Nu kan du downloade iPhone-apps fra hjemmesider

Apple har udgivet den første betaudgave af iOS 17.5 til udviklere. Som forventet introducerer opdateringen muligheden for at downloade apps direkte fra hjemmesider i EU.

Nu kan du downloade iPhone-apps fra hjemmesider

I iOS 17.4 gjorde Apple det muligt for brugere i EU at downloade apps fra andre appbutikker end App Store i et forsøg på at overholde EU’s forordning om digitale markeder.

Apple havde oprindeligt tænkt sig, at apps kun skulle være tilgængelige via disse markedspladser, men 13. marts oplyste Apple, at de også ville tilføje understøttelse af download af apps direkte fra hjemmesider.

Læs også: EU: Apple, Google og Meta overholder ikke ny EU-lov

Sådan fungerer download af iPhone-apps fra hjemmesider

For at udviklere af apps kan tilbyde deres apps til iPhone-brugere i EU skal udviklerne opfylde specifikke kriterier. Udviklere skal have været medlem af Apple Developer Program i to år eller mere, og de skal have en app med mere end én million downloads på iOS i EU i det foregående år. Andre krav er, at de skal samarbejde med Apples notariseringsproces – det vil sige Apples procedurer for at screene apps – og offentliggøre gennemsigtige dataindsamlingspolitikker.

Apple vil give godkendte udviklere adgang til en API, der giver dem mulighed for at tilbyde deres apps til download via webbrowsere. Apps, der downloades på denne måde, vil kunne sikkerhedskopieres, gendannes, opdateres og meget mere.

Læs også: Apple forsøgte i tre år at bringe Apple Watch til Android

EU’s regler, men på Apples præmisser

Det er første gang, at Apple har gjort det muligt for brugere at downloade en iOS-app direkte fra en hjemmeside. Understøttelse af denne funktion vil gøre det muligt for brugere at downloade apps som Spotify, Fortnite og andre direkte på iPhones uden om App Store, hvis udviklerne bag disse apps lever op til og vælger at acceptere Apples vilkår.

Apps, der tilbydes via nettet, skal ikke betale nogen provision til Apple, men de er underlagt det såkaldte “kerneteknologigebyr” på 0,50 euro pr. installation, når en app når 1 million downloads årligt. Og det gælder også, selv om der skulle være tale om en gratis app.

Ligesom med alternative appmarkedspladser som Mobivention og AltStore er appdownloads fra nettet kun tilgængelige i EU i henhold til EU’s forordning. Apps kun kan downloades på denne måde på iPhone, da ændringerne ikke gælder for iPad og iPadOS.

Selvom det umiddelbart kan virke som om, at der er tale om store nyheder, så gør de mange begrænsninger og vilkår, som udviklerne skal underordne sig, at der reelt ikke er tale om helt vilde og banebrydende nyheder. Kort sagt har EU udstukket nogle retningslinjer for DMA, og dem har Apple valgt at følge så bekvemt for dem selv som overhovedet muligt.

Og måske har Apple presset citronen lidt for meget, for ifølge EU er Apple en af flere techgiganter, som ikke overholder EU’s nye forordning.

Apple åbner endnu mere op for iOS

Ud over muligheden for at downloade apps fra hjemmesider har Apple sidenhen også annonceret, at der bliver åbnet yderligere op for iOS i de kommende år.

For eksempel bliver det muligt at angive alternativer til Apple Kort – for eksempel Google Maps – som standard navigationsapp. Det bliver også muligt at afinstallere Safari, og det bliver nemmere at overføre data mellem forskellige enheder.

Læs også: iOS 18 lader dig tilpasse hjemmeskærmen på din iPhone