De første tysk-producerede Tesla Model Y er landet i Danmark

Tesla’s nye Gigafactory Berlin-Brandenburg i Tyskland åbnede i sidste uge og nu er de første Model Y fra fabrikken leveret i Danmark.

De første tysk-producerede Tesla Model Y er landet i Danmark

For blot en uge siden åbnede Tesla’s nye Gigafactory Berlin-Brandenburg og nu leveres de første Model Y fra den store tyske fabrik. Det er Tesla’s første produktionsanlæg i Europa og den hidtil mest avancerede, bæredygtige og effektive fabrik. De første seks biler leveret til danske ejere i dag er også de første Model Y Performance i Danmark.

Se også: Test af Tesla Model Y

Den største elbilsfabrik i Europa

Gigafactory Berlin-Brandenburg er Teslas femte store globale fabrik, der ligger blot 550 kilometer fra Danmark. Fabrikken blev annonceret tilbage i november 2019 og opførelsen startede i foråret 2020. To år senere blev fabrikken officielt godkendt og kunne endelig påbegynde produktionen af ​​Teslas helt elektriske kompakte SUV, Model Y. I første omgang produceres her Model Y i Performance-udgaven, hvor Gigafactory Berlin- Brandenburg skal levere biler til alle europæiske Tesla-markeder.

Gigafactory Berlin-Brandenburg, opkaldt efter den nærliggende tyske hovedstad og dens værtsstat Brandenburg, kombinerer flere produktionsenheder på sin 300 hektars grund til et samlet fabriksgulv på over 227.000 m². Tro mod Teslas produktionstilgang er fabrikken meget vertikalt integreret. Når alle enheder kører med hastighed, vil omkring 12.000 medarbejdere producere biler, battericeller, batterier, elmotorer, plastikdele, sæder, aksler og meget mere. Med en årlig potentiel produktionskapacitet på 500.000 Model Y og op til 50 GWh batteriproduktion er det den største elbilsfabrik i Europa målt efter kapacitet.

Gigafactory Berlin-Brandenburg
Gigafactory Berlin-Brandenburg

Mere end 3000 medarbejdere er allerede begyndt at arbejde på fabrikken, og Tesla vil rekruttere tusindvis flere i de kommende måneder. Fra produktion til forretningsdrift, forsyningskæden, byggeri til teknik eller celleproduktion tilbyder Gigafactory Berlin-Brandenburg jobs inden for en række spændende beskæftigelsesområder.

Bygget med bæredygtighed i tankerne

I tråd med Teslas mission om at fremskynde den globale overgang til holdbar energi, er Gigafactory Berlin-Brandenburg bygget med bæredygtighed i tankerne. Tesla arbejdede sammen med lokale myndigheder og foreninger for at sikre minimal forstyrrelse af dyrelivet og for at erstatte den eksisterende fyrreplantage med en skov lavet af 60 procent hårdttræ, hvilket gør den mere robust, forskelligartet og økologisk værdifuld. Tesla brugte den viden, der blev opnået ved at bygge verdensklasses faciliteter i Reno og Shanghai til at reducere det miljømæssige fodaftryk af virksomhedens aktiviteter. For eksempel vil energiforbruget pr. produceret celle falde med 70 procent, vandforbruget per bil vil være lavere end det samlede industrigennemsnit (2,2m³ mod 3,7m³), og der vil blive brugt betydeligt færre opløsningsmidler i malerværkstedet.

Se også: Porsche vil lave flere elbiler og gøre som Tesla

Model Y Performance koster fra 603.816 kroner

Model Y Performance er ikke markedets billigste elbil, men en af de hurtigste familiebiler på markedet. Top-of-the line-versionen har en acceleration fra 0-100 km/t på 3,7 sekunder.

For nye bestillinger er forventet levering for Long Range allerede til maj og Performance-versionen, som ruller ud af Giga Berlin har en forventet levering i juli.

Se også: Nyheder om elbiler