Pas på: “Totalt usporlig” app registrerer alt om dig
Du har formentlig aldrig hørt om appen mSpy, og det er også meningen. Appen er nemlig en hemmelig agents drøm, idet den lader dig udspionere folk i hidtil uset grad.
mSpy, som fungerer på både Android-, Apple-, Blackberry- og Nokia-telefoner og koster 330 kroner per måned, tilbyder et svimlende udvalg af overvågningsmuligheder.
Se også: Anker erkender: Sikkerheden i Eufy overvågningskameraer var mangelfuld
Sporer opkald, beskeder og apps
Appen beskrives som værende i stand til at ”køre ubemærket på dit barns eller din medarbejders mobiltelefon og give alle de nødvendige funktioner til komplet overvågning”.
Selv i den mest grundlæggende pakke giver appen brugerne mulighed for at udspionere telefonopkald, sms’er og e-mails samt give besked, hvis telefonens ejer skifter SIM-kort i et forsøg på at undgå at blive opdaget.
mSpy kan også overvåge kommunikation i tredjepartsapps som Skype, Facebook, WhatsApp og iMessage.
Begge versioner af appen giver brugeren mulighed for at se telefonens browserhistorik, hvilke applikationer der er installeret og se fotos eller videoer, der er taget. Selv hvis filer slettes fra telefonen, kan de gemmes på en bærbar computer eller pc.
Se også: Clever advarer mod falske QR-koder på ladestandere
Registrerer lokation og alle tastetryk
Det, der måske er mest nyttigt for potentielle snushaner, er muligheden for at spore, hvor telefonen befinder sig. mSpy kan indstilles til at synkronisere via 3G og give Google Maps-resultater, der viser telefonens placering.
Den bruger GPS eller, når den ikke er tilgængelig, mobilmasternes celle-ID til at fastslå telefonens omtrentlige placering. Det er muligt at se tilbage på telefonens bevægelser over et hvilket som helst tidsrum.
mSpy leveres med software, der giver grafer og diagrammer over en smartphones brug, så brugerne hurtigt kan se, om der er nogen mistænkelig aktivitet på særlige tidspunkter af dagen eller om natten. Brugerne kan se, hvilke apps der er blevet brugt og hvornår, og holde øje med telefonens batterilevetid.
Nogle af appens mest skræmmende funktioner er kun tilgængelige for premium-kunder, der betaler en højere månedlig pris. Appen logger alle tastetryk, der registreres af telefonen – inklusive adgangskoder – og giver ejeren mulighed for at optage telefonopkald uden målpersonens viden.
Ved hjælp af telefonens mikrofon kan den endda bruges til at optage telefonens omgivelser i smug. Du kan sågar blokere for indgående opkald eller begrænse adgangen til bestemte hjemmesider. Som en sidste foranstaltning giver mSpy dig mulighed for at fjernlåse eller slette telefonen på et øjeblik.
Organisation: Skamløs salg af spyware
mSpy er blevet brugt af ægtefæller til at fange utro partnere, af forældre til at holde øje med deres børn og af chefer, der vil holde øje med deres medarbejdere.
Dybt inde i appens små bogstaver står der, at ”du er forpligtet til at underrette brugerne af enheden om, at de bliver overvåget”. Men det er i klar modstrid med mange af de fremhævede casestudier.
“Det faktum, at virksomheder sælger ekstremt indgribende spyware så skamløst, rejser spørgsmålet, om vi beskytter folk ordentligt mod snagen fra deres chef, forældre eller enhver, der har tid nok til at installere appen på deres telefon,” siger Nick Pickles, der er direktør for organisationen Big Brother Watch, som kæmper mod statslig overvågning og trusler mod borgerrettigheder.
”Det er den slags teknologi, som man forventer, at sikkerhedstjenesterne bruger, og som ikke er til salg med et museklik. Man lærer ikke børn at tænke på deres privatliv ved i hemmelighed at lytte til deres opkald eller læse deres e-mails, og man skaber heller ikke et produktivt arbejdsmiljø ved rutinemæssigt at udspionere sine medarbejdere,” forklarer han.
Virker ikke på de fleste telefoner
For at overvågningen virker, skal man installere appen fysisk på den telefon. Det alene begrænser heldigvis, hvem der kan udføre den massive overvågning på andre.
Endnu sværere bliver det dog at gøre, da iPhones eller iPads skal være ”jailbroken”, ligesom Android-telefoner skal være ”rootede”. Begge dele handler om, at telefonerne låses op – enten officielt eller uofficielt – med henblik på at skaffe fuld adgang til systemerne. Har man en iPhone fra før 2010-2011, virker appen heller ikke.
Alt i alt er der altså en meget lille sandsynlighed for, at man af den ene eller anden årsag skulle blive udsat for denne massive overvågning, som appen tilbyder. Og det er måske også meget godt.