Sony Xperia M2 Aqua: Blandede, men vandtætte bolcher [TEST]
Den ligner en helt klassisk Sony Xperia-telefon, og det er den på mange måder også. Hvis man før har kaldt en Sony Xperia-et-eller-andet for sin egen, så vil man føle sig hjemmevandt i Sony Xperia M2 Aqua.
Der er de vandtætte flapper, som er irriterende for nogle, men en sikkerhed for andre, der er Xperia-lounge med alle sine apps og herligheder, og selvfølgelig er Sonys ‘Augmented Reality’ del af kameraet også med. Hvad er en mobil, der ikke kan vise dinosaurer i dagligstuen, trods alt?
Læs også: Sony skruer forventningerne drastisk ned
Der er ikke helt det samme visuelle indtryk som på flagskibsserien Sony Xperia Z(x), og der er heller ikke kælet for detaljen og optimeret på alle leder og kanter. Til gengæld leverer Sony Xperia M2 Aqua bundsolidt.
Sony Xperia M2 Aquas specifikationer:
Mål: 140x72x8,6mm
Vægt: 149 gram
Skærm: 4,8” 540×960 pixels
Hukommelse: 8GB lagerplads, MicroSD til 32GB mere – 1GB RAM
Ydeevne: Quad-core Snapdragon 400 1,2GHz
Batteri: 2330 mAh
Styresystem: Android 4.4 KitKat
Kamera: 8MP hoved, 1,1MP front
Forbindelse: Bluetooth 4.0, 2G, 3G, 4G/LTE
Andet: IP65/68-godkendelse, NFC
Sonys arkitektur
Der er både gode og dårlige ting ved Sony Xperia-telefoner. Det er der altid, men det er alligevel værd at kigge på, hvad der er typisk for disse, for man kan ikke lige sådan slippe for dem.
Sonys software er en af de ting, der ligner sig selv, men med Android kan man få indkvarteret sig, i stor udstrækning præcis som man vil. Derfor er det også mere hardwaren, der kommer under luppen her.
Xperia-telefoner er ofte vandtætte, og det løser Sony ved at udstyre dem med nogle flapper. De flapper dækker hullerne, hvor stikkene og kortene skal ind, så vandet ikke kommer ind i maskineriet.
Læs også: Sony Xperia Z3 Compact: Den bedste mini nogensinde [TEST]
Personligt synes jeg ikke, at de er svære at åbne eller håndtere, men er man mere fummelfingret, kan jeg godt se, at det kan volde problemer. Vær obs på dette, inden pengene er røget over disken for telefonen, for de flapper har Sony Xperia M2 Aqua også.
Til gengæld er jeg alt andet end begejstret for al den plads, Sony skal bruge rundt om den fungerende skærm. Sony Xperia M2 Aqua føles større i hånden, end den behøver gøre, men ligesom ovenfor kan jeg godt følge dem, hvor dette er ligegyldigt. Igen er det bare værd at vide.
Skærmen kan presses
Med en opløsning på 540 x 960 pixels, så var det lidt forventet, at det ikke var det klareste billede, der var at hente i Sony Xperia M2 Aqua. Jeg blev positivt overrasket over skærmen, første gang jeg fik tændt op for den.
I menuer og en del websider er der ingen problemer med at læse tekst og se ikoner. Det hele ser faktisk ganske fint ud, når man holder telefonen i normal afstand. Kommer man helt tæt på, kan de enkelte pixels godt anes.
Læs også: Sony Xperia Z3 Tablet Compact er præsenteret
Og tager man nogle billeder med lidt zoom, så bliver det også tydeligt, at der er lidt længere mellem skærmens pixels end hos topmobilerne, vi har haft forbi kontoret.
Og så ved jeg godt, at det gør man jo ikke til daglig. Til gengæld vil der være nogle hjemmesider, hvor den relativt lave opløsning vil være tydelig.
Det samme gør sig gældende i nogle spil og film, som ikke har helt samme skarphed, som man kunne håbe på. Især når der er levende billeder eller animationer, der har en vis hastighed, så bliver opløsningen tydelig. Sony får mest muligt ud af en skærm med en opløsning, der ikke er helt i top.
Begrænset med slagkraft
Inden i Sony Xperia M2 Aqua er det en Snapdragon 400 processor, der styrer løjerne, og det er fint, hvis man ikke skal det helt vilde. Der er 4 kerner at tage af, og det er selvfølgelig et plus.
Til gengæld er det ikke mange hestekræfter, der er i de 4 kerner, og det kommer til udtryk, når man prøver nogle lidt tungere ting. 3D-spil kan være en udfordring for Sony Xperia M2 Aqua, selvom den egentlig gør det okay.
Læs også: Sony Xperia Z3: Endelig fuldkommen [TEST]
De lettere 3D-spil kører den fint, omend uden at være prangende, men spil som Real Racing 3 bliver telefonen nødt til at nedjustere en smule for at køre glidende.
Telefonen kan også blive en smule varm under tunge spil, men det er ikke oppe i det niveau, hvor man er bange for at brænde sig på telefonen.
I det daglige er det dog ikke et problem, og holder man sig til de lidt lettere spil og surfen, så bør man ikke opleve nogen problemer i form af hakken og prusten fra Sony Xperia M2 Aqua.
Sony optimerer – og det virker!
Både den relativt gode ydelse af processoren og de fine resultater med en begrænset skærm skal findes i Sonys optimeringer. Japanerne er nemlig virkelig dygtige til at få deres software til at få det bedste ud af de komponenter, det arbejder med.
Det er ikke altid noget, man tænker på, men man kan faktisk vinde rigtig meget ved at sikre et optimalt samspil mellem software og hardware. Det er noget Sony har forstået, og især på batteriet kan det ses.
Læs også: Sony vil lave selfie/parfume-kamera
Man skal selvfølgelig huske, at skærmen med den relativt lave opløsning har noget at skulle have sagt, men batteriet i Sony Xperia M2 holder sig aldeles glimrende.
Bruger man telefonen til de spil, den har problemer med, så kan man relativt hurtigt få hakket en masse procenter af batteriet, men hvis man ikke har de behov, kan man strække det aldeles langt.
Det er især i standby, der ikke forsvinder mange procent af Sony Xperia M2 Aquas batteri. Jeg har simuleret lettere brug af telefonen ved at spille spil på min normale telefon, og ellers bruge Xperia M2 Aqua til surf, sms og telefon. Med det brug får jeg uden store problemer batteriet strakt ud over 2 dage.
Kameraet skuffer
Til de aktive, så har Sony udstyret Xperia M2 Aqua med en fysisk kameraknap, og det er der åbenlyse fordele ved. Tryk på knappen, så starter kameraet – tryk igen, så tager den et billede. Meget simpelt. Og så virker der endda også under vand.
Billedernes kvalitet skuffer dog. Det er 8MP, der er at gøre med i kameraet, og de leverer altså ikke fantastiske billeder.
Hvor fokus er, er kvaliteten godkendt, men bevæger man sig væk fra det punkt, som kameraet koncentrerer sig om, så bliver det hurtigt grynet.
Læs også: Sony Xperia Z2 overlever havets dyb
Det er bestemt ikke tilrådeligt at få billederne fra Sony Xperia M2 Aqua blæst op i plakatstørrelse og hængt op.
Videokvaliteten ligger på omtrent samme niveau som stillbillederne. Det kan gå, hvis der ikke skal være fokus på de flotte billeder, men det er okay, hvis det er til at demonstrere, at man faktisk godt kan slå en kolbøtte. Så er kvaliteten mindre vigtig.
Herunder er en videoprøve, og under den et lille galleri med prøvebilleder taget med Sony Xperia M2 Aqua.
Den endelige dom
Vandtætheden er uden tvivl det, der gør Sony Xperia M2 mest interessant. Der er ikke mange telefoner i dens prisklasse, der er vandtætte – det er faktisk stadig begrænset, hvor mange der er i det hele taget.
Sætter man vandtætheden i top af prioritetslisten, så kan det godt forsvares, at Sony Xperia M2 Aqua får en karakter højere. Går man ikke vildt meget op i den egenskab, så er Sony Xperia M2 Aqua noget mere middelmådig.
Sony gør et rigtig godt stykke arbejde med at få det meste ud af den hardware, der nu er i telefonen. Den hardware er bare yderst begrænset.
Prisen på Sony Xperia M2 Aqua er godt 2000 kroner, og for omkring 500 kroner mere kan man eksempelvis få en LG G2. Går man ikke op i vandtætheden, så er det et væsentligt bedre køb i mine øjne.
Hvis man er fast besluttet på en vandtæt mobil, så er det værd at kigge på Samsung Galaxy S5 Mini, som også er godt 500 kroner dyrere end Sony Xperia M2 Aqua, før man beslutter sig.
Det betyder mobilsiden.dks karakterer
Sony Xperia M2 Aqua får 4 ud af 6 stjerner.