Advarsel: Slet straks disse Android-apps fra din mobil
En række Android-apps under det generiske navn SpyLoan lokker med hurtig adgang til private lån. Det viser sig dog, at applikationerne kan være malware. Du bør derfor straks slette dem, hvis du har en af dem installeret på din telefon.
Læs også: Slet straks disse Android-apps fra din mobil
Stjæler stort set alle dine informationer
SpyLoan-appen til Android lokker med nem og hurtig adgang til penge igennem et privat lån. Ved første øjekast ser appen da også legitim ud, men under overfladen gemmer sig et sandt malwarehelvede. Det lån, du eventuelt ender med at acceptere, har høje omkostninger.
Ikke nok med at det er en dyr fornøjelse rent økonomisk, så koster det dig også dyrt rent sikkerhedsmæssigt. SpyLoan er nemlig lavet til at stjæle personfølsomme oplysninger fra din Android-enhed. Det kan være opkaldshistorik, Wi-Fi-adgangskoder og generel info om din enhed.
It-sikkerhedsvirksomheden ESET har opdaget i alt 18 SpyLoan-apps i Google Play-butikken.
Er blevet mere populær i 2023
De første SpyLoan-apps blev set tilbage i 2020, men populariteten er steget i 2023.
Ifølge ESET er appen ikke kun tilgængelig i Google Play, men også på tvivlsomme hjemmesider og appbutikker fra tredjeparter.
ESET oplyser, at SpyLoan er mest udbredt i Mexico, Indien, Thailand, Indonesien, Nigeria, Filippinerne, Egypten, Vietnam, Singapore, Kenya, Columbia og Peru. Der er altså ikke overhængende fare for, at appen har fundet vej til din telefon, men det skader bestemt ikke at tjekke for en sikkerheds skyld.
Beder om unødige tilladelser
Når du første gang åbner en SpyLoan-app, vil den bede om en række tilladelser. Dette er ikke unormalt, men de tilladelser, den beder om, er knap så normale for en bankrelateret app.
SpyLoan beder nemlig blandt andet om adgang til opkaldshistorik og kontakter. Dette bruger SpyLoan til at afpresse deres eksisterende kunder, når de nægter at betale de høje omkostninger, der er forbundet med at tage et lån igennem en SpyLoan-app.
“Vi tror, at den egentlige mening med disse tilladelser er at spionere brugerne af appen og at chikanere og afpresse deres kontakter,” oplyser ESET.
Læs også: Sådan bruger du børnesikring i Android med Google Family Link
Sådan fjerner du de skadelige apps
For at tjekke, om du har nogen skadelige apps på din Android-enhed, kan du tjekke den indbyggede beskyttelsesfunktion kaldet Play Protect. Den finder du ved at åbne appen Play Butik. Klik dernæst på dit profilikon i øverste højre hjørne. I popupvinduet vælger du nu “Play Protect”. Selv hvis der står, at der ingen skadelige apps er fundet, bør du for en god ordens skyld klikke på “Scan”.
At Google Play Protect ikke opdager nogen skadelige apps, er desværre ingen garanti for, at der ingen skadelige apps er. Som med alle andre antivirusprogrammer kan malware snige sig uden om mekanismerne til at opdage malware.
For at være helt sikker på, at der ingen skadelige apps er på din mobil, bør du tjekke listen over applikationer i systemindstillingerne på din enhed. Det varierer fra enhed til enhed, hvor man finder listen. Fremgangsmåden vil som regel være i stil med følgende:
Gå til “Indstillinger” og vælg “Apps”. Vælg nu “Se alle apps”. Nu ser du en alfabetisk liste over alle applikationer på din mobil. Du kan enten scrolle gennem listen og kigge efter de fire tidligere nævnte apps, eller du kan søge efter dem i øverste højre hjørne. Dukker der ingen apps op, kan du roligt regne med, at de skadelige apps ikke er installeret på din mobil.