Test: Huawei P30 – Det gode, fornuftige valg

Anmeldelse: Huawei P30 er mindre og billigere end flagskibet P30 Pro, men er faktisk på nogle punkter en bedre mobil. Her er vores mening om Huawei P30.

Test: Huawei P30 – Det gode, fornuftige valg

Huawei P30 blev lanceret i Paris sammen med dens storebror, flagskibet P30 Pro. Jeg må indrømme at jeg på tidspunktet var en anelse skuffet over P30, men det var der bestemt ingen grund til. Efter tid med telefonen kan jeg roligt sige, at den er blandt mine yndlings-smartphones på markedet lige nu.

Hvorfor? Det er der flere årsager til. P30 indtager pladsen mellem flagskibet P30 Pro og P30 lite, men har langt mere tilfælles med flagskibet end den billigere model.

Læs også: Test af flagskibet Huawei P30 Pro

Fordele og ulemper ved Huawei P30

Fordele:

  • God byggekvalitet
  • Kompakt og behagelig størrelse
  • Lysstærk skærm der ikke buer
  • God batteritid og hurtig opladning
  • Lynhurtig
  • Fremragende kamera til prisen
  • 3,5mm jackstik
  • Meget telefon for pengene

Ulemper:

  • Softwaren trænger til en overhaling
  • Mindre softwarefejl
  • Gennemsnitlig monolyd fra højtaleren
  • Ingen trådløs opladning
 
Huawei P30
Jep, der er jackstik i P30. Det er der ikke i P30 Pro. Foto: Mobilsiden.dk

Designet på P30

Designet på Huawei P30 minder ved første øjekast meget om en P30 Pro, men der er faktisk flere forskelle. Forskelle som jeg personligt synes gør dette til et bedre og mere praktisk design. 

Først og fremmest så er P30 mindre end P30 Pro. Den måler 149 x 71 x 7,6 mm og vejer kun 165 gram. Det er mere kompakt og lettere, men indeholder stadig en fin stor skærm på 6,1 tommer. Den har, som de fleste andre moderne smartphones, glas på forside og bagside. Hvilken type glas den er beskyttet af er mig desværre ukendt, men jeg indrømmer at jeg har tabt den et par gange, hvor intet er sket. 

Den har en ramme i aluminium, som er afrundet og er utroligt behagelig at holde om. I kombination med en flad skærm, hvor flagskibet P30 Pro’s buer, så er den langt mere behagelig at have i hånden, men også langt mere praktisk i brug, fordi der er et større areal at fastholde grebet på.

Notchen i skærmen er samme størrelse som på storebroderen, men der sidder her en normal højtaler over frontkameraet. Huaweis Acustic Screen Technology i P30 Pro fungerer udmærket, men jeg vil stadig foretrække en traditionel højtaler.

Huawei P30 er lækkert lavet og føles på ingen måde billigere end P30 Pro. Derudover så er den mere kompakt og praktisk, som bl.a. resulterer i lettere enhåndsbetjening. Størrelsen og den buede skærm kan gøre det besværligt at tage billeder på P30 Pro, hvilket er en helt anden oplevelse på P30.

Specifikationer på Huawei P30

huawei P30 specifikationer
 Mål og vægt 149,1 mm x 71,4 mm x 7.6 mm
165 gram
 Skærm 6,1″ OLED, 19,5:9
1080 x 2340 pixel
HDR10
 Processor Kirin 980
 Batteri 3650 mAh
22,5W hurtigopladning
 Lagerplads 128GB 
 RAM  6GB
 Kamera 40 megapixel, f/1,8
16 megapixel, f/2,2 ultra vidvinkellinse
8 megapixel telefoto med OIS
32 megapixel, f/2 frontkamera
 Software  Android 9 Pie, EMUI 9.1
 Andet Dolby Atmos
Omvendt trådløs opladning
IP53 certificering
Bluetooth 5.0
Fingeraftrykslæser under skærmen
Vejledende pris  Fra 5.299 kroner
Huawei P30
Huawei P30 synes jeg har en bedre størrelse end P30 Pro. Samtidig er den billigere, men kvaliteten er helt på højde med flagskibet. Foto: Mobilsiden.dk

Forskellene på P30 og P30 Pro

Den er mindre
Huawei P30 er en del mindre end P30 Pro. Hvor P30 Pro har en gigantisk 6,5 tommer skærm, så har P30 en lidt mindre på 6,1 tommer. Det betyder at P30 Pro er næsten 1 centimeter længere end P30 samt bredere og tykkere.

Et lidt andet kamera
Huawei P30 byder ikke på et firedobbelt kamera, som P30 Pro. Her er ToF-sensoren droppet, som bl.a. giver hurtigere fokusering og mere nøjagtig måling af dybde i motiver – dermed bedre bokeh-effekt. Derudover er blænden i den primære linse på P30 f/1,8 mod f/1,6 i Pro-udgaven og uden optisk stabilisering.

Ingen buet skærm
Huawei P30 Pro har en skærm der buer i højre og venstre side, hvor P30 har en mere normal flad skærm. Det er måske ikke noget alle tænker over, men der er ret stor forskel på en flad og en buet skærm i brug. Den buede gør noget godt for telefonens design, men er til tider upraktisk. Om man kan lide det er induviduelt og jeg anbefaler at prøve begge dele hos din lokale telebutik.

Den er mindre modstandsdygtig over vand
P30 Pro byder på en IP68 certificering, hvor P30 må nøjes med IP53. Det betyder flagskibet P30 Pro er bedre beskyttet mod støv og vand.

Mindre batteri og langsommere opladning
Batteriet i P30 er på 3650 mAh, 550 mAh mindre end P30 Pro. Forskellen mærkes dog ikke i det daglige, men mere om det senere i artiklen. Opladningen er på 22,5W mod P30 Pro’s 40W. Der er i P30 heller ikke trådløs opladning.

Den er billigere
Huawei P30 Pro og P30 har henholdvis en vejledende pris på 6.699 kroner og 5.299 kroner, altså en forskel på 1.400 kroner.

Lige så hurtig som storebror

Selvom P30 er 1400 kroner billigere, så byder den på ydelse lig med P30 Pro. Ligesom P30 Pro indeholder den Huaweis hurtigste mobile chipsæt, Kirin 980, der med 8 kerner lynhurtigt åbner apps og alt hvad man ellers kan smide efter telefonen. Der er også den samme mængde RAM, lagerplads og ikke mindst plads til et hukommelseskort. Med P30 kommer man ikke til at have mangel på hestekræfter.

Batteriet i Huawei P30 er på 3650 mAh, en anelse mere end de 3400 mAh i Samsung Galaxy S10. Forskellen er større i virkeligheden end de 150 mAh antyder. Huawei P30 holder gennesnitligt to dage for mig, hvor skærmen har været tændt i mellem 6 og 7 timer. Det er dermed på højde med P30 Pro og skyldes sikkert den mindre skærm, som bruger mindre strøm.

Opladningen foregår ganske tjept, hurtigere end på en Galaxy S10, og opnår cirka 50 procent strøm efter 30 minutter i opladeren. Det er ikke helt på højde med P30 Pro, men det er heller ikke langt fra.

Desværre er Huawei P30 ikke blevet udstyret med trådløs opladning, noget den kinesiske smartphoneproducent ellers har et større fokus på. Jeg kan forstå mange af komprimisserne i den billigere P30, men fravalget af trådløs opladning er mig uforståeligt.

Stadig velkendte EMUI

Brugerfladen er nøjagtig som vi kender den fra P30 Pro, på godt og ondt. Det er hurtigt, flydende og belaster ikke batteriet meget. Men der er ikke tænkt meget over fx enhåndsbetjening og det er noget mere rodet end Samsungs One UI-brugerflade. Men heldigvis er softwareoplevelsen på P30 bedre end på P30 Pro, netop pga. den mindre skærmstørrelse, som gør det lettere at nå de øverste elementer på skærmen. Synes man ikke det er godt nok, så når man også langt med en tredjeparts launcher.

Der er helt klart plads til forbedring i EMUI, men det er udmærket og godt nok til de fleste. Her er lidt småfejl at finde i softwaren, samme som jeg oplevede på P30 Pro, men de bliver forhåbentlig snart løst.

Huawei P30 har samme ansigtsoplåsning og optiske fingeraftrykslæser som P30 Pro. Den låser hurtigt op og det er sjældent jeg oplever den ikke vil læse mit aftryk. Jeg savner dog ansigtsoplåsningen fra Mate 20 Pro og iPhone XS.

Vil du læse mere om EMUI-brugerfladen på P30-serien, så finder du det i testen af P30 Pro.

Huawei P30
Huaweis Emotion UI bliver hurtigt rodet at se på. På P30 er det i nyeste udgave, version 9,1. Foto: Mobilsiden.dk

Skarpere skærm end P30 Pro

Et andet sted man ikke mærker den billigere pris er i P30’s skærm. Den er på 6,1 tommer og i fuld HD-opløsning, ligesom dens storebror med den større skærm. Det betyder at P30’s skærm er skarpere med dens  pi, pixels per inch, på 422 mod P30 Pro’s 398. 

Skærmen er blandt de bedste på markedet. Den er lysstærk, har god kontrast og gode betragtningsvinkler. Den eneste forskel på skærmen i forhold til P30 Pro er at den buer, hvilket desuden øger fabrikationsprisen betragteligt.

Vil du læse mere om skærmen, så er det muligt i vores test af P30 Pro.

Læs også: Test af Samsung Galaxy S10

Kameraet i Huawei P30 imponerer

På papiret er kameraet en af de største forskelle mellem P30 og P30 Pro, men i virkelighedens tests er de ikke langt fra hinanden. 

Huawei P30 er udstyret med et tredobbelt kamera: 

  • 40 megapixel primær sensor med f/1,8
  • 16 megapixel ultra vidvinkel med f/2,2
  • 8 megapixel telefoto med 3x optisk og 5x hybrid zoom

P30 er desuden udstyret med præcis samme gode frontkamera, som vi finder i dens storebror. Det primære kamera har ikke optisk stabilisering, men AI’en er her en stor hjælp. Derudover har P30 ikke den vilde 5x optisk zoom fra P30 Pro, men må nøjes med 3x optisk. Om man har brug for den voldsomme zoom er op til den enkelte, men jeg har på ingen måde savnet den. 

Billeder taget med P30 er ikke langt fra P30 og er faktisk ofte sammenlignelige. P30 er et fremragende kamera og slår langt de fleste flagskibe, specielt når det bliver mørkt. Portrætbilleder, selfies og billeder med bokeh er rigtig flotte, på trods af manglen på ToF-sensoren som P30 Pro har. I flere tilfælde har jeg oplevet at farvene på P30’s billeder er mere virkelighedstro end på P30 Pro.

Og så er det desuden lettere at tage billeder med Huawei P30 pga. den flade skærm. Her er lidt billeder taget med den:

Huawei P30
Huawei P30 har macrofotografering, ligesom storebror. Foto: Mobilsiden.dk
Huawei P30
Huawei P30: Taget med standardlinsen. Foto: Mobilsiden.dk

Huawei P30 test: Konklusion

Jeg havde ærligt talt ikke de store forventninger til Huawei P30, men jeg er blevet sat på plads. Faktis så meget at jeg synes den er den bedste i den nye P30-serie, specielt når man kigger på value for money. Den er også bedre end mange af de andre flagskibe.

Man får samme high-end chipsæt som i P30 Pro samt en tilsvarende mængde RAM og lagerplads. Derudover er batteritiden fænomenal og opladningen hurtig. Skærmen er flagskibs-værdig og de 6,1 tommer er et perfekt kompromis mellem nok skærmareal og en lettere håndterbar fysisk størrelse. Jo, P30 mangler trådløs opladning og det super avancerede kamera fra dens storebror. Men helt ærligt, så tror jeg det er de færreste der kan se forskel på billeder taget med de to. 

Huawei P30 har en vejledende pris på 5.299 kroner, altså billigere end både Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10, men er samlet set mindst lige så god en mobiltelefon. Den næste tid er P30 min trofaste følgesvend. Huawei P30 er utroligt tæt på en topkarakter, men specielt brugerfladen gør den ikke når helt i mål . Den kan klart anbefales.

Huawei P30 lander på flotte 5,5 ud af 6 stjerner.

Huawei P30
Foto: Mobilsiden.dk

Sidste nyt om Smartphone

Der er kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 9/4/2019 havde vi dette at sige med et indlæg med tematikken Samsung Galaxy Fold kommer snart til Danmark – Læs fortsættelsen her. Se også seneste nyt om tematikken her.