverken knirken eller knagen, når man vrider en Find 7a. Løfter man coveret finder man SIM-kort og micro-SD porte samt det udskiftelige, 2800 mAh store, batteri.
I forhold til andre topmobiler er visse luksus-funktioner dog sparet væk. Der er ingen infrarød blaster til fjernbetjening af TV eller Hi-Fi og man finder hverken pulsmåler, fingeraftrykslæser eller vandtæt konstruktion her.
Tilgengæld medfølger en forvokset lader. Anvender man den, påstår Oppo at batteriet kan ræse fra 0 til 75% på bare 30 minutter. Og det virker. Telefonen gik fra flad til 73% på bare 30 minutter, giver man den en halv time ekstra står måleren på 95%.
Har man en gang glemt den natlige opladning, eller oplevet kun at have et kort afbræk for at hælde juice i batteriet, er det befriende. Apple, Samsung og de andre må gerne tage ved lære her. Eneste ulempe er den ikke særligt lommevenlige lader, men man kan jo altid ty til en almindelig lader i stedet og får almindelige ladetider.
Smæk på Oppo
Oppo lover topspecifikationer og oplevelsen er da også derefter. Under motorhjelmen er det 4 store cylindre på 2,3 Ghz der driver Android 4.3 Jelly Bean, parret med 2GB RAM. På nær den lidt ældre version af Android styresystemet er det alt sammen en topmodel værdigt.
Fyrer man Oppos stjerne op er det da også præstationer i topklasse man oplever. Al spil, surfen på nettet og apps fyres op nærmest øjeblikkeligt og selv ved heftig multitasking er det svært at bringe en Find 7a i knæ.
Positivt er det også at 4G-netværket virker upåklageligt og ikke kræver nogle mystiske opsætningsritualer. Med både Telia, Telenor og 3’s netværk får Find 7a selv ud af at få gang i de hurtige frekvenser. Det store kabinet har vist også givet plads til en fornuftig antenne for både data og tale går klart igennem, selv i områder med tvivlsom dækning.
Til trods for den store skærm og motorkraft er Find 7a mådeholden med sit strømforbrug. Giver man den gas i 3D-spil kan man klemme 5 timer ræs ud af det 2800 mAh store batteri. Det udskiftelige batteri er samtidigt smidigt i brug – når enheden sættes i dvale sipper Find 7a kun lejlighedsvis til strømmen og man kan snildt regne med 1½ dags brug af enheden.
Man kommer dog sjældent ude i lave tilstande på batteriet fordi det er så nemt og hurtig at hælde mere saft i batteriet.
Color OS: afdæmpet og minimalistisk
Som på mange andre Android-mobiler er Googles styresystem også versioneret og tilpasset for at give et unikt touch til Oppos flagskib. Oppo leverer skam også en interface, kaldet Color OS, som kombinerer det fleksible fra Android og et designsprog som er minimalitisk og lyst. Menuer og indstillinger er lyse og overskuelige, mens tastaturet er bygget på slide-teknologi fra specialisterne fra Swype.
Navigering i styresystemet kan også foregå på alternativ vis. Et dobbeltprik åbner ind til låseskærmen mens stemmekommandoen ’Hey Snapdragon’ fører en til Google Now. I praksis har stemmekommandoen dog ikke vist sig at være lige pålidelig, den lystrer ikke hver gang og starter af sig selv til tider.
Et andet svagt punkt er i selve kontrolrummet, hvor man ikke finder nyeste version af Android 4.4 KitKat men rettere sidste års Android 4.3. Lidt en skam, for Oppo overbeviser samtidig ikke med en strøm af opdateringer til tidligere enheder. Brugere af topmobiler fra Oppo Find 5 og N1 savner stadigt opdateringer til den nyeste software.
Positivt er det, at Color OS også er dansk, man oplever derfor ikke at stå med en parralelimporteret telefon. Der kan dog optræde nogle få stavefejl i menuer hist og her.
Sidst er tegnekommandoer noget unikt for Oppo. Ved at glide gardinet ned til venstre på skærmen hives en tegnplade frem, hvorfra man kan definere hvilke indstillinger og apps kan kvik-startes. Det fungerer upåklageligt, og man kan også anvende tegnekommandoerne på den blnake skærm når mobilen er slukket.
Ultra HD, 50 megapixel og RAW-ambitioner
Et område som typisk adskiller mellemklassen og de adelige topmobiler er kameraet. God optik, billedbehandling og sensorteknologi koster. Glædeligt er det at konstatere, at Find 7a heller ikke sparer her.
De billeder Find 7a indfanger med 13 megapixel kameraet, kendetegnes ved at være detaljerige, farverige og fri for støj. I lidt vanskeligere lysforhold med høj kontrast, har Find 7a en tendens til at undereksponere lidt, men HDR-funktion yder et godt arbejde med at rette op på det når motivet ellers tillader det.
Er 13 megapixels ikke nok, er Find 7a i stand til at skyde 10 billeder i rap for at sammensmelte dem til et monstrum af et billede på hele 50 megapixels. Billederne fylder en del, men der bliver også indsamlet flere detaljer og billederne kan nu måle sig med de allerbedste mobiler på 16 eller 20 megapixels – dog uden at nærme sig de 50MP. Frontkameraet indeholder også et overskud af pixels, hvor et 5 megapixel kamera sikrer skarpe selfies.
Oppo kan også blære sig med at være den første Android-mobil der kan optage i RAW-format. Disse billeder kan derefter åbnes i et specialiseret program som Adobe Lightroom eller Photoshop hvor filtre og anden efterbehandling kan udøves – uden kvalitetsforringelser. Desværre er RAW-filerne ikke understøttede endnu, men supporten skulle angiveligt være på vej. Ambitiøse fotografer vil dog ærges lidt over kamera-appen, som arbejder fint i fuld-auto, men mangler avancerede funktioner såsom eksponering, kontrast, farvemætning og ISO-kontrol.
Når lysene slukkes er Oppos topmobil stadigt meget kompetent. Den lysstærke f/2 optik og en sikker efterbehandling giver glimrende resultater, sammenligneligt med dygtige telefoner som Samsung Galaxy S5 og HTC One M8. Selv under disse forhold er fokuseringen hurtig, men det er på bekostning af fokus, som bliver misset af og til.
På videofronten misser Oppo Find 7 heller ikke et beat. Film og video optages i Ultra HD og 40 mbit/s. Dataraten synes lidt lav for Ultra HD, men det fremgår heldigvis ikke i selve filmene, som er veleksponerede og ekstremt detaljerige. Samtidig bliver lagerpladsen ikke ædt op på få minutter ved hjælp af den vellykkede komprimering.
Lydsiden kan dog ikke bryste sig at være nær så imponerende. Vindstøj præger nemt hele lydbilledet og til koncerter og andre larmende begivenheder er det game over for mikrofonerne.
Et rigtig godt valg – med nogle små hager
Mødet med Oppo Find 7a har strøet med positive indtryk. Igennem hele testperioden er der aldrig savnet noget eller sukket efter mere. Især den lynhurtige ladning var vanedannende, og man får svært ved at vende tilbage til de sløve ladere fra konkurrenterne. Sammenholder man de positive takter med den relativt lave pris på 3.000,- kroner fremstår Oppo som en kandidat til de allerfineste udmærkelser.
Men alt er ikke perfekt i Oppo-land, største udfordring ligger i at bestille enheden igennem Oppostyle Europe, en hjemmeside baseret i Storbritanien, hvorfra support og service ydes. Man kan derfor ikke drage til sine lokale elektronikpusher når skærm skal skiftes eller enheden bare skal ses an. Anden lille hage er softwareopdateringerne som hidtil har været mangelfulde i Oppos line-up.
Til sidst skal nævnes at Oppo tilbyder 10% rabat for studerende, med et prisskilt på 2.700,- nærmer Oppo Find 7a sig prædikatet: ’røverkøb’.
Se også: Flagskib for studerende [MOBILDEAL]
Oppo Find 7a får derfor 5 af 6 mulige stjerner.
Oppo Find 7a fås i hvid igennem Oppostyle Europe.
Fordele:
– Mobilen kan lades op på under en time
– Flot 5,5” HD skærm og imponerende lyd
– Top ydelse
– Glimrende kamera som tager anvendelige UHD-videor
– Lav pris
Ulemper:
– Ældre Android-version
– For stor til nogle hænder
– Fremtidig support måske besværlig
– Skal købes i udlandet