Sony Xperia Go – kan klare næsten alt (mobiltest)
Det første indtryk
Da jeg modtog Sony Xperia Go, var jeg på ingen måde forberedt på, hvad der ventede mig.
Pakken lignede mange andre smartphones til forveksling og telefonen imponerede ikke umiddelbart, da jeg tog den ud af æsken.
Go ligner til forveksling mange andre smartphones og stikker rent designmæssigt ikke ud fra normen. Vores testeksemplar er sort og dermed meget anonym at se på. Intet viser på nuværende tidspunkt tegn på, at der her er tale om en speciel telefon.
Xperia Go er en Android telefon med tre touch-knapper på fronten: ”Tilbage”, ”Hjem” og ”Indstillinger”. På toppen findes en kombineret on/off-knap og tastaturlås, som det kendes fra andre telefoner. På siden USB-stik bag en gummikappe, og en knap til at justere både ringestyrke og lyd.
På modsatte side er et jackstik ligeledes gemt bag en gummikappe. Rammen og bagcoveret er udført i mat sort materiale. På bagsiden findes kamera, LED-flash og højtaler.
For at få bedre kendskab til telefonen, besluttede jeg i første omgang, at se hvad Sony selv havde at fortælle om Sony Xperia Go.
Jeg fandt hurtigt en reklamefilm, der fortæller om en smartphone, der kan bruges til at se film og dele billeder og video med vennerne via DLNA. Samtidig har den også en ufattelig modstand mod støv, vand, ridser og slag.
Se Sonys reklame her:
Jeg blev nysgerrig
Nu var min nysgerrighed pludselig vakt. Jeg havde på ingen måde forestillet mig, at den anonyme telefon jeg holdt i min hånd, kunne holde til de prøvelser den blev udsat for i reklamen.
Når jeg tænker på en hårdfør telefonen, så er det første der popper op i mit hoved: ”håndværker-telefon” med dertilhørende kæmpe gummi-indpakning og klodsethed. Men ikke Sony Xperia Go – den er alt for ”almindelig” at se på, og minder slet ikke om en håndværker-model.
Reklamen praler med, at Xperia Go er ”Made to resist” og med et lille smil i mundvigen besluttede jeg, at det for alvor skulle komme an på en prøve. Jeg ville udfordre Xperia Go og se om den kunne leve op til reklamen.
Opstart: En tur i kanden
Micro-SIM-kortet indsættes nemt ved at afmontere bagcoveret. Herfra er der også mulighed for at indsætte et microSD-kort til udvidelse af hukommelsen.
Efter at have overvejet situationen et kort øjeblik kastede jeg telefonen ned i en kande med vand, der stod på bordet. Jeg var af den opfattelse, at hvis den alligevel ikke kunne holde til det, så var der vel ingen grund til at teste den yderligere, for så kunne den jo ikke holde hvad den lovede.
Med en hvis spænding fiskede jeg Xperia Go op og trykkede på on-knappen. Jeg blev dog pænt overrasket, da telefonen startede op uden problemer. Det var nok ikke helt hvad jeg havde forventet.
Med våd skærm navigerede jeg igennem de forskellige opsætninger, der er nødvendige for at konfigurere Xperia Go indledningsvis.
Selve opsætningen af telefonen gik meget smertefrit. Dog havde jeg lidt problemer med at gennemskue opsætningen af mail, når det ikke lige drejer sig om Google-mail, der er en integreret del.
Hurtigt fik jeg hentet et par apps fra Google Play og var ret hurtigt kørende med nyheder, YouTube, samt diverse must-haves apps.
Lidt ærgerligt er det, at Xperia Go kun kommer med Android 2.3 Gingerbread. Jeg ved at godt at der er lovet Android 4.0, men som markedet er i dag, hvor Android 4.1 allerede er begyndt at røre på sig, så mener jeg simpelthen det er i underkanten, at sende flere smartphones på gaden med under Android 4.0.
Selve navigationen foregår nemt og enkelt via det velkendte Android set-up med en home-skærm og flere side-skærme, der kan fyldes op med diverse apps og widgets.
Det hele kører meget flydende og jeg har på intet tidspunkt oplevet at noget har ”hængt” eller lagget på grund af for dårlig ydeevne.
Xperia Go kommer med en 1 GHz dual-core processor, der yder telefonen alt mulig retfærdighed.
Skærmen er god
Når man ser specifikationerne på skærmen bliver ens forventninger sat lidt i vejret, når der anvendes udtryk som BRAVIA Engine, der også bruges i forbindelse med Sonys fladskærme.
Skærmen er efter min bedste overbevisning, hvad man kan betegne som over middel, set i forhold til andre telefoner. Den skuffer altså ikke, selvom der er tale om en telefon, beregnet til hårdt brug.
Flere af dem jeg har vist telefonen til, har faktisk været meget positive over kvaliteten af skærmen.
Der er tale om en 3,5 tommer TFT skærm, der er særdeles modstandsdygtig overfor ridser. Den er på 480 x 320 pixels og kan vise 16 millioner farver.
Skærmen har en rigtig flot skarphed og en pæn mætning af farver. Specielt når der vises videoer i høj opløsning. Sort er dog ikke altid helt sort, hvilket trækker en lille smule ned.
Betragtningsvinklen er efter min smag rigtig god. Jeg kan godt lide, at telefonen kan ligge ved siden af f.eks. computeren og jeg blot kan kaste et blik over mod den, for at aflæse skærmen. Det er altså ikke nødvendigt at tage telefonen op for at se på skærmen.
Beskeder med T9-taster
Beskeder skrives nem via Xperia-tastatur, der fås i en udgave med fuldt QWERTY eller T9-tastatur.
Tastaturet er overskueligt og selvom det fulde QWERTY-tastatur ser småt ud, er tasterne nemme at ramme. Det var et fåtal af gange, hvor jeg skrev forkert, som følge af fejl-ramte taster.
Der er nem adgang til tal, specialtegn og smileyer.
Ingen problemer her, men absolut heller ikke noget nyskabende. Det er vel meget på sin plads at kalde hele besked-/tastaturdelen for ”meget almindelig, uden at være prangende”.
Kamera med fokusproblemer
Xperia Go har et indbygget 5 megapixel kamera med autofokus, ansigtsgenkendelse og indbygget LED-fotolys. Kameraet er desuden i stand til, at optage video i HD-kvalitet(720p).
Jeg har brugt kameraet, som jeg ville have gjort med min egen telefon, og jeg vil sige at jeg overordnet er meget imponeret.
Billederne er flotte, klare og med pæne farver! Hvidbalancen er i de fleste tilfælde meget tæt på at være helt perfekt.
Sammenholdt med andre telefoner, tager Xperia Go rigtig gode billeder. I mange tilfælde bedre, eller lige så gode, som billeder taget med high-end modeller med 8 megeapixels kamera.
Det eneste minus jeg har at udsætte på kameraet, er dets evne til at fokusere på objekter, der er nærmest linsen. Jeg prøvede forgæves at fange et kornstrå på en mark, men kameraets autofokus, blev ved med at stille skarpt på baggrunden i stedet for strået i forgrunden.
Se her billeder taget med Xperia Go:
Billeder taget med Sony Xperia Go
Telefonen har ikke en dedikeret udløserknap. Til gengæld er der fra låseskærmen en funktion til at tilgå kameraet lyn hurtigt. Funktionen hedder ”fast capture” og herfra er det muligt at tage et billede på lige omkring 1,5 sekund.
Billederne kan nemt deles via DLNA, såfremt man har et fjernsyn eller computer, der understøtter dette. Her får du mulighed for, at sende billeder, video og musik trådløst direkte op på en ekstern skærm.
Rigtig god feature, men det kræver altså, at man har adgang til f.eks. et nyere fjernsyn med DLNA.
Internettet er langsomt
Oplevelsen ved at være på internettet med Xperia Go er ikke noget at råbe hurra for.
Telefonen benytter UMTS HSPA op til 14,4 Mbps og op til 72 Mbps ved WiFi. Der understøttes IEEE 802.11b/g/n.
Men selvom der på papiret skulle være grundlag for en rimelig hastighed, så er den ikke så hurtig til at indlæse, som man kunne ønske sig. Sammenholdt med andre telefoner er den ikke nær så kvik.
Jeg fandt en gammel HTC Wildfire S frem og prøvede at sammenligne med denne ”gamle entry-level” smartphone.
Faktisk var Wildfire lige så hurtig og i nogle tilfælde hurtigere til at indlæse fulde hjemmesider. Ikke godt nok Sony. Det kunne have været gjort bedre.
Et andet punkt der for mig trækker ned, er en lille men meget irriterende ting. Når en internetside er indlæst, skjules adresselinjen for at gøre skærmbilledet større, hvilket umiddelbart virker meget fornuftigt.
Men for at genfremkalde adresselinjen, skal man trække linjen ned fra toppen af skærmen. Men cirka to ud af tre gange kommer telefonens notifikationsoversigt frem i stedet for adresselinjen. Bare alt for irriterende!
WiFi-forbindelsen har jeg oplevet at miste flere gange. Typisk når telefonen har været slukket eller løbet tør for strøm. Når den startes op igen, skal WiFi tilsluttes på ny. Der er lidt belastende hele tiden at skulle kontrollere, om WiFi-forbindelsen er tilsluttet. Det kan også gøres bedre.
På plussiden skal det dog nævnes, at det er muligt at navigere rundt og zoome, mens siderne indlæses.
Lyd – mel i øret
Ved samtale er der ikke noget at udsætte på Xperia Go. Jeg mener faktisk, at med de foranstaltninger der er nødvendige for at holde den vandtæt, har Sony fået en fremragende lydkvalitet ud af telefonen.
Eneste tidspunkt, hvor jeg havde problemer med lyden var da jeg smed telefonen i en beholder med mel og ikke havde skyllet alt melet ud af sprækken, hvor lyden kommer ud. Men med et hurtigt bad under vandhanen var problemet løst.
Til telefonen medfølger det ”klassiske” plastic headset med mikrofon på ledningen. Kvaliteten af dette kan vel bedst betegnes som gennemsnitlig. Det gør hvad det skal, uden at imponere.
Når det kommer til den indbyggede højtaler, så forstår jeg stadig ikke, hvorfor den skal placeres bag på telefonen. Hvis den ligger på en blød overflade, forsvinder lyden næsten helt. Sidder den i en passiv holder i bilen, bliver lyden kastet ind i holderen, og det er umuligt at høre, hvad der bliver sagt under samtale.
Lydniveauet i den indbyggede højtaler er meget lavt ved samtale. Ved samtale i en bil er det næsten umuligt at høre, hvad modparten siger, selvom der er skruet helt op. Her kunne jeg godt ønske mig lidt mere volumen.
God batteritid
Sony Xperia Go kommer med et 1305 mAh indbygget batteri, der ikke umiddelbart er adgang til.
I testperioden er telefonen blevet brugt voldsomt meget i perioder. Fra producentens side er det oplyst, at Xperia Go har strøm til 6,5 timers tale (GSM) eller 520 timers standby.
Det lykkedes mig typisk at holde strøm på telefonen i 1½ til 2 døgn. I testperioden havde jeg opsat tre mail-konti, der hver blev synkroniseret hver halve time døgnet rundt.
Den hårde test
Indtil nu har vi kigget på alle de ting vi sædvanligvis plejer at teste. Nu kommer vi til den mere hårde del, hvor Xperia Go skal bevise, om den kan holde hvad den lover.
I reklamen vises som noget af det første, en hund der samler telefonen op med tænderne og aflevere den til en person.
I reklamen bruges en lille hund med små tænder, så for at sætte tingene lidt på spidsen valgte jeg en større hund med nogle større tænder. Og for at krydre testen yderligere, gik jeg udendørs en dag, hvor DMI havde varslet skybrud.
Jeg valgte at kaste telefonen hen ad et fliseunderlag, gennem en vandpyt og herefter lade hunden hente telefonen.
Resultater ser du her:
Et meget sigende klip, der meget godt viser, at Sony Xperia Go måske kommer til at leve op til sig slogan: ”Made to resist”.
Efter mødet med hundens gebis havde telefonen kun en minimal bule på bagcoveret. En bule fra en hjørnetand, der var så lille, at det ikke lykkedes mig, at tage et billede af den. Så i denne test er telefonen godkendt.
Men ikke nok med hundebid. Xperia Go skulle også kunne holde til vand. Masser af vand. Faktisk skulle den kunne holde til at ligge under 1 meter vand.
Da jeg ikke har så stor en beholder, besluttede jeg at dumpe telefonen i en spand med vand, mens telefonen filmede.
Se her hvordan det gik.
Endnu en gang GODKENDT !
Videre til næste prøvelse. Xperia Go skulle også kunne holde til støv.
I reklamen bliver telefonen kastet i en pose med mel og skyllet under vandhanen. Hmmmmm det må prøves.
Og her er resultatet:
Det er svært at være pessimistisk telefon-anmelder, når Xperia Go bliver ved med at modstå prøvelserne og ikke mindst leve op til løftet om ”Made to resist” – Jeg må endnu en gang sige at telefonen bestod med glans.
Konklusion: Godkendt til sommerbrug
Sony har skabt en telefon jeg aldrig har set magen til. Jeg er flere gange blevet særdeles overrasket, ikke mindst over hvilke prøvelser den har overkommet.
Her er der virkelig tale om en hårdfør telefon, der med et klassisk smartphone-look, kan holde til lidt af hvert. To tommelfingre op for Sony.
Ud over holdbarheden, er skærmen og kameraet noget af det der også har overrasket positivt. Kameraet tager faktisk rigtig flotte billeder og skærmen præsentere billeder og video på bedste vis.
Internetoplevelsen trækker dog i den modsatte retning. Her skulle Sony nok have brugt lidt flere kræfter. Det hele kunne ganske simpelt været lavet smartere, og telefonen burde præstere bedre med de opgivne specifikationer.
I stedet for at inkludere diverse applikationer, som f.eks. trænings apps, skulle der have været gjort mere ud af internetdelen. Min holdning er, at de applikationer brugerne mener de har behov for, skal de nok selv finde via f.eks. Google Play Store. Drop de præ-installerede applikationer.
Jeg har tidligere spurgt om Sony Xperia Go kunne klare sommerens udfordringer med vand, støv og slag. Her kan jeg kun konkludere en ting: Sony Xperia Go er GODKENDT til sommerbrug.
Du kan roligt tage den med på stranden eller i lommen, når du leger vandkamp med ungerne. Den kan både holde til hårdt brug og så kan du tage rigtig flotte billeder imens, uden at skulle bekymre dig om telefonens velbefindende.
Tre hurtige plus og minus
PLUS
- Kan holde til (næsten) alt
- Overraskende godt kamera
- Rigtig flot skærm
MINUS
- Android 2.3 Gingerbread er bare for lidt
- Internetoplevelsen er ikke god nok
- For mange præ-installerede applikationer
Stjernerne
Når alt bliver gjort op af positive og negative oplevelser, vil jeg sige at Xperia Go overordnet har overrasket meget positivt. Ikke mindst med sin ufattelige holdbarhed.
Sony har skabt et flot produkt, der vil blive eftertragtet på markedet.
Xperia Go burde have fire stjerne for de mangler, der trods alt er i internetoplevelsen og WiFi-forbindelsen, men med de strabadser den har overlevet mener jeg at den alligevel har fortjent fem stjerner.
Mere om temaet
Næste kronologiske historie om emnet finder du her. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. Allerede d. 4/7/2012 kørte vi en opfølgning med sagen; Mobilproducenterne er uklare om Android Jelly Bean planer – Det videre forløb i sagen finder du her. Læs også seneste nyt om temaet her.