Den store Kina-tablet test – er de pengene værd? (produkttest)

TEST: Vi har testet tre forskellige tablets importeret fra Kina. Se om vi vil anbefale en billig Kina-model.

Den store Kina-tablet test – er de pengene værd? (produkttest)

Det er ingen hemmelighed, at smartphones efterhånden er blevet allemands eje. Det samme er formentlig ved at ske med tablets-computere.

Mærkevarer som f.eks. Apples iPad, er et eftertragtet produkt, men ikke alle føler de har pengene til at købe en sådan. Det får i stigende grad flere forbrugere til at vende blikket mod østen, og specielt Kina, for at finde billigere alternativer.

Men kan det svare sig at spare penge og købe et billigt Kina-produkt? Får du hvad du betaler for?

Vi har besluttet os for at lave en test af nogle af de enheder der importeres fra Kina.

Firmaet MyTab importerer og sælger tablets og smartphones, der er importeret fra netop Kina. De har sendt en kasse med tre forskellige Android-tablets og tilbehør, som vi har mulighed for at teste.

Produkterne – No name

Til test har vi fået:

MyTab 10.4:
10” tablet med WiFi, 1GB RAM, 16GB lager, Android 4.0 – Pris: 1.999

MyTab 7.9:
7” tablet med WiFi, Quad-core, 512MB RAM, 8GB lager, Android 4.0 – Pris: 1.499

MyTab 7.6:
7” tablet med WiFi/3G, 512MB RAM, 4GB lager, Android 2.2 Gingerbread – Pris: 2.499

Desuden har vi, som tilbehør, modtaget et 10” og 7” læderetui med indbygget tastatur, samt et aluminiums stativ, der fungerer som holder for skærmene, så de kan stå oprejst, hvis man f.eks. skal se en film eller lignende.

Da kassen med testprodukterne blev åbnet, fandt vi tre hvide kasser indeholdende tablets.

På kasserne var der billeder af de forskellige produkter, men ingen af kasserne var forsynet med varemærke eller logo, der kunne bringe lys over produkternes navne.

Vi må derfor som det første konkludere, at vi her har med ægte kinesiske ”no name” produkter at gøre.

Det samme gjorde sig gældende, når de hvide papæsker blev åbnet og de forskellige tablets taget ud. Ingen af dem var forsynet med mærke eller logo.

My Tab 10.4 – Lever op til Kina-klichéen

Først et kig på den fysisk største af de tre tablets. My Tab 10.4 der er forsynet med en 9.7” IPS skærm på 1024×768 pixels.

Produktets design minder meget om Apples iPad-produkter, dog uden den meget karakteristiske ”Home” knap.

My Tab 10.4 er indbygget i et aluminiums kabinet og har en bred sort ramme omkring skærmen. Det ser ved første øjekast meget pænt ud, men allerede, når man begynder at udforske enhedens knapper og porte, afsløres det hurtigt, at der er tale om et billigt produkt.

Knapperne sidder løst. De kan vrikke frem og tilbage og virker meget plastik-agtige, med skarpe kanter.

Enheden er forsynet med en USB-port, men opladningen sker via en separat indgang til en ekstern strømforsyning. Det vil altså sige, at du ikke kan oplade enheden via USB, men er tvunget til at medbringe en ekstra strømforsyning, hvis du skal have My Tab 10.4 med ud af huset.

Den føles billig, er langsom og tastaturet er håbløst

Når enheden tændes, fremkommer det velkendte Android-miljø, der er tilgængeligt i denne enhed i version 4.0 – Ice Cream Sandwich.

Ved første skærmberøring, blev jeg igen bekræftet i, at der her er tale om et billigt produkt. Skærmen føles ved berøring en smule ru, og fingere hopper let hen over skærmen, når man trækker fingeren fra side til side.

Umiddelbart ser det ud som om enheden reagerer fint og hurtigt, når der trykkes på app-ikoner. Når der f.eks. trykkes på Browser-ikonet lyser det øjeblikkeligt op, men herfra tager det en rum tid, inden browseren er lukket op.

Ved indtastning af noget så simpelt som en web-adresse kan enheden ikke altid følge med. For det meste er den 1-2 bogstaver bagud – vel at mærke, når der blot tastes med én finger. Det er et stort irritationsmoment, der desværre går igen flere andre steder i enheden, når tekst indtastes.

Efter indtastning af en web-adresse i browserens adresse-linje, skal brugeren forberede sig på en næsten ulidelig lang ventetid, før en fuld internetside er indlæst. Det tager lang tid – rigtig lang tid!

Kritikere vil måske straks påstå, at vi har testet det på en dårlig forbindelse eller lignende. Men tilfældet er at vi har testet enheden via en TDC-homeboks med en bredbåndsforbindelse, og via en trådløs 4G WiFi-router på Telias mobilnet. Ingen af stederne bliver ventetiden forkortet nævneværdigt.

Skærm og kamera imponerer ikke

For at teste skærmen, var det meningen, at enheden skulle afspille et video-klip.

Video-klippet skulle hentes via YouTube. Det lykkedes aldrig, at åbne det ønskede video-klip via www.youtube.com på enhedens browser.

Først da klippet blev åbnet via YouTube-applikationen kom der hul igennem og klippet kunne afspilles.

Lad mig sige det med det samme: Skærmen leverer bestemt ikke nogen pragt præstation. Et video-klip afspillet i både 1080 HD og ved reduceret opløsning, virkede i begge tilfælde grynet og pixeleret.

Skærmen er desuden ikke specielt læse-venlig, da omgivelserne bliver reflekteret kraftigt, og i nogle tilfælde virker den næsten som et spejl. Udendørs i solskin går det helt galt. Her er skærmen næsten ulæselig, og enheden dermed uanvendelig.

My Tab 10.4 kommer med nogle få pre-installerede applikationer, men der kan hentes flere via Google Play.

Kameraet er heller ikke noget at hejse flaget for. Både front- og bagkamera er på 2MP og leverer en præstation derefter. Grynede billeder, der har en tendens til nemt at blive ryste- og bevægelsesuskarpe.

Konklusion: My Tab 10.4 – Ikke meget positivt at fortælle

Hvis man skal lave en hurtig vurdering af My Tab 10.4, så er det første indtryk, at der her virkelig er tale om en ”no name”, plastic-agtig Kina-dims, der desværre nok hurtigt bliver et irritationsmoment, frem for fornemmelsen af et godt køb.

My Tab 10.4 er plastik-agtig udført, er dræbende langsom på flere områder og lever i det hele taget op til klichéen om et Kina-produkt.

Ikke en gang prisen er specielt attraktiv. Enheden er lige sat ned fra 2.495 kroner til 1.999 kroner, hvilket kun er ca. 600 kroner billigere end den nye iPad Mini med WiFi og 16 GB lager.

Jeg kan ikke give My Tab 10.4 mere end 2 stjerner. Den er simpelt hen ikke pengene værd.

My Tab 7.9 – Hvor er min internetforbindelse?

Nu går vi over til de mindre 7” tablets og ser i førte omgang på My Tab 7.9, der på papiret ser ud til at være en lille kraftfuld enhed.

My Tab 7.9 er WiFi-only, med 512MB RAM, 8GB lager og 1,5GHz quad-core processor. Den er dog kun udstyret med et kamera. Et face-kamera på 0,3MP.

Enheden er bygget ind i en plastik-kasse, med hvide knapper til on/off og volumen-kontrol. Knapperne virker af væsentlig højere kvalitet end tilfældet er med My Tab 10.4. Selvom der er tale om plastik, er fornemmelsen langt bedre på denne tablet.

På fronten har My Tab 7.9 den klassiske sorte ramme omkring skærmen og 3 touch-knapper: ”Indstillinger”, ”Hjem” og ”Tilbage”.

Hurtig processor men langsomt internet

Når enheden startes op og fingrene begynder at arbejde rundt i menuerne, og blandt de forskellige apps, fornemmer man mere data-kraft end sin storebror. Her er der umiddelbart ingen ventetid, når apps vælges og startes op.

Men de bedre specifikationer, får desværre ikke træerne til at vokse ind i himlen. Hjemmesider indlæses langsommeligt i den indbyggede browseren. Det kan tage lang tid, at hente fulde hjemmesider, ligesom det var tilfældet med My Tab 10.4.

Men hvad nytter det, at have en tablet, hvis man slet ikke kan kommer i kontakt med omverdenen? My Tab 7.9 lider desværre af et stort problem: Evnen til at holde netværksforbindelsen er meget dårlig.

Hvis der kommer bare to vægge imellem enheden og en WiFi-routeren, mister My Tab 7.9 hurtigt forbindelsen og det er ikke muligt, at søge routeren frem igen.

Det betyder en tur hen til routeren, for at søge efter routeren og tilkoble på ny. Meget irriterende når man som jeg, er vant til at kunne bevæge sig rundt i hele huset, med alle enheder, og hele tiden være forbundet til det trådløse netværk.

Jeg har aldrig tidligere testet enhed, der har været så dårlig til at opretholde forbindelsen.

Tastaturet er helt håbløst

My Tab 7.9 lider i nogen grad af et tastatur, der halter lidt bagefter indtastningen eller direkte laver fejl i indtastningen.

Under testen er det sket flere gange, at enheden har skrevet direkte forkert eller tilføjet adskillige ekstra tegn og bogstaver.

I nedenstående lille video-klip, vises et forsøg på at indtaste ”Angry Birds” i søgefeltet i Google Play. Som det tydeligt ses er resultatet ikke det forventede og på ingen måde brugbart.

Nogle vil sikkert mene, at der har været fedt på skærmen eller lignende. Derfor er enheden flere gange tørret af, men med samme resultat.

Skærmen – acceptabel kvalitet

Skærmen er markant bedre end i My Tab 10.4. My Tab 7.9 og gør det faktisk acceptabelt godt og viser fulde HD-videoer i en pæn kvalitet, når man tager prisen i betragtning. 

Den mangler det sidste for at være helt klar og skarp. Det kan virke lidt som om der ligger et lille røgslør henover skærmen, når man sammenligner med andre enheder.

Konklusion: My Tab 7.9 – Positive elementer, men på flere områder ubrugelig.

Forventningerne til denne tablet var noget høje, efter den dårlige oplevelse med My Tab 10.4. Designet og udformningen var dog også væsentlig mere positivt, med bedre byggekvalitet og stilrent design.

Skærmen var også et positivt element, når man tager prisen i betragtning, men derefter går det desværre hurtigt ned ad bakke.

Alene det faktum, at enheden ikke er i stand til at holde forbindelsen til en WiFi-router, med mindre man opholder sig meget tæt på routeren, er et kæmpe irritationsmoment.

Når man så gentagende gange oplever, at tastaturet halter bagefter eller direkte foretager forkerte indtastninger, bliver frustrationerne simpelt hen for store.

Jeg havde store forhåbninger til denne lille tablet, men jeg blev hurtigt skuffet og har ret hurtigt fundet den næsten uanvendelig.

Enheden får lige som sin storebror kun 2 Stjerner

My Tab 7.6 – har 3G, men er laaangsom på nettet

Endnu en 7” tablet, der på flere punkter skiller sig ud fra de to øvrige testede produkter. My Tab 7.6 er designmæssig lidt anderledes.

Enheden er tykkere og tungere end My Tab 7.9 – Igen skal byggekvaliteten fremhæves. Enheden virker robust og knapperne føles ikke billige, selvom de er udført i plastic.

Bagsiden er udført i hvid højglans og forsiden er typisk Android-design, med sort ramme omkring skærmen og 4 touch-knapper på forsiden.

Forhandleren My Tab, oplyser, at der på enheden findes en HDMI full HD indgang – Det er dog ikke lykkedes at finde denne port, hvorfor det må anses som en fejl.

Enheden kommer med Android 2.3.3, hvilket efterhånden må siges at være lige i underkanten, hvor Ice Cream Sandwich er ved at være standard på mange enheder og Jelly Bean er hastigt på vej.

Hurra! – stabilt og med acceptabelt internetforbindelse

My Tab 7.6 er som den eneste af test-produkterne udstyret med både WiFi og 3G, hvilket vil sige, at den kan modtage og sende data via mobilnettet, samt foretage telefonopkald.

Det er med andre ord, altså ikke nødvendigt med en WiFi-forbindelse, for f.eks. at komme på internettet.

Benyttes WiFi til at komme på internettet, holder My Tab 7.6 forbindelsen godt og stabilt. Det samme er tilfældet når der benyttes 3G.

Til forskel fra de to øvrige produkter vi har testet, kører internettet faktisk i et acceptabelt tempo. Fulde hjemmesider indlæses, uden urimelig lang ventetid. Det gælder både, når internettet benyttes via WiFi og 3G.

3G forbindelsen er testet på både TDCs og Telias mobilnet.

Grumset skærm og hæderligt kamera

Skærmen imponerer ikke. Billedet kan virke grumset og pixellerer tydeligt, når der afspilles video. Skærmen er på 800×480 pixels.

Kameraet præsterer hæderligt med sine 2 megapixels på frontkameraet og 3 megapixels på det primære kamera. Billederne bliver skarpe, med pæne farver og for det meste med korrekt hvidbalance. Det gælder også under dårlige lysforhold.

Oplader/strømforsyning og adapter

Strømforsyningen med en adapter fra helvede

Til enheden hører en strømforsyning, der dog ikke helt passer til de danske stikkontakter. Derfor medfølger en klodset grå adapter, der sættes på strømforsyningen, hvorefter den passer i de danske stik.

Den grå adapter er dog ikke noget, jeg på nogen måde har lyst til at benytte i mit eget hus, så længe jeg har små børn.

Selv når strømforsyningen er koblet sammen med adapteren, er der frit udsyn til metallet inden i adapteren. Det vil sige, at små børn med hang til pilfingeri, uden problemer vil kunne stikke en genstand ind og røre ved metaldelene.

Jeg vil tillade mig, at være stærkt skeptisk overfor, om denne adapter er godkendt til brug i Danmark og om den er CE-godkendt, hvilket ikke fremgår af produktet.

Konklusion: My Tab 7.6 – bedste Kina-tablet, men ikke uden problemer

My Tab 7.6 er helt klart den bedste af de tre testede produkter fra My Tab. Designet virker stabilt og knap så billigt udført, som de to andre tablets.

Jeg vil gerne fremhæve enhedens kamera, der på trods af sine 3MP leverer en acceptabel indsats.

Desuden skal My Tab 7.6 have ros for sin evne til at holde forbindelsen til både WiFi og 3G, samt den hastighed, hvormed fulde internetsider hentes. Men skille sig ud fra andre producenters produkter, gør den bestemt ikke. Den leverer snarere en gennemsnitlig og forventelig præstation.

Der er derimod plads til forbedringer flere steder: Alene styresystemet trænger til en opdatering, ligesom skærmen ikke ligger på niveau med andre produkter.

Strømforsynings-adapteren er også et kritikpunkt. Jeg ville ALDRIG anvende den medfølgende adapter i mit eget hjem.

My Tab 7.6 koster ifølge My-Tab.dk 2.499 kroner, hvilket må siges at være i den høje ende for en tablet med disse egenskaber.

Det eneste der i mine øje, er med til at retfærdiggøre en højere pris end de øvrige testede produkter, er det indbyggede 3G.

Men skulle jeg vælge, ville jeg hellere investere i en iPad Mini til 2.599 kroner og så benytte min telefons hot-spot funktion til at komme på internettet.

Med den hastighed My Tab 7.6 leverer på internettet, kan en delt internetadgang på en smartphone sagtens levere den nødvendigte båndbredde.

My Tab 7.6 får 3 Stjerner

Tilbehør

Til My Tab findes også flotte læderetuier, med indbyggede tastaturer. En rigtig god ide, men det holder bare slet ikke.

For det første passer USB-stikket på tastaturet ikke ind i de testede tablets. Derfor vedlægger forhandleren, en stor og klodset adapter til at koble tastaturet til tablet´en. Meget skidt, når man ser på udformningen af etuiet, der ellers er pænt lavet.

Men ikke nok med det. Den klodsede adapter er ikke alene om at gøre etuierne uanvendelige.

På tastaturet findes nemlig ikke tasterne Æ, Ø og Å – hvorfor jeg helt vil undlade at foretage nogen test af disse etuier og tastatur. De er ganske enkelt UBRUGELIGE, hvis man har brug for at skrive dansk!

Med testprodukterne var også en aluminiumsholder, der er beregnet til, at holde en tablet, så den kan stå oprejst. Stativet fungerer helt som det skal og er dermed det af de testede produkter, der umiddelbart fortjener den højeste karakter.

Konklusion – Køb ikke billige kina-tablets

Hvis du er på jagt efter et godt kup, når du køber tablets, så bør du være sikker på, at du har prøvet produktet først og er tilfreds med de egenskaber produktet har, i forhold til prisen.

Denne test viser med alt tydelighed, at du får hvad du betaler for, og ved nogle af produkterne betaler du efter min opfattelse for mere, end hvad produkterne leverer.

Der kan selvfølgelig findes enlige svaner på det kinesiske marked for ”no name” tablets, men min klare anbefaling må være: Køb ikke kinesiske ”no name” produkter.

Leder du efter en billig tablet, så se dig i stedet om efter en ældre model af de anerkendte mærker. Samsungs Galaxy Tab og iPad 2, kunne være gode alternativer, hvis du leder efter mere stabile og prisvenlige produkter.

Temaet følges op

Siden redaktionen publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 6/11/2012 fulgte redaktionen op med artiklen Android-tablets tager markedsandele fra Apple – Den videre historie om temaet finder du her. Siden er meget vand er løbet gennem åen. De seneste nyheder finder du ved at klikke her. .