Sony Smartwatch 2 – et smart ur godt på vej
De kommende år vil vi komme til at tale meget, om de såkaldte ”Wearable gadgets”. Altså elektronik som er indbygget i ting, vi kan tage på.
De første skridt i den retning ser vi i øjeblikket med smartwatches som Samsung Galaxy Gear, og ikke mindst Sony Smartwatch 2, der er anden generation fra den japanske producent.
Idéen er i korte træk, at telefonen kan blive i lommen, mens man aflæser de vigtigste informationer direkte på armen. I tiden hvor smartphones og phablets har nået en størrelse, der i nogle situationer gør dem uhåndterlige, virker det smarte ur, som en fremragende idé – i hvert fald på papiret.
God hardware til fair pris
Samsungs første bud på et smartwatch, Galaxy Gear, har en vejledende pris på næsten 3.000 kroner, men Sonys kan erhverves langt billigere. Jeg har set enheden ned til omkring 1.000 kroner, noget der må siges at være en fornuftig pris.
Smartwatch 2 kommer med 1.6” LCD-skærm, der har en opløsning på 220 x 176 pixels. Der er tale om et ”transflective display”, som kan leve uden baggrundsbelysning, da lyset fra omgivelserne indfanges, og reflekteres inde skærmen.
Konkret kan du altså undvære, at ”tænde skærmen” og baggrundsbelysningen, da det er muligt, selv ved lav belysning, at se hvad klokken er. For jo! Den kan også vise tid. Der kan vælges mellem flere forskellige urskiver, så du kan få et udtryk på Smartwatch 2, der passer til din stil og personlighed.
Urets forskellige funktioner betjenes med baggrundslyset tændt, men det er genialt, at man hele tiden har uret fremme, så det ikke er en død enhed, der sidder på armen.
Skærmen er ikke i sig selv prangende, men opfylder fint behovet og løser opgaven. Du behøver ikke have lysstyrken skruet ret højt op, da man fint og uden problemer, kan se hvad der står, selvom niveauet er sat til 30 procent.
Sonys gadgetur har Bluetooth 3.0 og NFC, der benyttes ved parring med en ny smartphone. På den venstre side er standard USB-stikket til opladning placeret under en lille beskyttelsesklap. Det er rigtigt smart, at enheden kan oplades med den almindelige oplader til telefonen, uden at der skal medbringes ekstraudstyr, som tilfældet er hos Samsung.
Passer godt på armen
Min arm er ikke bygget til Samsung Galaxy Gear. Derimod passer Sony Smartwatch 2 ganske godt. I modsætning til Gear sidder elektronikken inde i urkassen, der er udført i aluminium, og ikke i remmen. En lækker blød silikonerem får Smartwatch 2 til at sidde godt.
I øvrigt kan remmen erstattes med andre urremme, så længe de har 24 mm monterings-snitflade. Sony har i deres sortiment, mange forskellige farver på remme, inklusive et par stykker i læder.
Designet ser godkendt, og størrelsen på 49 x 41 x 9 mm er helt fornuftig. Vægten er kun 122 gram. Det er klart, at designet ikke kan sammenlignes med rigtigt urdesign, men Sonys peger i en rigtig retning.
Smartwatch 2 er IP57 certificeret, så det er støvtæt og ikke mindst vandtæt (30 minutter på 1 meter vand). Du skal ikke bruge det som dykkerur, men kommer du i berøring med vand, behøver der ikke opstå panik. Dertil kommer at skærmoverflade er ridsebestandig.
Forståelig brugerflade
Uret har en ganske simpel brugerflade og set i forhold til, at der er tale om en avanceret enhed, er den faktisk også intuitiv. Her har Sony ramt plet. Genvejene sidder i et gitter på 2 x 3 elementer, og der skiftes ved at trække skærmbilledet mod højre – præcis som brugerfladen på Android systemet generelt.
Sony har indarbejdet et topgardin, hvis de seneste notifikationer kan aflæses. Altså igen som Android i sin grundform er tænkt.
Der er ingen mulighed for at tilpasse ret meget, fra brugerens side. Ikonerne ligger hvor de gør. Urskiven har dog en række valgmuligheder, men via Google Play Store, kan der hentes flere. Du skal være opmærksom på, at nogle urdesigns koster penge.
Utroligt mange apps
I sig selv er Sony Smartwatch 2 et dumt ur, der kun kan være et ur. Men når telefonen er i nærheden, udvides dens funktionalitet markant, så der bliver tale om en forlængelse af ens smartphone.
Her spiller apps en vigtig rolle, og Sony har her en kæmpe fordel, for siden deres første smartwatch, er der udviklet mange applikationer. Op mod 200 skulle der være.
Fra kommunikationsinterfacet på telefonen, kan der søges efter kompatible apps, og de installeres på uret med ganske få klik. Jeg har selv installeret Gmail understøttelse, Endomondo, Opkaldshåndering, samt en lille app med navnet Modechanger, der gør det muligt fra uret, at sætte telefonen på vibrator eller lydløs.
Bruger du trådløst headset, er det meget sejt, at det direkte fra uret, er muligt at ringe op til en kontakt. På den måde, bliver Smartwatch også en udvidelse af funktionerne, på ens headset.
Set i forhold til hvad der findes af apps til Samsung Galaxy Gear, er Sony foran, men de har jo så også anden generation på markedet.
Sony har lagt et vækkeur, som fungerer ret godt, direkte ind på uret, som kan bruges uden at telefonen er i nærheden.
Virker med mange telefoner
Sony Smartwatch 2 fungerer i princippet med de fleste Android telefoner, blot de kører minimum Android 4.0 Ice Cream Sandwich, så også her tager Sony stikket hjem. Jeg synes multikompatibilitet er en vigtig ting, da uret dermed ikke skal smides ud, hvis man køber en telefon, fra en anden producent.
Jeg har med succes kørt Smartwatch 2 sammen med både Samsung Galaxy Note 3 og Nexus 5.
Vær opmærksom på, at nogle applikationer til uret, ikke fungerer optimalt på alle telefoner. Eksempelvis virker den Exchange mail app som Sony selv foreslår, ikke med alle telefoner. Gmail virker derimod bredt på de forskellige enheder.
Fornuftig batteritid
Sony hævder, at deres smartwatch kan køre i syv dage, uden opladning ved let brug. Dette er måske for nogle overoptimistisk, da uret jo købes for at blive brugt.
Men 3-5 dage, har for mig ikke været et problem – naturligvis afhængigt hvad, hvad jeg har anvendt det til, og hvor meget.
Som nævnt tidligere i testen, så kan der fyldes strøm på Sony Smartwatch 2 med den almindelige oplader, og dette er klart et af de største plusser, omkring designet af dette produkt.
Konklusion: Jeg er vild med idéen
Jeg er i målgruppen for smarte ure, når deres udtryk og design bliver bedre. Det er ligesom med de første smartphones, der lignede nørdprodukter. Sådan er det med smartwatches lige nu – selvom de er pæne, så er de stadig meget tech-orienterede.
Men det skal nok komme, og jeg er vild med idéen om, at have telefonen gemt væk, og få de vigtigste informationer på armen.
Sony Smartwatch 2 har ikke kamera, eller mulighed for at anvende det som speakerphone, som tilfældet er med Samsung Galaxy Gear. Men det har et pænere udtryk, og der kan hentes mange applikationer. Desuden fungerer det bredt over mange enheder.
Det er godt, at uret altid kan være tændt, uden at tømme batteriet, der i øvrigt holder på strømmen ganske godt. Skærmen har en lav opløsning, men det skal du ikke blive stresset over, da den egentlig udfører opgaven ganske fint.
Desværre kan brugerfladen godt hænge lidt, og et ekstra tryk kan være nødvendigt, før en funktion til at reagerer – heldigvis er det kun periodisk.
Prisen er fornuftig, så hvis du vil afprøve konceptet er Sonys smartwatch et godt sted at starte.
Karakteren ender på 4 ud af 6 stjerner. Producenterne skal arbejde hårdere med denne produktkategori, for at score flere point.
Opdateringer i sagen
Siden vi publicerede denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden gik videre med historien. Allerede d. 28/11/2013 gik redaktionen videre med en artikel omkring temaet Galaxy Gear: Sådan bruger du dit smartwatch med andre Android-telefoner. – Forstættelsen om temaet kan læses her. Og der er sket meget siden. Klik her for at læse seneste nyt om temaet..