Sony Xperia X Compact – Småt er ikke altid godt [TEST]

Sony forsøger igen at klemme markedets bedste elektronik i et kompakt format. I år lykkedes det ikke.

Sony Xperia X Compact – Småt er ikke altid godt [TEST]

Sony som selskab fortjener ros. Tilbage i 2014 gik selskabet egenhændigt imod strømmen og brød med trenden mod stadigt større smartphones.

De lancerede Xperia Z1 Compact – en topmobil med smartphone med topspecifikationer klemt ned i et lille fikst kabinet.

Succesen udeblev ikke.

Sonys Compact-serie blev fast inventar i mobilpriser.dks månedlige top 10 siden udgivelsen, og i Danmark er Compact serien Sonys bedste sælgende serie nogensinde.

Men – med Xperia X Compact ændrer Sony en smule på formlen. Komponenterne er ikke længere taget ned fra allerøverste hylde, og der satses i stedet på det gode kompromis mellem pris, kvalitet og funktioner.

Et interessant bet – mon den nye formel falder i danskernes smag?

Se også: Sony Xperia X Compact – Det første møde [WEB-TV] 

Sony Xperia X Compact
Sony Xperia X Compact i den nye ‘Mist Blue’ farve. Foto: Mobilsiden.dk

Sony Xperia X Compact: Specifikationer

Mål: 129 x 65 x 9,5 mm
Vægt: 135 gram
Skærm: 4,6″ HD (720 x 1.080 pixels)
Processor: 64-bit Qualcomm Snapdragon 650 (6 kerner, op til 1,8 GHz)
Grafikchip: Adreno 510
Lagerplads: 32 GB (kan udvides med op til 256 GB med microSD-kort)
RAM: 3 GB
Bagkamera: 23 megapixel 1/2.3”, Predictive Hybrid AF, 0.6s fra start til foto, SeadyShot-videostabilisering
Frontkamera: 5 megapixel 22 mm vidvinkeloptik, f/2.0
Forbindelser: LTE Cat 6, Wi-Fi MIMO, NFC, Bluetooth 4.1
Batteri: 2.700 mAh med Quick Charge 3.0
Farver: Mist Blue, Universe Black og White
Pris: 3.499 kroner

Sony Xperia X Compact
Sony Xperia X Compact byder på plast hele vejen rundt. Foto: Mobilsiden.dk

Pæn, men tarvelig plast

Sony havde igennem hele Z-serien en flirt med ædle materialer som glas og metal – en forelskelse som nu er slut i Xperia X Compact. Mobilen er nu svøbt i plast fra ende til anden.

Plast behøver dog ikke at være decideret tarveligt, og i X Compact er det da også tydeligt, at Sony har arbejdet med finishen så den nu nærmest ligner porcelæn – især i den hvide eller lyseblå variant.

Ligheden med keramik er dog kun skinddyb, for plastpanelerne lyde hule, når man mærker efter. Samlingerne er i øvrigt ikke noget at råbe hurra for: de gaber lidt her og der, hvilket bare ikke holder i en mobil med topambitioner.

En anden ting Xperia X Compact ikke holder til, er vand. Sonys topmobiler har ellers længe kunne bryste sig af at være mere vandtætte end rivalerne – men nu hvor både Samsung og Apple tilbyder vandtætte toptelefoner, forholder det sig omvendt.

Læs også: Sony Xperia X Compact kan nu købes i Danmark

Sony Xperia X Compact
Samlingerne gaber lidt hos Sony Xperia X Compact. Foto: Mobilsiden.dk

Samme dumme knap

Sony ynder at gøre tingene lidt anderledes, hvilket ses i knappernes placering på X serien. I stedet for at have fingeraftrykslæser foran eller bagpå, har selskabet på snedig vis bygget den inde i sidens powerknap.

Det er en smart og elegant løsning, der fungerer prompte, selv med småfugtige fingre.

Compactens fikse dimensioner på bare 129 x 65 mm gør den oplagt til enhåndsbetjening, men denne kompromiteres hver gang volumenknappen skal aktiveres. Denne er nemlig gemt på det dårligst tilgængelige sted: under håndfladen.

Der skal derfor en del fingeryoga til, før knapperne kan nås. Nå ja, knapperne er i øvrigt både små, smalle og ugidelige. Få det nu fikset, Sony.

Læs også: Sony Xperia X : Subtil fremgang [TEST]

Sony Xperia X Compact
Volumenknappen på Sony Xperia X Compact er virkelig svær at nå. Foto: Mobilsiden.dk

Lysstærk sag

Det ydre på Sony Xperia X Compact imponerer ikke. Det indtryk ændrer sig heldigvis, når skærmen tændes.

Displayet strækker sig over 4,6 tommer, hvilket præcist er stort nok til at give apps og hjemmesider tilstrækkeligt med albuerum. Opløsningen på 1280*720 pixels er i den lave ende, men stadigt skarpt nok til, at det ikke bemærkes i hverdagen.

Samtidig skruer X Compact godt op for både lysstyrke, farver og kontrast, så det du ser på, aldrig ser kedeligt ud. Som med så meget andet Sony-grej er skærmen en kende for blålig, men det kan der heldigvis justeres på inde i indstillingerne.

Vender vi os mod lydsiden, bliver indtrykket mere meleret. Xperia X byder på stereolyd med to frontvendte højtalere – en mindre sjældenhed efterhånden og noget der altid glæder.

Glæden er dog kort, for lydniveau kan knapt nok overdøve almindelig samtale niveau, hvilket gør det svært overhovedet at høre hvad der bliver sagt i film eller podcasts.

Se også: Sony Xperia X – Første test [WEB-TV]

Sony Xperia X Compact
Sony Xperia X Compact har kræfter nok bag plastfacaden. Foto: Mobilsiden.dk

God ydelse

En anden væsentlig udvikling i X-serien er, at der ikke længere nødvendigvis processorer fra allerøverste hylde der driver telefonerne frem. I stedet er det sub-top processoren Snapdragon 650 der styrer løjerne.

Selvom den ikke hører til markedets hurtigste, gør den trods alt meget godt, den seks-kernede processor. Den er ledsaget af 3GB RAM og sammen afvikler de Android 6.0 Marshmallow og de apps du måtte have med smidighed og uden længere kunstpauser.

Samtidig er batteriet uændret, og sammen med den mindre motor kører mobilen nu længere på literen. Det betyder, at du kan regne med godt halvandet dags brug af mobilen – hvilket placerer den i den bedre ende.

Selve opladning foregår i et roligt tempo, for efter en halv time er batteriet kun 29% fyldt – den fulde opladning tager i alt to timer.

Læs også: Sony Xperia X Performance – Ambitionerne mangler [TEST] 

Opladningen kan endda foregå endnu langsommere, hvis Sonys ’Battery Safe’-funktion slås til. Med denne lades batteriet langsommere op i løbet af natten – og det kan potentielt forlænge batteriets levetid med 2 til 3 år. En fin detalje.

Inde i selve telefonen synes antennen også at udnytte, at den ikke bliver dæmpet af et metalydre. Selv i mobilsiden.dk svært tilgængelige kældre var der gode 4G-hastigheder at opnå – og udendørs var den nærmest altid på.

Det gode miks af ydelse, stærk tilslutning og længe levende batteri gør alt i alt, at Sony Xperia X Compact sjældent vil skuffe i hverdagen.

Sony Xperia X Compact
Sony Xperia X Compact byder på enklere software. Foto: Mobilsiden.dk

Enklere software

På softwarefronten er imidlertidigt ikke meget nyt at hente. Lanceringen kom næsten samtidig med Googles egen lancering af Android 7.0 Nougat, men den nåede Sony ikke at have klar fra salgsstart.

Du får derfor samme Android 6.0 som i Xperia X fra foråret – og det er ikke nogen dum ting.

X Compact har derfor igen de større, enklere ikoner samt den iOS-lignende funktion der gør det muligt at søge blandt sine apps og historik ved et enkel svirp nedad.

Der er samtidig muget ud i de mange medfølgende apps der tyngede de seneste Z-mobiler. Helt fri for fyld er den dog ikke, apps som AVG Protection, PlayStation, Facebook, og Spotify er alle med som standard og kan ikke afinstalleres. Bruger du dem, vil det ikke genere – bruger du dem ikke, vil de fylde unødigt.

Se også: Sony: Disse smartphones og tablets får Android 7.0 Nougat

Sony Xperia X Compact
Sony Xperia X Compact har en dediket kameraknap samt USB-C port. Foto: Mobilsiden.dk

Fejlfyldt kamera

Sony imponerede forrige år, da de fremviste den første mobil 23 megapixels ombord. Det lyder af meget og er det såmænd også – men modulet var dengang plaget af både støj, fejl i software, uskarp optik og overophedning.

Det er det desværre stadigt.

Det betyder ingenlunde, at Sony ikke har fintunet det, i løbet af året. Selskabet har især benyttet året til at forbedre fokuseringen, som nu er en knag til at følge motiver i bevægelse.

Men det ændrer ikke ved, at billederne er uskarpe, at funktioner som HDR og Panorama er næsten ubrugelige og at fejlfyldt og at kontrast samt detaljegrad er mangelfulde.

Læs også: Sony Xperia XZ og X Compact lanceret med ny kamerateknologi

Sony Xperia X Sample
Sony Xperia X Compact foto – skygger er sort, hvide er udbrændte og detaljerne er helt udsmattede i hjørnerne. Foto: Mobilsiden.dk

Samtidig er visse features som RAW, 4K-optagelse og optisk stabilisering helt udeladt.
I video-modus klarer Sony sig bedre, at optikken er uskarp bemærkes ikke i Full HD opløsning, men Sonys effektive digitale stabilisering er derimod effektiv til at fjerne koffeinrystelser og andre unoder. Problemet er så, at optagelserne slutter efter 5-10 minutter på grund af overophedning af sensoren.

Alt i alt er det deprimerende, at Sony, til trods for deres massive ekspertise indenfor fototeknologi, endnu ikke har formået at rette op på deres 23 megapixel-modul.

Det kan godt lade sig gøre at få gode fotos med kameraet, men konkurrenter begynder nu seriøst at distancere Sony på deres hjemmebane.

Eneste decideret lyspunkt er frontkameraet, der med et løft i opløsningen fra 2 til 5 megapixel nu tager bedre selfies end før. Her er den billigere, kompakte Xperia XA dog udstyret med et bedre 8 megapixel alternativ.

Sony Xperia X Compact
Sony Xperia X Compact er ikke så god som den har været. Foto: Mobilsiden.dk

Plejede at være bedre

Med lanceringen af xperia X serien, bedyrede Sony at der i stigende grad vil lyttes til brugerne, når smartphone skulle udvikles.

Xperia X Compact bærer dog ingenlunde præg af, at kritikken fra Z5-serien er taget til efterretning. Der er kritisk, for selskabets mobilafdeling bløder både penge og markedsandele.

Læs også: Chokerende salgstal: Sony på katastrofekurs 

Den nye Compact holder stædigt fast i det der glippede i Xperia Z5 og vi er efterhånden langt fra Xperia Z3 og dennes kvaliteter der i sin tid gjorde den til Årets Mobil 2014.

Prisen hjælper den heller ikke, for selvom den er faldet lidt siden sidste år, er både Xperia Z5 og Xperia X bedre køb, da de begge giver mere telefon for færre penge.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Sony Xperia X Compact må derfor nøjes med 4 ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • God ydelse
  • Lysstærk og kontrastrigt skærm
  • Kompakt format

Ulemper:

  • Dårlig byggekvalitet
  • Ikke længere vandtæt
  • Dum volumenknap
  • Uimponerende kamera med fejl

Historien forstsætter

Siden vi publicerede denne artikel er der kommet mere til sagen. mobilsiden kunne ikke lade være. 20/9/2016 fik historien nyt liv med sagen Nedtælling startet: Google sætter dato på Pixel-event – Du kan læse det videre forløb her. Seneste nyt om emnet kan du finde her.