Samsung Galaxy Note 10.1 – god skærm, meget plastik (produkttest)

TEST: Samsung Galaxy Note 10.1 har flotte elementer, men ligger i den dyre ende, og udnytter ikke sit potentiale.

Samsung Galaxy Note 10.1 – god skærm, meget plastik (produkttest)

Det første indtryk – lidt plasticagtig

Når man første gang ser den nye tabletcomputer Galaxy Note 10.1 ligner den så meget andet, der findes på markedet. Den skiller sig ikke nævneværdigt ud ved første øjekast.

Vores testeksemplar er hvidt og kassen er opbygget i et blankt plastikmateriale med en sølvfarvet ramme, i et chrome-look.

Fornemmelsen, når man sidder med den, er ikke ren kvalitet. Desværre føles bag-coveret tyndt og plastik-agtigt. Bagcoveret kan trykkes let indad, og får enheden til at virke som noget, man kunne forvente fra et andet land i østen.

Jeg må dog hæve armene over hovedet og juble, når jeg ser at Sumsung har placeret højtalerne i begge sider foran på enheden. Højtalerne er placeret i den sølvfarvede ramme, der er omkring tabletten.

En ting jeg tidligere har kritiseret ved andre enheder er placeringen af højtalerne bag på enheden. For mig giver det ikke mening, da enhederne ofte ligger på et bord eller bliver holdt i skødet. Her har Samsung altså valgt en anderledes, og i mine øjne, rigtig løsning.

Om Galaxy Note 10.1 siger Samsung selv, at enheden er beregnet til at producere. Det vil sige, tage noter, redigere billeder og udfærdige præsentationer. Jeg vil i løbet af testen se om det virkelig kan lade sig gøre at producere ting på Galaxy Note, som det ikke er muligt, at lave på andre tablets på markedet.

Enheden kører Android 4.0 – Ice Cream Sandwich, men skulle senere få opdateringen til Android Jelly Bean. Samsung kan dog ikke sige hvornår.

Skærmen – her imponerer den

Som jeg tidligere har skrevet bliver indtrykket af Samsung Galaxy Note 10.1 helt anderledes, når man tænder for skærmen.

Et flot og skarpt billede toner frem, med pæne mættede farver og god kontrast. Det på trods af at det er en PLS TFT LCD skærm og ikke f.eks. Super AMOLED. Opløsningen er på 1280 x 800 pixels.

Selv i direkte sollys er det muligt at aflæse skærmen og betjene den, uden at skulle vippe skærmen frem og tilbage, for at udgå reflekser og skyggeområder.

Skærmen viser HD-film rigtig flot. Sammenligner man f.eks. med andre enheder, er skærmbilledet helt fremme i toppen.

Galaxy Note har dog et lille minus ved skærmen. Den reagerer ikke altid på de tryk brugeren foretager.

Nogle vil måske hævde, at det er fordi brugeren har tørre fingre, eller at skærmen er særdeles fedtet, men faktum at, at det gør sig gældende for både den medfølgende S-pen og når enheden betjenes med en finger.

Om det er skærmen, applikationerne eller den øvrige hardware, der er skyld i problemet ved jeg ikke, men faktum er, at enheden ikke altid reagerer på det første tryk på f.eks. et billede eller en mappe. 

Jeg har lidt på fornemmelsen, at det er fordi applikationerne ikke er fædigindlæst, og dermed ikke klar til at modtage valg, i form af tryk på elementer i applikationerne.

Uanset årsagen er det dog et irritationsmoment, der burde været afhjulpet, da det også sker i Samsungs egne pre-installerede applikationer.

Galaxy Note 10.1 giver mulighed for, at opdele skærmen og have flere udvalgte applikationer kørende samtidig. Det er f.eks. muligt at surfe på internettet eller se et video-klip, mens man tager noter ved siden af eller sender en mail.

Anvendeligt, hvis man skal skrive en mail eller tage noter, men applikationen S-note, bliver hurtigt meget lille og overblikket kan nemt mistes, når der så en gang i mellem også kommer et fuldt QWERTY tastatur frem.

At opdele skærmen er anvendeligt i nogle få tilfælde, men jeg har ikke fundet det brugbart i længere tid.

Samsung har også givet Galaxy Note 10.1 nogle af de samme features, som er en del af Galaxy S III. Funktionerne popup-play og Smart Stay også blevet integreret i Note’en.

Popup-play giver mulighed for, at afspille et videoklip on-top. Det vil sige at du kan surfe på internettet, mens du har et mindre vindue åbent med en videoafspiller.

Vinduet kan flyttes rundt og gøres større og mindre. Meget anvendeligt, når man skal se længere videoklip, mens man laver noget andet.

Smart stay er en feature, som alle telefoner og tablets burde have. Front-kameraet aflæser brugerens øjne og undlader at sætte enheden på pauseskærm så længe der en der kigger på skærmen. Fantastisk at det ikke er opfundet noget før.

Internet – kører næsten i olie

Oplevelsen ved at være på internettet med den nye tablet fra Samsung er sammenlignelig med andre topmodeller på markedet.

Det går hurtigt og gnidningsfrit, både når der er forbundet via WiFi og 3G. Fulde web-sider indlæses i et pænt tempo, der meget godt afspejler den opnåelige forbindelseshastighed.

På intet tidspunkt har jeg altså siddet og været irriteret over hastigheden på internettet.

I enkelte tilfælde har jeg under testperioden oplevet, at enhedens evne til at zoome, mens en web-side indlæses har fejlet, dog ikke mere end hvad andre topmodeller har for vane at gøre en gang i mellem.

En anden lille ting er Note’ens evne til at fastholde WiFi forbindelsen til min router. Jeg har sammenlignet med en no-name tablet til 2.000 kroner. Og her holdt den billige model forbindelsen bedre end Galaxy Note 10.1, når afstanden blev større.

S-pen – mere præcis end pegefingeren

Samsung slår stort op, at Galaxy Note 10.1 kan bruges til at producere på. Det skulle være muligt, ifølge Samsung, at redigere billeder, skrive dokumenter/noter, udfærdige slideshows og regneark.

Meget af det er lagt an på anvendelsen af den medfølgende S-pen, der kan trækkes ud af enheden i højre nederste hjørne.

Selve pennen er udformet som en slank kuglepen. Nederst på pennen sidder en trykknap, der kan anvendes til flere formål, mens man anvender pennen.

Pennen føles meget plastikagtig og let. Jeg kunne godt have ønsket mig en tungere pen, der ville give den en mere eksklusiv følelse. Men omvendt følger den jo bare resten af indpakningens kvalitet.

Men hvorfor overhovedet bruge S-pen, når vi nu efterhånden har lært, at telefoner og tablets bliver betjent med en eller flere fingre? Samsung siger at S-pen er mere præcis!

Jeg har flere gange prøvet, at udfærdige et notat, bestående af billeder, tekst og figurer. Først ved hjælp af S-pennen og efterfølgende ved brug af en finger.

Samsung har ret! Når det kommer til at producere mere, end bare børnetegninger og swipe mellem applikationer, så er S-pen meget mere præcis.

De gange, hvor jeg brugte fingeren i stedet for S-pen, skulle jeg et utal af gange foretage undo handlinger og dermed bruge væsentlig længere tid på, at udfærdige det samme notat. S-pen er mere præcis!

Kamera – Flotte billeder, men håret er ikke tilbage!

Galaxy Note er udstyret med to kameraer. Et front-kamera på 1,9 megapixels, til at optage brugeren og anvendes f.eks. ved video-samtaler på Skype. Derudover er den forsynet med et primært kamera på 5 megapixel.

I anmeldelsen har jeg valgt kun at gå i detaljer med det primære kamera, der hovedsageligt vil være det foretrukne kamera at benytte.

Kameraet på 5 megapixels er efterhånden ved at være laveste fællesnævner, når det kommer til nye telefoner og tablets på markedet. Jeg ved godt, at antallet af megapixels ikke gør billedkvaliteten alene, men det undrer mig, at Samsung ikke har givet kameraet en ordentlig overhaling og opgraderet til et med lidt flere megapixel.

Men når det så er sagt vil jeg gerne rose Samsung for deres kamera i Galaxy Note 10.1. Kameraet gør der faktisk rigtig pænt og leverer nogle flotte og skarpe billeder. Det gælder også når billederne udlæses til en computer eller vises på et fjernsyn.

Kvaliteten er rigtig god, men jeg mener stadig at Samsung burde give kameraet et hak opad – specielt hvis de for alvor vil æde sig ind på æble-giganten.

Billeder taget med Samsung Galaxy Note 10.1

Lyd – gode høretelefoner medfølger

Lyden fra de to højtalere placeret på fronten af enheden, er meget gennemsnitlige. Den er ikke forvrænget eller direkte dårlig, men den imponerer heller ikke.

Derimod synes jeg Samsung skal have ros for, at inkludere et par høretelefoner, som er langt over den normale standard.

Der er tale om in-ear høretelefoner, som er konstrueret så de er behagelige at have i ørene, og så har de en fantastisk god lyd i forhold til andre producenters høretelefoner. Stor ros for det.

Høretelefonerne er desuden forsynet med knapper til volumen kontrol og en besvarknap, der også kan betjene musikafspilleren.

Da Galaxy Note er forsynet med 3G, kan den også benyttes som telefon. Lyden under opkald er helt acceptabel og specielt når der anvendes de medfølgende høretelefoner er lyden helt i top.

Det er også muligt, at foretage opkald fra enheden, selvom der er meget baggrundsstøj. Der er muligt for både dig og modtageren, at høre hvad der bliver sagt.

Applikationer – blandet begejstring

Samsung har måske ikke lyttet til mig alene, men jeg har tidligere kritiseret forskellige mobilproducenter for, at inkludere adskillige ubrugelige applikationer i deres enheder.

De såkaldte pre-installerede applikationer har Samsung skruet ned for, og i stedet inkluderet mere anvendelige applikationer som Photoshop Touch og S-Note og Polaris Office.

S-Note

S-Note er et af Samsungs produktivitetsværktøjer, der skal være med til, at gøre Galaxy Note 10.1 til en enhed, der kan skille sig ud fra f.eks. Apples iPad.

Applikationen er lagt an på brugen af den medfølgende S-pen, og er i hovedtræk en applikation beregnet til at tage noter. Der kan indsættes billeder, skrives kommentarer med håndskrift eller med tastatur.

Hvis man bruger håndskrift, kan man få S-Note til at genkende tegn og derefter konvertere din håndskrift til almindelig maskinskrift.

Det hele fungerer og kan sagtens lade sig gøre, men det kræver at man har sat sig grundigt ind i applikationens funktioner.

Hvis man f.eks. skriver noget forkert og først opdager det senere, kan det i nogle tilfælde være lidt besværligt, at komme tilbage og rette igen. Det kan dog lade sig gøre, men det kræver som sagt, at man har sat sig ind i funktionerne.

Photoshop Touch

At Samsung har valgt at lægge Photoshop Touch på Galaxy Note 10.1  er helt fantastisk. Jeg vil dog skynde mig at sige, at jeg selv elsker at arbejde med foto og redigering af billeder, hvorfor jeg måske er mere begejstret, end andre, der ikke deler denne interesse.

Photoshop Touch er et specialværktøj, der med meget lidt øvelse kan sætte brugeren i stand til, at foretage hurtige og flotte forbedringer af de optagede billeder.

Smart Remote

Selvom Samsung har reduceret antallet af pre-installerede applikationer, er der alligevel sneget sig noget nyt ind.

Galaxy Note 10.1 er nemlig også forsynet med et IR-øje, der gør enheden i stand til at betjene diverse andre elektroniske enheder, som f.eks. fjernsyn, musikanlæg, set-top box og DVD-afspiller.

Ideen er teoretisk god nok og det er i stort omfang muligt at konfigurere fjernbetjeningen som man gerne vil have den.

Der hvor det i mine øjne halter, er når man ønsker at skifte kanal på sit fjernsyn. Først lige trykke på tændknappen og deaktivere skærmlåsen, hvorefter man kan trykke frem til den valgte kanal.

Desuden kan jeg meget godt lide min ”gammeldags” fjernbetjening, som jeg kan betjene uden at kigge på den, simpelthen fordi der er fysiske knapper man kan føle sig frem på.

Smart Remote som applikationen hedder, er nok hvad jeg bedst kan betegne som overflødigt pre-installeret junk.

Kan den producere?

Men kan Samsung Galaxy Note 10.1 så anvendes til at producere? Ja det kan den!

Det kan lade sig gøre at lave dokumenter, noter og redigere billeder. Og det er bare nemmere med den medfølgende S-pen, end det er med en stor pegefinger, der ikke kan lave samme finmotoriske arbejde.

I forhold til andre tablets på markedet kan det endda lade sig gøre, at lave større og længerevarende arbejde, der ikke var muligt at udføre, på den samme tid på andre enheder.

Jeg vil bare gerne understrege, at der kræver lidt tilvænning og at brugeren gider sætte sig ordentligt ind i enhedens funktioner.

Skulle jeg bruge enheden til større dokumentarbejde, ville jeg nok investere i et eksternt keyboard.

Konklusion – alt for dyr

Hvis jeg overordnet skal se på, hvad Samsung Galaxy Note 10.1 har, som andre sammenlignelige tablets ikke har, så må det være evnen til at producere. Jeg er dog ikke overbevist om, at brugerne vil sidde med håret tilbage og være over-imponeret af enhedens formåen.

Jeg tror ikke ret mange vil få brugt Galaxy Note, med det ene formål, at producere.

Den kan være et supplement til en netbook eller en laptop, men jeg tror ikke vi i den nuværende form vi vil se f.eks. studerende og forretningsfolk erstatte deres bærbare computer med en tablet, for at producere på den.

Samsung vil selvfølgelig gerne konkurrere med Apple, og forsøge at kapre iPad-andele. Jeg tror bare ikke det er nok at hævde, at man kan producere bedre på Galaxy Note. Der skal meget mere til.

Samsung Galaxy Note 10.1 er ikke nogen iPad-killer og det skyldes blandt andet, at den ikke skiller sig nok ud. Desuden er der en anden og meget væsentlig grund: Prisen! Galaxy Note er efter min opfattelse alt for dyr.

Den forventede pris er på omkring 5.000 kroner, og sammenligner vi f.eks. med Den nye iPad, med 16 GB, WiFi og 3G, så er prisen omkring 4.300 kroner.

Det er synd, at Samsung ikke har formået at få mere ud af deres Note. Den indeholder helt klart potentialet, og med en 1.4 GHz quad-core processor, burde der have været basis for et produkt, der kunne imponere i højere grad.

Desværre er mit indtryk, at der her er tale om en opgradering i forhold til Samsung Galaxy Tab 2.

Enheden er pæn, lidt plastic-agtig, men med en flot skærm og et velfungerende kamera. Dog trækker specielt prisen nedad, og jeg vil derfor nøjes med, at give Samsung Galaxy Note 4 ud af 6 stjerner.

PLUS

  • Flot skærm
  • Der KAN produceres dokumenter m.m.
  • Gode værktøjer, som Photoshop inkluderet

MINUS

  • Plasticagtig indpakning
  • Reagerer ikke altid på første tryk
  • Prisen – For dyr

Samsung Galaxy Note kommer i handlen i denne uge og kan anskaffes for omkring 5.000 kroner.

Efterfølgende nyt om temaet

Der er kommet nyt til sagen. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 17/8/2012 publicerede vi fortællingen Matrix over iOS support for enheder – Du finder artiklen her. Se også seneste nyt om emnet her..