Sony Ericsson Xperia Arc – fedt topprodukt (mobiltest)

TEST: Xperia Arc er den første Sony Ericsson-smartphone, der kan konkurrere med HTC’s topmodeller på Android.

Sony Ericsson Xperia Arc – fedt topprodukt (mobiltest)

Arc virker som en rigtig god og langtidsholdbar telefon.

Efter at have famlet sig frem de seneste par år, er det med Xperia Arc for alvor lykkedes for Sony Ericsson at producere et topprodukt, der kan konkurrere 1:1 med f.eks. HTC topmodeller på Googles Android platform.

Xperia Arc er konstrueret i plastik, og netop derfor er det lykkedes at holde vægten nede på 117 gram, til trods for, at den har en touchskærm på 4,2 tommer, der i øvrigt er en type med ridsefrit mineralglas.

Og selvom mobilen egentlig er en voldsom størrelse, virker den slet ikke kluntet. Måske på grund af, at den på de tyndeste sted kun er 8,7 mm.

Bagside-coveret knager lidt – men ikke noget der for alvor kan trække den samlede oplevelse ned.

En svær begyndelse

Sony Ericsson har lavet en ellers udmærket opstartsguide, hvor opsætninger til ens Gmail, Exchange, Facebook m.v. kan laves – men efterfølgende sker der ingenting. Det virker som om, at det ikke rigtigt virker.

Årsagen skal findes i, at den automatiske synkronisering af data som standard er slået fra. Brugeren skal altså selv finde ud af, hvor dette aktiveres (indstillinger + konti og synkronisering + autom. synkronisering).

Jeg ved godt, at mobilen holder strøm længere når data hentes manuelt – men så kunne man da i det mindste blive spurgt i guiden, om det skal aktiveres – således man ikke skal sidde og tvivle på, om opsætningen er udført korrekt.

Flot skærmen

Skærmen er ganske flot – men slet ikke i nærheden af de Super AMOLED skærme, der f.eks. sidder i Samsung Galaxy S.

Sony Ericsson bryster sig af, at skærmen har “Sony Mobile Bravia Engine”, hvad det så end betyder for mig? Men jeg kan konstatere, at selv i sollys er det let at se, hvad der står på skærmen.

Desværre manger Arc en lysføler, der kan styre poweren på skærmlyset, alt efter hvor meget lys, der kommer fra omgivelserne.

På konkurrerende telefoner er lysføleren med til at spare strøm på batteriet, hvorfor man kan undre sig over, at den mangler i Arc, da skærmen er noget af det mest strømforbrugende i en smartphone.

Note: Selvom Sony Ericsson officielt til denne anmeldelse har oplyst, at Arc ikke har lysføler må vi konstatere, at den tilsyneladende har denne føler – det fremgår blot ikke af indstillingerne.

Velfungerende i brug

Der er irritationsmomenter på alle telefoner – også i Arc. For mig er manglen på smartdial irriterende – og der er for mange tryk, når der skal søges i kontaktpersoner.

Det ændrer dog ikke ved, at Xperia Arc er yderst velfungerende i dagligdagen. Smidighed i interface og menu er “okay godkendt”, men Sony Ericssons fantastiske menuopbygning fra Xperia Mini-modeller er enestående.

Særligt muligheden for at lave “egen rækkefølge” og bestemme, hvor ikonerne i menu skal stå er lækkert – men den fedeste indstilling er nok “mest brugte”, hvor menuen hele tiden sorteres efter de mest anvendte apps og genveje.

Ikke bare Android

Sony Ericsson har generelt tilføjet deres eget look-and-feel til Android-systemet, der i nogen grad får mobilen til at fremstå som “sin egen” og ikke bare “endnu en Android-mobil”.

Særligt muligheden for at lave mapper til programmer er værd at nævne. Normalt hedder sådanne mapper i Android bare “Mappe”. Men Sony Ericsson giver brugeren mulighed for både at vælge et ikon til mappen, samt give den sit egen navn.

Også kontaktlister, SMS-app og opkaldsdelen er lækkert designet, men kalenderen halter. Den er ikke på samme facon blevet gjort til noget særligt.

I forhold til da Xperia X10 blev lanceret, er programmet MediaScape udgået og erstattet af en mere plain musikafspiller med tilhørende widgets. Programmet TimeScape, der er en total overflødig opfindelse, eksisterer stadigvæk i Xperia Arc.

Lækker til SMS og MMS

Xperia Arc er ganske god som SMS-mobil.

SMS’erne vises som samtaler, og små flueben angiver, om en besked er afleveret til modtagerens mobil. Hvis du afbrydes, mens der skrives en besked, gemmes automatisk en kladde i tekstfeltet, så skrivningen let kan fortsættes senere.

Modtager du MMS’er, så vises billedet stort og lækkert i oversigten, og ikke som små ikoner, sådan som det kendes fra HTC’s telefoner.

Arc kommer med dansk ordbog og dansk QWERTY-tastatur, men den har ikke T9-tastatur. Grundtastaturet er ikke nær så præcist at benytte, som de alternativer, der kan hentes/købes i Android Marked.

Blandt andet irriterer det, at man ikke kan få adgang til tal ved at holde et bogstav inde, som det kendes fra andre tastaturer.

Fantastisk kamera-telefon

Optikken er på 8,1 megapixels, mens kameraapplikationen byder på alle de features, du kan drømme om. Der er alt fra autofokus, touchfokus, GEO-tagging, ansigtsgenkendelse m.v., over til billedestablisering, støjundertrykkelse, direkte upload til Facebook og meget andet.

Tilmed har billederne en temmelig god kvalitet, også i mørke omgivelser.

Sony Ericsson har virkelig taget deres kameraerfaringer fra Sony med over på mobilen. Og en dedikeret kameraknap, gør det let at komme i gang med fotograferingen.

Billeder taget med Sony Ericsson Xperia Arc

Internet med Adobe Flash

Den store skærm gør internetbrug ideel på Xperia Arc. Og browseren understøtter Adobe Flash, hvilket iPhone som bekendt ikke gør.

Uden Flash aktiveret er internetoplevelsen i stil med den, der kendes fra iPhonen, blandt andet med mulighed for at zoome på en website, mens den flyttes.

Men med Flash aktiveret, nedsættes oplevelsen og indlæsningshastigheden.

Det ændrer dog ikke ved, at internet på Xperia Arc HELT bestemt er godkendt.

Tåbelig placering af stik

Designerne er efter min mening gået lidt for meget på kompromis, når det kommer til placeringen af tillslutningerne.

HDMI-udgangen i toppen sidder fint, men jeg begriber ikke, hvorfor stikket til hovedtelefoner (in-ear set medfølger) skal sidde øverst i venstre side, mens microUSB til opladning er placeret øverst til højre. Det giver absolut ingen mening!

Stikket til opladeren skal placeres i bunden mobilen, mens hovedtelefoner og HDMI-udgang skal sidde øverst på toppen, hvis mobilen skal være optimal at anvende.

Konklusion: Potent comeback

Sony Ericsson Xperia Arc er (aktuelt) ifølge Mobilpriser.dk prissat til lige under 4.000 kroner, hvilket jeg synes er en rimelig og fair pris for produktet.

Ikke alt er perfekt – men Arc er bestemt på niveau med både tilsvarende produkter fra HTC og Samsung. Og det er særligt lækkert, at Sony Ericsson (ifølge dem selv) har bygget softwaren i Arc, således det er let for dem, at opdatere den underliggende Android platform. Det tyder da på en vis fremtidssikring.

Batteritiden er rimelig på Arc. Den kommer fint igennem en arbejdsdag, men heller ikke meget mere end det. Arc er altså på niveau med markedets andre smartphones.

Sony Ericsson Xperia Arc er et yderst potent og konkurrencedygtigt comeback til fem ud af seks stjerner.

Læs også:

Sony Ericsson Xperia Neo – Arc’ lillebror
Første indtryk: Sony Ericsson Xperia Arc

Mere til fortællingen

Siden redaktionen publicerede denne nyhedsartikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fulgte op på historien. 24/3/2011 publicerede redaktionen en artikel der tunede ind på HTC Incredible S – næsten incredible men for dyr (mobiltest) – Næste artikel om temaet finder du her. Læs også seneste nyt om emnet her.