Nu kan du spille gamle PlayStation-spil på din iPhone

Det vælter frem med nye emulatorer til iPhone, så man kan spille gamle klassiske spil fra PlayStation 1, PSP og Nintendo-konsoller. Der er dog ét lille men ...

Nu kan du spille gamle PlayStation-spil på din iPhone

Nu kan du spille gamle PlayStation 1- og PlayStation Portable-spil på din iPhone eller iPad. To apps, der emulerer de originale Sony-konsoller, er nemlig blevet udgivet i App Store, efter Apple for nylig åbnede op for såkaldte emulatorer i App Store.

De to apps er altså emulatorer, der oversætter spilkoden, så den kan køre på mere moderne systemer såsom en iPhone. Emulatoren, der oversætter PlayStation 1, hedder Gamma, mens PSP-emulatoren hedder noget så mundtret som PPSSPP.

Ifølge udvikleren bag appsene kan emulatorerne køre de fleste spil uden større problemer, men der kan være lidt med grafikken og flowet i billederne. Enkelte spil fungerer måske slet ikke.

Se også: De bedste priser og tilbud på iPhones

Emulatorer kommer uden spil

Havde du håbet på gratis adgang til alle de gamle PlayStation 1- og PSP-spil, må du læse skuffet med – for emulatorerne inkluderer ikke selve spillene.

Spillene er beskyttet af ophavsrettigheder, og derfor er man som bruger nødt at skaffe spillene på anden vis. Den mest almindelige måde er at få fat i såkaldte ROM-filer – det vil sige dumps af spillene, som man lægger ind i telefonen og appen, enten ved at maile dem eller via en cloudapp. Det betyder samtidig, at Sony ikke har noget med emulatorerne at gøre.

Disse nye emulatorer kommer en måneds tid efter, at Apple åbnede for emulatorapps i App Store. Frem til april i år har den slags apps været strengt forbudt i Apples appbutik.

Anderledes har det set ud for Android-brugere, hvor emulatorer har været tilgængelige i årevis. At det er et ønske, der har stået højt på iPhone-brugernes liste, blev tydeligt, da Nintendo-emulatoren Delta lå på førstepladsen over mest populære apps i flere uger i april måned. Delta kan køre spil fra konsoller som Super Nintendo, Nintendo 64, Gameboy og Nintendo DS.

Hvis man nu sidder og håber på at kunne komme til at spille Nintendo GameCube og Wii-spil på sin Apple-enhed, bliver det nok desværre ikke muligt. Det skyldes, at Apple blokerer adgang til en bestemt teknologi, som udviklerne skal bruge, hvis de vil have tilstrækkeligt med ydeevne til at kunne køre disse nyere og mere krævende spil.

Som en bonus kan vi nævne, at også appen RetroArch er blevet lanceret i App Store denne uge. Med den kan man emulere spil fra flere end 30 forskellige konsoller lanceret inden 2005. Det inkluderer blandt andet Nintendos håndholdte konsoller, Atari-konsoller, Commodore, PC Engine og Sega Saturn.

Se også: Undgå disse 24 gratis mobilspil til børn – sender data til techgiganter

Sådan får du spil (ROMs) til emulatorer

Emulator-apps kan først afvikle spil, når du indlæser spillets ROM (Read Only Memory) – altså spildataene fra de oprindelige kassetter – i emulatoren, og det er her, at det kan blive lidt svært i praksis.

Den eneste lovlige måde at få spil-ROM’er til din emulator-app at dumpe dem fra de spilkassetter, som man allerede ejer – disse datadumps må derefter kun bruges til privat brug. Det betyder i praksis, at du ikke kan dele disse filer med andre.

En ROM-dumper er typisk et stykke hardware, som man køber til at læse og udtrække den skrivebeskyttede hukommelse fra et klassisk spilsystems kassette og overføre disse data til en computer.

I praksis bliver disse ROM-filer delt vidt og bredt på internettet – endda gratis, men det er altså et brud på spilselskabernes ophavsret og ikke en praksis, vi kan anbefale.

Se også: Razer Kishi Ultra – ny spilcontroller til store smartphones og iPad Air