Samsung Galaxy Y – mobilen for de unge? (mobiltest)
Samsung Galaxy Y lanceres, som telefonen til de unge.
Allerede på salgsæsken mødes man af et Galaxy Y – og under Y’et står der ”young”. Men hvor unge mennesker, vil Samsung mon have skal købe Galaxy Y?
Mest af alt minder produktet om en legetøjstelefon, hvis du spørger mig, og skærmen er som et billedekort fra cornflakes-pakken.
Der er ingen tvivl om, at Galaxy Y nok skal blive en sællert i butikker, som for eksempel Bilka. Men jeg er stadigvæk af den overbevisning, at køber man Galaxy Y for at få en smartphone – så skal man hellere spare sammen og købe eksempelvis Samsung Galaxy W. Her får man MEGET mere telefon for pengene.
Og er det blot for at få en ekstra telefon, så der kan ringes fra sommerhuset eller lignende – så ville jeg købe en standardtelefon til maksimalt 300 kroner.
Galaxy Y henvender sig, som tidligere nævnt til de unge. Og den er også en god idé til de, som ikke kan passe på mobiltelefonen, og ofte smider den væk. Så er man sådan en, og har man brug for en low-end smartphone, og vil man ikke bruge penge på en forsikring – ja så kan Galaxy Y være en mulighed.
Designet er billigt
Galaxy Y ser billig ud når du pakker den op, men den er ikke ”håbløs”.
Telefonen har en god fysisk størrelse, som slukket enhed i hvert fald. Når den startes op, så synes jeg dog desværre ikke Samsung har ”transformeret” Android-styresystemet særlig godt om til den lille skærm.
Det bedste eksempel med Android til en lille skærm, står Sony Ericsson stadigvæk for med deres Xperia X10 Mini og Xperia Mini-modeller. Her bruges den lille skærm på en perfekt måde, uden det virker alt for smasket sammen.
På Galaxy Y er navnene på de fire forvalgte genveje: Telefon, Telefonbog, Beskeder og Programmer ikke vist. Her ses kun ikonerne, dette er formentlig et kompromis grundet den lille skærmstørrelse.
Android-telefon til få penge
Galaxy Y har Android som styresystem, fra salgsæsken er det i version 2.3 (Gingerbread). Og det er der sådan set ikke noget i vejen med, det kører som det skal – og tager man prisen på telefonen med i sammenligningen, så kører det rigtigt godt og flydende.
Telefonen har også, trods prisniveauet, en processor på 833 MHz, og du kan fint komme på nettet, Facebook, e-mails m.v. samt hente apps i Android Market.
Det er også muligt at spille spil som for eksempel Angry Birds, der tidligere ikke har kørt særligt godt på de helt billige Android-telefoner. Et eksempel er HTC Wildfire, der ikke kunne køre det uden at give brugeren en meget ”hakkende” oplevelse.
SMS-beskeder, mails osv.
Telefonen er fornuftig at skrive beskeder på, og den kommer med QWERTY-tastatur, standard T9, håndskrift boks 1 og boks 2, men det er uden tvivl det fulde QWERTY-tastatur der er min favorit.
Der kan skrives beskeder i et ganske fornuftigt tempo på Galaxy Y, og der kan også uden problemer skrives kortere mails.
Med de forskellige udvalg af tastatur-typer, så er der også mulighed for at finde et andet, hvis man ikke synes om det fulde QWERTY-tastatur, som er valgt per default.
Kameraet hænger
Man kan ikke få det hele for ingen penge, og kameraet er da også et af de punkter hvor der er sparet i Galaxy Y. Den er udstyret med et kamera på 2 megapixels, og ja kvaliteten på billederne er heller ikke prangende.
Kameraet har en masse funktioner, så der er mulighed for at lege rundt med forskellige indstillinger. En stor manglevare er her autofokus, der stiller skarpt på motivet.
Generelt tager den ok billeder udenfor i dagslys, men nærbilledet af en sodavandsdåse viser også, at den ikke er god til fokus på nærbilleder.
Du kan se eksempler på billeder i galleriet herunder.
Billeder taget med Samsung Galaxy Y
Skærmen er for billig
Skærmen på Galaxy Y er alt for skrabet! Da jeg tændte telefonen mindede det mig mest af alt om de ”vippe-kort” der kendes fra cornflakes pakkerne.
Opløsningen er da også kun på 240×320 pixels, og skærmen på 3 tommer, hvilket helt klart også er med til at holde prisen på telefonen nede, men med Samsung, som er verdensmestre i skærmkvalitet, bag denne telefon, ja så bliver man skuffet.
Selve touchfunktionen fungerer dog godt og skærmen reagerer ganske hurtigt. Så den er rent funktionsmæssigt godkendt, men af en smartphone at være, så er skærmen bestemt ikke noget at råbe hurra for.
Internet til små sider
Du kan gå på nettet med Samsung Galaxy Y, men du skal dog ikke forvente en fantastisk internet-oplevelse, men det fungerer, og du kan sagtens besøge både mobiltilpassede hjemmesider, men også helt almindelige hjemmesider.
De almindelige websites kræver dog en del tålmodighed, mens man venter på indlæsningen.
Du kan også zoome – med pinch-to-zoom metoden, så på den måde er der ingen mangler i Galaxy Y. Surfer du meget, så er skærmen dog alt for lille.
Det får du også med i pakken…
Foruden alt andet der er nævnt i anmeldelsen, ja så får du også en telefon med trådløst netværk, Bluetooth, A-GPS og FM-radio, samt muligheden for at sætte et microSD hukommelseskort i telefonen.
Helt op til 32 GB hukommelse er understøttet.
Så der er rig mulighed for at have masser af billeder, video og sange liggende på telefonen.
Batteriniveauet
Går du fra en ”almindelig mobiltelefon” til en smartphone oplever du formentlig, at du nu nærmest hele tiden skal lade telefonen op. Det er ikke unormalt at en smartphone skal lades op enten engang i døgnet eller hver anden dag.
Hvor man ved de ”almindelige mobiler” ofte kan gå i nærmest uger uden opladning – så er den en ny hverdag med en smartphone i lommen, der bruger væsentligt mere strøm end de gamle mobiler.
Galaxy Y har dog en lille skærm og derfor sluger den måske ikke helt så meget, som de helt store touchskærme gør. Batteriet i Galaxy Y er på 1.200 mAh, og det giver alt i alt en ganske fornuftigt batteritid.
Konklusion
Nok henvender Galaxy Y sig til de unge, men jeg vil mene, at det er de færreste, som ville ønske sig en Galaxy Y.
Hvis man sammenligner med andre telefoner på markedet, så er der mange andre og – efter min mening – bedre alternativer til den målgruppe Samsung forsøger at ramme.
Telefonen kan simpelthen for lidt til at den er ”pengene værd”, og når der sammenlignes med de produkter konkurrenterne har, så er Galaxy Y bare ikke god nok.
Det originale Sony Ericsson Xperia X10 Mini koster ikke meget mere, men man får MARKANT mere telefon for pengene. Lige nu kan Xperia X10 Mini erhverves for under 900 kroner, mens Galaxy Y koster cirka det samme.
Selv Samsungs egen Galaxy W – som dog koster cirka det dobbelte, er et meget bedre køb. Også HTC Wildfire S, som er nogle hundrede kroner dyrere, er en meget bedre telefon end Galaxy Y. Se aktuelle priser på Mobilpriser.dk.
Skærmen er generelt heller ikke god nok, til at komme på markedet i 2012. Den minder lidt om den første Wildfire-model fra HTC, men siden dengang er vi blevet bedre vante i mobilbranchen. Jeg synes skærmen ligner en dårlig 3D skærm, dog at uden 3D-effekten fungerer.
Galaxy Y ender på fire ud af seks stjerner. Det er kun prisen, der er med til at holde karakteren oppe.
Mere til sagen
Historien slutter ikke her. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 8/2/2012 blev historien fulgt op med et indlæg omkring Google Chrome er nu klar til Android – Den videre historie om temaet finder du her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om emnet..