Sådan sørger du for, at du er sikker online

Sikkerhed på nettet er vigtigt for alle - også de ældre seniorer. Se her, hvordan du bedst beskytter dig online med bedst mulige IT-sikkerhed.

Sådan sørger du for, at du er sikker online

Cyberangreb er en af de nye, store trusler for både unge og gamle. Siden vi stille og roligt befinder os oftere online i forbindelse med vores hverdagssysler, er det vigtigt, at vi tager forholdsregler i forbindelse med vores digitale færden. Der er flere ting, som man skal være opmærksom på, som kan gøre en stor forskel for ens sikkerhed.

Vær varsom, når du er online

Der findes for eksempel flere typer phishing- eller spame-mails, som kan gøre kæmpe skade på din computer, hvis du klikker på de links, der typisk findes i disse e-mails. Derfor er det vigtigt, at du forholder dig kritisk til e-mails i din indbakke, selv hvis de ser ud til at være fra folk eller firmaer, som du kender. Ligeledes skal du være årvågen, når du generelt er på internettet.

En god tommerfingerregel er, at du aldrig bør klikke på et link, hvis du ikke ved, hvor det fører hen. Typisk vil ”farlige” links også være lange og urene URL’er, da hackere ikke bruger tid på at få det hele til at se smukt ud. Det er et godt pejlemærke i forhold til, om du bør klikke på et link eller ej.

Investér i antivirus eller sikkerhedspakker

Selvom du er påpasselige, når du færdes på nettet, kan uheldet stadig være ude. Derfor anbefales det altid at beskytte din computer med eksempelvis antivirusprogrammer eller sikkerhedspakker. Der findes i dag en lang række udbydere af denne type pakker, men fælles for dem alle er, at de hjælper med at holde din computer fri for ubudne gæster.

Programmerne vil typisk blokere vira, fjerne vira, som allerede er kommet ind på computeren, sørge for sikkerhedskopier, så dine filer ikke går tabt, og ikke mindst opdatere dine programmer, så den sikreste version altid er installeret. Dermed mindskes risikoen for, at dine filer går tabt, dine personlige oplysninger bliver stjålet, og at din computers ydeevne svækkes.

Se også: Find bedste abonnement til ældre