Undersøgelse: 9 ud af 10 teenagere ejer en iPhone
Android er populært – ja, faktisk er det, det mest anvendte styresystem på global plan. Det skyldes i høj grad en stor udbredelse i Asien.
På vores vestlige breddegrader er billedet dog noget anderledes. I september 2022 overtog Apple tronen fra Android og er nu indehaver af det mest udbredte styresystem i USA. I Europa er Android dog fortsat det mest populære mobile operativsystem. Det har været en kendsgerning siden 2013, hvor Apple mistede førerpositionen.
Se også: Swappie betaler godt for din brugte iPhone
iPhone er mest populært blandt teenagere
En demografisk gruppe, som dog har været noget overset, når det kommer til at måle udbredelsen af Android og iOS, er de unge teenagere. I sidste måned kom den amerikanske investeringsbank Piper Sandler med nogle interessante tal for det amerikanske marked.
I en rundspørge blandt mere end 9.000 amerikanske teenagere svarede svimlende 87 procent, at de ejer en iPhone, mens 88 procent svarede, at de vil foretrække en iPhone som deres næste smartphone.
Det har længe været kendt, at iPhone dominerer blandt teenagere, men nu er der også konkrete tal på, at dominansen er på et hidtil uset niveau.
Læs også: Android-producent integrerer Apple iMessage i besked-app
iMessage, status, gruppepres og økosystem
Tallene fra Piper Sandler fortæller ikke noget om årsagen til, at billedet ser sådan ud blandt de amerikanske teenagere.
Nogle af årsagerne til den enorme udbredelse af iPhones blandt amerikanske teenagere skal formentlig findes i identitet, status og gruppepres. Blandt børn og unge er der kun én rigtig telefon, man kan eje – og det er iPhone.
Børn og unge, der ikke har en iPhone, holdes også uden for gruppesamtaler, fordi Apple bevidst forhindrer en velfungerende kombatibilitet mellem iPhones og Android-telefoner. Mange børn og unge føler derfor, at de er nødt til at eje en iPhone for at være en del af fællesskabet.
Denne problematik er langt mere udtalt i netop USA end i resten af verden. I USA er det mere udbredt at bruge SMS og den indbyggede Beskeder-app end tredjepartstjenester såsom Facebook Messenger og WhatsApp. Problemet eksisterer dog også blandt danske unge og teenagere.
Google har i lang tid råbt op i offentligheden om, at Apple bør understøtte RCS – en beskedstandard, der vil sikre interoperabilitet mellem Beskeder-appen på iPhones og andre beskedtjenester, som også understøtter standarden – eksempelvis Beskeder-appen på Android-telefoner.
EU har lagt op til, at Apple er omfattet af en ny EU-forordning, hvor iMessage er kategoriseret som en såkaldt gatekeeper-tjeneste. Derfor skal Apple gøre tjenesten tilgængelig på andre platforme. Den beslutning vil Apple dog appellere, forlyder det.
Apples yderst velfungerende økosystem er også en del af årsagen. Apples produkter er tæt integrerede med hinanden, så når man har en iPhone, er der også god grund til at købe en iPad, AirPods, Mac-computer og Apple TV. Her står Android-platformen ikke nær så stærkt.