Banebrydende AI-implantat i hjernen oversætter tanker til tale

Forskere ved University of California i San Francisco har udviklet et implantat til hjernen, der bruge deep-learning AI til at forvandle tanker til hele sætninger.

Banebrydende AI-implantat i hjernen oversætter tanker til tale

Forskere ved University of California i San Francisco har udviklet et implantat til hjernen, der bruge deep-learning AI til at forvandle tanker til hele sætninger. I fremtiden vil teknologien kunne bruges til at hjælpe med at få taleevnen frem igen hos patienter, der ikke kan tale på grund af lammelse.

”Algoritmen er en særlig form for artificiel neurologisk netværk, inspireret af forskning i maskinoversættelse. Deres udfordring er, ligesom vores, at forvandle en sekvens af vilkårlig længde til en sekvens af vilkårlig længde.” siger en af forskerne i projektet, Jospeh Makin, til DigiTimes.

Videre forklarer Makin, at der neurologiske netværk består af to dele. I den første bliver det neurologiske data indsamlet fra hjernens signaler ved hjælp af elektroder og derefter transformeret til en liste af tal. Denne abstrakte version af dataen bliver herefter afkodet, ord for ord til en sætning på engelsk. De to dele bliver trænet sammen for at opnå resultatet.
Endelig bliver ordene gjort til tekst. Det skal dog være muligt at få dem som rigtig tale ved hjælp af en tekst-til-tale-omformer.

Læs også: Hvordan kunstig intelligens kan være med til at redde jorden

Kunstig intelligens afkoder tanker

I projektet indgik fire kvinder med epilepsi, der tidligere havde haft elektroder koblet til hjernen for at kunne overvåge anfaldene. Hver deltager blev bedt om at gentage sætninger, så AI’en kunne lære og derefter demonstrere dens evne til at afkode tanker og gøre dem til tale. I det bedste tilfælde var gennemsnittet af fejl kun 3 procent.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens

På nuværende tidspunkt har AI’en et ordforråd på 250 ord. Sammenligner man med en gennemsnitlig amerikansk voksen person med engelsk som modersmål, har de et ordforråd på mellem 20.000 og 35.000 ord. Skal teknologien for alvor kunne bruges til at hjælpe lammede patienter, skal forskerne med andre ord få ordforrådet væsentligt i vejret.

”Algoritmerne til at behandle naturligt sprog inklusive maskinoversættelse er blevet noget bedre, siden jeg fik idéen til afkoderen i 2016.”, fortæller Makin. ”Vi undersøgernogle af dem for nuværende. [For at kunne] opnå højkvalitativ afkodning på et brede engelsk, er vi nødt til at indsamle mere data fra et enkelt objekt – eller på en eller anden måde for endnu mere ud af vores overførselslæring.”

Læs også: Kunstig intelligens forudså coronavirus

Opdatering:

Siden denne artikel udkom er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald fortsatte historien. 31/3/2020 blev historien fulgt op med en artikel med temaet Huawei gjorde det godt i 2019 – fremviser solidt årsregnskabKlik her og læs historien.. Seneste nyt om temaet finder her.