Test af HTC U12+ – To skridt frem og et tilbage
Opdatering:
HTC har i dag rullet en opdatering ud til HTC U12+, som skulle forbedre knapperne på telefonen. Knapperne kan du læse mere om her i anmeldelsen. Desværre synes vi ikke opdateringen retter problemerne med dem.
For nærmest præcis et år siden udgav vi vores test af HTC U11. En telefon der dengang skulle forsøge at tage kampen op mod Samsung og Apple. Noget der desværre ikke helt lykkedes, på trods af en mere end udmærket telefon.
Nu er HTC tilbage med et helt nyt flagskib, som de har valgt at kalde for U12+. Ikke bare U12, men U12+. Og hvorfor så det? Ifølge HTC er det for indirekte at sige, at dette er det ypperste der kommer fra HTC i år.
Vi har haft HTC U12+ til test og har fået dannet os en mening om den. Vil den feje konkurrenterne af banen denne gang? Lad os starte med at få et indblik i dens overbevisende specifikationer:
Specifikationer på HTC U12+
HTC U12+ | |
Dimensioner | 156.6 x 73.9 x 8.7 mm |
Skærm | 6″ Super LCD6, 1440 x 2880 pixel, 18:9 format |
Processor | Snapdragon 845, Adreno 630 |
Batteri | 3.500 mAh |
RAM / Internt Lager | 6 GB / 64 GB |
Kamera | 12 megapixel (f/1.75) med OIS og EIS og 16 megapixel (f/2.6) med laserfokus. Dobbelt 8 megapixel frontkamera |
Software | Android 8.0 Oreo, HTC Sense med Edge Sense 2 |
Andet | IP68, Dual SIM, MicroSD, BoomSound Hi-Fi, USonic støjreducerende hovedtelefoner, Bluetooth 5.0, Quick Charge 4.0, Hi-Res Audio |
Farver og vejledende pris | Translucent Blue, Ceramic Black, Flame Red. Vejledende pris er 5.990 kroner. |
Designet: ligner noget vi har set før
HTC fortsætter med U12+ deres ”Liquid Surface” design, som vi første gang så på HTC U11. En sandwich af glas, beskyttet med Gorilla Glass 5, og holdt sammen af en ramme af aluminium. En sammensætning, som HTC ikke er de eneste der bruger. Med nutidens ekstremt hurtige netværk, så har glas dog også fordele i forhold til aluminium. U12+ virker som kram: smukke former, flotte samlinger og et indbydende design. Den minder mig utroligt meget om Sony Xperia XZ2.
Den er, som de andre glastelefoner, glad for at kopiere mine fedtede fingre, og kræver flere gange dagligt i pudseklud. Den er desværre lidt kluntet pga. den fysiske størrelse. Den har fx en mindre skærm end Huawei P20 Pro, men er både længere, tykkere og tungere. Til gengæld er der ikke et kamera der stikker ud på bagsiden.
På forsiden finder vi en skærm på 6”, hvor HTC har brugt meget tid på at skære overskydende kanter væk, men samtidig har fået plads til et dobbelt kamera og BoomSound højttalere. Opløsningen på skærmen er på 1440 x 2880 pixel i 18:9 format, og man kan i softwaren vælge at skrue ned til fuld HD i stedet. HTC bruger endnu engang et LCD-display, som denne gang skuffer på manglende lysstyrke og dårlige betragtningsvinkler. Sammenlignet med iPhone 8 og Huawei P20 Pro, taber HTC U12+ her.
HTC U12+ har trykfølsomme knapper og de er uduelige
På siden af HTC U12+ finder vi de sædvanlige, og så alligevel ikke, tænd/sluk og lydstyrke knapper. De er dog ikke helt så almindelige på U12+. Det er nemlig trykfølsomme knapper med feedback fra vibratoren i telefonen. Den bedste måde at beskrive dem på, er ved at sammenligne dem med Hjem-knappen på iPhone 8. Ideen er den samme, men er på ingen måde ligeså gennemførte og velfungerende. For det meste er de frustrerende i brug. Der skal nemlig bruges overraskende meget kraft for at aktivere dem, samt skal man trykke flere gange hurtigt, for fx at skrue op for lyden, så kan det nærmest ikke lade sig gøre, fordi den reagerer langsomt på mange input. Det er svært at beskrive, så vil henvise til at afprøve det grundigt inden køb af telefonen. For mig er det blevet til en daglig frustration at benytte knapperne. Jeg synes ikke en basal funktion som at tænde og slukke skærmen, samt skrue op og ned for lyd må blive en frustration, da det ødelægger en del af den generelle brugsoplevelse af telefonen.
OBS. Jeg har været i kontakt med HTC efter anmeldelsen, hvor producenten melder ud, at der lige nu bliver arbejdet på en opdatering til telefonen. Opdateringen skulle forbedre de trykfølsomme knapper, og den skulle være klar til download inden slagsstart. Jeg tester selvfølgelig igen når opdateringen er rullet ud.
Igen med BoomSound
HTC U12+ kommer med BoomSound. Og ikke bare BoomSound, men BoomSound Hi-Fi. Hvor blev jeg glad da jeg hørte det, for jeg har tidligere haft fantastiske oplevelser med BoomSound. BoomSound i HTC U12+ fungerer på samme måde, som vi ser det i LG G7 ThinQ, hvor et dedikeret akustisk resonans kammer i telefonen forstærker lyden. Både lydstyrken og lydkvaliteten skulle være den bedste set i en HTC telefon.
Det er som sådan også rigtigt nok, at det er den bedste vi har oplevet i en HTC-telefon. Lyden er klar og med en overraskende god bund. Dog er konkurrenterne også blevet så gode til dette, at HTC BoomSound ikke er bedre end hvad vi finder i iPhone 8, Samsung Galaxy S9 eller Huawei P20 Pro.
De medfølgende Usonic hovedtelefoner, med indbygget aktiv støjreducering, lyder til gengæld rigtig fint, specielt for et medfølgende sæt. Den aktive støjreducering synes jeg til gengæld ikke er særligt effektiv, da det meste baggrundsstøj ikke bliver frasorteret.
Læs også: Blodrødt HTC-regnskab: ringeste omsætning i 13 år
En af de hurtigste på markedet
HTC U12+ er hurtig, rigtig hurtig. Men den kan også prale med nogle ret fine specifikationer: Snapdragon 845, 6 GB DDR4x RAM og 64 GB UFS 2.1 internt lager. Alt foregår i et forrygende tempo, og man oplever aldrig hakken eller en processor der ikke kan følge med. Vedvarende brug af kameraet kan gøre mobilen varm, men der er ingen sløvhedstegn.
HTC U12+ kommer med Android Oreo 8.0, inklusive Project Treble. Læs mere om hvad det er her. Over Android ligger HTC’s egen brugerflade HTC Sense. HTC Sense virker som før, til at være ganske gennemtestet og optimeret, så det på ingen måde sløver dens præstation. Med Sense følger en række funktioner, som er mere eller mindre brugbare.
Blandt disse funktioner finder vi Edge Sense 2, en videreudvikling af Edge Sense, som vi så på HTC U11. Klemmer man om telefonen, kan man få den til at udføre forskellige opgaver, såsom at åbne en app, starte kameraet, besvare et opkald osv. Dobbeltrykker man hurtigt på siden af telefonen, kan man indstille den til at gøre andre ting, som fx at tænde for lommelygten. Ideen er ganske god, jeg er bare personligt ikke dus med det. Jeg kommer til tiden til at aktiverer det, uden at jeg havde ønsket det. Men det fungerer ellers ganske fint, og sikkert noget mange vil kunne få glæde af.
Derudover er der andre smarte funktioner som Smart Skærm, der er en always-on skærm. Den kan også registrere, at du holder telefonen, hvorved den automatisk slår auto rotation fra, så skærmen fx ikke drejer når du lægger dig ned. Det kalder HTC for Smart Rotate. Lyset slukkes heller ikke i displayet så længe du kigger på den.
Der er desuden mulighed for at benytte ansigtsoplåsning, og det fungerer rigtigt godt. Selv i svagt lys. HTC påpeger at det er mere sikkert at bruge fingeraftryk end ansigtsoplåsning. Så har du følsomme ting på telefonen, så hold dig til fingeraftrykket.
Til min irritation oplever jeg for mange notifikationer fra HTC’s brugerflade. Det er notifikationer fra HTC Sense, Blinkfeed og HTC Sense Companion. Heldigvis kan notifikationerne, med en del klik, fjernes helt.
Telefonsamtaler og generel brug af opgaver, der kræver mobildata, har været en fornøjelse på HTC U12+. I ørestykket lyder stemmer klare og er letforståelige, og det samme gør sig gældende i den anden ende af røret. Der er også fart over feltet på mobildata:
Og jeg har ikke oplevet udfald i hverken data eller telefon dækning.
Batteriet i HTC U12+ er på respektable 3.500 mAh, og den kommer med en lynoplader i salgsæsken. U12+ understøtter som en af de få telefoner Quick Charge 4.0. Opladeren virker noget plastikagtig, og kablet synes jeg er en kende for stift. Men opladningen går rimeligt tjept. Jeg oplever omkring 40-45 procent på en halv time i opladeren.
HTC U12+ holder desværre ikke specielt længe på en opladning, og ligger et godt stykke under Huawei P20 Pro. I gennemsnit holder den ca. strøm i et døgn, til tider en smule mere. Heldigvis tager det ikke mange minutter at få strøm på igen.
Kamera: blandt de allerbedste
Kameraet er en af de vigtigste ting i nutidens mobiltelefoner, og har for længst, i hvert fald for mange, erstattet kompakt eller -spejlreflekskameraet. Det er bare mere praktisk når man alligevel har telefonen med sig. Specielt med de få telefoner, der tager så gode billeder, at man sjældent har brug for mere. Og her er HTC U12+ ingen undtagelse.
Læs også: HTC U12+ scorer højt i kameratest
Kameraet på bagsiden består af to sensorer. Den første er en 12 megapixel vidvinkel Ultrapixel 4 sensor. Den har en blænde på f/1.75 med Dual PDAF, som HTC kalder Ultraspeed Autofokus 2. Der er optisk billedstabilisator og elektronisk. Den anden er en telefotosensor på 16 megapixel med blænde f/2.6, og kan præstere 2x optisk zoom, samt hybrid zoom op til 10x. Den har laserautofokus HDR Boost 2.
Brugen af kamera appen er lige til på HTC U12+. Der er ikke noget overflødigt og alt forgår uden forhindringer. En kamerabrugerflade som mange kunne lære af. Billeder bliver taget ekstremt hurtigt, medmindre man bruger bokeh funktionen, hvor der er en lille forsinkelse på. En forsinkelse som man fx ikke ser ved Huawei P20 Pro.
Kameraet gør det ekstremt godt i dagslys, med en imponerende farvebalance, dynamisk rækkevidde og hurtig autofokus:
Bokeh funktionen er også blandt de bedste vi har testet:
Billeder i svagt lys er dog ikke HTC U12+’s styrke. Dog er der ikke meget støj at bemærke, men både Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9+ gør det bedre her.
Frontkameraet i U12+ ser denne gang dobbelt. Dvs. der også er to linser på forsiden af telefonen. Det betyder at du nu kan tage bokeh billeder med frontkameraet med et overraskende godt resultat. Selve fotokvaliteten frontkameraet leverer er dog ikke blandt de bedste:
Videodelen gør det også ganske overbevisende, hvor specielt stabiliseringen imponerer:
Generelt er det en fornøjelse at bruge kameraet i HTC U12+, både softwareoplevelsen, men bestemt også kvaliteten af de fotos man tager. Det er et kamera hvor man kan hive telefonen ud af lommen, tage et hurtigt billede, hvor resultatet næsten altid er spot on.
En softwareopdatering er ved at blive klargjort til HTC U12+, som bringer nye funktioner til kameraet. En af de funktioner vi ser frem til at prøve er autozoom, hvor man ved videooptagelse kan lave nærmest filmagtige zoom sekvenser.
Konklusion: HTC skal gøre det endnu bedre
HTC U12+ er på nærmest alle områder bedre end U11, lige bortset fra størrelsen. U11 som jeg synes var en meget undervurderet smartphone. Problemet er bare at HTC’s konkurrenter er lige så gode og i mange tilfælde bedre. U12+ er godt bygget og kvaliteten fejler intet, men den er stor og kluntet. Kombineret med hvor glat dens glasydre er, så kan det være svært at håndtere den.
Vil du købe den med
abonnement, så kan du
godt glemme alt om det.
Generelt kan det være svært at se hvorfor man skulle købe en HTC U12+, når der nu er Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+, iPhone 8 og X og ikke mindst OnePlus 6?
Men den samlede pakke HTC U12+ leverer er ikke at kimse af: Flot og godt bygget, en af de hurtigste Android telefoner, et af de allerbedste kameraer og så endda med et rigtig godt støjreducerende headset i salgsæsken til en pris på 5.990 kroner. Samtidig har HTC ry for at være hurtige med Android opdateringer, hvilket nok ikke bliver ringere med tilføjelsen af Project Treble.
Jeg bliver dog nødt til hurtigt at nævne de trykfølsomme knapper her i konklusionen. Havde de bare valgt nogle helt almindelige knapper, havde det for mig været en meget bedre oplevelse at bruge HTC U12+. Det kan godt være at trykfølsomme knapper holder længere end almindelige knapper, men jeg synes de er uduelige. Det er dog ikke sikkert at alle er enige med mig, så husk at prøve dem ordentligt af inden du køber. HTC har taget to skridt frem med kameraet i U12+, men et stort et tilbage med de trykfølsomme knapper. HTC lover dog at forbedre de trykfølsomme knapper i en opdatering, der ruller ud inden telefonen har salgsstart.
Vil du købe den med abonnement, så kan du godt glemme alt om det. Ingen teleselskaber har taget den ind, desværre. Den kan i stedet købes hos Elgiganten, Dustin, Power, Proshop, Komplett, Bilka, Føtex og VIP Mobilshop og det kan leveres fra den 18. juni.
HTC U12+ lander på flotte 5 ud af 6 stjerner
Fordele:
- Byggekvaliteten er superb
- Hæsblæsende hurtig
- Behagelige runde former gør den rar at holde om
- IP68 certificering
- Fantastisk kamera, specielt i dagslys
- Bokeh i frontkamera fungerer godt
- Gode medfølgende hovedtelefoner
- Fornuftige og brugbare software tilføjelser til Android
- Fornuftig prissætning
Ulemper:
- Frusterende trykfølsomme tænd/sluk og lydstyrke knapper
- Lyssvagt display
- Generelt lidt kluntet – lang, tyk, tung og glat
- HTC Sense, HTC Companion og Blinkfeed notifikationer
- Lidt bloatware
- Ikke det bedste kamera i svagt lys
Alternativer til HTC U12+
Huawei P20 Pro
Med Huawei P20 Pro får du en lidt større skærm, men samtidig en mindre telefon. P20 Pro er både tyndere, lavere og vejer mindre. Derudover får du også et større batteri, og meget længere batteritid. Begge kameraer er ekstremt gode og det er her svært, at vælge den ene fremfor den anden. HTC U12+ leverer dog mere nøjagtige farver, hvor P20 Pro overdriver farverne. P20 Pro er til gengæld langt bedre til at tage billleder i svagt lys. Huawei har dog ikke det bedste ry mht. Android opdateringer.
OnePlus 6
OnePlus giver dig de samme eller bedre specifikationer, men til en meget bedre pris. Du får også her en større skærm, og selve telefonen er også fysisk mindre og lettere. Skærmopløsningen er lavere på OnePlus, men det er de færreste der ser det ved dagligt brug. Batteriet er mindre på OnePlus 6, men holder stadig strøm længere, samtidig med at den lader hurtigere op. Kameraet på OnePlus 6 er en klar forbedring fra OnePlus 5T, men er altså ikke helt oppe i HTC U12+’s klasse. Til gengæld koster den over 2.000 kroner mindre.