Sony Xperia Z5 Premium – Lidt for blæret [TEST]

Anmeldelse: Sonys nye superstjerne, Xperia Z5 Premium, er skabt for at imponere. Her er masser af bling-faktor, men substans savnes.

Sony Xperia Z5 Premium – Lidt for blæret [TEST]

Alle mobilbrugere har forskellige behov, nogle foretrækker den lille fikse mobil, mens andre vil have en stor potent sag, der kan imponere omgivelserne.

Det har Sony for øje, derfor er selskabets nyeste serie af Z-topmobiler fordelt på tre modeller: Z5 Compact, Z5 og dagens test-emne Z5 Premium.

I denne her skruer Sony for alvor op for ambitionerne: Her får du vandtæt imponator-design, kraftig octa-core processor med avanceret køling, 4K-hyperdisplay og et kamera med ekstrem opløsning.

Teknikbladet fejler bestemt ikke noget.

Læs også: Sony Xperia Z5 Compact: verdens mindste topmobil [TEST]

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium – specifikationer

Mål: 154,4 x 75,8 x 7,8 mm, 180 gram
Skærm: 5,5” 4K-display,
Ydelse: Snapdragon 810 octa-core, 3GB RAM
Kamera: 23 megapixels f/2,0 optik,
Batteri: 3430 mAh
Netværk: 2G/3G/4G Cat 6 LTE
Øvrigt: IP68 vandtæt, fingeraftrykslæser
Prisfå den bedste pris på mobilpriser.dk

Sony Xperia Z5 Premium
Hvor Apple vælger en lys, mat guldfinish er Sony Xperia Z5 blank og ligner en regulær guldbarre. Foto: Mobilsiden.dk

Bling-bling

Når en Z5 Premium trækkes op af lommen sender den et umiskendeligt signal: den her telefon skal imponere.

Den er stor, den er skinnende og den forsøger bestemt ikke at være subtil – uanset om du vælger den sorte med sit pianolak-look, den kromfarvede med sit spejl-finish eller den guldfarvede som jeg tester her. Det er en telefon der vil bemærkes.

Den guldfarvede er givetvis den mest ekstreme, for den forsøger ihærdigt at efterligne en guldbarre – en mission der for det meste lykkedes.

Se også: Sony Xperia Z5: Første møde med Sonys tre tenorer

Jeg tvivler dog på, at den megen bling-faktor vil falde i de fleste danskere smag. De kommentarer der har lydt fra venner og bekendte har især kredset omkring hvor vulgær, ’bling-bling’-et og usmagelig al den guld er. Men smag og behag er som bekendt forskellige.

Men et er udseende, noget andet er selve følelsen af telefonen. Den er stor – det er telefoner når de huser et 5,5 tommer stort display, men desværre synes den aluramme der stiver hele telefonen af, ikke at give den fornødne stivhed, som det store areal kræver.

Sony Xperia Z5 Premium
Foto: Mobilsiden.dk

Tvivlsom ergonomi

Telefonen måler 154,4 x 75,8 mm – et format der placerer den i phablet-genren hvor Samsungs og Apples plus-mobiler regerer. Telefonens kantede design bidrager dog ikke til at få Z5 til at virke mindre.

Hvad værre er, Sonys placering af volumenknapper under power-knappen, er noget nær det værst tænkelige sted de kunne ligge. Det er endnu ikke lykkedes mig at betjene dem på tilfredsstillende vis.

Z5 Premium arver en af Sonys definerende designtræk fra Z-serien, en glasbagside der ligner forsidens ditto. Det er nydeligt at se på, men har en tendens til at samle på fedtfingre og til at skøjte rundt på f.eks tekstiloverflader.

Sony Z5 er dog ikke et rent ergonomisk mareridt, eksempelvis er fingeraftrykslæseren inkorporeret i sidens power-knap. Det er en enkel, sikker men også genial, måde at låse mobilen op på. Samtidig virker den nu langt bedre end den gjorde i Z5 Compact dengang denne blev testet.

Sony fortjener også ros for at bevare det vandtætte design. Når man spenderer over seks tusinde kroner på en telefon er det også rart at vide at denne er modstandygtig overfor lidt plasken fra poolen. Sony garanterer dog ikke mod eventuelle vandskader, du bør derfor ikke dyppe din Z-mobil unødigt.

Se også: Sony: Put ikke din vandtætte Xperia Z5 under vand

Slutteligt skal nævnes, at Z5 Premium rummer nogle små fikse detaljer der gør hverdagen lettere. Du skal eksempelvis ikke have noget SIM-tool til at hive micro-SD og nano-SIM kort ud af telefonen, mens to højtalere er gemt i en diskræt slidske langs oven og bunden hvor de pumper rimeligt med stereolyd.

Sony Xperia Z5 Premium 4K iPhone 6S Plus
Selv når der zoomes ind med makroobjektivet, kan de enkelte pixels ikke øjnes. Øverst er Full HD fra iPhone 6S Plus, nederst er Sony Xperia Z5 Premium. Ingen på redaktionen kunne dog ane forskel med det blotte øje. Foto: Mobilsiden.dk

4K til smartphones – overkill?

Ud over sit excentriske ydre er Sony først med en særlig feature: en hyperskarp skærm med 4K-opløsning.

Hvor mobilskærme typisk råder over en eller to millioner pixels, eller hvad der svarer til henholdsvis HD eller Full HD, byder Z5 Premium nu på over 8 millioner af slagsen.

Det giver, som forventet, et billede som står skarpt uanset hvad der en måtte afspilles, men jeg kan ikke helt slippe idéen om at det først og fremmest giver mening som et salgsgimmick.

Se også: Hvilken Z-mobil er du til? [AFSTEMNING]

I forhold til dagens skarpeste skærme med Quad HD opløsning, kunne ingen på redaktionen øjne nogen forskel i skarphed.

Eneste sted hvor overfloden af pixel kunne berettiges, er i sammenspil med et virtual reality-headset som Google Cardboard. Her bliver de enkelte pixels nemlig forstørret og den øgede opløsning giver et langt mindre kornet billede.

Men til almindelig mobilbrug synes 4K ikke at give nogen mening – ud over at det da giver noget at prale af.

Sony Xperia Z5 Premium
Foto: Mobilsiden.dk

Ydelse – mere end godkendt

Under motorhjelmen finder du samme mekanik, som i størstedelen af Android-flagskibe anno 2015: en Snapdragon 810 octa-core.

Processoren er berygtet for hurtigt at blive varm, men Sony har, ved hjælp af en sindrig køleløsning, sikret at varmeudviklingen holdes nede ved at lede varmen væk hurtigst muligt.

Det gør Z5 Premium i stand til at præstere under de fleste forhold. Samtidig vælger Sony kun at afspille 4K indhold inde i video eller foto-app’en, alt andet foregår i full HD – givetvis for at tøjle strømforbruget.

Og det giver pote, for Z5 Premium slipper for at overophede og at kværne sig igennem batteriet på kort tid – selv i de tunge 3D-spil.

Læs også: Sony Xperia Z5 Premium får avanceret køleløsning

Strømmen leveres af et stort batteri på 3.420 mAh. En kæmpemæssig størrelse der, i samspil med Sonys effektive Stamina-mode, kan give en lang, lang levetid.

Det skruer lidt ned for ydelsen og visse funktioner, men holder du igen med at bruge telefonen, kan driftstiden nu måles i dage frem for timer. Ved almindeligt brug, skal du dog kun regne med Z5 Premium i omkring halvandet døgn.

Z5 Premium understøtter quick-charge, men den medfølgende lader er nu ikke synderlig kvik til at pumpe med strømmen. Batterimåleren melder knap 40 procent fuld tank efter en time, mens en fuld optankning kræver små tre timer ved stikkontakten.

Det er en stor mobil Sony her har kreeret, og det lader til at antennen følger med målene. Generelt har Z5 Premium koblet sig sikkert og ufravigeligt til de hurtigste 4G-bånd og er blandt de hurtigste til at hente data hjem til mobilen.

Se også: Samsung Galaxy S6 Edge+: Den bedste phablet du kan få [TEST]

Sony Xperia Z5 Premium
Foto: Mobilsiden.dk

Trænger til fornyelse

Mantraet hos Sony synes at være evolution frem for revolution. Det opleves især i Z-serien, som tæller intet mindre end seks iterationer, siden den første Z-mobil blev til for små 3 år siden.

Jeg er som sådan fan af tilgangen, men mener alligevel at Sony bør overveje at starte på en frisk når det kommer til softwaren.

Generelt er det nydeligt at se på, for det læner sig tæt op ad Googles ’Material’ designforskrifter. Resultatet ender desværre alligevel med at blive rodet og uoverskueligt. Sony er nemlig for ivrige efter at give dig mere end bare en minimalistisk brugerflade.

Sony råder over et arsenal af tjenester, fra PlayStation til musik og film-streaming, og netop interfacet opleves ofte som en stor reklame for Sonys univers.

Når Sony samtidig fjerner muligheden for at fjerne størstedelen af disse apps og ovenikøbet bundler telefonen med crapware som AVG Antivirus, bliver jeg skeptisk over for Sonys rundhåndethed.

Det betyder dog ikke, at alt er skidt. Musik og medieafspiller er gedigne gode apps, og jeg er fortsat vild med Sonys digitale motions- og logbogs-app, LifeLog.

Sony Xperia Z5 Premium
Foto: Mobilsiden.dk

Pixelfest i kameraet

Sony er på mange måder førende når talen kommer på kameraer. Selskabet brillerer som altid på teknikbladet som i Z5 generationen igen strutter af pixels og avancerede funktioner som 4K-video, livestreaming til YouTube og ’Augmented Reality’ effekter.

Z5 imponerer med teknikbladet, der denne gang byder på en 25 megapixel sensor, der leverer fotos på mellem 20 og 23 megapixels – alt efter om du optager i 16:9 eller 4:3 format. Sensoren er samtidig udstyret med fasedetektion, hvilket kan, i teorien, fange fokus på bare 0,03 sekunder – hurtigerer end et øjeblik.

Optikken er hurtig, med sin blænde på f/2,0, og det sikrer at der fanges godt med lys selv i mørke omgivelser.

Med andre ord, kameraet virker lovende.

Problemet er så bare, at det langt fra er første gang at Sony leverer et kamera der i teorien skulle vifte konkurrenterne af banen. Men som før, må Sony se sig slået af sine, på papiret, underlegne kameraer.

Resultaterne i dagslys er gode, og Z5 Premiums optik er usædvanlig vidvinklet for en kameramobil. Det får det hele med, og de mange pixels giver samtidig rig mulighed for at zoome ind når man skal tættere på motivet.

Desværre er optikken ikke altid skarp nok, til at udnytte de mange pixels. De allerfineste detaljer er ikke at finde, og jo mere du bevæger dig mod kanterne, jo mere uskarpt står billedet.

Standard, fuld auto

Det er dog især i mørke at billedkvaliteten halter. Sony Z5 Premium leverer forholdsvis støjfrie resultater, men detaljer er hviskede bort og farver er både unaturlige mens hele billedet er præget af en blålig halo.

Under sværre lysforhold er det også slut med lynhurtig fokusering. Der tøves og vi er langt, langt fra de lovede 0,03 sekunder.

Der er heller ikke nogen support at hente fra en optisk billedstabilisering, à la den som rivaller som Samsung Edge + og Apple iPhone 6S Plus byder på. Og det giver rystede resultater.

Læs også: Apple iPhone 6S Plus: Mere af det hele [TEST]

På videofronten savnes den optiske stabiliseringen også, men den reddes af en effektiv digital variant, der giver flydende og pæne optagelser, så længe der er lys nok.

Pixel-ræset fortsættes i Z5 Premiums frontkamera som nu råder over 5 megapixels, hvilket giver et godt løft til selfie-entusiasterne.

Sony fortjener til slut ros for at gentænke interfacet til kameraet. Nu ligger de væsentligste fotomodes som auto, ekspert og video-mode kun et klik fra hinanden, mens Sonys overflod af mindre foto-apps er gemt som en særskilt menu. Tak for det.

Sony Xperia Z5 Premium
Foto: Mobilsiden.dk

For meget blær, for lidt kvalitet

Sony lover meget i Xperia Z5 Premium – herunder en banebrydende skærm og en ambitiøs finish.

Alligevel ender jeg med at stå med en fornemmelse af, at meget er gået tabt siden sidste års Xperia Z3 debuterede. Dengang dannede Sony skole med sit yderst stilfuldt design.

Med Premium synes Sony at have skruet så meget op for ’Bling’-faktoren, at resultatet grænser til det vulgære. Men det er jo smag og behag.

Hvad der ikke kan diskuteres, er hvor uigennemtænk visse knappers placering er – og når mobilen, qua sin storskærm, er en kantet kæmpe, så ryger ergonomien desværre fløjten.

Se også: Mobil-julegave: De bedste high-end telefoner

Når 4K-displayet og et kamera med uhyre mange pixels ikke formår at hæve sig over rivalerne, fristes jeg til at mene at Z5 Premium først og fremmest er skabt til at imponere på papiret.

Det er en skam, for Premium har trods alt nogle udemærkede kvaliteter, som gør den til en kompetent følgesvend: et godt batteri, en stærk ydelse og et vandtæt ydre.

Til sidst skal prisen tages i betragtning. En debutpris omkring de seks et halvt tusinde kroner er desværre for høj her, og vi lander derfor på 4½ stjerne ud af 6 mulige.

Få den skarpeste pris på Xperia Z5 Premium på mobilpriser.dk

Fordele:

  • God ydelse
  • Glimrende driftstid
  • Vandtæt
  • Fingeraftrykslæser
  • 4K skærm

Ulemper:

  • Høj pris
  • Tvivlsomt design
  • Uheldig ergonomi
  • 4K-skærm oftest overflødig
  • Forudinstalleret crapware

Seneste tilføjelse i sagen

Få den kronologiske fortsættelse i sagen og anvisning til hvor du finder seneste nyt om emnet. mobilsiden fortsatte historien. 4/12/2015 stillede igen redaktiornen skarpt på temaet med artiklen; Mobil-julegave: De bedste high-end telefonerKlik her for at gå til artiklen.. Læs også seneste nyt om temaet her..