Første indtryk og test af Samsung Galaxy S21 Ultra
“Matsort monster!”, var det første jeg tænkte, da jeg så Samsung Galaxy S21 Ultra. Der er spændende nyt på både indeni og udenpå af flagskibet Samsung Galaxy S21 Ultra – her er mine første indtryk og starten af min test. Priser på Samsung Galaxy S21-serien er på telepristjek.dk.
I dag ligner mobiltelefonerne til forveksling hinanden, og selvom Samsung Galaxy S21 Ultra er endnu en i rækken, så blev det for mig kærlighed ved første blik. Jeg var ikke den største fan af Samsung Galaxy S20 Ultra, men denne her, den er fed. På en eller anden måde skiller S21 Ultra sig ud fra de andre, og den matsorte farve er den flotteste i meget lang tid.
Samsung Galaxy S21 Ultra er selvfølgelig meget mere end bare designet. Den er det ypperste Samsung kan præstere, når det kommer til mobiltelefoner. I forhold til de to billigere Samsung Galaxy S21, så jeg også har til test, så er Galaxy S21 Ultra flere steder udstyret med mere avanceret mekanik, hvor specielt kameraet er i fokus.
Samsung Galaxy S21 Ultra starter ved 9.799 kroner, hvilket er flere hundrede kroner billigere end forgængeren. Du kan finde alle priser på Samsung Galaxy S21 Ultra på telepristjek.dk, så snart de er klar.
Designet på Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Ultra er en af de telefoner, som aldrig bør komme i et cover. Designmæssigt er Galaxy S21 Ultra i bund og grund identisk med Galaxy S21, men her er alligevel nogle vigtige forskelle. Den kommer med en større skærm end Galaxy S21+, men er hverken længere eller bredere. På grund af det større kamera og batteri, så er den til gengæld tykkere og tungere. Hertil kommer en del af dens kampvægt på 227 gram også fra rammen i rustfrit stål, som er tungere end aluminium.
I forhold til sidste års Galaxy S20 Ultra-topmodel er Galaxy S21 Ultra skrumpet, på alle leder og kanter, men den har også en 0,1 tomme mindre skærm, og er en anelse lettere. Den mindre størrelse gør, at S21 Ultra føles langt mere håndterbar og passer bedre i lommen. Selvom S21 Ultra er blevet en mindre topmodel, så er den stadig lidt af en krabat.
På forsiden er der ikke sket det helt store, men på siden og bagsiden ses flere nye ting. Rammen i stål går nu omkring kameramodulet, hvilket ser godt ud, beskytter og gør, at telefonen ligger mere stabilt i brug på fx et bord. Kameramodulet er stadig stort, men ser en hel del pænere ud, og mere integreret, på Galaxy S21 Ultra. Bagsiden er i nyeste Gorilla Glass 7, som har fået en mat overflade, hvilket meget bedre afviser fingeraftryk. Og igen, så ser den matsorte farve fantastisk flot ud. Jeg kan ikke lade være med at tænke på filmen Terkel i Knibe og sætningen med “total militær”, når jeg ser den matsorte S21 Ultra og dens kamera.
Samsung Galaxy S21 Ultra byder på et flot og behageligt design. Rammen er afrundet og skærmen buer en anelse i siderne, så man lettere at swipe helt uden fra siden. Og generelt føles byggekvaliteten helt i top. Man får virkelig en fornemmelse af, at dette er et stykke velbygget kram.
Med den billigere pris på Galaxy S21 Ultra har Samsung desuden droppet oplader og øretelefoner i æsken, og pladsen til MicroSD-hukommelseskort er skåret væk.
Skærmen gemmer på en ultralyds fingeraftrykslæser, som jeg endnu ikke har stiftet bekendtskab med. Jeg krydser fingre for, at den er bedre end tidligere. Det kan du læse mere om i min endelige test af Samsung Galaxy S21 Ultra.
Læs også: Specifikationer på Samsung Galaxy S21-serien
De bedste priser på Samsung Galaxy S21 Ultra 128 GB
Opdateret 14/9 2024
Samsung Galaxy S21 Ultra 128 GB udbydes af 14 udbydere. Du kan spare op til 1.441,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy S21 Ultra 128 GB
Ydelse og skærm
Kan man forvente andet end topkvalitet, når det kommer til skærm og ydelse i Samsungs dyreste telefoner? Well, ja og nej. Sidste års Galaxy S20-serie og Galaxy Note 20-serie kom her til Danmark med Samsungs eget chipset, Exynos 990, hvor det i forhold til fx den amerikanske version med Qualcomms Snapdragon 865 skuffede. Ikke at Exynos 990 var direkte dårlig, men det betød mærkbart ringere batteritid og en anelse dårligere ydelse. I år ser vi samme strategi fra Samsung, hvor Exynos 2100 vil være at finde i “vores” udgaver, men de i USA får Snapdragon 888. Men inden du lader blodtrykket stige, så skulle Exynos 2100 være en ganske imponerende chip, som gerne skulle kunne følge med Snapdragon 888. Det er bygget på en ny 5nm-teknologi og byder på bedre ydelse på både processor, grafik og kunstig intelligens. Dykker vi ned i tallene, så siger Samsung en forbedringer på 19 procent på CPU, 17 procent på grafikydelse og voldsomme 203 procent på NPU’en. Og netop denne forbedring af ydelse i chippens kunstig intelligens gør en stor forskel, siger Samsung. I min endelig test af Samsung Galaxy S20 Ultra dykker jeg mere ned i ydelsen på Exynos 2100.
Ud over den nye hurtige Exynos 2100-chip, så kan man vælge i mellem tre udgaver af S21 Ultra, som har ultra hurtig LPDDR5-RAM og UFS 3.1-lagerplads. Der er 128 GB lagerplads med 12 GB RAM, 256 GB lagerplads med 12 GB RAM og 512 GB lagerplads med 16 GB RAM. Ret interessant, så er udgaven med 512 GB lager kun 500 kroner dyrere end sidste års S20 Ultra med 128 GB lagerplads.
Ny avanceret skærmteknologi
Skærmen er (næsten) identisk med de to andre Galaxy S21-modeller, men er større og en anelse mere avanceret. Der er tale om en Dynamic AMOLED 2X-skærm, med en opdateringsfrekvens på 120 Hz, i en QHD-opløsning, det vil sige 3200×1440 pixel og 515 ppi. Denne gang kan man vælge både højeste skærmopløsning og 120 Hz-opdateringsfrekvens, hvilket ikke var muligt i S20-serien. Det er en 6,8 tommer skær, der buer en anelse i siderne. Ikke så meget at man laver fejltryk og ikke så lidt, at det ikke ser flot ud. Skærmen i Samsung Galaxy S21 Ultra har en adaptiv opdateringsfrekvens, som går helt ned til 10 Hz. Skærmen skifter automatisk, i flere spring, mellen 10 og 120 Hz, hvor formålet er at spare på energiforbruget.
Se også: Skal du vælge Galaxy S21, 21+ eller S21 Ultra?
S Pen som tilbehør
Som noget helt nyt kommer Samsung Galaxy S21 Ultra med understøttelse af S Pen. S Pen kender vi fra Samsungs Galaxy Note-serie og i nyere high-end tablets, såsom Galaxy Tab S7+. Normalt finder vi den lille S Pen-stylus integreret i kabinettet på Note-serien, men sådan fungerer det ikke på Galaxy S21 Ultra.
Her er der nemlig internt ingen plads til S Pen, som man i stedet kan opbevare i et cover, som er lavet til formålet. S Pen til S21 Ultra vil heller ikke have de samme funktioner, som S Pen til Note-serien, men er i stedet en lidt simplere stylus, til dem der ønsker sådan en.
S Pen har fået en vejledende pris på 299 kroner.
S Pen til Samsung Galaxy Note 21 Ultra
Bedre batteritid, samme opladning
Den nye udgave af Samsungs flagskib kommer hverken med større batteri eller hurtigere opladning. Samsungs fokus er dog heller ikke på flere dages batteritid, men på af kunne klare en hel dag, uden at være bange for at løbe tør. Og med 5000 mAh gemt i S21 Ultra, så kommer det sikkert heller ikke til at ske. På trods af samme batterikapacitet, så forventer vi længere batteritid.
Med det nye Exynos 2100-chipset på 5nm-teknologi, en mindre skærm, som går helt ned til 10 Hz, og langt klogere kunstig intelligens, så burde Galaxy S21 Ultra være langt mere energieffektiv. Jeg har dog endnu ikke et indtryk af batteritiden i Samsung Galaxy S21 Ultra, men det skal nok komme med i min test.
Vi finder også samme 25W kablede opladning og 15W trådløse opladning, hvor sidstnævnte gør det muligt at oplade andre enheder trådløst. Her skal man lige være opmærksom på, at der i æsken til Galaxy S21 Ultra ikke er en oplader.
Se også: Mobiltelefoner med længst batteritid
Ny 108 megapixel kamera-sensor
Endnu en gang har Samsung et kæmpestort fokus på kameraet i flagskibet. Og skal man investere de knap 10.000 kroner i den, så skal det blandt andet være for kameraets skyld. S21 Ultra kommer med en ny 108 megapixel sensor og mange forbedringer hele vejen rundt. Kamerainterfacet har også fået en stor opdatering, hvilket skulle give en langt bedre samlet oplevelse, hvor man i højere grad slipper for at hente tredjepartsapps. Lad os tage et hurtigt kig på kameraerne i S21 Ultra:
Kort om kameraerne i Galaxy S21 Ultra:
- Frontkamera: 40MP Phase Detection AF, FOV 80°, F2.2, 0.7 µm
- Ultravidvinkel: 12MP Dual Pixel AF, FOV 120°, F2.2, 1.4µm
- Hovedsensor: 108MP Phase Detection AF, OIS, F1.8, 0.8µm
- Telefoto 1: 10MP Dual Pixel AF, Optisk 3x, OIS, F2.4, 1.22µm
- Telefoto 2: 10MP Dual Pixel AF, Optisk 10x, OIS, F4.9, 1.22µm, 100X Space Zoom
- Laser autofokus
Samsung Galaxy S21 Ultra byder på utallige forbedringer og det er tæt på umuligt at komme hele vejen rundt. Blandt forbedringerne er super steady-video i 60 fps, 200 procent støjreduktion ved billeder i dårlig belysning, bedre 100x zoom samt det nye directors view. I directors view kan alle kameraer optage på samme tid i 4K 60 fps. Video understøtter nu også adaptiv framerate, hvis lysforholdende skifter under optagelse. Jeg har endnu ikke prøvet kameraet i Galaxy S21 Ultra nok til, at kunne komme med en vurdering. Mens du venter på min test af Samsung Galaxy S21 Ultra, så kan du kigge nærmere på nedenstående billeder, som er taget med den.
Se også: Her er de bedste kamera-telefoner
Billeder taget med Samsung Galaxy S21 Ultra
Test af Samsung Galaxy S21 Ultra på vej
Samsung Galaxy S21 Ultra er absolut ikke en billig telefon, dog er den billigere end tidligere. Samtidig er den mindre, flottere, hurtigere og kommer med en lang række nye funktioner og forbedringer. Den virker, i den korte tid jeg har haft med den, som en fremragende mobiltelefon. Dog kan meget ændre sig, når man skal bruge en telefon i flere dage. Er den en vinder eller ej? Det må du læse i min test af Samsung Galaxy S21 Ultra, som inden længe er klar.
Pris på Samsung Galaxy S21 Ultra finder du her. Her får du også mere information om salgsstart, farver og meget mere.