Sony Xperia XZ2 – En ny start [TEST]

Sony er tilbage med en ny topmodel, som byder på indmad fra øverste skuffe. For Sony er den starten på en helt ny ergonomisk designstil. Er det tid til et comeback?

Sony Xperia XZ2 – En ny start [TEST]

Tilbage i året 2013 lancerede Sony en smartphone ved navnet Xperia Z, som skulle blive starten på en ny designstil for Sony. Designet kaldte de for Omni-Balance. Det meget firkantede og symmetriske design, som Omni-Balance var, har de holdt stik ved siden da. Her 5 år senere, og en lang række topmodeller, er det endelig tid til, at vi siger farvel til Omni-Balance og goddag til Ambient Flow; en helt nyt 3D flydende glasydre fra Sony. Det er rundere former og blødere ergonomiske kurver. Det ser lækkert ud, men har samtidig også en ulempe eller to. Læs med her.

Specifikationer

Mål: 153 x 72 x 11.1 mm, 198 gram
Display: 5,7” IPS LCD 18:9 (1.080 x 2.160 pixels), 424 PPI, Gorilla Glass 5
Processor: Snadragon 845, 4 GB RAM

Grafikchip: Adreno 630
Batteri: 3180 mAh, Quick-Charge 3.0 via USB 3.1 Type-C
Lagerplads: 64 GB + udvidelse med microSD-kort op til 400 GB
Bagkamera: 19 megapixel, f/2 optik
Frontkamera: 5 megapixel, f/2.2 optik
Netværk: 2G/3G/4G LTE
Software: Android 8.0
Andet: IP68-certificering, Hi-Res Audio, S-Force højttalere, dynamisk vibrationssystem
Pris: Vejledende kr. 5.999,-. Find den billigste pris på Sony Xperia XZ2 her.

sony xperia xz2
Sony Xperia XZ2 med sit nye glasydre. Minder den dig om en anden mobil fra en anden producent?. Foto: Mobilsiden.dk

Design, display og lyd

Det er en fornøjelse endelig, at se noget nyt fra Sony. Man kan så diskutere om det er det rigtige valg med et fuldt glasydre, men dertil skal det dog siges, at det er pænere i virkeligheden end på billeder. Ulempen er at telefonen hurtigt kommer til at se beskidt og fedtet ud. Den nærmest kræver at man har en mikrofiber klud i lommen hele tiden. Den er en tung sag på 198 gram, men den nye form gør til gengæld, at den ligger utroligt behageligt i hånden. Byggekvaliteten er helt i top og man får hurtigt indtrykket af, at det er holdbart kram. Designmæssigt ligner den meget HTC U11, Sony’en er dog en del tykkere og tungere, men smallere og rundere på bagsiden.

Godt nok er det nye design komfortabelt i hånden, men det er ikke helt så smart, når telefonen ligger på et bord. Glasbagsiden er glat, og den rundede bagside gør, at den glider rundt, så det nærmest er umuligt at scrolle på en hjemmeside, uden at telefonen begynder at dreje rundt på bordet.

Fingeraftrykslæseren er hurtig, men desværre underligt placeret. Den sidder nærmest midt på bagsiden af telefonen og den er samtidig svær at lokalisere med fingerspidsen. Jeg ender tit med at indtaste pinkode i stedet, fordi jeg alligevel skal vende mobilen for, at tjekke hvornår min finger hviler på fingeraftrykslæseren.

Læs også: Sony: Derfor har vi fjernet jack-porten i Xperia XZ2

Displayet er på 5.7” med en opløsning på 1080×2160 pixel. Der er skruet godt op for farverne og det ser generelt rigtig godt ud. Synes man at farverne er lidt for overdrevne, så kan man i indstillingerne skrue ned for dem – eller op, hvis man ikke kan få nok. Der er godt knald på lyset i displayet, og den gør det fint i modlys. Sammenlignet med iPhone 8 virker der umiddelbart til, at der er mere lys i displayet fra Sony. Sony Xperia XZ2 kommer med Gorilla Glass 5, som er seneste generation at den stærke displaybeskyttelse – men derfor skal man nok ikke tabe den alligevel, for glas er og bliver glas.

De indbyggede stereo højttalere på fronten af Xperia XZ2 har fået det lækre navn S-Force. Nej, det er ikke højttalereteknologi fra en Star Wars film, men de gør det nu godt alligevel. Deres force ligger ikke i de lavere toner, men mellemtonen og de højere toner lyder super klare. Skruer helt op for lydstyrken er der stadig ingen forvrængning at høre. Den spiller ikke så højt som en iPhone 8, men de frontvente højttalere spiller klart og gør, at man ikke kommer til at dække for lyden med håndfladen.

sony xperia xz2
Sony Xperia XZ2 i farven Deep Green. Foto: Sony

Software, hastighed, netværk og batteri

Sony Xperia XZ2 er den første mobil på det danske marked med Qualcomm’s Snapdragon 845. Er det muligt, at mærke en forskel fra sidste generation af high-end telefoner? Ja, det er det faktisk. Men vi er nede i de helt små forskelle. I forhold til Snapdragon 835 åbner apps, spil og videoer lige en tand hurtigere. Skal vi blive nørdede et øjeblik, så ser man hurtigt, at der er skruet godt op for clockhastighederne; 4×2.35 GHz  på Snapdragon 835 mod 4×2.7 GHz på Snapdragon 845. Også grafikchippen har fået en gevaldig overhaling og skulle nu være op til 30% hurtigere og samtidig være mere strømbesparende.
For mig har alt kørt flydende og jeg har på intet tidspunkt skulle vente på, at Xperia XZ2 fik sat sit kraftværk af et chipsæt i sving. Det eneste sted jeg har oplevet en smule hakken er i Sonys kamera app, men det tror jeg er softwaren og ikke mangel på processorkraft. Men mere om kameraet senere. Den hurtige ydelse og den lækre flydende responsive følelse man får ved brugen af Xperia XZ2, tænker jeg også til dels har noget at gøre med Sonys tilgang til softwaren.

Displayet på Xperia XZ2 er på 5.7″ og med funklende farver. Et af de bedre displays på markedet.

Sony Xperia XZ2 kommer med Android 8.0, samt februars sikkerhedsopdatering, ud af kassen. Sonys har, som ti idligere generation, udelukkende lavet små subtile ændringer i Android softwaren. Det er ændringer som låseskærmen, lidt ikoner her og der og en god mængde af Sonys egne apps. Det ser generelt godt ud og der er ikke processor tunge producent ændringer i softwaren, som potentielt kunne forringe ydelsen. Ikke mindst så skulle det i teorien også gerne give hurtigere opdateringer.

Artiklen fortsætter under billederne…

sony xperia xz2
Sonys nye Xperia Assist. Foto: Mobilsiden.dk

Man finder stadig de typiske Sony apps i Xperia XZ2; AR-Effekt, Bokeh, Movie Creator, Playstation App og en ny ved navn Xperia Assist. AR-effekt og Bokeh er sjove at lege med, men nok ikke noget man derudover vil komme til at anvende. Men den lidt mere interessante, Xperia Assist, kunne sagtens være interessant for mange.

Assist kan hjælpe dig med forskellige opgaver, og generelt til, at lære din nye mobil bedre at kende. Den fungerer som en slags chatbaseret teknisk assistent. Man skriver ikke spørgsmål til den, men den har tilgengæld en række indkodede kombinationer, hvorved den kan hjælpe dig. Fx kan den hjælpe dig i gang med, at flytte alt dit indhold fra din gamle telefon. Men den kan også lave nogle ”actions”, hvor du fx kan vælge en ”Godnat” indstilling, hvor telefonen automatisk går på lydløs i et bestemt tidsinterval, når den kan se at du er hjemme. Ganske smart og der er helt sikkert mange der vil få gavn af det.

Sonys mobildivision har denne gang været en tur forbi Playstation afdelingen, hvor de har lånt en kendt funktion fra Playstation controlleren kaldet force feedback. Force Feedback til Playstation giver en ekstra dimension til spil, hvor man kan føle vibrationer når man fx laver hjulspind i Gran Turismo eller skyder med en riffel i Battlefield 1. Sony har duplikeret denne feature i Xperia XZ2, så man i musik, videoer og spil kan vælge at få dynamiske vibrationer. Personligt kan jeg godt se ideen med det, men det giver slet ikke samme følelse, som når man sidder med en dedikeret controller i hænderne. Jeg bruger det ikke og synes mere det er en gimmick, men derfor kunne det sagtens være noget andre synes var fedt.

En lille ting jeg ikke kan slippe i softwaren, finder vi i toppen af displayet; de små ikoner for WiFi og data forbindelsen. Normalt er det ikke noget jeg ville medtage som kritikpunkt, men lige i dette tilfælde kan jeg ikke lade være. Sony har nogle små indikatorer for, hvornår der er aktivitet på netværket – altså hvornår den uploader og downloader data. De små indikatorer gør, at ikoner placeret efter dem, hopper rundt på statuslinjen, og er et forstyrrende element, når man forsøger at fx læse noget på en hjemmeside. Man kan ikke slå det fra og når man først har fået øje for det, så er det faktisk overraskende irriterende.

Selvom telefonerne i dag bliver brugt mindre og mindre til samtaler, så er det stadig en vigtig faktor når man skal ud, at investerer i en nyere model. Sony Xperia XZ2 leverer en rigtig fin samtalekvalitet og en generelt over middel netværkspræstation. Jeg har ikke oplevet et eneste udfald, hverken på normale telefonsamtaler eller på streaming af musik og lignende. Lyden fra højttaleren er tydelig og rigeligt høj. Selv i vores svære kældertest, formår Xperia XZ2, at leverer en rigtig god samtalekvalitet.

Læs også: Samsung Galaxy S9 og S9+: Ingen revolutioner her [TEST]

Xperia XZ2 kommer med et batteri på 3180 mAh, og bliver leveret med en oplader forberedt til Quick Charge 3.0. Det er ikke den kraftigste oplader på markedet, men formår alligevel, at oplade omkring 30% på en halv time. Ved almindeligt brug vil jeg i gennemsnit skulle oplade Xperia XZ2 efter halvanden til to dage. Sony har desuden tilføjet deres Smart Stamina, som passer på batteriet under opladning, og dermed forlænger levetiden på det.

Artiklen fortsætter under billedet…

sony xperia xz2
Sony Xperia XZ2 klarer ca. halvanden dag på en opladning. Foto: Mobilsiden.dk

Kamera

Kopieret fra anmeldelsen af Sony Xperia XZ2 Compact

Sony, som i dag er førende i fremstillingen af kameramoduler til smartphones, er forunderligt nok ret tilbageholdende når det handler kameraerne i deres nyeste smartphones. Nyttige teknologier som dobbeltkameraer og optisk stabilisering er ikke noget som selskabet synes at have en interesse i.

Genbrug synes i stedet at være mantraet, og i år finder du dybest set samme setup som i sidste års forårsmodeller. Udgangspunktet er dog ikke dumt, her er en relativ stor billedchip med 19 megapixels.

Læs også: Sony Xperia XZ2 Compact: en livlig minimobil [TEST]

Åbningen på f/2.0 er dog relativ lille, hvorfor eksempelvis Samsungs og Huaweis nyeste telefoner ender med at indsamle mere lys under vanskelige lysforhold.

Heldigvis udnytter Sony kræfterne i Snapdragon 845 processoren til at fremmane bedre fotoegenskaber ud af billedchippen. Det giver især fordele under videooptagelser, hvor der kan optages i ultraslowmotion i Full HD eller 4K med HDR-farver eller 60 billeder/sekund.

Fotoresultaterne er dog på højde med sidste års XZs og XZ Premium. Altså generelt udmærkede resultater, men de ekstra pixels synes ikke rigtig at give de langt skarpere resultater man kunne håbe på.

Når det bliver rigtig mørkt gør Xperia XZ2 Compact det dog bedre end hidtil, ved at benytte såkaldt ’fotostacking’ – en teknik hvor flere billeder tages i rap for til sidst at blive sammenstykket til et flottere output.

Sonyen har også nogle unikke fotofeatures at byde på, som eksempelvis 960 billed/sekund ultra slowmotion i Full HD. Tiden er som frosset, men optagelserne kan maksimalt vare en tiendedel sekund. Det kræver derfor planlægning og perfekt timing at fange det rette øjeblik. Så hellere optage i den lavere HD opløsning og få dobbelt så lang tid at optage i.

Sony inkluderer samtidig deres unikke 3D-scanner app ombord i mobilen. Det er en sjov feature at lege med, om end det virker en kende mystisk at have en relativ naturtro 3D-kopi af venner og familiemedlemmer på mobilen. Og nu har man endda muligheden for at få det printet og leveret til døren.

sony xperia xz2
Foto: Mobilsiden.dk

En ny start for Sony?

Der er mange gode ting ved Sony Xperia XZ2, og det nye design er et skridt i den rigtige retning. Jeg har lyst til at kunne lide Sonys nye topmodel, men kan desværre ikke undgå gang på gang, at blive lidt skuffet, når jeg ved hvad der ellers er derude i den prisklasse -og under. Der er for mange punkter ved den, hvor konkurrenterne stadig er et skridt, eller to, foran. Det nye design og byggekvaliteten er lækkert og skriger kvalitet, men det er bare ikke gennemført, med en fingeraftrykslæser der er underligt placeret. Sony burde efterhånden have den nødvendige knowhow til, at kunne levere et mere konkurrencedygtigt og gennemført produkt. Sony Xperia XZ2 er uden tvivl en god telefon, og mange købere vil blive meget tilfredse med den. Det ændrer dog ikke ved, at der findes bedre alternativer. Måske Sonys nye comeback er til næste år? Vi håber og krydser fingre. Sony Xperia XZ2 lander på 4 1/2 ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Lækre runde kurver og flot byggekvalitet
  • Behagelig at holde om
  • Flot display
  • Klar lyd og generelt velspillende frontvente højttalere
  • Minimalistiske ændringer til Android styresystemet
  • Ydelsen – Snapdragon 845 imponerer
  • Samtalekvalitet og solide netværksforbindelser

Ulemper:

  • Den buede bagside gør den svær at anvende liggende på et bord
  • Det glatte design gør den glider rundt og man er bange for at tabe den
  • Irriterende statuslinje
  • Kameraet er ikke godt nok

Sagens videre forløb

Siden vi publicerede denne artikel er der kommet mere til sagen. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 19/12/2017 blev historien fulgt op med en artikel omkring Mobilsiden kårer: Årets TV-streamingtjeneste 2017 – Læs her. Den absolut seneste udvikling i sagen kan du følge her.