Test: Libratone ZIPP 2 – 360 graders smartlyd

Anmeldelse: Vi har haft den nye ZIPP 2 fra danske Libratone til test. Her får man god lyd, farvefyldt design og smarte funktioner, men den er ikke billig.

Test: Libratone ZIPP 2 – 360 graders smartlyd

Vi har netop udgivet vores test af den lille Libratone TOO højtaler, som fangede vores interesse med dens farverige design og atypiske former. Denne gang skal vi kigge nærmere på en lidt anden størrelse, nemlig topmodellen fra Libratone, ZIPP 2. Der er her tale om en bluetooth højtaler med en vejledende pris på 2.399 kroner, et prissegment hvor der allerede gemmer sig mange gode højtalere. 

ZIPP 2 byder på nye spændende funktioner, som fx Amazons digitale assistent Alexa, touch panel til at styre højtaleren, 360 graders lyd, rum-equalizer og ikke mindst udskiftelige covers. Man kan desuden forbinde til højtaleren via AirPlay 2, Spotify Connect og Bluetooth. 

Her er vores indtryk af Libratone ZIPP 2 højtaleren.

Fordele:

  • Stor fyldig varm lyd – stærk i dybe toner
  • Farvefyldt design med spændende materialevalg
  • Spiller højt
  • Fin batteritid
  • Indbygget rum-equalizer

Ulemper:

  • Tæppevirkning på de højere toner
  • Ingen USB-C opladning, men har i stedet dedikeret adapter
  • Det er en smarthøjtaler uden en dansk assistent
  • Betjeningen er ikke altid ligetil
 
zipp 2
Libratone ZIPP 2 kan fås i fire flotte farver. Om man kan lide designet er en smagssag. Foto: Libratone

En højtaler med lynlås?

Danske Libratone er ikke bange for designmæssigt at prøve nye ting af. Specielt deres strålende farveudvalg pryder en ellers gråsort elektronikverden. Desværre så ender de fleste faktisk med at købe enten den grå eller sorte model. Her kommer første fordel med ZIPP 2 dog ind i billedet, for man kan nemlig skifte covers på den. Stofcoveret er lukket med en lynlås og kan skiftes til en anden farve. Om man så rent faktisk gør det er en helt anden sag, men muligheden er der.

Da jeg viste hustruen den
troede hun først det var en
slags termokande, hvorfor
den nu er døbt “termokanden”
i vores hjem.

ZIPP 2 er en stor højtaler og måler 26x12cm med en vægt på 1,5kg. Den er cylinderformet med betjeningen placeret i toppen – lige bortset fra tænd/sluk knappen, som underligt nok gemmer sig i bunden af højtaleren. Om man kan lide designet er klart en smagssag. Jeg synes ikke den er grim, men heller ikke et designikon. Da jeg viste hustruen den
troede hun først det var en slags termokande, hvorfor den nu er døbt “termokanden” i vores hjem.

Byggekvaliteten virker rigtig fin og i klassisk Libratone stil. Touch panelet i toppen bruges til styring af højtaleren, hvilket fungerer udmærket. Men mere om dette længere nede. 

ZIPP 2 kommer desværre med dens egen dedikerede strømadapter uden USB-C indgang. Skal den med på farten og have brug for strøm undervejs, så slipper man ikke for at tage adapteren med på slæb. Med en almindelig USB-C indgang kunne man have brugt mobilopladeren i stedet. Standarder har det også med at være bedre for miljøet.

Test: Sony WH-1000XM3 – Det findes bare ikke bedre

libratone zipp 2
Libratone ZIPP 2 har tænd/sluk knappen placeret i bunden på bagsiden, mens resten af betjeningen sker på toppen af den. Foto: Mobilsiden.dk

Touch eller ej?

Libratone ZIPP 2 har ligesom TOO-højtaleren et touch panel, hvor man kan skrue op/ned, parre med nye enheder, aktivere Alexa og meget andet. Det er et touch panel på godt og ondt. Men lad os starte fra starten.

Parringen med højtaleren var lidt en kamp for mig. Jeg hentede Libratone’s app og fulgte vejledningen, men telefonen, som var en iPhone XS Max, nægtede at parre med ZIPP 2. Noget jeg ellers aldrig oplever problemer med. Jeg prøvede igen og igen og dobbeltjekkede at jeg gjorde det rigtigt. Efter et utal af forsøg lykkes det mig endelig. 

I appen kan man vælge i mellem forskellige lydindstillinger, tjekke for opdateringer m.m. Appen er nydelig at se på, men funktionaliteten er ikke den bedste og den virker til tider ustabil på den måde, at den mister forbindelsen til højtaleren, hvorefter den kort efter forbinder igen. Men man kan også helt undvære at installere den og bare parre direkte via fx bluetooth, hvilket jeg til sidst valgte at gøre.

Ovenstående kan selvfølgelig bare være mig der har været uheldig med parringen og med appen, men kommentarer på iTunes viser at andre har haft lignende problemer. Appen har desuden kun har en score på 1,7 ud af 5 mulige.

Touch panelet fungerer udmærket, bedre end på TOO. På ZIPP’en er der desuden en engelsktalende stemme, som guider rundt i de forskellige knapper. Det kræver lidt finesse af aktivere dem og ramme de små ikoner, specielt med fugtige fingre, hvor jeg hellere ville have haft nogle almindelige fysiske knapper at trykke på. Jeg synes at betjeningen af en højtaler skal være simpel, ligetil og hurtig. Der synes jeg fysiske knapper stadig har fordele. Men touch panelet er dog ikke nogen større ulempe og man vænner sig til det.

libratone zipp 2
Det er her man styrer Libratone ZIPP 2. Foto: Mobilsiden.dk

ZIPP 2 har spillet dagligt i en uges tid i mit køkken, uden at have haft brug for en tur i opladeren. Den har holdt omkring de lovede 12 timer, hvilket er ganske fint. Det er dog en fysisk stor højttaler, så synes egentlig man kunne forvente endnu længere batteritid end fx BeoPlay P6, der er en betydeligt mindre højtaler, men holder i op til 16 timer.

Det er, som tidligere nævnt, ærgeligt at den ikke har en USB-C indgang til opladning, som man ser mange andre bluetooth højtalere have. Jeg prøver at begrænse mængden af opladere jeg skal have liggende klar til brug, men det gør ZIPP 2 ikke noget godt for.

Test: JBL Xtreme 2 – Svært ikke at elske den

libratone zipp 2
Skal du have Libratone ZIPP 2 med på tur, så husk den medfølgende oplader, for den benytter ikke USB-C standarden. Foto: Mobilsiden.dk

Rum-equalizer og assistenten

Libratone ZIPP 2 er ikke bare en almindelig højtaler, men en smart en af slagsen. Her er der nemlig indbygget en digital assistent, en rum-equalizer, multi-room, HomeKit integration og meget andet. 

Rum-equalizer fortjener at blive fremhævet. Lige meget hvor man placerer ZIPP 2 eller hvor stort et rum den skal spille i, så man kan altid få det optimale ud af den. Flytter man den til et nyt rum, så man kan aktivere rum-equalizeren, som i løbet af få sekunder tilpasser sig omgivelserne.

Den indbyggede assistent fungerer også fint. Her kan man fx styre smarte enheder i hjemme, som fx Philips Hue lyspærer. Den har dog bare den store ulempe, at den udelukkende taler engelsk. Det er svært at vænne sig til, når man allerede taler dansk til Googles assistent, hvilket føles meget mere naturligt.

libratone zipp 2
Libratone ZIPP 2 er ikke en lille bluetooth højtaler, men den er solidt bygget. Foto: Mobilsiden.dk

Det vigtigste: hvordan lyder Libratone ZIPP 2?

En højtaler kan have masser af smarte funktioner, flot design og lang batteritid. Men det hele handler til sidst om hvordan den spiller. Specielt når man kommer op i en pris på 2.399 kroner, så forventer man også god lyd. Og det har Libratone ZIPP 2.

Først og fremmest blev jeg overrasket over dens formåen i de dybe toner, derefter over hvor højt den kan spille. Ligesom mange andre dyrere bluetooth højtalere, så er ZIPP 2 god nok til at kunne bruges som primært anlæg i de fleste hjem, medmindre man er HiFi nørd.

ZIPP 2 leverer god lyd, lige meget hvor den er placeret, specielt i bas og mellemtone. 360 graders lyden fungerer rigtig godt og gør det let at placere højtaleren. ZIPP 2 spiller med en varm lyd, som er behagelig at lytte til. Nærmer vi os de højere toner, så er jeg idog kke helt så imponeret.

Jeg valgte at sammenligne med B&O BeoPlay P6, som cirka koster 100 kroner mere. I forhold til P6 så er lyden fra ZIPP 2 kedelig. Skifter man frem og tilbage mellem de to højtalere, så er det som om der bliver trukket et tæppe for lyden, når det bliver ZIPP 2’s tur. Men lyd er lige så personligt et valg som design. Er man til varm og tilbagelænet lyd eller til det lidt mere naturlige? Jeg er klart mest til lyden fra BeoPlay P6.

Det betyder dog ikke at jeg synes ZIPP 2 lyder dårligt, men bare ikke bedre end P6, på trods af ZIPP 2’s lidt bedre basfylde. BeoPlay P6 byder desuden på skønne fysiske betjeningsknapper, USB-C indgang og længere batteritid.

beoplay p6 eller zipp 2
Libratone ZIPP 2 eller B&O BeoPlay P6? Begge er gode højtalere, men jeg vælger P6. Foto: Mobilsiden.dk

En god højtaler, men ikke den bedste i prisklassen

Libratone ZIPP 2 har efterladt mig med et godt indtryk. Det er kapabel højtaler der spiller med stor lyd. Den spiller med en varm lyd og har klart dens force i de dybere toner.  

Designet er anderledes og et velkomment pust, hvor man kan vælge i mellem vovede farver eller de mere traditionelle. 

Appen og den generelle styring af ZIPP 2 kan drille lidt, men det er ikke et stort minus. Jeg synes til gengæld det er ærgeligt, at den ikke har USB-C indgang, at den ikke holder endnu længere på batteriet og at dens assistent ikke taler dansk. 

Vil man have en højtaler der fylder mindre, spiller bedre, holder strøm længere, benytter USB-C og er lettere at bruge, så skal man tage et kig på BeoPlay P6.

Libratone ZIPP 2 lander på 4,5 ud af 6 stjerner.

Test: B&O BeoPlay P6 – Luksus på både lyd og design