Test: ASUS Zenfone 6 – OnePlus får kamp til stregen

Vi har haft ASUS Zenfone 6 til test. Kan ASUS' nye flagskib konkurrere med de andre flagskibsmodeller på markedet? Få svaret her.

Test: ASUS Zenfone 6 – OnePlus får kamp til stregen

ASUS har lanceret deres nye flagskib, ASUS Zenfone 6, som mange forventede ville blive et alternativ til de populære OnePlus-telefoner. På papiret er der heller ikke den store forskel mellem Zenfone 6 og den nye OnePlus 7-duo.

Læs også: ASUS Zenfone 6 kommer i vild jubilæumsudgave

Efter små to uger med Zenfone 6 har jeg haft rig mulighed for at teste telefonen, og jeg er ikke i tvivl – ASUS har forbedret sig markant siden de lancerede Zenfone 5Z.

Fordele:

  • Kraftfuld hardware
  • Lang batteritid med 5.000mAh batteri
  • Godt kamera
  • Hurtigopladning
  • Stereolyd
  • Pure Android
  • Pris

Ulemper:

  • LCD-display fremfor OLED
  • Ingen IP-certificering
  • Ingen trådløs opladning
  • Middelmådig lyd ved opkald

Konstruktion og design

Hvis vi starter med konstruktionen af ASUS Zenfone 6, så føles telefonen som et produkt fra øverste hylde. Man kan sige at telefonerne på markedet minder om hinanden, med en metalramme mellem to stykker glas. Det er generelt sådan moden er på lige nu, og derfor gør det hverken til eller fra i en sammenligning. Zenfone 6 føles dog robust. Den ligger godt i hånden og kan sagtens betjenes med en hånd på trods af den store 6,4″-skærm. En lille detalje, der gør en forskel for mig er, at telefonen ikke glider let ud af hånden. Det lyder måske ikke af meget, men det kan betyde en hel del i daglig brug. Eksempelvis føles Huawei Mate 20 Pro som et stykke sæbe, der bare smutter ud mellem fingrene, hvis man ikke har et cover på. Sådan er det ikke med Zenfone 6.

Læs også: ASUS lancerer Zenfone 6 – vilde specs, fornuftig pris

Designmæssigt kommer vi ikke uden om den notchfrie skærm. Det er altid årsag til diskussion, når en producent lancerer en telefon, om notchen gør noget godt for skærmen. Den diskussion kommer ASUS altså udenom, ved slet ikke at have en notch i toppen. Samtidig betyder det en udnyttelse af fronten på hele 92 procent. Det er klart, at det design ikke er kommet af sig selv. Årsagen til at man kan udelade en notch, er fordi der ikke er et frontkamera, eller et stationært frontkamera må vi hellere kalde det. For det er selvfølgelig muligt at tage den obligatoriske festival-selfie med Zenfone 6. ASUS har udviklet det, de selv kalder “Flip Camera”, hvilket fungerer således, at bagkameraet kan vippe, eller flippe om man vil, i en vinkel på 180 grader. På den måde kan man bruge bagkameraet, med alle dets dertilhørende funktioner, som frontkamera. Det fungerer fuldstændigt efter hensigten og er hammer sjovt at lege med.

Zenfone 6 Benchmark
Zenfone 6 ligger her nummer 2 på AnTuTu Benchmark. Foto: Mobilsiden.dk

Kraftfuldt flagskib

Under hjelmen ligger der en masse kraftfuldt hardware. Først og fremmest har Zenfone 6 det seneste 7nm Qualcomm chipset, i form af Snapdragon 855 som sammen med Adreno 640 sørger får ydeevne i den absolutte topklasse. Dernæst fås telefonen med op til 8GB RAM og 256GB lagerplads, som kan udvides med op til 2TB via microSD. Batteriet er på hele 5.000mAh, hvilket er rigeligt til at holde telefonen kørende på en almindelig dag. Desuden understøtter Zenfone 6 18W Quick Charge 4.0 og 10W reverse charging, altså muligheden for at oplade andre enheder via telefonens batteri.

Læs også: De første dage med ASUS Zenfone 6 – Dag 2

Al den flagskibshardware gør, at man kan smide hvad som helst efter sin telefon, og den æder sig bare smertefrit igennem. Når man så samtidig kan spille tunge spil, tage billeder eller se film i timevis uden opladning, så bliver det virkelig klart, at ASUS har produceret en telefon der giver konkurrenterne kamp til stregen. Desuden scorer den så højt på AnTuTus benchmarktest, at den kun er overgået af OnePlus 7 Pro og Xiaomi mi 9 i ydeevne. Og det endda kun med marginaler.

Specifikationer og pris på min Zenfone 6
 Mål og vægt 159,1 x 75,4 x9.2 mm
190 gram
 Skærm 6,4″ IPS NanoEdge
1080 x 2340 pixel
600 nits
Gorilla Glass 6
 Processor Snapdragon 855
 Batteri 5000 mAh
18W Quick Charge 4.0
 Lagerplads 128GB
UFS 2.1
 RAM  6GB
 Kamera 48 megapixel, f/1,79 med EIS
Quad Bayer-teknologi
13 megapixel ultra vidvinkel
Laserfokus
Dual LED blitz
 Software Android 9 Pie
ASUS ZenUI 6
 Andet Bluetooth 5.0
Notifikations-LED
3,5mm jackstik
Mulighed for Dual SIM
Mulighed for MicroSD
Stereo højtalere
Vejledende pris 4.399 Kroner

Pure Android enhanced by ASUS

Styresystemet er et af de steder, hvor ASUS virkelig har gjort fremskridt. Da jeg i sin tid testede ASUS Zenfone 5Z, skældte jeg den ud for alt for meget af den såkaldte bloatware. Det skal selvfølgelig ikke lyde som om jeg ønsker mig en “stock Android”, for ingen almindelige brugere vil have den helt rene android, den er primært henvendt til udviklere. Men jeg synes det ødelægger min brugeroplevelse, hvis jeg bliver påtvunget en masse hjælpeprogrammer, uden at have muligheden for at fravælge dem. Det har ASUS fundet en fremragende løsning på.

Styresystemet, i form af Android 9, er så tæt på ren som den kan blive. Det betyder dog ikke at ASUS ikke har holdt fast i de funktioner, de selv mener er gode. Nu har man bare muligheden for at vælge til eller fra. Jeg kan selv vælge om jeg vil bruge deres AudioWizard, deres AI-boost eller deres PowerMaster fuldstændigt som det passer mig. Det er ret lækkert og giver en problemfri brugerflade, der kan konkurrere med OnePlus’ OxygenOS. Derudover har ASUS optimeret deres egne programmer så de virker efter hensigten og giver langt bedre mening. Jeg har faktisk lyst til at bruge dem nu.

ASUS Zenfone 6 kvalificerer sig desuden til Androids betaprogram, og forventes derfor at blive blandt de første til at modtage Android 10, når det bliver lanceret.

Stereolyd, jackstik og AudioWizard

Ja! ASUS Zenfone 6 har det famøse jackstik! Det har givet mig anledning til igen at nyde mine gamle Sennheiser hovedtelefoner, hvilket er super lækkert. Derudover har jeg ikke selv den store holdning til jackstikket. Hvis jeg vil have ordenlig HiFi-lyd, så bliver det alligevel over anlægget og ikke fra min telefon. Når det så er sagt, så er lyden god gennem Zenfone 6, og via kabel kan man både høre høj og klar musik. AudioWizard kan også noget. Det er selvfølgelig ikke en professionel equalizer, men den har formået at raffinere lyden på en del af mine headsets, som efterhånden udgør et betragteligt antal. Mest iørefaldende var forskellen på mine B&O E8 2.0. Et “true wireless” headset som, indtil nu, kun har brilleret med flad lyd til absurd overpris. Det fik AudioWizard rettet en anelse op på, så jeg nu har en langt mere fyldig lyd i ørerne.

Læs også: Galleri: Sådan ser ASUS Zenfone 6 ud

Fjerner vi headsettet og fokuserer lidt på lyden fra telefonens højtalere, så er det klart, at ASUS Zenfone 6 ikke er en iPhone XS Max eller Samsung Galaxy S10+. Lyden er dog stadigvæk mere end godkendt. Stereohøjtalerne gengiver lyden fint, bas kan høres i musik og film kan sagtens ses, uden at det hele lyder som en gammel radioreklame fra halvtredsernes Amerika.

Samtalemæssigt er jeg lidt både/og. Ikke fordi samtalekvaliteten er elendig i højtaleren, men hvis man skruer for højt op, så skratter den. Det er frustrerende i nogle tilfælde, og hvis der er en dårlig mikrofon i den anden, kan det være utroligt svært at forstå, hvad der bliver sagt.

Artiklen fortsætter under galleriet…

ASUS Zenfone 6
Billede taget i “Stående” modus. Foto: Mobilsiden.dk

Det sjoveste telefonkamera på markedet

I stedet for det klassiske kamerasetup, med et front- og bagkamera, har ASUS udviklet deres Flip Camera, der bruger det samme kamera til begge retninger – og 178 andre retninger. Det er ikke første gang jeg roser det, og det bliver heller ikke sidste, for det er fremragende. Min første tanke var straks om de mange bevægelige dele er holdbare nok, hvilket ASUS gjorde meget ud af at forsikre os om til lanceringen. Og jeg må sige, at efter 13 dages brug er jeg ikke længere nervøs. Mekanikken ser ud til at holde hvad den lover, og sammen med softwaren har ASUS udviklet et habilt telefonkamera, der er usandsynligt sjovt at bruge.

Kameraet har et hav af funktioner, deriblandt portrætfoto, som ASUS af en eller anden mystisk årsag bare kalder “Stående”. Portrætfoto er det nye sort i telefoner, eller det har det været, siden man fandt ud af at lege med baggrundssløring. Sløringen på Zenfone 6 holder standarden for, hvad man efterhånden forventer. Den digitale sløring er stadig kunstig, og det ligner til tider at man har klippet et billede ind i et andet. Softwaren har selvfølgelig sværere ved at få effekten på plads jo mere sløring man anvender. Heldigvis kan man selv justere sin blænde, og dermed også sin sløring, så man kan få nogle rigtig gode billede ud af det.

Læs også: De første dage med ASUS Zenfone 6 – Dag 1

Der er to steder, hvor kameraet virkelig stråler, natfoto og videooptagelse. Natfoto er efterhånden Huaweis territorium og Zenfone 6 kan dog heller ikke følge Huawei P30 Pro, når det gælder klare billeder efter mørkets frembrud. Hvis man derimod sætter den op imod iPhone XS, er der ingen tvivl om, hvilket kamera der er best i mørket. Det er altså imponerende at en telefon til 4.300 kroner kan give en telefon til adskillige tusinder kroner mere baghjul.

Videooptagelse på Zenfone 6 er i mine øjne uovertruffen. 4K-video med 60 billeder i sekundet, der samtidig understøttes af EIS(elektronisk billedstabilisator), det kan altså noget. Jeg har aldrig optaget så mange videoer, som jeg gør nu. Samtidig er mikrofonen absolut i den bedre ende. På trods af larmende omgivelser, skal der rigtig meget til, før lyden forvrænger på en optagelse. Alt i alt er videooptagelsen i verdensklasse.

Nu er det kun tre funktioner jeg fremhæver, men jeg kunne såmænd sagtens blive ved i timevis med at fortælle om panoramabilleder via Flip Camera, motion tracking hvor kameraet selv følger objektet, eller slowmotion-funktionen, for der er meget at lege med. Generelt tager kameraet gode billeder og det fungerer hurtigt. Jeg skal ikke tvinge min søn til at stå stille i flere sekunder, for at få et fornuftigt billede af ham. Selv midt i bevægelse bliver ni ud af ti billeder gode, hvilket er vigtigt for hele lysten til at bruge kameraet. Derudover kan alle de nævnte funktioner også bruges til at tage selfies med, alle de fede funktioner følger jo bare med, når kameraet flippes.

Zenfone 6 SAR
Skema med Zenfone 6’s SAR-værdier. Foto: ASUS

De små marginaler er meget små

ASUS går selvfølgelig på kompromis et par steder, ellers kunne det ikke lade sig gøre at lancere et flagskib til den pris. Den største bekymring jeg har hørt er, om LCD-skærmen tager for meget strøm. Og nej, det gør den ikke. Jeg tror ikke på at OnePlus’ OLED-skærme sparer nok strøm, til at deres mindre batterier holder længere. Og det er OnePlus, der skal kæmpe med ASUS om at dominere i dette prisleje. Jeg kan ikke sidde og sige hvilken telefon, der er bedst. Dertil er marginalerne mellem dem simpelthen for små. Men jeg kan sige, at ASUS Zenfone er den sjoveste telefon jeg har haft længe, og som anmelder skal der efterhånden meget til at imponere mig.

Læs også: De første dage med ASUS Zenfone 6 – Dag 3

Jeg ville til hver en tid vælge Zenfone 6 fremfor Huawei P30 Pro eller nogen anden kamerafokuseret smartphone. Den er billigere og bedre. De småting man må undvære mangler man ikke.

Flagskibshardware, Pure Android, hjælpeprogrammer der giver mening og markedets absolut sjoveste kamera. Altsammen til en pris, der starter ved 3.999 – Den er altså svær at slå! Jeg er ikke i tvivl: 5½ stjerner!

Zenfone 6
Foto: Mobilsiden.dk

Redaktionen har dækket den videre fortælling

Siden vi bragte denne artikel er der kommet mere til sagen. mobilsiden kørte videre med bolden. d. 26/4/2019 fulgte vi artiklen op med en vinkel på Test: Roccat NozKlik her og læs den fulde artikel.. Tjek de seneste nyheder om emnet her.