Sony Xperia XA2 – godt håndværk [TEST]

Sony synes så småt at vågne op fra sin tornerosesøvn med sin nyeste mobil fra den stadigt mere attraktive XA-serie.

Sony Xperia XA2 – godt håndværk [TEST]

Sony har døjet med skridende markedsandele inden mobiltelefoner. Fra at være blandt de førende mobilproducenter, er selskabet nu puffet ud af den globale top 10.

Selskabet synes dog at have indset situationens alvor og der arbejdes tydeligvis på at indhente noget af det tabte i deres nyeste kollektioner.

Nyeste model i den prisvenlige XA-serie, Xperia XA2, synes – på papiret – at være velekviperet til at tage mellemklassekampen op her i 2018.

Se også:  Sony lancerer Xperia XA2: lækker sag med stort batteri

Sony Xperia XA2 XA2 Ultra L2
Foto: Venturebeat.com

Specifikationer Sony Xperia XA2

Mål: 142 x 70 x 9,7 mm
Vægt: 171 gram
Skærm: 5,2″ IPS Full HD, 424 PPI
Kamera: 23 MP f/2.0 Frontkamera: 8 MP
Ydelse: Snapdragon 630 octa-core op til 2,3 GHz, 3 GB RAM, Adreno 508 grafik
Batteri: 3.300 mAh + micro-USB C oplader
Lagerplads: 32 GB + op til 256GB Micro¬SD
Netværk: Bluetooth 5.0, WiFi og 2/3G/LTE, nano-SIM
Software: Android 8.0 Oreo
Farver: Sølv, sort, blå og lyserød
Pris: Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Sony Xperia XA2 test
Sony Xperia XA2 går videre med Sonys kantede design. Foto: Mobilsiden.dk

Med XA-serien har Sony tidligere henvendt sig mod et mere kvindeligt publikum med sin fikse størrelse og et enkelt, stilfuldt design. Det enkle og stilfulde er igen at finde i XA2’s linier, men telefonen har tydeligvis fået vokseværk i forhold til forrige års modeller.

Nu er XA2 en del mere bredskuldret end før med et kantet design der opleves større end de ellers relativt kompakte mål på 142 x 70 x 9,7 mm. Vægten er også røget en del i vejret: nu vejer XA2 30 gram mere end før med sin dødvægt på 171 gram.

En Sony-specialitet, det vandtætte ydre, er ikke at finde her – den slags er åbenbart forbeholdt Sonys toptelefoner. Selve byggekvaliteten fejler dog intet, bagsiden og toppen er pansret med tykke metalpaneler der giver en vished om at telefonen nok skal klare et drop eller to.

Ud over det massive indtryk, vil du også glæde dig over de velplacerede knapper og den effektive, bagvendte fingeraftrykslæser, når du griber fat i mobilen. Lidt mere afrundede hjørner, havde dog været velsete her, for med sin relativt høje vægt er den ikke rar at holde om under længere telefonseancer.

Læs også:  Her er Sonys budgetkollektion for 2018

Sony Xperia XA2 test
Sony Xperia XA2 er en anelse mere buttet end gennemsnittet. Foto: Mobilsiden.dk

Småmat display

Sony formår at klemme et pænt stort 5,2” display ned i Xperia XA2. Kanterne omkring displayet er smalle, på nær toppen og bunden, hvor nyere telefoner med 18:9 displays er bedre til udnytte frontens telefonareal.

Displayet er af Full HD opløsning – et godt match til skærmstørrelse – og den bagvedliggende IPS-teknologi leverer en god kontrast og lysstyrke.

Skærmen skuffer dog på farvefronten. Paletten er generel lidt blodfattig at se på, hvilket bestemt ikke afhjælpes af, at farverne generelt har et blåligt skær.

Lyden fra Xperia XA2 leveres fra en enkel en af slagsen i bunden af telefonen, hvor den disker op med et overraskende højt lydtryk – forudsat, at du ikke kommer til at skærme for den med hånden.

Det er dog ikke just en disciplineret indsats der lægges for dagen. Diskanter og mellemtoner lyder noget upræcise og bassen døjer med at følge det generelle lydniveau. Har du et headset ved hånden, vil du sandsynligvis foretrække dette.

Se også:  Sony på vej med to topmodeller med 4K-skærme

Sony Xperia XA2 test
Displayet på Sony Xperia XA2 er skarpt, men farverne er en anelse matte. Foto: Mobilsiden.dk

Driftssikker processor

Xperia XA2 er som sin forgængere udstyret med en octa-core processor, men i årets model markerer den sig ved at være signeret af Qualcomm fremfor Mediatek og deres mere budgetprægede løsninger.

Ydelsen er forbedret lidt, så Xperia XA2 kan følge med dagens mellemklassetelefoner. Den største fordel i processorskiftet findes dog i en forbedret 4G-modem (LTE Cat. 12) med VOLTE og en generelt mere pålidelig support af features som NFC og Bluetooth 5.0.
Sammen med 3GB RAM og en mærkbar lager-upgrade til 32GB giver det en alt i alt tilfredsstillende oplevelse, som dog aldrig kommer i nærheden af selv sidste års toptelefoner.

Der hvor Sony’en især markerer sig, er på batteriet, som med sin 3.300 mAh er næsten halvanden gang større end i sidste års model.

Sonys effektive strømstyringsprofiler er også at finde ombord, hvilket ender med at gøre Xperia XA2 til en af mellemklassens mest sejlivede telefoner. Du kan godt regne med halvandens dags drift på hver enkel opladning.

Når tanken er tom, skal du dog også regne med længere tids venten ved stikkontakten. Batteriet er større end gennemsnittet, hvilket i sig selv er en udfordring, men her hjælper den klejne 7.5W oplader heller ikke på ladetiden. Efter en halv time er der derfor kun 30 pct. strøm på telefonen, mens den fulde optankning tager tæt på 2½ time.

Læs også:  Sony Xperia XZ1 Compact – en lille vågen perle [TEST]

Sony Xperia XA2 test
Softwaren på Sony Xperia XA2 ligner originalen fra Googles Android. Foto: Mobilsiden.dk

Softwaren er up to date

Mens andre producenter nøler med at få den nyeste Android-version til deres mellemklassetelefoner, er Sony en af duksene. Xperia XA2 bliver derfor heller ikke snydt for nyeste Android 8.0 Oreo.

Selve softwaren er magen til den du finder i efterårets toptelefoner fra Sony. Her piller selskabet ikke meget ved Googles opskrift, hvilket gør telefonen effektiv i brug. Sonys egne småjusteringer er samtidig kærkomne: eksempelvis den spotlight-lignende søgefunktion, som er en fin måde at finde ens favoritapps på.

Det overordnede indtryk plages dog af Sonys tendens til at inkludere tvivlsomme apps ombord. Apps som AVG sikkerhedspakke og Sonys egen PlayStation-app eller rekame-app’en ’Whats New’ er noget man egentligt helst er fri for.

Se også:  Sony Xperia XZ Premium – Premium på papiret [TEST]

Sony Xperia XA2 test
Både kamera og fingeraftrykslæser dominerer på Sony Xperia XA2’s bagside. Foto: Mobilsiden.dk

Kamera der viser sin alder

På kamerafronten har Xperia XA2 arvet forgængerens kameramodul, som igen arvede denne fra Sonys tidligere toptelefoner. XA2 arver naturligvis også den karakteristiske kamera-knap som kendetegner Sony-telefoner og som med et klik åbner op for kameraet.

Det er altså en gammel traver, men det er fortsat det mest pixelrige kamera du kan få i en smartphone i dag. Her er i alt 23 megapixels.

Mange pixels er dog ikke en garanti for bedre fotos, optikken og efterbehandling skal følge med her, hvilket den har døjet med i tidligere sony-telefoner. XA2 byder heldigvis på en bedre efterbehandling i forhold til XA2, hvilket gør blandt andet 4K-optagelse til en mulighed.

De store forbedringer er dog ikke at spore i fotodelen som er langt fra at levere lige så skarpe resultater som de mange pixels lover. Kontrast, dynamik og eksponering er også på det jævne og billederne reddes derfor kun delvist af, at Sony har skruet godt op for farverne.

I mørke falder billederne også hurtigt fra hinanden og beviser endnu en gang at man skal op i en toptelefon, før der kan tages fornuftige billeder i nattetimerne.

Selfiekameraet er til gengæld mærkbart forbedret med sin ultra vidvinkel optik der får det hele med.

Se også: Sony Xperia XA1 – mellemklasse med stil [TEST]  

I dagslys får Xperia XA2 ikke nok med detaljer til at udnytte de 23 megapixels

Videodelen er også i klar fremgang. Der optages nu i fulde 4K, mens Sony digitale stabilisering giver lidt roligere optagelser og HDR-funktionen giver bedre dynamik til ens filmklip.

Sony Xperia XA2 test
Foto: Mobilsiden.dk

God mobil, tvivlsom pris

Sony har sammenstykket en fin mobil sammen med Xperia XA2, noget selskabet vist selv har indset ved at placere debutprisen fem hundrede kroner højere end tidligere modeller.

Desværre er mellemklasse-segmentet meget prisfølsomt, og når kameraet ikke er bedre bliver prisen svær at forsvare. Vi lander derfor på fire ud af seks stjerner.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Fin ydelse
  • Godt batteri
  • Pænt og holdbart ydre

Ulemper:

  • Prissat for højt
  • Skuffende kamera